Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Fins i tot el passat es pot modificar; els historiadors no paren de demostrar-ho."
Jean Paul Sartre (1905-1980) Filòsof i escriptor francès
JORNADES » 01-03-2013 20:00

Jornades sobre la Història de Catalunya a Paper de Música


Per llegir la notícia feu clic aquí.

PROGRAMA:

Primer temps (largo)
1 de Març 2013
LA CATALANITAT DES DELS FONAMENTS IBÈRICS DE LA NACIÓ
1.1.- Qui som. Orígens. Ibers, grecs, fenicis, carta-ginesos i romans. Entrem a la història amb la Mediterrània.
1.2.- Com ens organitzem. Bizantins (Tarragona),Visigots (Barcelona), Sarraïns (Lleida) i Francs (Gi-rona). El territori s'articula com a terra de pas mésque com a "marca". Sobirania plena a finals del segle X.
1.3.- Primer projecte nacional. Els comtats catalans.Les Lleis de "Pau i Treva", naixement del comerç ila societat urbana. Oficis, gremis i estaments.
1.4.- Demografia i economia. Les taifes i els pàries.Compartim llengua i cultura amb occitans i proven-çals. El repte peninsular. Aragó i Navarra. 

Segon temps (allegro con moto)
Abril 2013
CATALUNYA EN LA GÈNESI DE LA HISTÒRIA MODERNA
2.1.- Els comtes-reis. Les Corts i el constitucionalis-me, la Generalitat i el govern de Catalunya.
2.2.- La confederació catalana. Jaume I, segonprojecte nacional. Regne de València i regne deMallorques.
2.3.- L'expansió mediterrània. La marina catalana,grans almiralls i política de la corona. El consola tde mar, un imperi comercial. Sicília, Sardenya, Canàries, Gerda, Atenes i Neopàtria. El compromís de Casp. La Cort Pontifícia i els papes catalans. El regne de Nàpols.  
2.4.- Descoberta i colonització del Nou Món. Context, protagonistes, sortida, tecnologia, finançament i projecte polític.

Tercer temps (grave)
Maig del 2013 
L'ÀNIMA ROBADA DE CATALUNYA: POETES, HUMANISTES, MILITARS, ENGINYERS, PINTORS, MÍSTICS I SAVIS DE NACIÓ CATALANA DESAPAREGUTS
3.1.- Llibres de cavalleria, tractats de medicina, as-tronomia, filosofia i obres religioses. Manuscrits iedicions prínceps, la Impremta a València i a Barce-lona. Les relacions o Cròniques. Els cançoners. Lallengua dels escriptors de nació catalana.
3.2.- Entrada del Sant Ofici i els tribunals de la Inqui-sició castellana als estats catalans. Censura i lleis dela corona sobre llibres. L'índex, els nihil obstat i lestraduccions dels censors.
3.3.- Recollida de documents, reescriptura d'origi-nals, edicions d'estat, canvis en l'autoria. Prohibicióde comerç i possessió de llibres de temes ameri-cans.
3.4.- Assimilació d'Aragó 1591 a les lleis de Castella.Revolta catalana. El Quixot. La Guerra dels Sega-dors. Pau Claris proclama la República. La darreracompilació de les Constitucions catalanes. La guerrade Successió. El Decret de Nova Planta, fi de la so-birania.

Quart temps (marccia)
Juny del 2013
LA RENAIXENÇA. L'IMPULS ECONÒMIC, LA REVOLUCIÓ INDUSTRIAL, L'OBRERISME. LA REPRESA DEL CATALANISME I LA RECUPERACIÓ DE L'AUTOGOVERN
4.1.- Des de l'endemà mateix de la desfeta de Barcelona, el poble recomença la lluita per les llibertats. La repressió, l'espoliació de bens mobles i la destrucció del patrimoni, l'exili i els efectes de la diàspora. L'Acadèmia dels Desconfiats. La Societat d'Amichs del País. La creació d'empreses comercials, la restauració de les activitats i la reorganització del teixit productiu. El comerç americà.
4.2.- Catalans al món, participació en els processos d'emancipació de les colònies americanes. La Constitució de Càdis. Catalunya protectorat francès. Les bases de la industrialització. Republicanisme i federalisme. La Renaixença, el nou concepte de catalanisme. Les Bases de Manresa. La Lliga. Solidaritat Catalana i la Mancomunitat. Francesc Macià trenca el setge.
4.3.- Eleccions del 12 d'abril del 31. Proclamació de la República Catalana. L'Estatut del 32 i la restitució de la Generalitat. Avenços des de l'òptica nacional durant la Segona República Espanyola.   
4.4.- La guerra del 36-39. La desfeta militar. Dictadura i repressió. L'intent fallit d'empara a través de la Societat de Nacions. El Maquis. La florida d'una nova generació el 1962. La lluita contra la dictadura en el front interior. Canvi de règim, transició pactada. Projecte de constitució per encaixar Catalunya. Cop d'estat del 23 de febrer de 1981. Inici del Tercer Projecte Nacional.

* Lliurament de certificat acreditatiu

COST: 

Per sessió individual : 3€ (pel material i despeses)
Pel curs sencer (4 sessions): 10€ (pel material i despeses)

RESERVES:

Per a una millor organització d'espai del material a lliurar, es demana a les persones interessades per al curs, que reservin per email a capellades@paperdemusica.cat o per telèfon, 93.801.40.43 de 8 delmatí a 4 de la tarda.

Organitza:


Sala Paper de Música de Capellades 
Fusic, fundació Societat i Cultura
Institut Nova Història
Dia: Divendres, 01 de març del 2013
Hora: A les vuit del vespre
Lloc: Sala Paper de Música de Capellades
Entrada: 10 €
Entrada per adherits de l'INH: 10€
Pagament: En efectiu en el lloc i el dia de l'esdeveniment
Organitza: FusicCompartirINSCRIPCIONS TANCADES

Institut Nova Història
www.inh.cat

TRIA LA TEVA CONFERÈNCIA

• Tria la conferència i conferenciant

• Ens desplacem al teu municipi

• Opció de Cinefòrums

• Contacta'ns per concertar la data

• T'ajudem a fer-ne difusió

Sol·licitud de conferència

Llistat de conferències

Poseu-vos en contacte amb nosaltres

TIPUS D'ACTIVITATS:
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí