Accediu  |  Registreu-vos-hi
"L'únic deure que tenim amb la història és reescriure-la."
Arturo Pérez-Reverte
NOTICIES » 20-07-2016  |  PROJECTE SOBRE LA CENSURA I LA MANIPULACIó
2352

3a Universitat Nova Història: la nostra història

En Francesc Magrinyà ha redactat un article per animar els montblanquins i els habitants de la Conca de Barberà a participar a la 3a Universitat Nova Història.

Ben aviat els montblanquins –els de naixença i els de sentiment—i la bona gent de la nostra estimada Conca de Barberà estem convidats de nou a endinsar-nos en la nostra pròpia història. Durant els cinc primers dies d’agost, el convent de Sant Francesc de Montblanc tornarà a acollir per segona vegada la Universitat Nova Història (la primera UNH es va desenvolupar a l’estiu de l’any 2013 a Crespià, al Pla de l’Estany). Enguany desenvoluparem a la Vila Ducal les terceres jornades d’aquesta universitat d’estiu. I és que ja a l’any passat per les mateixes dates se celebraren a les sales que envolten el claustre reconstruït del nostre convent conferències, comunicacions, taules rodones, visionatge de pel·lícules, lectura de manifestos, presentació de llibres i audició de concerts a l’entorn de l’objectiu de recerca que impulsa la institució organitzadora d’aquestes “universitats”: l’Institut Nova Història.

Com ja és força conegut per la societat catalana, l’Institut Nova Història fou creat ja fa gairebé 10 anys després que l’investigador Jordi Bilbeny constatés i provés científicament els següents fets. Que en Cristòfor Colom descobridor d’Amèrica per als europeus fou un noble català de Barcelona emparentat amb la casa reial catalana per la banda dels descendents de la nissaga de Jaume d’Urgell dit el Dissortat, que l’empresa descobridora fou preparada des del Principat de Catalunya i els altres regnes de la monarquia catalana, i, finalment, que pel cap baix les primeres exploracions, conquesta i colonització del Nou Món foren finançades, organitzades, legislades i executades per persones de la nostra Nació. Alhora, en Jordi Bilbeny, Cap de Recerca de l’Institut, i, amb ell, el mateix Institut Nova Història en bloc --que ha seguit els moltíssims descobriments d’en Bilbeny en molts àmbits del nostre passat i ha aprofundit les línies de recerca que ell ha encetat-- han posat damunt la taula del debat històric el fet que la història de la Nació i Cultura Catalanes, sobretot la dels segles XV, XVI i XVII, ha estat greument deturpada, adulterada i, al capdavall, falsificada a mans de la censura d’estat espanyola i de la censura eclesiàstica de la Inquisició. L’INH, doncs, fou fundat per en Bilbeny i altres seguidors de les seves tesis amb l’objectiu d’obrir al gran públic les seves troballes, de redescobrir el passat que ens va ser ignominiosament arrabassat i, finalment, amb l’objectiu de fer conèixer aquest passat esborrat als catalans d’avui. I no només el nostre passat històric, polític i militar, sinó també l’artístic i el literari. En definitiva, el passat de la “Civilització” Catalana. I encara més, en Bilbeny i Nova Història estan convençuts que el fenomen de la censura ha distorsionat sistemàticament el relat històric d’Europa i, al capdavall, de tota les civilitzacions humanes que han estat conformades en la seva major part a través de l’escriptura. Aquest fenomen, la ciència històrica mai no l’ha posat seriosament i amb totes les conseqüències al centre del debat científic. I si ens hi parem a pensar, resulta que afrontar-lo és cabdal si volem conèixer la realitat dels fets així com s’esdevingueren. Vet ací la revolució copernicana que L’INH creat per en Bilbeny i els seus seguidors representa per als estudis històrics!

He començat aquest article afirmant que els montblanquins i els estadants de la Conca estem convidats a endinsar-nos a través de la 3a Universitat NH en el nostre propi i exclusiu passat. No he dit ni de bon tros cap extravagància. Uns exemples. ¿Saben els montblanquins que a l’ermita de Sant Joan de la Muntanya s’hi allotjà l’Elionor d’Urgell, germana de Jaume el Dissortat, el perdedor de Casp, i que aquesta dama fou la tieta-àvia d’en Cristòfor Colom quan aquest es casà a Portugal amb Felipa d’Avís-Coïmbra i Urgell, néta de Jaume el Dissortat? D’altra banda, els montblanquins, ¿s’han parat mai a pensar que el carrer de Pere Daguí de la vila fa referència a un il·lustre estudiós de Ramon Llull al segle XV que fou nascut en aquesta Vila Ducal, i fou contemporani de Cristòfor Colom?. Doncs bé, l’obra escrita que s’ha conservat –per bé que amb tergiversacions--, d’en Colom està amarada de les teories, sobretot geogràfiques, d’en Llull, teories a les quals l’esmentat Daguí donà una gran embranzida. Es conegueren en C. Colom i en P. Daguí? Així mateix, ¿la gent de la comarca és conscient que el nunci apostòlic Bernat Boïl, monjo de Montserrat i primer missioner d’Amèrica en el segon viatge colombí, féu vida eremítica a l’ermita de l’Abellera en direcció a la Febró i davant dels esplèndids cingles de la serralada de Prades? Encara més preguntes adreçades als meus compatriotes. ¿Tenen els montblanquins coll avall que el Carrer d’Antoni Palau i Dolcet de Montblanc vol fer remembrança d’un il·lustre veí, gran bibliòfil i autor d’unes valuosíssimes Guia de Montblanc i Guia de la Conca de Barberà i que, a més a més, va organitzar a l’Ateneu de Barcelona les conferències amb què el 1928 el peruà Luís Ulloa donà una grandíssima empenta a la tesi del Colom català, empenta que ha arribat fins avui? I no m’oblido de fer esment d’un altre colombista català nat a Montblanc i també gran bibliòfil: en Josep Porter i Moix, que escrigué una biografia d’en C. Colom en tant en quant aquest era barceloní. I acabo amb una observació. Els antiquíssims carreus que han d’albergar la 3a Universitat pertanyen a un conjunt d’edificis que havia estat consagrat, com sabem, a Sant Francesc. Doncs bé, hi ha tot un seguit de tradicions molt antigues segons les quals en Francesc va venir a Catalunya per Barcelona. El cas és que hi ha notícies i edificis que recorden el pas del sant per molts pobles catalans (qui hi estigui interessat, trobarà al web de l’INH articles d’en Bilbeny que en parlen). També a Montblanc. També per Montblanc. També pel Convent de Sant Francesc. Sí, aquesta Universitat ha d’interessar els montblanquins. I a tota la Conca.

Francesc Magrinyà Rull, filòleg
versió per imprimir

 1. Francesc2
  21-07-2016 23:22

  Francament, Gracienc, no t'acabo d'entendre. Si parles de "qualitat", "rigorositat" i "el gran bagatge de recerca seriosa i documentada", on redimonis es troba la secta?

 2. Jordi de Santramon
  21-07-2016 20:22

  Gracienc, gracienc! Quin problema hi ha en el fet que algú tingui amics, investigadors, col·laboradors, mecenes o seguidors? Això fa que l'INH esdevingui una secta? Perquè hi ha seguidors? Home, que no van amb pilot automàtic! Que tothom entra i surt quan vol! Que no vivim junts! Que no hi ha coaccions! Que jo mateix puc investigar el que vull, amb permís o sense d'en Bilbeny. Però al capdavall tens raó en una cosa: la recerca de la veritat, després de segles d'adulteració del nostre passat, ens fa adeptes de la veritat. Però aquesta és una secta de la qual jo no en vull sortir!!! Mes aviat, jo diria que la història oficial és una secta, una gran secta, plena de falsedats i truculències, intoxicacions i fe, amb "un certificat" inclòs, sense el qual ja no pots parlar oficialment de re, ni publicar en les seves revistes "especialitzades" i de la qual els qui l'han patit i deglutit, parlen com si fossin posseïdors de l'única veritat possible, no accepten altres mirades, s'ofenen, mosseguen, insulten, injurien i fan tota mena d'escarafalls com si el pensament profund els fos aliè. Sí, els qui han entrat en en aquest cercle diví de la història, aquests, sï: ja no en poden sortir mai més!!!

 3. Gracienc
  21-07-2016 18:17

  Francesc, aquesta referència continuada a "en Bilbeny i els seus seguidors" i alguna altre de similar, no fa cap bé a l'institut en dibuixar una mena de secta; que, evidentment, donada la qualitat i rigorositat (com demostra el teu article) dels que col·laboren a INH, no mostra la imatge del col·lectiu amb el gran bagatge de recerca seriosa i documentada que ha fet i fa.

Afegeix-hi un comentari:

Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


  EDITORIAL
Article editorial d'En Jordi Bilbeny arran de les intencions de la CUP Barcelona d’enretirar el monument a En Cristòfor Colom de la ciutat comtal.
24066
Presentació de la Universitat
Neus Rossell - La història: unes creences que generen bloqueig, enuig i ràbia
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Recollim en aquesta ocasió un interessant treball sobre Cervantes, que fou presentat als III Jocs Florals de la...[+]
Va tornar una de les caravel·les colombines a Baiona, com diuen algunes cròniques? És un error creure que van...[+]
En Cesc Garrido, conscient que En Lleonard estaria vinculat a la casa reial catalana de Nàpols, identifica "La...[+]
Com és que tant En Vicenç Garcia com Cervantes van escriure uns elogis tan desmesurats a En Perot Rocaguinarda?...[+]