Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La història no és factual en absolut, sinó una sèrie de judicis acceptats."
Geoffrey Barraclough
ARTICLES » 12-08-2021  |  CENSURA I LA MANIPULACIó
2704

8a Universitat Nova Història. Manipulació i censura a la Viquipèdia: casos i evidències

En Manel Capdevila ens ha fet avinent diumenge 1 d'agost la seva experiència de com multitud de textos seus que va editar a la viquipèdia han estat censurats per personatges a sou de les FAES del PP. Article d'En Pol Bragulat.

Oients escoltant amb atenció els mots d'En Manel Capdevila

Diumenge 1 d’agost havent dinat, En Manel Capdevila ens ha fet cinc cèntims, en la seva xerrada, de com ha viscut, de primera mà, la censura a la Viquipèdia. Aquest investigador de l’Institut Nova Història hi ha anat redactant des de fa una pila d’anys una gran quantitat d’entrades. En concret, a la Viquipèdia en català i especialment en matèria d’història de Catalunya. En Capdevila ha experimentat com se li eliminaven textos, uns textos que sempre ha citat i fonamentat correctament. Entre d'altres motius, els censors els han suprimits només pel fet de fer referència o menció a investigadors de l’INH.

D’altra banda, el conferenciant ha exhibit captures de pantalla per mitjà de les quals ha posat en evidència casos concrets d’eliminació de continguts. Els qui ho han fet han passat per alt les normes d’edició de la Viquipèdia mateix, és a dir, que les han incomplertes. En essència, el procés d’edició d’una entrada funciona per mitjà d’un sistema de votació entre els editors, de manera que un contingut en qüestió és acceptat i llest per publicar després d’estar-hi d’acord la majoria democràtica de les persones que han treballat el tema.

El conferenciant Capdevila ha explicat que molt sovint articles seus havien guanyat aquestes votacions i que consegüentment els textos s’haurien d’haver mantingut a la Viquipèdia sense ser-hi retocats. Doncs bé, aquests han estat retirats. I no per cap argument de pes, sinó per arguments ad hominem. En d’altres casos, Capdevila ha mostrat a l’audiència com alguns editors han esborrat cada dia una línia d’un contingut determinat. D’aquesta manera, la pàgina ha estat finalment eliminada, to i que no incomplia  la normativa de l'enciclopèdia en línia.

En Capdevila, intrigat per l’autoria d’aquesta censura persistent, es va posar a investigar quines persones n’han estat responsables. Al final ha aconseguit aïllar la identitat dels editors que han dedicat llarg temps i esforços a eliminar continguts de la història de Catalunya. Aquests censors han arribat, fins i tot, a retocar conceptes, idees o noms que defensen també les universitats. Ha descobert que treballen a sou de les FAES, o que són antics càrrecs d’aquest “think tank” del PP o en són membres en actiu i dirigeixen la Viquipèdia espanyola i la financen amb substancioses quantitats de diners.


Presentació de la xerrada d'En Manel Capdevila

Pol Bragulat



Autor: Pol Bragulat




versió per imprimir

  1. Xavi G.
    16-08-2021 17:21

    O Romero, ara no recordo que volia posar, però que ha sigut cosa del corrector.

  2. Xavi G.
    16-08-2021 17:20

    Ui, disculpi, volia posar Ramiro, ha estat el corrector.

  3. Xavi G.
    16-08-2021 17:13

    Doncs clar, era el primer Carles de, en aquells temps, ja Catalunya, però no el primer emperador, ja que, que estigui documentat, el primer emperador va ser Jaume I, per aquelles dates, emperador de Barcelona.

    DESPERTA FERRO!!!

    I tu, Ramero, molts llangostins t'has menjat avui, un o cinc??

  4. Xavi G.
    15-08-2021 23:03

    Ai.

    Bé, si a tu t'ha anat bé, me n'alegro, però, amb tots els respectes, jo conec a gent que ha anat a Lourdes i també diuen que funciona...

    De totes formes i sigui com sigui, no crec que aquesta mena de comparacions ajudi en res a aquest Institut...

  5. JordiB
    15-08-2021 15:48

    (per a Xavi G.)

    Tothom qui afirma que la medicina homeopàtica és una pseudociència, és a dir, una medicina mancada de base científica i, doncs, segons ells, falsa, o dit vulgarment, un enganyababaus, es basen en el següent.

    Els medicaments homeopàtics són el resultat d'un seguit de dilucions en aigua de la substància activa original.
    Tenint en compte el nombre d'Avogadre, se'n desprèn que, a partir d'un cert nombre de dilucions límit, en el medicament ja no hi queda ni una sola molècula de la substància activa.
    Com que la major part dels medicaments homeopàtics són producte d'un nombre de dilucions superior a aquest límit, aquests medicaments no contenen ni una sola molècula de la substància activa.

    Doncs bé, tothom qui afirma que aquests medicina és una psudociència es basa en això, en la suposició que, com que la major part de medicaments homeopàtics no contenen ni una molècula de la substància activa, és impossible que facin cap efecte real en el malalt.
    I que, per tant, els efectes bons que pugui tenir en ells són purament imaginaris, o fruit, d'una manera o altra, de la fe que hi posen.

    Aquesta manera de pensar és el que se'n sol dir cientifisme. És a dir, pensar que tot el que se sap científicament avui dia ja és tot el que es pot arribar a saber. Que ja ho sabem tot, sobre la matèria i sobre el funcionament del cos humà.
    Aquesta manera de pensar comporta, llavors, que, quan algú fa una descoberta que no s'avé amb el que creuen que és la realitat, el marginen, el maltracten i el consideren un impostor.

    Si en fem un símil, a Galileu li va passar una cosa semblant. Tothom donava per descomptat que la Terra era el centre de l'Univers i que el món girava entorn seu. Va demostrar per mitjà del pèndol que això no era cert, però com que els interessos creats entorn del pensament llavors dominant eren molt més forts que no pas les seves deduccions, per no acabar a la foguera va haver de desmentir públicament tot el que havia dit.
    I heus ací el que, a títol personal, va acabar dient: "Eppur si mouve!” ---I, tanmateix, (la Terra) es mou!

    Apliqueu-vos-ho a vós, sisplau, i feu la prova de si la Terra es mou. És a dir, feu la prova d'intentar de guarir-vos, per mitjà d'un bon homeòpata, de qualsevol malaltia que tingueu, o vós o qualsevol dels vostres fills, i podreu opinar amb fonament.

    Jo, per la meva banda, només us puc dir que fa molts anys que la meva família en som pacients, amb resultats que, si me'ls arriben a dir abans de ser-ne pacient, hagués considerat que em volien aixecar la camisa.
    "Eppur si mouve!” I, tanmateix, l'homeopatia, i ben de debò, guareix.

  6. Manué
    15-08-2021 00:19

    Mireu els motius que van donar per esborrar aquest article que vaig fer en 5 idiomes
    https://www.wikidata.org/wiki/Q20962748#sitelinks-wikipedia
    denunciat a borradopedia i al cap de 5 anys no van tenir collons per tornarlo a esborrar
    https://www.histo.cat/premsa/Borradopedia-Proyeccion-Da-Vinci-octant

    https://es.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Consultas_de_borrado/Proyecci%C3%B3n_Da_Vinci_octant

    Ideas y teorías propias del editor y del Institut. Yo creo que no deberíamos tomarnos muy en serio a una cuenta de un miembro del Institut Nova Historia. No sé, a mí, aparte de ser un popurrí infecto de fuente primaria, me parece que se está cruzando la línea del conflicto de interés, al intentar defender las líneas de investigación pseudohistóricas y magufas de esta institución a través de Wikipedia.Si dejamos que esto pase, terminamos prostituyendo la neutralidad de Wikipedia. Me parece muy peligroso. Ya redactó un artículo sobre un "socio" del Institut que ha terminado siendo borrado por tener una calidad infame, no creo que debamos dejar el grifo abierto para más experimentos con gaseosa. Nuestra reputación está en juego. Saludos cordiales

  7. Xavi G.
    14-08-2021 21:05

    JordiB, no crec que es puguin equiparar els estudis o aportacions que fan des d'aquí a la wiki o a nivell de l'Institut.

    La homeopatia està reconeguda com a pseudociencia per un munt d'estats i organizacions internacionals, és una pseudociència, mentre que el que es fa des d'aquí és ciència històrica, potser no del tot reglada per diverses circumstàncies, però ciència.

    A mi m'agrada anomenarla "Ciencia Històrica Erudita".

    DESPERTA FERRO!!

  8. Guerau
    14-08-2021 11:49

    La situació actual fa referència a nivell global també. I sabem qui manipula i perquè.

  9. JordiB
    14-08-2021 08:54

    Això és evident.

    Però no només amb la història de Catalunya i dels catalans. També m'hi he trobat amb articles sobre les medicines alternatives. Si hi entreu a "homeopatia", veureu que tracten aquesta medicina de "pseudocientífica", és a dir, de falsa.

    Tot i que no ho puc pas demostrar, tinc prou evidències per a arribar a la conclusió que a la Viquipèdia catalana hi ha gent que hi fa de censora a sou de la indústria farmacèutica, no sé si mundial o autòctona.

  10. Xavi G.
    13-08-2021 21:52

    Deixant bromes fora, lo dit...

    DESPERTA FERRO!!

  11. Xavi G.
    13-08-2021 21:47

    Per favor, que sigui a les once pleeease.

    Haha.

  12. Xavi G.
    13-08-2021 20:44

    Manel, ja et vaig dir en una ocasió, que tenies que haver acabat amb ells quan els vas tenir cara a cara, encara que hi hagueren càmeres al davant. Aquestes oportunitats que vas tenir tu, no solen donar-se i n'hi ha que aprofitar-les.

    Jo t'hagues acollit i amagat a ma casa aquí al País Valencià.
    I si ens haguerem sentit acorralats, ben fàcil, ens nuguem un cinturó d'explosius i fugim cap a l'Almudena de Madrid en ocasió d'algun altre bodorrio dels de la FAES, i allí s'hem fem un far d'aquests peixos grossos faxorros!!
    No com els yihadistes que van a pel poble indefens i més innocent, sinó al moll de l'ós!!

    Millor morir aixina que no al llit d'un hospital soltant gargalls.

    DESPERTA FERRO!!!

  13. Edmund Cooke
    13-08-2021 11:54

    Certament Guerau… la diferencia rau en que la gent que pelen enlloc de cremar-la publicament, simplement moren en circunstancies estranyes que els mitjans ens fan empassar com a naturals o accidentals….
    I els trolls i llimacs que ens burxen son els adlaters dels mateixos que sota Faes o qualsevol altre organitzacio fonamentalista esborren i manipulen wikipedia….
    Desperta Ferro!

  14. Guerau
    12-08-2021 23:54

    La inquisició del segle XVI comparat amb la situació actual és un joc de nens.

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35130
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
En Pau Tobar relaciona Santa Klaus o Sant Nikolaus, que prové de València i porta taronges i d'altres regals...[+]
L'Albert Ferrer descobreix en un viatge a l'illa Aitutaki de Nova Zelanda que els seus habitants condimenten les...[+]
Segons la història oficial, Isabel de Castella va rebre Elx i Crevillent com a dot pel seu casament amb Ferran...[+]
En un plec adreçat a l'Audiència de Descàrrecs l'any 1504, en Cristòfor Colom diu de si mateix que des de...[+]