Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Sense Història és impossible fer política."
Jules Michelet
ARTICLES » 01-05-2010  |  IMPERI UNIVERSAL CATALà
18297

Marededéu de Montserrat patrona d'Espanya

La projecció de la Marededeu de Montserrat cap a fora de Catalunya l'he trobat documentada ja a partir dels Trastàmara.

Hi pot haver algú més pro Trastàmara que el canceller Pero López d'Ayala (1332-1407) —que va apostar pel futur Enric II de Castella i va deixar el seu antic senyor el rei Pere "el Cruel" quan aquest va fugir a França? Per aquest fet, va ser premiat per Enric II amb terres i títols després que aquest fes morir Pere a Montiel. Ferran el Catòlic estava emparentat amb En López d'Ayala en línia ascendent indirecta. Doncs bé aquest canceller castellà va compondre uns Cantares a la Virgen. però per A quina 'Virgen'? La resposta es troba en un vers dels seus Cantares:

"Sennora con humildat -e deuoto coraçón- prometo a Montserrat -yr facer mi oraçión-"

D'altra banda, el rei Ferran d'Antequera, trobant-se malament, va decidir tornar a Saragossa. Mentre hi feia cap, es va fer pujar a Montserrat en llitera, on, una vegada confessat i combregat, va passar-hi la nit. Va morir l'endemà a Igualada. Els seus successors —Alfons el magnànim, Joan Sens Fe, els Reis Catòlics− també van professar una gran devoció a la "Moreneta". Així mateix, Sant Ignasi de Loiola es va iniciar a Montserrat, a part de la cova de Manresa. Encara més, l'Emperador Carles I d'Espanya i el seu fill Felip van morir amb una imatge de la Marededeu de Montserrat a les mans. Sobre aquest darrer rei, cal no oblidar que havia pagat, entre el 1562 i el 1587, la reforma del Monestir i la costosa obra civil de l'esplanada.

Al seu torn els Borja, senyors de Xàtiva encara que d'origen oscenc, i Ferran el Catòlic van dedicar la capella de "Nostra Signora in Monte" de Roma —que es troba dalt de l'escalinata i formant part de la "Piazza di Spagna", la qual plaça va prendre aquest nom per ser un regal de l'esmentat rei Ferran d'Espanya−, a la Marededeu de Montserrat.

Així, imaginem En Roderic de Borja (Alexandre VI) erigint la plaça dedicada a Espanya en la qual va fer col·locar una capella i a dins un imatge de la Marededeu de Montserrat. Per a ell Montserrat representava Espanya. "La plaça, amb aquesta Marededeu presidint-la, podria haver-se dit, també plaça de Catalunya, però per a Roderic de Borja "rei de Catalunya i rei d'Espanya" eren la mateixa cosa. Així, la Marededeu que representava Espanya durant el segle XV era la Marededeu de Montserrat. Com potència conquistadora, l'imperi d'Espanya en aquells moments (basat únicament en les conquestes d'Itàlia) era l'antic imperi català (Corona d'Aragó). A en Ferran a Roma se'l considerava doncs Rei d'Espanya -encara que de Castella només va ser rei consort, i després regent-.

A part, els Borja van iniciar la construcció de la Basílica de Santa Maria di Monserrato, a Roma, a la via Monserrato (no es va dedicar ni a la Marededeu del Pilar, ni a la "Maredeueta dels Desamparats", sinó a la Moreneta). Es va acabar el s.XVI, i des de 1881 hi descansen les seves despulles, amagades en caixa única als sòtans del Vaticà durant 400 anys.

De tot el que s'ha dit podem inferir que la patrona d'Espanya durant uns quants segles, va ser la "Moreneta". La "Pilarica", com patrona d'Espanya és un invent del segle XVIII i el "dia de la raça" un invent del s.XX . D'altra banda, era el 12 d'octubre del calendari julià, però pel concili de Trento, al dia 4 d'octubre de 1582 -la nit més llarga de la història, ón va morir Santa Teresa- li va seguir el dia 15 del calendari gregorià, per tant Colom va arribar a Guanahaní el dia 22 del nostre calendari. De fet els catalans podriem celebrar el descubriment el dia 9 quan Colom va veure "llums de terra" tres nits abans del desembarc, motiu pel qual no va voler pagar a ningú el premi d'haver avistat terra, encara que aquesta illa hauria d'estar a una latitud molt per sota de la Gomera, per  aixó es van falsificar els mapes, ja que els catalans, contra el que pensen alguns, sí que haviem firmat el tractat d'Alcaçoves (vegeu l'article).

De fet, fins al 13 d'octubre de 1640 (guerra dels segadors) no va aparèixer el "vot" de guardar memòria per l'aparició de la Marededeu el 12 d'octubre, i no va ser fins al 27 de Maig de 1642 que es va nomenar la Marededeu del Pilar patrona de Saragossa. El 1675 Climent X va ordenar que el 12 d'octubre es fes una processó general. Roma va concedir la "pregària" a la Marededeu del Pilar el 1723. Però va caldre esperar fins al 1739 perquè Climent XII declarés oficialment el 12 d'octubre "festa pròpia del santuari" (Felip V va morir dement als 63 anys –1746-, desprès de tornar al poder el 1724, en haver mort el seu fill Lluis I, que nomès va regnar set mesos). La basílica actual es va inaugurar el 5 de gener de 1916.

Qualsevol document que estigui datat o faci referència a una data anterior a 1640 (Saragossa) o 1739 (a tota Espanya), dient que Colom va arribar a Amèrica el 12 d'octubre "festivitat de la Marededeu del Pilar", no té rigor históric.

Es desconeixia la història primitiva del Pilar (hi ha molts documents apòcrifs) fins que en el s.XIX, l'arenyenc Pare Fidel Fita (jesuíta-arxiver-director de la Biblioteca Nacional), va treure a la llum uns papers de Vallvidrera datats el 26 de juny de 987 del testament de Moció, fill de Fruya, que esmenten a la Marededeu del Pilar.

Així com els Trastàmara i els Austries, durant quatre segles, havien tingut una gran devoció a la "Moreneta", (a ella està dedicada també la capella del palau imperial de Viena), Felip V, que per raons òbvies, no compartia amb ells la idea de tenir la mateixa patrona que els catalans, no va parar fins a aconseguir que Roma enaltís a la "Pilarica" -que en aquell temps tenia tan sols un petit temple a Saragossa-, a la categoria de patrona d'Espanya, no escatimant despeses i ostentació els seus successors en la construcció de la Basílica del Pilar que es va inaugurar regnant Alfons XIII.

Per cert, el destí és impredictible, després del mal que havia fet Felip V a Catalunya, un descendent seu –Alfons XIII, el que havia inaugurat la fastuosa Basílica del Pilar allunyant definitivament a la nostra Moreneta com patrona d'Espanya-, va haver de passar 53 anys enterrat sota l'advocació de la patrona de Catalunya, a la seva Basílica de Roma. El 1994 quan es van exhumar les seves restes per a dur-les a Espanya, la premsa espanyola va silenciar el lloc on havien passat 53 anys: la Basílica de Santa Maria in Monserrato.

Avui dia la casa Reial espanyola l'anomena "Iglesia Nacional Española de Santiago y Montserrat", amb l'excusa de que a mitjans del segle XIX es va desallotjar l'església de Santiago per amenaça de ruïna, passant la seva titularitat al temple de la Moreneta. Quin despropòsit, es podia haver reparat, jo penso que això es va fer per treure-li representativitat a la Moreneta, però bé, per més que alguns pretenguin el contrari, seguirà sent sempre l'Esglèsia de la Marededeu de Montserrat!. (Haurien de canviar tambè el nom del carrer!).

Les seves habitacions van romandre tapiades durant quatre segles, un cop restaurades, s'obren al públic el 27 d'abril de 2006, el dia de la Moreneta, no el dia de Santiago, –es a dir el Vaticà ho fa expressament degut a la relació Borja-Monserrat-Patrona d'Espanya, però la premsa espanyola no ho explicita, la deixa com una data triada a l'atzar- Si es considerès que els Borja estan enterrats al "Temple de Santiago", s'hauria fet el 25 de juliol.

Als Borja a Roma se'ls tenia per catalans (sota el seu mandat al Vaticà es parlava català: "oh Dio la chiesa in mani dei catalani"). Espanya els deu molt (el 1492 Amèrica era per Portugal –tractat d'Alcaçoves-, si no hagués estat per les "Intercaetera" d'Alexandre VI i la seva línia de Tordesillas). Ja comença a ser hora que es rehabiliti la seva memòria, Papes amb fills naturals o que donessin càrrecs als seus nebots, n'hi ha hagut a cabassos, i no crec que César i Roderic tinguessin necessitat de ficar-se al llit amb la Lucrecia, tenint a totes les dames d'Itàlia a la seva disposició. Morts "inesperades", n'hi ha hagut sempre (Príncep de Viana..), fins i tot al s.XX (Juan Pau I, Lady Di). Les seves victòries, el seu suport a Ferran i el fet de ser catalans (no italians), els van crear molts enemics, que a la seva mort es van acarnissar amb ells, arribant a l'extrem ja esmentat de tapiar les seves habitacions i deixar les seves restes a un racò dels soterranis del Vaticà, durant quatre segles. Són els únics Papes (de Roma) no enterrats al Vaticà, en canvi n'hi ha hagut de pitjors que si hi són.

Explicació a internet: " La Iglesia Nacional Española de Santiago y Montserrat" té el seu origen en la fusió de dues institucions, Santiago dels Espanyols i Santa Maria de Montserrat, fundades a Roma a la fi de l'Edat Mitjana com centres d'acollida de pelegrins espanyols. Pel seu origen i activitat els dos centres aviat van adquirir el caràcter d'esglésies nacionals Disposada el 1817 la clausura de l'església de Santiago per amenaça de ruïna es va ordenar la seva venda el 1878, romanent com única església espanyola la de Santa Maria de Montserrat, a la qual es va unir el 1822 l'altra titularitat. Avui, "Santa Maria in Monserrato degli Spagnoli" és l'Església Nacional d'Espanya a Roma.

Manel Capdevila



Autor: Manel Capdevila




versió per imprimir

  1. Pepe
    30-11-2015 16:39

    Esto lo escribís después de un empacho de carajillos? El templo que hay dentro de la Embajada de España en Roma, en la Plaza de España, está consagrado a San Pedro, obra de Bramante, San Pietro in Montorio. Borja está en la provincia de Zaragoza. Y el templo de nuestra señora del Pilar está encima de un templo románico que a su vez se construyó sobre un templo pre románico. Desde tiempos visitigóticos ha existido en Zaragoza veneración por la virgen del Pilar. De veras necesitais todo esto para reivindicar vuestra propia historia? Que la virgen del Pilar sea la patrona de España y de la hispanidad es por la coincidencia de fechas con el descubrimiento de América. A partir de ahí... porqué no ponéis una foto del legajo de Colón. Las cartas de navegación de Colón están todavía en el archivo de Indias.

  2. Lluís
    14-03-2015 22:36

    Per cert, em sona que el nom "Nostra senyora de Montserrat" o "Nostra dama de Montserrat" és previ al nom "Marededéu de Montserrat".

    A algú li sona això?

  3. jbe
    11-05-2014 20:22

    Los papas Borgia (Borja) descienden de el pueblo del mismo nombre que esta en la provincia de Zaragoza,cerca de Tarazona,y que sus antepasados se extendieron por Valencia en tiempos de la reconquista y donde alli se establecieron.No tiene nada que ver Huesca.

  4. Lluís
    11-05-2014 18:37

    Com bé deia un historiador, això de l'església "de Santiago y Montserrat" és únic al món, on un sant passa per davant de la Mare de Déu. Una peça més que els delata.

  5. JOSEP PONS
    09-05-2014 16:27

    borja perteneix a saragossa no a osca

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
34929
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Ponència d'En Manel Capdevila al 8è Simposi sobre la Descoberta Catalana d'Amèrica a Arenys de Munt...[+]
A partir d’uns textos on els cronistes ens diuen que En Colom es trobava sobre les Canàries a la tornada d’un...[+]
En un viatge a Malta, en Pere Alzina es va adonar de la gran quantitat de noms catalans encara vius a l'illa, tant...[+]