Accediu  |  Registreu-vos-hi
"..el que realment va passar és només una petita part de tot el que va passar.
Tot en la història segueix sent incert, els esdeveniments més grans, així com la menor incidència."
Goethe
NOTICIES » 11-10-2012
56019

12 d'octubre: Diada nacional de Catalunya

En Xavier Martínez Gil fa un repàs a la significació del dia 12 d'octubre i conclou que hauria de ser la Diada de Catalunya mentre que el dia 11 de setembre hauria de ser el dia de la Hispanitat.

Xavier Martínez Gil |

El dia 12 d'octubre de 1582 no va existir. El papa de Roma, Gregori XIII, va decretar el seu famós calendari gregorià (en substitució de l'anterior desfasat calendari julià) de manera que de la nit del dijous 4 d'octubre es va passar de cop al divendres 15 d'octubre. Tot i així, es 12 d'octubre es commemoren moltes efemèrides. Per posar només alguns exemples destacaré les següents. El 1681 a Londres, una dona va ser assotada públicament acusada del delicte d'involucrar-se en política. No sé si aquest fet està relacionat amb què aquest mateix dia però de 1984, Margaret Thatcher va sobreviure a una bomba que l'IRA havia col·locat al seu bany i que va esclatar dos minuts després que ella l'utilitzés. El 1773, a Virgínia s'obre el primer asil per a persones de "Ments Insanes i Desordenades". El 1823 a Escòcia, Charles Macintosh ven el primer impermeable, mentre a Alemanya el 1847 es funda l'empresa Siemens AG que ara ens ven tan amablement els trens d'alta velocitat que circulen per la península Ibèrica. Ja el 1968 s'independitzen les províncies espanyoles de Fernando Poo i Rio Muni que passen a ser la República de Guinea Equatorial.

Tots aquests esdeveniments i molts més van passar un 12 d'octubre. Però aquest divendres també es celebra el Dia de Colom que des de 1792 es commemora a Nova York. Si fem cas dels historiadors (Luís Ulloa, Ricard Carreras, Salvador de Madariaga, Caius Parellada i, actualment, Jordi Bilbeny, Charles Merill, Gérard Garrigue, entre d'altres) comprovarem que Cristòfol Colom era català.

En bona lògica, el dia 12 d'octubre hauria de ser la diada nacional de Catalunya perquè va ser el dia que un català il·lustre i universal, després de travessar l'Atlàntic a bord de les tres famoses caravel·les va posar el seu peu català a l'illa de Guanahaní, a les Bahames. Ja sé que en aquest punt em fareu notar que aquest dia a Espanya celebren també la seva diada nacional: el dia de la Hispanitat, i tindreu raó. Però és que ells ho celebren aquest dia perquè donen per descomptat que Colom no era català. Si el que volen és commemorar el naixement de la nació espanyola crec que s'equivoquen de data. A l'època de Colom, la Corona de Castella i la d'Aragó tenien sobiranies diferenciades, per tant, no es podia parlar d'una única nació sinó d'una conjunció de regnes. Quan Espanya passa a ser definitivament un estat unitari és amb el Tractat d'Utrech. I en aquest sentit la data que consagra millor la unitat d'Espanya (per la força) probablement sigui l'11 de setembre de 1714, que és quan mor la sobirania catalana en mans de les tropes borbòniques que la fan seva.

De manera que, per a ser conseqüents amb els fets històrics el 12 d'octubre hauria de ser la Diada nacional de Catalunya, mentre l'11 de setembre hauria de ser el Dia de la Hispanitat. Bona Diada.


Xavier Martínez Gil
10/10/2012



Redacció: Xavier Martínez Gil




versió per imprimir

  1. bps
    02-11-2015 21:57

    L'onze de setembre no és com per celebrar el dia nacional d'un país que va perdre les seves estructures estatals.
    El 12 d'octubre no pot ser el dia de la hispanitat. És un dia usurpat a la nació catalana, en tot cas podrien celebrar qualsevol de les dates a partir de les quals Castella aconseguí fer-se amb el que no era seu.
    El dia de la nació catalana hauria de ser escollit per la nació catalana.

  2. no esteu be
    13-10-2015 16:27

    jajajajajja no esteu pero que gens be del cap ehhhh!!!!! pero gens gens be........ que merda fuma el que escriu tota esta clase de tropelies ????

  3. JepMaria
    23-07-2015 19:26

    Personalment hi veig molta ironia en aquest article, encara que els fets esmenats, prou que son certs.

  4. Carles
    04-07-2015 18:23

    ¡Però esteu sonats?

  5. Miquel
    13-10-2012 00:43

    Raonant així es pot demostrar qualsevol cosa en la vida. El problema, ja ho he dit d'altres vegades, és que aquí escriu el primer que hi passa, i consti que aquest article no és dels pitjors. Com serà la cosa! Amb ximpleses d'aquest calibre ho únic que es fa és donar munició als enemics de Catalunya, i com també he comentat alguna vegada, es devaluen les serioses i autèntiques reivindicacions i treballs sobre la falsificació i silenciament de la nostra història. Tot plegat sembla que aquesta gent vulgui treballar en contra d'ells mateixos a base de falta de rigor i d'aixecar conspiracions per tot arreu. Ara el que faltava es que es defensi aquí que hauríem de commemorar la destrucció dels pobles d'Amèrica, tal i com fan els espanyols. Quina pena.

  6. Pere Blavet
    12-10-2012 02:06

    Jo. Transpires auto-odi. Transpires pedància. Transpires prepotència. I, sobretot, transpires soledat. Si tens iaia, digues-li que et moqui. I si no en tens o no et parla (cosa que seria raonable que t'hagués retirat la paraula) dutxa't, que transpires!

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35110
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
L’historiador aragonès Jerónimo Çurita ja va certificar que l’anomenada Franja de Ponent formava part...[+]
Article publicat per en Joan Pons Ribot al núm. 102 de la revista arenyenca "La Rierada", del 9 d'octubre del...[+]
Com és que al primer llibre d'Erasme en castellà hi ha un escut amb les armes reials catalanes i...[+]
Els Borja i els Della Rovere eren junts a la Cort Pontifícia de Roma. Però abans que s'enfrontessin a mort...[+]