Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Mentre els lleons no tinguin els seus propis historiadors, la història de la cacera glorificarà sempre el caçador”"
Chinua Achebe
ARTICLES » 22-03-2019  |  MEMòRIA HISTòRICA
5438 lectures

A Pals per Pals

”El drama és que la historiografia catalana és castellanodependent i els intents de l'INH per fer-ne una altra lectura són motiu de riota”. Article d’En Jordi Álvarez al ‘Diari de Girona’ del 21 de març del 2019 arran de la polèmica contra En Jordi Bilbeny i l’Institut Nova Història encetada a la revista ‘Sàpiens’ d’aquest mes.

Una visió panoràmica de la vila de Pals (imatge de la viquipèdia)

La revista Sàpiens d'aquest mes ha engegat una agra polèmica entre historiadors catalans. Dedica set pàgines, set, a mirar de rebatre les recerques de l'Institut Nova Història (INH), encapçalat per Jordi Bilbeny. La història és consciència col·lectiva i el relat de fets antics té un impacte directe sobre el nostre present. Si féssim l'exercici d'imaginar que la ciutat de Girona la fundaren una colla de vietnamites, de ben segur que interpretaríem d'una altra manera el tarannà gironí, encara que tampoc no tinguéssim res a veure amb aquells pioners. El drama és que la historiografia catalana és castellanodependent i els intents de l'INH per fer-ne una altra lectura són motiu de riota. És el cas de Cristòfor Colom. A Sàpiens no en discuteixen la catalanitat sinó que hagués sortit del port empordanès de Pals. De fet, si vaig conèixer l'INH és perquè per transmissió familiar m'havia arribat que Colom era fill de Barcelona. A més, el primer historiador que va demostrar l'origen català de Colom no era d'aquí sinó que va ser el peruà Luis de Ulloa. Per fer aquella empresa de Colom, calia una noblesa compromesa, un finançament, un pòsit intel·lectual que permetés descobrir les úniques rutes viables d'anada i tornada, com també una escola de cartografia, drassanes, una densa experiència en els afers de la mar i un Papa a Roma, elements tots ells que no trobem ni al Palos andalús ni a cap de les Castelles. Sí que hauria de ser motiu de riota que l'historiador oficial defensi que Colom va desembarcar a Sevilla i després de tres dies caminant, arribés a Barcelona. Ni en Kilian Jornet! En tres dies sí que hauria pogut anar de Pals a Barcelona. Són només algunes de les evidències que assenyalen Pals com a port clau per a l'expedició, capitanejada pel gironí Pere Margarit, tal com diuen els papers de Simancas, oblidats en la foscor de la dictadura. El cas Colom podria ser el punt d'entesa entre els historiadors d'un i altre bàndol, per poc que en parlessin. I també Cervantes. D'altres personatges com Da VinciErasme de Rotterdam, les evidències són massa febles. De tot plegat, sorprèn que entre totes les pàgines web que conjecturen sobre el passat català, l'enemic a batre hagi estat l'INH. Alguna tecla bona hauran tocat. Però també sorprèn la manera de rebatre els arguments, amb el típic comentari de la catalanitat del primer home que trepitjà la Lluna o dels extraterrestres que van aixecar les piràmides, refutacions que, amb tots els respectes, són més pròpies dels necis. Si de la polèmica en sortís un debat intel·lectual d'alta volada, tot això que haurem guanyat.

Jordi Álvarez
'Diari de Girona'
21.03.2019 | 01:03
https://www.diaridegirona.cat/opinio/2019/03/21/pals-pals/969449.htmlAutor: Jordi Álvarez
versió per imprimir

Comentaris publicats

  1. Guerau
    24-03-2019 14:19

    No hi ha historiografia catalana, com no hi ha ni "autonomia real" política als països catalans, com no hi ha rang d'oficialitat del català, tot és un entramat folklòric colonial espanyol. Els historiadors catalans, valencians i balears fan història castellana o espanyola de Catalunya i els Països Catalans. Si el català fos oficial, estaríem en la situació del francès o l'holandès al Quebec i Flandes, o el francès i l'italià a Suïssa on l'alemany és el més parlat.

  2. Sen Jo
    24-03-2019 07:59

    Jo personalment dono suport a en Bilbeny, amb crítiques, però sobretot en el cas Colom trobo les seves aportacions molt incontestables. En tot cas, i amb la poca cosa que en sé realment, una qüestió per curiositat: com s'explica que tornant d'Amèrica no parés directament a Barcelona? És clar que no podia saber que el rei hi era (si no m'equivoco), però s'explica d'alguna manera, això? I ja que hi som, si algú em vol respondre, quines escales van fer, vull dir, quines parades, abans de Pals?

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
34789 lectures
22è Simposi - Presentació
Francesc Robusté - Cap a una Història científica
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Heu sentit a dir que el Siglo de Oro és una traducció d’obres catalanes, atribuïdes a autors castellans? No...[+]
Tots els estudiosos reconeixen que tota la cartografia mediterrània fins al segle XVI era feta per cosmògrafs...[+]
En Manel Capdevila ens explica la importància de diferenciar entre el terme "regne d'Aragó" i el terme "Corona...[+]