Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Història és, per descomptat, exactament el que es va escriure, però ignorem si és exactament el que va succeir"
Enrique Jardiel Poncela (1901-1952) Escriptor
ARTICLES » 01-04-2018  |  PROJECTE COLOM
2454 lectures

1414, l’any d’en Colom

Jordi Bilbeny publica ‘La data de naixement d’en Colom’, en què certifica l’any 1414 com el del naixement del descobridor i l’identifica com Joan Colom i Bertran. Article d'en Miquel Riera a el Punt Avui+ del 31 de març del 2018.

Retaule de la Mare de Déu dels Navegants a Sevilla. L'home amb el cabell blanc s'identifica amb Colom. Foto: VIQUIPEDIA

Cristòfor Colom, el descobridor d’Amèrica, era el noble català Joan Colom i Bertran i hauria nascut a Barcelona el 1414, segons afirma l’historiador arenyenc Jordi Bilbeny en el seu últim llibre sobre la qüestió, La data de naixement d’en Colom, publicat recentment per l’editorial Librooks.

Bilbeny, que anteriorment ja havia identificat Joan Colom i Bertran com l’almirall, raona ara en aquest volum en quin any va néixer aquest membre de l’alta societat catalana, navegant i militar, i justifica que pugui ser ell el Cristòfor Colom històric, malgrat que, en situar el seu naixement al 1414, es dedueixi automàticament que aquest hauria arribat a Amèrica en edat avançada, als 78 anys, i mort també molt vell, amb 92 anys, el 1506.

Però aquesta circumstància per a un Colom que encara viatja a Amèrica entre el 1502 i el 1504 –amb gairebé 90 anys– no seria cap problema per a Bilbeny, que remet el lector a diferents fonts històriques que descriuen el descobridor d’aquella època com un home molt vell, “venerable”, de cabells blancs, que als últims temps de la seva vida gairebé viu prostrat al llit a causa de les malalties que l’afecten i que, per exemple, ha de demanar permís al rei per “poder viatjar en llitera”. Un Cristòfor Colom, d’altra banda, que també es compara ell mateix amb la imatge de l’Abraham bíblic, mort amb més de 100 anys.

També explica Bilbeny que, malgrat la creença que antigament la gent vivia menys temps que en l’actualitat, hi ha molts personatges de l’època que van viure molts anys. Entre aquests hi ha, per exemple, el filòsof Ramon Llull, 84; el bisbe Joan Margarit, 86; el pintor Miquel Àngel, 89; el papa Lluna, 95; el papa Gregori IX, 98 o Ramon de Penyafort, 100.

Pel que fa al fet de per què centra l’any de naixement en el 1414, Bilbeny hi arriba a partir de diferents càlculs fets a partir d’afirmacions del mateix Colom –per exemple, al 1501 va escriure que feia 43 anys que navegava– i de fets constatats de la vida de Joan Colom i Bertran, com quan és esmentat, com a Joanet, el 1419, en el testament del seu avi. Entre altres argumentacions que tenen també en compte la censura que, pocs anys després de la mort de l’almirall, es produeix per enterbolir la seva biografia arran dels plets de la seva família amb la corona i per qüestions nacionals.

L’historiador i filòleg arenyenc inicia el llibre recordant, de nou, la impossibilitat que Cristoforo Colombo, un llaner plebeu nascut a Gènova el 1451, sigui el veritable Cristòfor Colom com defensa la historiografia oficial. No solament pel fet d’haver nascut en una família humil i sense possibilitat d’haver assolit l’educació, en tots els àmbits, però, sobretot, el mariner i el militar, que demostra Colom, sinó perquè la incompatibilitat cronològica salta a la vista de seguida que s’analitzen alguns fets cabdals de la vida del descobridor i que, contràriament, lliguen molt més amb la biografia coneguda de Joan Colom i Bertran. Bilbeny recorda, en aquest sentit, la participació de Colom en la guerra civil catalana al costat de la Generalitat i de Renat d’Anjou, rei dels catalans, en una edat en què el Colombo genovès encara està teixint amb el seu pare, segons els mateixos papers italians. Bilbeny recorda també que fa anys la majoria d’historiadors centraven l’any de naixement de Colom al voltant del 1436, però que en descobrir-se la data de naixement del Colombo de Gènova, aquesta es va desplaçar quinze anys més tard, fet que va “obligar a moure” i a fer concordar de manera burda fets coneguts i provats de la vida del veritable Colom.

El Punt Avui +
Cultura
Barcelona
31 de març
2018 2:00h.
Miquel Riera
http://www.elpuntavui.cat/cultura/article/19-cultura/1365557-1414-l-any-d-en-colom.html
versió per imprimir

Comentaris publicats

  Afegeix-hi un comentari:

  Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


    EDITORIAL
  L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
  28208 lectures
  Lluís Batlle - Les anomalies de les expressions “poner puertas al campo” i “de pe a pa'
  Pere Alzina - Una connexió religiosa desconeguda: el vincle de l’Abat Oliba amb Sench Amand de Còli
  SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
  Subscriviu-vos al nostre butlletí
  Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
  Quan “Cervantes” glossa el Tirant lo Blanc al Quixot, i ens diu que és “el millor llibre del món”, ens...[+]
  el poble català fou l’únic poble que perdé la Guerra de...[+]
  Recuperem dels nostres arxius un article fantàstic d'En Josep M. Comajuncosa, on ens refresca dades essencials...[+]