Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Per estimar el país cal sentir que té un passat, però no cal estimar l’embolcall històric d’aquest passat.
Cal estimar la seva part muda, anònima, desapareguda"
Simone Weil
NOTICIES » 27-03-2015  |  PROJECTE ALTRES FIGURES CATALANES
5173 lectures

Barcelona recupera el relat jueu

La ciutat va acollir una gran comunitat de catalans jueus fins a la seva devastació l'any 1391. El rehabilitat Muhba el Call difon la història i el patrimoni de l'aljama barcelonina.

El director del Muhba, Joan Roca, presenta la remodelació del centre Foto: Jordi Palmer / Nació Digital

Recuperar el relat de la Barcelona jueva. Aquest és el principal objectiu fixat pel Museu d'Història de Barcelona (Muhba) en el remodelat espai que el museu té al bell mig de l'antic Call barceloní. De fet, aquesta instal·lació, oberta l'any 2008, ha estat objecte d'una remodelació total que permet, des d'aquesta setmana, oferir una visió ben àmplia de la presència dels catalans jueus a la ciutat, finalitzada de forma tràgica a causa del gran pogrom que va tenir lloc l'any 1391, que va devastar la comunitat jueva barcelonina i va fer desaparèixer el call com a tal.

El remodelat espai, distribuït en tres àmbits, permet tenir una visió àmplia de la presència jueva, donant compliment a la necessitat de “travar i recuperar el relat de la ciutat”, segons expressió del tinent d'alcalde de cultura, Jaume Ciurana, en ocasió de la presentació de l'equipament. Tant és així que encara que la memòria és present “al nomenclàtor”, amb exemples obvis com el carrer del Call o la mateixa muntanya de Montjuïc, el cert és que l'existència del Call no passa de ser una “part de la memòria difusa de la ciutat”. Al seu torn, el director del Muhba, Joan Roca, destaca que el paper dels jueus “conforma una part substancial de la història de Barcelona” i advoca per la seva recuperació.

Població d'unes 4.000 persones

Per tant, el nou equipament permetrà donar una visió de conjunt de com era aquell barri que, en el seu moment de màxim desenvolupament, va acollir una població estimada de 4.000 persones. Al primer àmbit del centre, d'accés lliure, s'explica la topografia del Call, la seva trama urbana, edificis singulars i elements patrimonials de les dues zones que conformaven l'aljama o barri jueu de Barcelona, el Call Major -situat aproximadament entre els actuals carrers Bisbe, Call, Sant Sever i Banys Nous-, i el Call Menor -entre els carrers Boqueria, Avinyó, Lleona i Rauric-. A més, i com “gran aportació en recerca”, es difon el parcel·lari del barri, un treball d'investigació a càrrec de Francesc Caballé i Eloi Castells que permet tenir coneixement de quins eren els propietaris del Call Major l'any 1391. 

Pel que fa al segon àmbit, exposa la història del call medieval des de la seva formació fins a la seva desaparició, ben bé un segle anterior a l'expulsió dels jueus de la corona d'Aragó. Les vitrines contenen objectes localitzats al Call i làpides procedents del cementiri jueu de Montjuïc. Finalment, el tercer àmbit, situat al pis superior, mostra el llegat del Call a partir de les aportacions de tres erudits i veïns, Abraham bar Hiyya, Salomó ben Adret i Hasday Cresques.

El Muhba el Call està situat a la placeta de Manuel Ribé s/n, en una edificació que va ser propietat de Josef Bonhiac, teixidor de vels i on tenia botiga, taller i habitatge. El centre estarà obert de dimarts a divendres d'11 a 14h i de 16 a 19h, i dissabtes i diumenges d'11 a 19h. L'entrada té un preu de 2 euros, tot i que el primer àmbit és d'accés lliure. També s'hi pot accedir amb l'entrada general del Muhba. Amb motiu de la reinauguració hi haurà portes obertes durant els mesos de març i abril. Està previst oferir visites guiades i itineraris urbans.

Jordi Palmer

Article original publicat a Nació Digital el 14 de març del 2015
versió per imprimir

Comentaris publicats

 1. Josep Maria Vila
  26-04-2015 18:02

  La visió que tenim els catalans de nosaltres mateixos és la idea de jueu en gran part. De fet, la identitat catalana tal com l'entenem és creada per gent de raça jueve. Els intel·lectuals catalans i grans personatges eren la majoria jueus o de raça jueva d'origen millor dit. Cervantes, d'origen, jueu, Colom, d'origen jueu, i tots els intel·lectuals rellevants i de qui hem tret la idea de català eren d'origen jueu. La majoria de millors escriptors de l'edat mitjana, a València per exemple, eren d'origen jueu. D'aquesta manera em sembla evident que els catalans som jueus en aquest sentit. La clau no és la religió jueva, sinó la raça d'aquella gent que tenia tal religió. Per això els conversos posteriors són els referents i creados del que avui entenem com identitat catalana. Van ser la gent d'origen jueu els que van donar la màxima expressió a la llengua catalana. I és que ells eren totalment catalans. Els catalans rellevants, essencialment era l'aspecte jueu dels catalans del passat.

 2. Fred
  06-04-2015 18:22

  Castellano tú, Jo!  (Ya ves lo que pienso de los castellanos!)

 3. Guerau
  06-04-2015 16:26

  les teories de la conspiració en l'actualitat posen al vaticà i als jesuítes junts amb els grans banquers jueus rotschild i rockerfeller els que controlen tot des de fa 500 anys potser més. Si es jesuïtes van nàxier a la corona d'aragó i Francesc de Borja va ser el seu màxim impulsor davant el vaticà, i el vaticà va ser impulsat golbal ment pels borja... ja tenim ací la teoria de la conspiració on uns catalans van muntar l'eix del mal, la corrupció i el control mundial. El papa negre i el papa blanc serien els mateixos: Els borja. tot això sense comptar la tradicicó jueva de la càbala catalana-occitana que és el llibre sagrat dels manipuladors de la realitat actual. la màfia de la càbala en diuen..

 4. Jo-sep
  06-04-2015 16:21

  Has ganado, has ganado, o-e o-e o-e

 5. Fred
  06-04-2015 02:14

  Puedes continuar el debate, Josep? "Jo" es sencillamente patetico, y no merece la pena aplastarle una y otra vez....

 6. Fred
  05-04-2015 23:39

  pd: Equiparar el maltrato hacia los catalanes con el maltrato hacia los judíos demuestra hasta donde ha llegado vuestro ridículo victimismo.

 7. Fred
  05-04-2015 23:37

  Muchas fábulas, muchas versiones, pero la verdad no cambia: los catalanes han elegido un Govern (y un president) conservador tras otro (la excepción--el gran català Montilla). Mientras tanto, los españoles han alternado entre izquierda y derecha. El mito los catalanes como pueblo de izquierdas es tan ridículo como vuestros mitos de Cervantes, Calderón, etc.

  Todavía no me has dado ningún ejemplo de "como la "ideología continguda" en el catalán es diferente de la ideología contenida en el castellano o el francés."

  *******

  "I una constatació: el racisme biològic és una creació històrica espanyola"

  Absolutamente! Y es una creación tanto de los catalanes como de los castellanos! Lee el libro de Kamen sobre la inquisición. Los catalanes han maltratado a los judíos mil veces más que los castellanos a los catalanes (y no niego para nada que los castellanos han maltratado mucho a los catalanes.)

 8. josep
  05-04-2015 19:37

  Aclariment al Fred

  Quan afirma:
  Me encanta cuando te disfrazas de sociólogo. "la ideología continguda en la lengua". Perfecto. Explícame, Jo, con ejemplos, como la "ideología continguda" en el catalán es diferente de la ideología contenida en el castellano o el francés. Es interesante que los castellanos, con su "ideología fascista", aprobaron el matrimonio entre homosexuales, mientras el govern nunca se interesaba por el tema.

  Aclariment: el matrimoni esmentat i l'adopció va se presentat per Esquerra en l'època que socialistes governaren el Regne d'Espanya gràcies a ells. Van canviar orde Mesa Congrés per fer-la seva. No tenien altre remei ja que governaven gràcies a ells. Va fer seu la faula, si no les pots haver digues que són verdes o en aquest cas fes-ho teu.

  I una constatació: el racisme biològic és una creació històrica espanyola, i veien els teus arguments respecte els catalans , es pot assegurar que tu n'ets continuador .

  Als lectors els recomano Invencion del racismo: nacimento de la biopolitica en españa
  (1600-1940) de F. Vazquez. La politica dels espanyols actualment amb els catalans és la continuació del mateix. Cap novetat en el Fred i cia.

 9. Fred
  04-04-2015 21:31

  pd: He leído Zur Judenfrage (en alemán, de ben segur!) e incluso lo he enseñado en la universidad. Tu comentario revela un entendimiento muy superficial. Marx (como Chomsky) nunca duda de la existencia de un pueblo judío; la cuestión es la definición del pueblo...precisamente lo que voy diciendo. Realmente podrías aprender mucho de mis conferencias. Deberías hacer clases de doctorado conmigo. (Pero antes tienes que licenciarte, claro.)

 10. Fred
  04-04-2015 21:22

  Siento mucho haberte aplastado tanto en nuestro debate, Jo. Veo que al sentirte humillado, realmente te has vuelto loco...una rabieta imprecionante.... Creo que lo mejor sería sentarte en la esquina durante 10 minutos para tranquilizarte. Funciona de maravilla con mi hijo (català, de ben segur!) de 4 añitos.

  Luego te darás cuenta que soy yo, no tú, que ha hecho algo importante para promover la independencia de Cataluña.

  Que soy yo, no tú, que ha hecho mucho para conservar la cultura catalana.

  Y que eres tú, no yo, el racista antisemita lleno de odio y poco más.

  Ets castellà, de ben segur!

 11. Fred
  04-04-2015 15:12

  jo: "sempre una cosa molt subjectiva"..."nación" es menos sujetivo que "raza"???? Haces mucha gracia....  Lluís: Y no haces la misma pregunta a Jo? Veo tu gran objetividad....

 12. Fred
  03-04-2015 13:57

  1. "Mira noi, de veritat et penses que parlo castellà? Tens un problema molt gros de desconeixement de la realitat. Jo no parlo mai castellà."

  Un truco retórico. Un juego de palabras. Cuando decimos "Juan habla francés" el verbo "hablar" no tiene el mismo significado como en la frase "Juan habla con su hijo." La primera frase significa que tiene los conocimientos suficientes para hablar francés, incluso si no lo habla por motivos sociopolíticos. Habría pensado que alguien que sabía tanto de la obra del gran lingüista judío Noam Chomsky sabría eso....

  La diferencia es muy importante. Como has explicado tú, las lenguas que aprendemos durante la primera joventud nos forman el cerebro. Tu hablabas castellano con profes del cole y con otros niños de tu clase, y desde muy pequeño. Así que eres tan castellanohablante como muchos--y mucho más castellanohablante que yo.

  2. "L'última vegada que vaig intentar dir alguna cosa en aquesta llengua jo devia tenir uns 11anys"

  Ya tenías el cerebro formado.

  3. "un dia qua vaig arribar tard a classe i li vaig dir al meu tutor (el professor de castellà), "he llegado mucho tarde"."

  Vale...he dicho "formado"...no he dicho "bien formado".... Pero no te creo. Tenías clase de castelano con 12 años, no? Y con 13?

  4. "De fet, em costa entendre'l."

  De acuerdo. Eso explica buena parte de tus respuestas a mis afirmaciones.

  5. "I no sé perquè insisteixes en parlar sobre avantpassats."

  La genética común y los antepasados (como la lengua) que define un pueblo. Vamos, según los que saben.

  6. "Sou molt endarrerits"

  "Sou"? Quienes som, exactamente? Todavía crees que soy castellano???? Joer, Jo: te estoy llamando castellano a ti! Crees de verdad que lo haría si lo fuera yo????!!!!!!


  "pseudoracistes".

  "Pseudoracistas"??? Mejor pseudoracista que racista, no? Has estado en Islandia o en Corea? Niegas que esas naciones tengan ciertos aspectos genéticos????

  Realmente tienes que prestar más atención a lo que escribo, o no vas a aprender nada....

 13. fred
  03-04-2015 06:49

  " Ja hi ha força gent amb cognoms d'origen català que són més castellans que tu. "  Tu, por ejemplo. Eres mucho mucho mas castellano que yo. No tengo antepasados castellanos y hablo castellano con acento. Tu seguramente tienes antepasados castellanos y hablas sin acento.


  Ets castella, de ben segur!

 14. Fred
  03-04-2015 00:04

  A ver que pasa con los catalanes ahora.

  A ver si la ultraderecha españolista--una pequeña minoría, de momento--logra un día expulsar a los catalanes de Cataluña. Tendrían que buscar sus nuevos hogares por todas partes del mundo.

  A ver si les maltratan en cada país por ser diferentes, matándoles y/o expulsándoles con impunidad.

  A ver si después de miles de años, muchos de sus descendientes todavía se identifican como catalanes. Algunos hablan catalán, otros no. Algunos regalan rosas y libros el 23 de abril, otros no. Algunos desean vivir en el noreste de la península ibérica un día, otros no. Algunos cantan Sol solet a sus hijos, otros no.

  A ver si llegan a ser el pueblo más culto y creativo del planeta.

  A ver si, después de todo eso, un sabelotodo pseudointelectual les dice, "Catalanes? No son una nación y nunca han sido una nación. Yo soy sumerí."

 15. Xavier
  02-04-2015 19:56

  Què sou amics!?

 16. Fred
  02-04-2015 16:58

  " tinc altra feina que anar parlant amb colons. "


  Claro. Tienes que plantar los campos!

 17. fred
  02-04-2015 15:17

  Jo / Sumeri:

  Has demostrado con tu enorme erudicion que estas a la altura de los investigadores del INH! I ets membre de la nacion castallana! Enhorabona!

  Has ganado, has ganado, o-e o-e o-e!!!!!!

 18. Guillem Marfull
  02-04-2015 13:32

  Ostres! És clar! Els jueus són una noció. Ja tenim una conclusió del debat. Els jueus són una nació? No. Són una noció.

 19. Guerau
 20. Sumeri
  02-04-2015 13:21

  Antoni, per l'amor de déu! Em sento al-ludit, quan demanes a en Jo sobre el cognom Garcia. Bé, suposo que et referies a mi i no pas a en Jo, que és evident que no tenim reeeeees a veure (hehehehehehe...).

  Passem a la feina. Em demanes sobre Garcia. Per l'amor de déu i d'Ur Uruk! Garcia és el típic model sumeri de doble bifixació: d'una banda el sufix Gar- i d'una altra el -cia, que ha donat, aquest darrer paraules tan conegudes com la CIA americana o & cia. Evidentment tot sumeri.el 100%. No pas hebreu! Per l'amor de déu!

  Per cert, amic Antoni, que Puig (si em permets) és un cognom que es referiex a un pujol, un promontori i com tothom sap de promontoris n'hi ha molts en l'antiga mesopotàmia. És evident que es tracta d'un cognom sumeri. Pel que fa a Forcadas, és més difícil de dir, però jo diria que hi ha un 99,99999% de possibilitats que sigui sumeri, ja que així ho sento, ho noto, i ja saps que contra sentiments no es pot dir res. Guaita per exemple els 'jueus', que són una nació perquè així ho senten, o l'associació de Harleys Davidsons (per cert un cognom moooolt típic sumeri) que com ens ha informat recentment en Jo (que no té res a veure amb mi) s'ha afegit al concert de les nacions, perquè així ho han sentit la darrera setmana.

  A disposar amics!

 21. Guerau
  02-04-2015 13:21

  Bé jo crec que inh.cat s'hauria d'involucrar més en la contextualització de l'època actual o Nova era on un gran quantitat de whistleblowers estan apareixent sobretot a amèrica destapant la gran manipulació que fa de la realitat els poderosos a nivell mundial. I crec que la desvelació de manipulació de la història de l'imperi espanyol és en la mateixa línia de la manipulació de tots els imperis que han hagut, fins i tot i sobretot l'imperi actual. també té a veure en l'ascenció espiritual que està tenint la humanitat actualment. Els que s'han burlat de l'ésser humà al segle XVI són els mateixos que s'estan burlant avui dia.

 22. fred
  02-04-2015 13:09

  pd: Gracias por recomendarme la lectura de Chomsky, un ateo que se identifica como parte del pueblo judio.

  http://www.chomsky.info/books/dissent01.htm<p>
  "Where I grew up we were virtually the only Jewish family, I think there was one other. Of course being the only Jewish family in a largely Irish-Catholic and German-Catholic community--"

  Por que no le escribes una carta para explicarle que esta equivocado, que los judios no existen, que sabes mas tu que el, que Einstein, que Kafka....

 23. Fred
  02-04-2015 12:11

  Jo: como siempre, tus afirmaciones vienen sin pruebas y solo logras convencer a ti mismo (nada dificil...ya te has tragado las teorias del INH....) Te has fijado que estamos debatiendo delante de los fieles del INH, y NADIE te apoya? Mas patetico no puede ser. Hay los que apoyaban incluso "Quixot vol dir toxic"....

  La nacio catalana me respeta mas a mi que a ti. Cuantas conferencias publicas te invitan a hacer cada anyo? (Pregunta retorica...ya se la respuesta....)

  Para ti no tengo consejos, ya que ya decidiste, hace anyos, que no vas a aprender nada de nadie y que solo te vas a creer lo que quieres creer. Pero tengo un mensaje para los demas que pudieran estar siguiendo este "debate" (entre comillas porque en lugar de contestar a mis preguntas, me insultas, me echas largos discursos pseudointelectuales pero completamente vacios y me atribuyes comentarios que no he hecho).

  Inventar ficciones no ayuda la causa independentista. Atacar a los judios tampoco. Los catalanes tienen que dejar el patetico victimismo--nunca han sido victimas de ningun genocidio.

  Hay que dejar la mentalidad de esclavos expresada por Jo. La soberania no es algo que Espanya nos dara. La soberania es algo que tenemos que tomar. Aqui en Nueva York muchos judios (creyentes o no, que hablan hebreo o no, que apoyan a Netanyahu o no) se preparan ya para pesaj, la pascua judia, que empieza manyana. Celebran el exodo y la libertad. No ganaron la libertad afirmando que Santa Teresa y Colon eran judios (y a lo mejor lo eran). :)

  La nacion mas oprimida (y mas exitosa) del mundo debe ser un modelo para los catalanes.

 24. Sumeri
  02-04-2015 10:00

  Fred! Ets sumeri! Que no ho veus! Ets de la nació sumèria!

  La nació sumèria no es pot deixar perdrd un pensador del teu nivell! Oh! Quin gran teòri ! Quina eminència! Sumeri havia de ser!

 25. Fred
  02-04-2015 04:03

  Ya has aclarado todo, Jo.


  1. No sabes lo que significa "abstracto".


  2. No sabes la diferencia entre hechos y percepciones.


  3. Para ti, si los castellanos dicen a los catalanes que no pueden editar libros en catalan, es un ultraje, asqueroso, horrible, etc. Y si los catalanes queman a los judíos es muy gracioso, y deberíamos hacer chistes al respeto.  Me pregunto cuantos catalanes te aceptarían como miembro de su nación. De los que conozco, ninguno. Pero claro, los que conozco son intelectuales, no campesinos.

 26. Sumeri
  02-04-2015 01:27

  Amic Jo, has de saber que des que m'ho has demanat he fet investigacions molt profundes ja que no tenia informació a mà d'aquest teu cognom... I bé. He de dir que sembla que sí que seria un cognom amb arrels sumèries eh. En tot cas un altre dia en 'Secretu d'estadu' ja ho aclarirà.

 27. Fred
  01-04-2015 23:53

  Claro...es una idea abstracta, como "frío"....he aprendido tanto de ti....

  Dime, cómo es que sabes tanto de la cronología de las atrocidades en el nuevo mundo? Tus propias investigaciones arqueológicas o fe ciega en la historia oficialista?

 28. Fred
  01-04-2015 23:16

  Cuando los catalanes quemaron vivos a los judios, les quemaban vivos "de factories" tambien, o era violento y desagradable?

  En cuanto a los conquistadores catalanes estamos de acuerdo, pues los personajes ficticios no matan a nadie....

 29. Fred
  01-04-2015 21:12

  Siempre sospechaba que Jo y "secreto del estado" eran la misma persona...y con sus ultimos comentarios tenemos la prueba!

 30. Fred
  01-04-2015 21:09

  1. "Els catalans vam fer la descoberta i el genocidi el vàreu perpetrar vosaltres",

  Gracias por aclarar el tema, Jo. Es un poco confuso, porque hay unos (mucho menos eruditos que tu, por supuesto) que parecen pensar que los catalanes llevaron a cabo la conquista, o sea, el principio del genocidio.

  http://www.amazon.es/Descoberta-Conquesta-Catalana-DAmerica-Triling%C3%BCe/dp/8493891037

  2. " Quines llengües es va imposar a Amèrica? Que jo sàpiga Catalunya encara no ha imposat el català mai a ningú de fora de Catalunya."

  Es verdad? Pensaba que muchos, muchos toponimos y palabras americanos venian del catalan. Es la impresion que tengo por leer tantos articulos escritos por personas menos sabios que tu, Jo. Aqui vemos que unos sabios piensan que los catalanes poblaron America e IMPUSIERON EL CASTELLANO CON SESEO. Muy raro, no? Que interesante la erudicion!

  http://www.vozbcn.com/2010/04/20/16112/el-seseo-que-se-da-como-un-rasgo-linguistico-en-todos-los-paises-americanos-de-habla-espanola-solo-puede-provenir-del-hecho-de-que-los-primeros-pobladores-fueran-catalanes-y-hablasen-en-catalan/

 31. Sumeri
  01-04-2015 19:32

  No us enfoteu dels sumeris, la nació més antiga del món (ja no ve d'aquí)!

  Segurament tots vosaltres us penseu que sou de nació catalana o castellana, i anglesa, però au va, au va... Digueu-me els vostres cognoms... Guerau, si és cognom, has de saber que és un cognom sumeri. Ergo ets de nació sumèria. No notes una sensació sobre oa pell, una esgarrifança no et recorre lleument el cos? És aquí! És ell! És el sentiment! Que comença a transformar-se en realitat, que s'adona de la realitat: ets sumeri! De nació sumèria. No ets català ni castellà, ni anglès. Guerau és un nom sumeri. Ostres! És que m'haguessis dit un altre nom! Però Guerau!! Mare de déu. Ho sento fill, no hi ha volta de full. Ets sumeri. Benvingut a la teva nova consciència dels suprems sumeris. Un altre dia t'explicaré ritual ancestrals i inventarem junts una llengua. Hi ha cosa més fascinant? Sí. Però ho deixo per una altra ocasió. Ara va: digueu, digueu els vostres cognoms. Fred! Me n'oblidava! 'Fred', mare de déu! Un nom d'arrels sumèries com dos i dos fan quatre! Au va! Més, més... Hem d'esbrinar si ho sou o no, de sumeris. El poble mé silenciat de tota la història. Ep! I un respecte eh! Catalunya, Castell, Anglaterra, Itàlia, Alemanya... Simples regionetes sumèries. Nacions catalana, castellana, alemanya, etc.: quina aberració! Quina invenció! Els alemanys (és a a dir, com tothom sap, els que parlen italià), els catalans (és a dir els que parlen castellà i anglès), els italians (o sigui, els que parlen rus) i molts altres han estat enganyats sobre la seves nacions. Tots són simples sumeris! Què hi tenen a veure les llengües amb les nacions! Però alerta! Que hi ha un reducte, una família, concretament, que diu que han mantingut uns trets típics sumeris en el parlar. Ara no ho podem desvetllar, però això fóra essencial per demostrar les bases de la nació sumèria! Però no eh... De fet no... Perquè les llengües i les nacions tenen tant a veure com els naps amb les cols, eh. Bé, va! Centrem-nos: els cognoms, els cognoms! Com us dieu? I si no voleu demanar el vostre cognom us resolc dubtes sobre altres cogmoms que conegueu. No teniu curiositat! A la fi sabreu a qui a nació pertanyeu i podreu posat en consonància els vosltres sentiments.

 32. Guerau
  01-04-2015 19:02

  En això estem tots d'acord la cultura occidental actual és sumèria, allà va començar tot. I si, som sumeris però ja ens queda poc de ser-ho.

 33. Placa
  01-04-2015 17:59

  Sumeri. ve de "suma i sigue". Resteri ve "resta i sigue", i cortat i pegar no vol dir que t'hagin de tallar i pegar. Així s'escriu la història oficial espanola. els sumeris abunden, però això no te res a veure amb el jueus

 34. SUMERI
  01-04-2015 16:43

  Sumèria és la nació més gran del món. Uns 3.000 milions de sumeris la conformen. És així. "Secreto d'estado", aquí tens un gran tema per posar missatges els 10 anys vinents. FRED, ETS SUMERI.

 35. Fred
  01-04-2015 16:08

  La palabra "colono" es despectiva? No me aclaro.

  En esta web se habla a menudo de las hazañas de los grandes catalanes que colonizaron el nuevo mundo, empezando así el mayor genocidio de la historia.

  Pero se habla mal de los castellanos y norteamericanos que han "colonizado" Cataluña.

  Alguien puede explicarme el principio moral que distingue los colonos buenos de los malos?

 36. Sumeri
  01-04-2015 15:48

  Fred, ets de la nació sumeri.

 37. Fred
  01-04-2015 15:30

  You haven't answered my last question.

 38. Fred
  01-04-2015 14:40

  Jo... Have you ever been right about ANYTHING? (Just curious.)

  Perdón: puedes utilizar google translate para entender lo que acabo de escribir.

 39. Fred
  01-04-2015 14:20
  1. "Fred, tu ets la viva prova de com afecta el cervell ser castellà."

  And you are living proof that considering yourself an intellectual doesn't make you one. Yes, Jo, once again your "intelecto imprecionante" has gotten one wrong. I'm about as Spanish as Cervantes is Catalan, that is to say, NOT ONE LITTLE BIT. Castillians (in general) are just as ignorant about Jews as you are.

  2. "I quina deiferència amb tots els catalans que han participat al debat (o en d'altres debats)."

  Estoy de acuerdo. Los catalanes que participan en los debates son suficientemente astutos como para saber que Quixot vol dir tòxic, que Marc Pol, Sant Joan de la Creu y Santa Teresa eran catalanes, que la bandera de mi país es una copia de la senyera...Y SOBRE TODO, QUE LOS CASTELLANOS INVENTAN LA HISTORIA.

  3. "Hi ha una cosa que es diu llengua materna."

  Sí que hay. Tu erudición es tan imprecionatnte que tu intelecto.

  4. "És com aquell cas de la irlandesa aquella que sempre havia parlat en anglès als seus fills i descendents i quan va agafar alzeimer nomès sabia parlar gaèlic i ningú de la seva família l'entenia"

  Entiendo. Los que tienen Alzheimer's (toma nota de la ortografía correcta, por favor) dejan de hablar castellano y empiezan a hablar catalán. Lógica del INH.

  5. "Però no, la llengua no té res a veure amb el cervell!"

  Lo dices tú, Jo. No lo he dicho yo.

  6. "Ets castellà, Fred. I dels que no volen millorar a la vida."

  Ets català, Jo. I si els altres catalans fossin com tu, jo no viuria pas aqui.

  7. "No em tornis a posar la llengua al mateix nivell superficial d'un sistema dogmàtic conscient com és una religió."

  No sé, Jo. A mí me parece que la religión tiene un efecto muy profundo, y explica en gran parte la historia del antisemitismo en Cataluña...una historia que sobrevive hasta hoy en día....

 40. Fred
  01-04-2015 11:18

  Si...claro...y los catalanes lo son tambien.... Son catolicos desde el principio. es parte de la identidad catalana, tanto como la lengua. Y asi, si alguien deja de ser catolico deja de ser catalan, oi? O es que la religion no afecta el cerebro tanto como la lengua, o mas?

  Realmente estas buscando una respuesta sencilla a una pregunta complicada. Como si alguien dijera, "Los catalanes no tienen territorio soberano, asi que no son una nacion".

  Todavia estoy esperando que nos expliques como la lengua catalana afecta el cerebro de una forma, y la castellana de otra. Ejemplos especificos, por favor. Es facil decir chorradas pseudointelectuales (sobre todo en una web de chorradas pseudohistoricas). Es mas dificil justificarlas.

 41. fred
  01-04-2015 00:43

  Escuchar a unos catalanes sin estudios avanzados hablar de los judios es como escuchar a algunos campesinos de MIssissippi hablar de los catalanes.

 42. josep
  01-04-2015 00:40

  Sobre jueus avui i com construir identitats he trobat aquest text

  De cómo Israel acabó con los judíos
  Ilya Topper04/03/2015
  http://www.msn.com/es-es/noticias/internacional/de-c%c3%b3mo-israel-acab%c3%b3-con-los-jud%c3%ados/ar-BBicMDm
  Israel es tu casa?, fueron las palabras que Binyamin Netanyahu, primer ministro de Israel, dirigió a los judíos de toda Europa después de los atentados de París y Copenhague. Tras los disparos daneses, abundó: "Nos estamos preparando para absorber una inmigración masiva desde Europa; la pedimos?. Su ministro de Exteriores, Avigdor Lieberman, fue más explícito: "Está claro que ahora ha venido el momento de tomar decisiones, y la decisión correcta es hacer la 'aliya' (emigración) y venir a Israel?. Por si no quedaba claro: "Con todo el debido respeto a las comunidades judías, ustedes saben muy bien qué ocurre hoy día con la asimilación, no sólo con el antisemitismo y las amenazas de terror. Yo creo que sólo hay un lugar para todos los judíos: Israel?.
  La visión de Tel Aviv hoy, coherente con lo que fue el sionismo durante un siglo, pero más rotunda y nítida que nunca, es esta: un mundo sin judíos.
  Un mundo sin judíos, salvo por un minúsculo territorio en el Levante mediterráneo. Pero en ningún otro lugar. Sea cual sea la conexión entre el Gobierno israelí y los atentados antisemitas, que comparten objetivo ha quedado claro.
  No lo digo yo. Al invitar a los judíos a emigrar de Francia de forma masiva, "los políticos israelíes podrían estar muy bien ayudando a los terroristas fanáticos para acabar el trabajo que iniciaron los nazis y sus colaboradores de Vichy: convertir Francia en judenrein?, escribe Chemi Shalev, columnista del diario israelí Haaretz. "Judenrein? significa "limpio de judíos? y es el término que usaron los nazis para describir un territorio del que se habían expulsado todos los judíos.
  Esto no es nada nuevo, por supuesto. El sionismo nació como reacción al antisemitismo europeo del siglo XIX, y desde entonces se ha esforzado por impulsar una visión del mundo en el que toda tierra salvo la Prometidaes insegura para los judíos. Mediante una propaganda incesante y, cuando hiciera falta, mediante alguna provocación que avivara las tensiones y acelerara el flujo, recuerda el historiador marroquí judío Simón Levy.
  Una convivencia pacífica de judíos y otras religiones no entra en el concepto sionista, porque contradice el dogma de la necesidad de Israel como refugio y potencia protectora de todos los judíos del mundo. Tampoco conviene en la práctica: dado que la sociedad israelí considera ciudadanos auténticos únicamente a los de fe judía y relega a un estatus de cuasi enemigo a ese 20% de la población que es musulmana, y dado que la natalidad entre las musulmanas es mayor, es imprescindible fomentar la continua inmigración de judíos para mantener la superioridad numérica de la clase dominante. O como dicen en Israel, para desactivar la bomba demográfica.
  De esta manera, el antisemitismo no sólo es fundamento, sino también aliado imprescindible de la visión política israelí.
  Y viceversa. Porque el antisemitismo como ideología racista se basa en los planteamientos religiosos del judaísmo. Concretamente, en el que considera a todos los judíos una "raza?. Es decir, un colectivo unido por lazos de sangre y genética, dado que todos descienden de Abraham.
  Es un mito tan carente de fundamento como el nacimiento de Jesucristo a partir de una mujer virgen. Pero si los biólogos nunca se tomaron muy en serio la partenogénesis descrita en los Evangelios, los historiadores sí montaron teorías y escuelas sobre el supuesto origen genético común de "los judíos? y su supuesto vínculo con la franja costera mediterránea que entonces se llamaba Palestina y que sale en la Biblia. Sería motivo de risa si no hubiera traído consecuencias tan terribles: la definición "étnica? de los judíos alemanes mediante la fe de sus abuelas y su embarque hacia los campos de concentración.
  A los campos de concentración por parte de los nazis. A Palestina, por parte del sionismo. Ambas ideologías compartían base: que ningún judío debe formar parte de una sociedad 'gentil' (no judía), y que se es judío por nacimiento, sin que el individuo tuviera poder de decisión alguna. Todas las religiones son duras con sus apóstatas: el cristiano renegado es expulsado de la vida social y del cementerio, el musulmán puede incluso ser juzgado y sumariamente ejecutado. Pero ninguna como la judía: declara, simplemente, imposible salirse de la fe. Porque la fe es genética.
  Tomarse en serio el mito del "pueblo? judío era una actitud hasta cierto punto comprensible en Europa central: efectivamente, los asquenazíes, los judíos entre el Rin, el Danubio y los Urales, se podían definir como un conjunto étnico: todos hablaban como lengua materna yídish, un idioma alemán con algunas influencias eslavas y hebreas. Compartían gastronomía, trajes, leyendas, música y mantenían estrecho contacto a través de las fronteras.
  Y es este pueblo alemán judaizado, el pueblo asquenazí, el que se ha convertido en arquetipo de la "etnia judía?. Quienes creen que representan a todos los judíos del mundo, evidentemente nunca vieron a un judío de Etiopía, ni hablaron con un judío marroquí, ni se leyeron las crónicas de la expulsión de los sefardíes de España.
  Porque a diferencia de Hitler y sus secuaces, la Inquisición tenía muy claro que ser judío era una religión: tuvo que emigrar quien no quisiera convertirse. Una vez bautizados, la sospecha perduraba por si seguían cumpliendo en secreto sus ceremonias religiosas, motivo de hoguera. La sangre con todo eso no tenía nada que ver.
  Era obvio para cualquiera: ser judío, musulmán o cristiano era una cuestión de fe. Por supuesto, el judaísmo se expandió por misión, al igual que sus dos religiones hermanas; la tradición judía está llena de ejemplos, y ningún judío marroquí pondría en cuestión un hecho histórico tan obvio. Sólo la obsesión genética alemana -se evidencia que Hitler copió la idea de los asquenazíes- convirtió a "los judíos? en un pueblo único e hizo primar la mitología de la Biblia por encima de la razón. Lo demuestra muy bien el historiador israelí Shlomo Sand en un libro valiente (La invención del pueblo judío, 2008), muy necesario para quienes sólo conocen la versión oficial asquenazí.
  Sí, los sefardíes también son un pueblo, forjado por 500 años de historia, pero a diferencia de los asquenazíes saben que son un pueblo español, no uno palestino. ¿Tengo que volver a contar el chiste del sefardí de Salónica que quiso casar a su hija con un marinero español porque hablaba perfectamente 'judeo', antes que con un "tedesco? (alemán, asquenazí)?
  Pero los sefardíes han sido borrados del imaginario judío actual. Tanto que ni siquiera se les distingue ya de los mizrajíes, los judíos oriundos del Magreb, Siria, Yemen, Iraq, que forman la mitad de la población de Israel. Se les mete a todos en el mismo saco en Israel: mano de obra de segunda clase, forzada a olvidar lo más rápido posible su origen para no parecer "árabes?.
  Porque eso es lo que eran los mizrajíes: su idioma era efectivamente árabe; en nada se distinguían, excepto en la fe, de yemeníes, marroquíes, sirios o iraquíes de fe musulmana o cristiana. Esos pueblos que en la mente israelí están todos fusionados en un único y espantoso concepto, el del "árabe?. Enemigo irreconciliable e imprescindible para no admitir la existencia siquiera de un pueblo palestino.
  El "árabe? terrorista, el nazi pagano y las inquisición cristiana: hoy están amalgamados en una imagen única del "mundo entero contra Israel?, país que hace portavoz de "los judíos? frente al resto del mundo, tal y como escenificó Netanyahu en París. El concepto de "goy? ?traducido como 'gentil' en español? es absolutamente fundamental en la cosmovisión israelí: describe a toda persona no judía, a este inmenso resto del mundo que no forma parte del pueblo elegido, a ese eterno enemigo de todos los judíos.
  Todos los judíos: esta es la mentira. "La cultura sefardí distingue entre judíos, cristianos y musulmanes y cuantas más religiones haya alrededor, pero no existe un concepto que englobe a todas las sociedades del mundo frente al judío?, aclara Eliezer Papo, sociólogo sefardí de Sarajevo. En judeoespañol no existe palabra comparable a "goy?. Esto del "pueblo judío? frente a todos los demás pueblos del planeta es un invento asquenazí.
  Pero son los asquenazíes quienes han forjado el ideario que hoy, en el siglo XXI, define a nivel internacional el concepto de "judío?. Hagan memoria de los judíos que hayan visto en la pantalla del cine o en las páginas de una novela. Apuesto que todos eran asquenazíes. Tras la fundación de Israel se ha explotado con un inaudito fervor la tradición literaria en yídish para proyectar urbi et orbi la imagen del judío de su gueto polaco o húngaro, su Tora en la mano y su violín. Cuando no directamente con su pijama a rayas y su estrella amarilla.
  No es casualidad que la imaginería colectiva cinematográfica se basa en lo que el filósofo israelí Yeshayahu Leibowitz ha llamado "la nueva religión judía?: el holocausto. Un suceso al que los sacerdotes sionistas retratan -y exigen blindar legalmente- como único en la Historia, incuestionable, inexplicable, incomparable, es decir, dios. El dogma de la incomparabilidad del holocausto (es el único hecho histórico cuya negación es delito penal) es hoy día, en un mundo laico, la única manera de sostener la posición de los judíos como "pueblo elegido?: por ser víctima de ese suceso único.
  Israel, el Estado fundado y dirigido por asquenazíes, ha usurpado el término "judío?, su historia, su cultura. Porque la víctima de la persecución nazi (y con anterioridad, de los terribles pogromos rusos) fue únicamente el pueblo asquenazí, uno de los muchos que siguen la fe judía. Ninguna masacre de este tipo forma parte de la experiencia histórica de los judíos sefardíes, ni de los de Marruecos, Iraq, Yemen, Etiopía, Irán, Cáucaso, India, Malasia o Afganistán. No conocen la palabra "goy?, ni se creen etnias.
  Por eso molestan: porque con su existencia demuestran que la ficción asquenazí del eterno judío perseguido por el antisemitismo internacional es sólo una pequeña parte de la verdad. La solución que escogió Israel era erradicarlos.
  Erradicarlos como comunidades, no como individuos: fueron trasladados a Israel, a veces mediante espectaculares operaciones de "salvamiento? y puentes aéreos, pero casi siempre con una labor de zapa paciente y bien financiada. Los propagandistas de la causa prometieron a los judíos de todas partes -a menudo campesinos pobres o artesanos arruinados por la competencia de las fábricas europeas- el oro y el moro. Hasta tenerlos embarcados. Una vez en Israel los metieron en campos de acogida masificados donde vivieron mucho peor que en sus países de origen, forzados a olvidarse incluso de sus idiomas, despreciados por la clase superior: la asquenazí.
  El desprecio lo resume una frase atribuida a la primera ministra de la época, Golda Meir: "Pero si estos no son siquiera auténticos judíos. Un auténtico judío habla yídish?. No, los asquenazíes no quisieron construir su Estado con ellos, aunque sirvieron como mano de obra barata y baluarte demográfico. Traerlos a Israel no era fundamental para el desarrollo del Estado pero sí para su dogma.
  A las generaciones de marroquíes y yemeníes dispersados por los arrabales más tristes de Israel era fácil adoctrinarlos en una nueva fe, el severo judaísmo asquenazí de los rabinos de Lituania, a años luz de las relajadas costumbres y las alegres romerías que traían los recién llegados. La narrativa sionista se ha incluso adueñado del propio proceso, cuando describe este éxodo judío como una "expulsión? causada por los árabes, en revancha por la de los palestinos a manos de las milicias israelíes en 1948. Esto no es siquiera ficción. Es simplemente mentira.
  Marruecos -y no hablamos de un caso marginal: en 1945 albergaba a 280.000 judíos, más que ningún otro país musulmán, y es origen de la mitad de la población mizrají de Israel- no es que no expulsara a sus ciudadanos judíos: les prohibió emigrar. Hizo falta mucha presión internacional para convencer al rey marroquí de que levantara el veto.
  Con Israel actuando como sifón, en menos de cincuenta años desaparecieron las ricas comunidades milenarias judías en toda África del Norte y de Asia Central hasta India. Se ha extinguido su música, sus leyendas, su poesía y literatura, su ciencia, su arte y su artesanía, su teología y sus ritos, con apenas restos sobreviviendo en Israel, como adorable folklore. Pero sobre todo se ha extinguido su conciencia histórica. Se habrá erradicado todo colectivo que no haya pasado por el molinillo del holocausto.
  Quedan muy pocos. Tres mil en Marruecos. Once mil en Irán. Hasta hace pocos años, algunas decenas o centenares en todos los países llamados árabes. Las guerras desencadenadas desde 2011 están acabando definitivamente con ellos. Y unos milenios de presencia y cultura judía en África del Norte y Asia habrán tocado a su fin. Para siempre.
  Ésta es la meta de Netanyahu, de todos sus antecesores, y de todos sus competidores en el Parlamento, empeñados en que Israel y judío sean por fin lo que nunca fueron: sinónimos. Para que Israel sea portavoz único de una fe que en tiempos fue una de las tres grandes religiones monoteístas del Mediterráneo. Ya no. Ahora, Israel se ha quedado con la patente y la explotará en exclusiva.
  El pueblo elegido nunca existió, hasta que los sionistas lo forjaron. Ahora dispone de religión oficial, idioma, territorio y ejército. El mesías no podría haberlo hecho mejor. Lástima que para ello hubo que acabar con los judíos.

 43. fred
  01-04-2015 00:38

  Jo: es imposible corregir tus errores. Cada frase contiene algunos, y ni siquiera quieres ser mas culta de lo que eres.


  Solo una pregunta basta: si Einstein creia X, y Jo creia no-X, cual es mas probable?

  Creo que todos los lectores, aparte de JO, ya han llegado a la conclusion correcta.

  En cuanto a Jo...

  HAS GANADO, HAS GANADO, O-E O-E O-E....

 44. Joan del riu
  31-03-2015 18:58

  Amic jo: Des del moment que els col·lectius jueus poden ser localizats, aïllats, perseguits i maltractats en barris concrets de les ciutats, deu ser que allò que els uneix no és només la voluntat de segregació d'altri, ans hi ha factors de cohesió propis: socio-culturals (tradicions), religiosos, lingüístics...

 45. Fred
  31-03-2015 15:11

  Lo que hace miedo es que hay algunos con idea preconcebidas que no van a cambiar nunca. Es gracioso que el INH, que predica la importancia de tener la mente abierta, tiene un simpatizante que insiste que la definicion de "nacion" viene del cielo y que no es posible ajustarla a la realidad humana. Los pensadores serios, para definir una nacion, hablan de muchas cosas--territorio, lengua, religion, ritos, cultura social, aspiraciones, etc. Decir que "nacion = lengua porque lengua = nacion" es sencillamente ridiculo. Los judios son nacion tanto como los catalanes. Y en terminos de importancia historica, mucho mas.

 46. Jordi
 47. Joan del riu
  31-03-2015 11:03

  jo: Precisament he parlat d'"estigmatitzar els jueus" per tal d'aconseguir objectius polítics, per part de l'Església medieval i post (església-estat-imperi) i per part d'altres estats: catalans, castellans, etc. i si mirem el s. XX, l'estat alemany-Hitler, etc.
  I per tant, queda clar que tots els relats generats per aquests actors polítics/religiosos són perversos, puix que fomenten la xenofòbia atiant les passions més baixes dels col·lectius humans: l'odi a allò que és diferent, i la proclamació d'una veritat absoluta.

  Als Estats Catalans va fer molt de mal aquesta persecució, perquè va significar desballestar l'entramat econòmic-social-intel·lectual-cultural, sobretot després de la guerra civil de la segona meitat del XV, amb la implantació de la inquisició castellana i l'expulsió decretada el 1492.

 48. Fred
  31-03-2015 08:03

  1. "Us queda clar? Si ser 'jueu' o ser català, que són coses contundents, depèn del que cadascú se senti"

  En parte. La opinion de cada uno es un elemento de su identidad. Es obvio. Negarlo es ridiculo.


  2. "com ens podem posar d'acord sobre què és ser 'jueu' (pura metafísica) si no ens podem posar d'acord sobre què és ser un idiota profund, oi Fred?"


  En cuanto a la definicion de lo que es un judio, no hace falta ponernos de acuerdo--como he dicho, es algo dificil de definir, y ninguna definicion va a satisfacer a todos. En cuanto a la definicion de idiota profundo, ya lo tenemos: si Einstein, Krugman, Feynman, Freud, y muchos otros que no he mencionado saben que existe algo y alguien dice que no existe porque "troba les informacions confuses", todos sabemos quien es el idiota profundo.  3. "Fred: castellà!"

  Jo: patetico. Otra vez te has equivocado!


  4. Gracias, Joan del Riu. Es el mejor comentario jamas escrito por un simpatizante del INH. 100% correcto.

 49. Joan del riu
  31-03-2015 00:19

  A finals del XIV, a Bcn, a Ciutat de Mallorca i a tantes d'altres ciutats i estats, ser jueu representava, creences religioses a part, nissagues familiars a part, tradicions culturals a part, ... ser jueu representava -doncs- pertànyer a un col·lectiu assenyalat com a boc expiatori per un Cristianisme fonamentalista, excloent, polititzat de poder temporal, militar i escolàstic.
  [Recordem -a tall d'exemple- el paper d'autoinculpació criminal que els llibres sagrats de l'església de Roma atorguen al poble jueu en el procés de Ponç Pilat a Jesús de Natzaret]

  Les raons d'estigmatitzar "els jueus" a 1390, suposo que donarien per llargs estudis i debats. Però el que és indefectible és la condició de poble o col·lectiu nacional/religiós/cultural assenyalat pels poders fàctics del moment com a objecte de xenofòbia, per tal d'alienar les masses, canalitzar-ne les ires, i aconseguir així objectius polítics.

  Avui la situació s'ha d'analitzar amb elements nous, després del genocidi dels nazis i la posterior creació de l'estat d'Israel. Què vol dir ser jueu avui? Sens dubte que el "poble jueu", escampat arreu del planeta, viu una etapa de renovada expansió cultural, social, religiosa, militar... Només cal veure els reclams turístics, les reposicions històriques, les restauracions arquitectòniques que van sorgint, i molt especialment a casa nostra: Besalú, Girona, Barcelona, etc.

 50. fred
  30-03-2015 22:47

  Hay muchas personas tienen castellano como lengua materna y luego aprenden catalan y se consideran catalanes. Hay muchas personas que no viven en catalunya que se consideran catalanes. Buena parte de la cultura catalana (como es el caso con todas las culturas) viene de otros sitios--sin America no habia tomates.

  Y con los judios es mucho mas complicado. Hay los que creen en dios y los que no. Hay los que practican la religion (que no es lo mismo que creer en dios) y los que no. Hay los que comparten la genetica de la etnia y los que no. Hay los que hablan hebreo y/o yiddish y/o ladino y los que no. Hay los que se consideran judios y los que no. Y seguro hay otras cosas en que no puedo pensar en este momento.


 51. Cesc
  30-03-2015 16:26

  "Subterranean Homesick Blues?. El que no pots pretendre Fred es que sigui impossible de definir al poble jueu d'una manera sencilla. El poble català també es pot definir d'una manera sencilla o complicada. Els catalans sóm els que vivim a Catalunya, parlem en català, tenim una cultura milenaria. Això tothom ho enten

 52. Fred
  30-03-2015 15:53

  Cesc: "You don't need to be a weatherman to know which way the wind blows."

 53. Cesc
  30-03-2015 15:24

  Oh! God said to Abraham, "Kill me a son" . (Lletra de "Highway 61 Revisited"- Bob Dylan-). Els jueus són el poble escollit de Déu descedents d'Abraham. Estic d'acord amb el Guerau

 54. Fred
  30-03-2015 04:01

  Guerau: no.

 55. Guerau
  30-03-2015 00:12

  I que tal ser jueu és ser el poble triat per Déu!, bé aquesta és la distinció que es fa sobre les altres creences, i si aquest deu és un ésser o éssers que van venir del cel, o d'un altre planeta, ja tens aquí el pacte d'exopolítica, o política galàctica o còsmica. I si tenen un pacte amb déu, algun pla ha de tenir, uns objectius, i una metodologia, doncs el pla de Déu amb els jueus deu ser la característica fonamental de ser jueu.

 56. Frederic
  29-03-2015 00:23

  s'és el que s'és sentint el que es vol i es pot ser, sense deixar de ser el que els altres et diguin el que ets, però per als altres, i mai s'és el que no es vol ser malgrat que et diguin que ets

 57. super
  28-03-2015 23:45

  Jo... He de reconèixer la meva ignorància sobre el tema dels jueus... Així que potser dic una bestiesa però simplificant al màxim, diria que és jueu aquell que se sent jueu... Una definició tan simple com humanista

 58. super
  28-03-2015 09:28

  jo... crec que hauries de parlar amb diferents jueus... si no ho has fet ja

 59. Fred
  27-03-2015 21:53

  Alguien podría explicarme la relatividad? La general y la especial. Es que todo lo que leo al respeto es muy complicado. Lo mejor sería que alguien me lo explicara con palabras de dos sílabas o menos. Gracias.

 60. Fred
  27-03-2015 18:39

  Tu actitud, Jo, es tristemente típica del INH.


  "No entiendo lo que es un judío, así que los judíos no existen."

  Es una combinación de arrogancia y pereza.

  Una persona seria diría, "No entiendo lo que es un judío, pero muchas personas mucho más sabias que yo consideran que los judíos son un pueblo. Voy a leerme unos libros (como el libro reciente de Simon Schama), voy a preguntar a algunos judíos qué significa para ellos ser judío y al final voy a entender."

  Es lo mismo cuando dice uno del INH, "A mí este documento me parece falso. Así es falso." No se le ocurre estudiar la paleografía, consultar con expertos, leer lo que se ha escrito sobre el tema.... Vamos, arrogancia y pereza.

 61. Fred
  27-03-2015 17:40

  pd: Y el hecho de que Lluís y yo estamos de acuerdo demuestra la absolutz ridiculez de tu argumento. Normalmente los del INH apoyan los argumentos de otros del INH, por ridículos que sean (Bosch, Marco Polo, Quixot vol dir Tòxic, Durero, etc.)

 62. Fred
  27-03-2015 17:38

  Lo podría explicar en un seminario de tercer ciclo, Jo. Pero si un estudiante no tiene el nivel necesario, no es posible.


  Admiro tu capacidad de evitar mis argumentos. Aplausos.


  Vamos, Jo. Explícanos como la lengua catalana y la lengua castellana forman cerebros de forma diferente. Un solo ejemplo, Jo.

 63. Fred
  27-03-2015 15:02

  pd: Jo...te crees que Don Quijote fue escrito en catalán...y luego pretedes ser una gran potencia intelectual???????

 64. Lluís
  27-03-2015 15:02

  "Jo": doncs res, quan trobis la definició que vols ja me l'explicaràs. Que tinguis sort.

 65. fred
  27-03-2015 15:00

  Jo, es MUUUUUUY fácil rebatir todo lo que dices.


  1. "ets possseïdor de la saviesa absoluta."

  No, Jo. TU pretendes ser poseedor de la sabiduría absoluta. Einstein, Spinoza, Modigliani, Chagall, Pascin, Marcoussis, Woody Allen, Maimonides, Pissarro, Mahler, Feynman, Bob Dylan, Simon & Garfunkel, los hermanos Coen y miles y miles de otras personas de alto nivel intelectual se consideran judíos...PERO NO. TU, CON TU GRANDISSIMO NIVEL DE AUTOPROCLAMADO INTELIGENCIA, SABES LA AUTENTICA VERDAD. Realmente, Jo, haces el RIDICULO...y nada más.

  2. "Aquest nen pot ser considerat o una mena d'híbrid, o sigui no representant de cap fenomen social reproduïble"

  Busca las palabras "híbrido" y "reproducible" en el diccionario, Jo. Es obvio que no sabes lo que significan. El niño descrito no es híbrido y es facilmente reproducible. Antes calificabas "frío" como una idea abstracta. No tienes NI IDEA.

  3. "Si els seus pares li parlen aquesta llengua, bé la devien aprendre d'alguna manera ells, oi?"

  Sí. De un libro. "Teach Yourself Catalan". Así que es fácil entrar en la Nació Catalana, oi?

  4. "Aleshores els seus pares bé li poden transmetre la cultura catalana, la ideologia continguda en la llengua."

  Me encanta cuando te disfrazas de sociólogo. "la ideología continguda en la lengua". Perfecto. Explícame, Jo, con ejemplos, como la "ideología continguda" en el catalán es diferente de la ideología contenida en el castellano o el francés. Es interesante que los castellanos, con su "ideología fascista", aprobaron el matrimonio entre homosexuales, mientras el govern nunca se interesaba por el tema.

  5. "I si van aprendre el català als llibres de gramàtica (amb quins exemples ens hem de veure...), aleshores serà un català artificiós. Vaja, una persona artificiosa."

  Vaya vaya. Tu definición INFALIBLE...pues ahora resulta que NO FUNCIONA, y lo único que puedes decir es que la persona es "artificiosa." Así que George Soros, cuyos padres le hablaban en esperanto, es "artificiós". Ha hecho mucho para mejorar el mundo. Qué has hecho tú?

  6. "Perquè de fet la llengua és = a la nació, perquè a la vegada llengua = persona."

  Ahora llegas a tu último recuso: "tengo razón porque tengo razón". Realmente deberías escribir un libro, Jo.

  7. "de cultes o com tu, tan curts de gambals com altius."

  Ah...llega la desesperación...y el insulto. La nación catalana debe ser muuuuuy orgullosa de ti!

  8. "Tant per en Fred com per en Lluís: si és tan complicat definir 'jueu', aleshores com sabeu que existeixen?"

  Buen argumento. "Si es difícil explicar lo que es la relatividad, cómo sabes que existe?"


  9. "És més, com saben els 'jueus' que són 'jueus' i no, per dir una cosa a l'atzar, uns 'simples dogmàtics estàtics pretensiosos' (no ho sé, era per posar un exemple...)?"

  Estoy en favor de la independencia de Cataluña, Jo. Pero si hubiera más como tú, amargados y antisemitas, no estaría en favor de la independencia de Cataluña.

  10. "la definició més vàlida és la dominant"

  Pues sí, Jo. Una lengua funciona así. Cuando todos dicen "elefante" cuando hablamos de un animal y "perro" cuando hablamos de otro, y luego viene uno que dice NOOOOO! LO QUE TODOS LLAMAN PERRO ES UN ELEFANTE, Y LO QUE TODOS LLAMAN ELEFANTE ES UN PERRO, pues es un chiflado.

  Basta con tu antisemitismo, Jo.

 66. Lluís
  27-03-2015 12:08

  El terme jueu, com qualsevol paraula, és impossible de definir amb precisió ja que les paraules són una construcció artificial i de lligam arbitrari amb la realitat, diferent en cada individu.

  Amb això només et vull assenyalar que estàs exigint que et donem una solució a un problema que no has acotat per enlloc, i per tant, és prou absurd com perquè qualsevol resposta et decebi.

  Ara bé, si acotes una mica més el teu problema amb la paraula jueu, i em refereixo a exemples concrets (cites de textos publicats concrets), en podem parlar en cada cas concret sobre quin matís hi pot haver entès un autor o altre. Segur que cada autor l'ha fet servir en cada contexte de manera prou diferent i rellevant.

 67. Fred
  27-03-2015 12:02

  Alguien me puede explicar lo que es un "catalan"? Segun una persona que escribe aqui, la pertinencia a una nacion esta determinada solamente por la lengua materna. Asi que si mi mujer y yo tenemos un hijo en japon y le hablamos siempre en catalan, incluso en catalan muy basico, el ninyo sera de la nacion catalana? Quina emocio!!!!!

 68. Fred
  27-03-2015 11:46

  pd:  Has ganado, has ganado, o-e o-e o-e

 69. Fred
  27-03-2015 11:44

  1. "Així que 'jueu' és un terme molt complicat de definir?"

  I tant.


  2. "Aleshores jo et puc dir que l'actual Europa i part del nord d'Àfrica més la Polinèsia i la ciutat de Tòquio, formen la nació "jfbcjfixn""

  Claro que lo puedes decir. Es una estupidez, y nadie te va a hacer caso, pero lo puedes decir. Vaya argumento! "Dices que la relatividad es muy complejo y que no me la puedes explicar? Asi que puedo decir que la JFHSFHrelativitat es complejo!!!!!" Lo siento, Jo, pero normalmente cuando entro en un debate intelectual es con alguien con estudios avanzados. No suelo tener que rebatir argumentos como los tuyos.

  3. "però no em demanis demostracions perquè és molt complicat demostrar-ho, per a la qual cosa t'hauries d'adimrar de l'existència de tal realitat i la revelació que te n'he fet."

  Demostracions? Una nacion tiene que "demostrarse"? Como? En los juegos olimpicos de las naciones? Si alguien te dice, "Una nacion es un grupo con un territorio soberano, asi que los catalanes no son una nacion" lo puedes "rebatir"? CLARO QUE NO! Su definicion es sencilla (y ridicula) como la tuya, pero tambien es irrebatible. La palabra nacion no tiene definicion fija. Es una construccion humana. Si no entiendes eso, nunca vas a entender como intenar construir una definicion util.

  4. "És curiós que essent un terme tan difícil de definir, alguns en parleu tant i tan segurs com si de fet fos la cosa més fàcil del món"

  Algunos del INH y del PP si. Yo no.

  5. "Resposta: és massa complicat, però en Pere és jueu i la Marieta no."

  Explicartelo a ti es imposible, No tienes estudios, pero piensas saberlo todo. Un cristiano fundamentalista que no quiere entender la evolucion no la va a entender. Eso no significa que no es la verdad.

  6. ""els jueus, hi ha una malaltia que només la tenen jueus!", de la qual cosa en vaig deduir que aquell home que em deia això venia a dir que els jueus eren una malaltia (?)."

  Ya has demostrado tu nivel intelectual, Jo.

  Sabes que, Jo? Los judios tienen un estado. Han producido buena parte de los grandes cientificos, artistas, escritores e intelectuales de la historia humana. No han llegado donde estan inventando personajes con la pseudohistoria. Los catalanes de verdad miran a los judios con admiracion.

 70. fred
  27-03-2015 10:11

  Jo: Explicar cualquier pueblo o nación es muy complejo. Tiene que ver con religión, territorio, destino común, genética, etc. Los expertos no van a ponerse de acuerdo (como es el caso con cualquier idea abstracta: "felicidad", "comportamiento normal", "terrorismo", etc.) En el caso de los judíos, definir el grupo es especialmente complejo, debido a su historia. Es más: definir lo que era un "judío" hace 500 años, o hace 3000 mil, también es muy complejo. Hay que saber mucho y conocer a muchos judíos para empezar a entender. Así que es inútil explicarlo a alguien que busca una definición sencilla y que no tiene ganas de aprender algo complicado.

  Jo, cuando leer lo que escribes me hace pensar en el maestro budista que intenta enseñar a un joven adepto. Cada vez que el maestro intenta explicar algo, el joven empieza a hablar y quejarse y explicar cosas irrelevantes. Finalmente el maestro coge un vaso de agua llena y empieza a añidir más agua. "Lo que haces es una pérdida de agua", dice el estudiante. "Sí, añadir agua a un vaso lleno es una pérdida de agua. E intentar enseñar a alguien que piensa que ya lo sabe todo es una pérdida de tiempo."

 71. Lluís
  27-03-2015 09:10

  Fa temps que ho demanes. Podries concretar la pregunta? Potser això facilitaria que algú intentés contestar-te. Per exemple, podries donar i assenyalar aquestes informacions concretes que trobes confuses.

Afegeix-hi un comentari:

Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
22452 lectures

Aconseguits 5930€
de 6000€
Campanya finalitzada

Més informació
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Si els Della Rovere eren els Rovira, llavors tindria sentit que al 1471, any que Francesco della Rovere esdevé el...[+]
Va viure Leonardo a Catalunya? Es va estar a Montserrat? Hi va tenir relació directa? Un estudi del recorregut...[+]
L’estiu passat En Pep Comajuncosa se’n va anar a Roma i va fer un cop d’ull a l’església de San Pietro in...[+]
Al segle XVII, a Catalunya, encara era ben viva la memòria que els catalans van ser els descobridors,...[+]