Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La història l'escriuen els vencedors."
Winston Churchill
OPINIó » 14-11-2015  |  MEMòRIA HISTòRICA
11029

Catalunya és una colònia d'Espanya

L'anàlisi històrica permet tipificar la realitat catalana contemporània com a inequívocament colonial.

Jaume Sobrequés (font: El Punt/Avui)

Afirmar que Catalunya és una
colònia d'Espanya sembla, àdhuc pels nacionalistes més compromesos, una exageració dialèctica. És un concepte que l'independentisme no ha assumit de manera habitual, com s'ha posat de manifest en els programes de les eleccions del passat 27 de setembre.

L'anàlisi històrica comparativa dels trets que van caracteritzar el colonialisme del segle XVI al segle XX permet tipificar la realitat catalana contemporània com a inequívocament colonial.

Quins són aquests trets? Per començar, els exèrcits de la metròpoli ocupen sense cap dret un país que fins aleshores era sobirà. Catalunya va ser ocupada pels exèrcits de Castella entre 1705 i 1714. El Principat era aleshores un estat independent integrat en una confederació, la Corona d'Aragó. Recordem l'ocupació d'Amèrica, Àfrica o Àsia en els segles del colonialisme. Constatem l'existència de la bandera espanyola a la façana de Capitania, testimoni irrefutable de l'actual presència de l'exèrcit espanyol a Catalunya.

En segon lloc, la potència invasora destrueix les institucions del país ocupat i hi imposa el control militar. Des del decret borbònic de Nova Planta de 1716 és allò que ha succeït amb Catalunya. Els períodes autonomistes no han estat res més que un lenitiu a la força d'ocupació militar.

En tercer lloc, la potència ocupant organitza l'espoli econòmic de la colònia. Recordem el drenatge de l'or americà cap a Castella després de la conquesta. És allò que ha succeït amb Catalunya. Des de l'impost borbònic del cadastre al segle XVIII fins als
setze mil milions anuals de dèficit fiscal dels darrers temps, Catalunya ha estat, durant tres-cents anys, un país espoliat per Espanya.

En quart lloc, la potència colonitzadora ha trobat i promogut, a l'interior de la colònia, organitzacions polítiques, socials o econòmiques favorables a la metròpoli i, per tant, oposades a l'alliberament d'aquella. Aquests sectors han actuat com a cinquena columna per donar suport a la potència ocupant i frenar els esmentats moviments d'alliberament. A Catalunya, aquesta cinquena columna ha combatut, al costat de les forces de la metròpoli, l'independentisme. A les passades eleccions del 27-S, aquesta cinquena columna sucursalista té noms personals i d'organitzacions polítiques que estan en l'ànim de tothom.

En cinquè lloc, els colonitzadors han procurat anorrear la llengua i la cultura dels països conquerits. La imposició ha afectat també, revestint accions repressives o inquisitorials de gran duresa, les creences religioses dels països ocupats. L'intent de fer desaparèixer la llengua i la cultura catalanes com un element identitari de primer ordre de l'estat català ha estat constant. La repressió del català s'ha manifestat de manera permanent des de les primeres disposicions borbòniques després de 1714, fins a la llei Wert. Els decrets, lleis, normes i disposicions de la cort de Madrid contra el català ocupen centenars de pàgines i han estat inalterables al llarg dels segles. Els països sud-americans saben bé el que va representar la repressió lingüística per al manteniment de les llengües pròpies. Quan la metròpoli no ha aconseguit fer desaparèixer aquestes llengües ha maldat per convertir-les en idiomes de segona categoria.

Un darrer factor. Mai la metròpoli no ha autoritzat que la colònia pogués decidir lliurement el seu destí a través d'un referèndum d'autodeterminació que permetés la descolonització. És el cas de Catalunya.

La història ensenya que els processos colonitzadors només han estat vençuts quan els països víctimes de l'acció destructiva de la metròpoli han assolit la independència. Catalunya és dels pocs països del planeta que no s'ha alliberat encara de l'opressió colonitzadora, i, si mirem només Europa, veurem que Catalunya continua essent, en base als trets que he esmentat, l'única colònia que encara existeix al Vell Continent. D'aquest fet n'hi ha una àmplia consciència col·lectiva, aquella que ha de permetre l'alliberament nacional de Catalunya que ja s'albira en un horitzó que cada dia veiem més proper.

Jaume Sobrequés i Callicó

Article original publicat a El Punt / Avui l'11 de novembre del 2015



Autor: Jaume Sobrequés i Callicó




versió per imprimir

  1. Cocky
    02-12-2015 15:43

    El subvencionado este mamandurrio, supongo q no le interesara leer el libro del Borrell ( se le acaba el chollo si no)

  2. Eduard Baró
    01-12-2015 16:03

    Ei! això no no us passeu amb mixes, mixons, lluços i orinalets. ^Per aqui no hi passo. NO se que han bordat aquestes bestioletes però abusar, i humiliar-los diu ben poc de qui ho fa.jajajaja. Pssssssspsssss! mixeta, mixonet, orinalet, va vine corre, vine va, aqui te. corre menja ranxo mixona. Que t'ha fet aquest noi donentot!!

  3. Jan Renard
    01-12-2015 02:40

    Pels losers que es passen el dia enfront del teclat insultant l'inh, qualsevol merda escrita a 'el Pais' que digui el que ells volen llegir, ja els serveix. Eh Agor? Seràs tòtila... Pots escriure alguna cosa intel.ligent per variar?

  4. Gambeta
    30-11-2015 12:08

    Agor:
    Esto explica que estes fatal

  5. Gambeta
    27-11-2015 13:53

    AGOR:
    Puedes acabar loco leyendo panfletos, que escriben payasadas en estos papeles de propaganda es público y notorio, en estos medios hay demasiados payasos. Tu mismo has dejado constancia que alguien ha escrito "payasada?- ¿los que leen payasadas son payasos?-

  6. Marta
    21-11-2015 12:19

    Per tant s'hauria de corregir al Sr. Sobrequés i dir-li que si que és una exageració, ya que Catalunya, mantenint com manté la seva llengua pròpia Ll, no seria una colònia (C=Lla+V), sinó una nació colonitzada (Nc) on Nc=Ll+Lla+V.

  7. Marta
    21-11-2015 12:00

    Jo, l'idioma hebreu no serà exactament com el primitiu, però jo veig(1) que la Vo ha estat capaç de refer-la i que ara mateix la parlen més de 5 milions de persones. Es podria matisar i on dic que la Vo substitueix a la Ll, podríem dir que substitueix a la Ll fins que la refà. Podríem dir que la Vo (voluntat de ser nació), porta implícita la necessitat de recuperar la llengua encara que aquesta no tingués res a veure amb l'original, només cal que la comunitat que vol formar la nació la fes pròpia.

    D'aquesta forma no cal particularitzar res i ens resultaria que en la seva etapa final, la voluntat de ser nació Vo=N=Ll-V, fórmula aquesta de caràcter universal, :-)))))))


    1- https://ca.wikipedia.org/wiki/Hebreu

  8. Marta
    20-11-2015 13:24

    Tota nació és el resultat d'una llengua sense imposar-la amb violència, o com exposaria Ruthermeyer,

    N=Ll-V

    Tot el que signifiqui incorporar positivament la variable V a l'equació no seria N, i ens donaria segons sigui la Ll, imposada A una certa població (Lla) o imposada PER una certa nació (Llp), dos altres conceptes:

    Colònia.. C=Lla+V
    i
    Imperi......I=Llp+V

    Tota colònia, pel sol fet d'haver patit els efectes radioactius de V, té el dret inalienable d'esdevenir en nació, pervisqui o no la seva llengua natural, mitjançant la voluntat (Vo), de tal forma que la nació també es podria definir com:

    N=C+Vo

    on la Vo neutralitzaria a la V i substituiria a la Ll.

  9. Sebastià
    19-11-2015 22:03

    Sí, com si a tots als que he sentit alegrar-se i brindar per l'expansió pan-castellana anaren tot el dia ondejant banderes. Res de nou, el típic negacionisme castellà. QUE SOIS TODOS UNOS SANTOS, ME TE SE OLVIDABA.

  10. super
    19-11-2015 21:06

    dubto que a una persona humana li dongui la vida per arribar a parlar amb 80 milions de persones... ja ni diguem 500 milions... en un minut hauria de parlar amb més de 600 persones... sense dormir... sense menjar... sense cagar... sense disfrutar del sexe... s'hauria de repartir cada segon de la seva vida per parlar amb 10 persones... i això suposant que et volguessin escoltar...

    PD: ha de ser molt trist dominar UN idioma parlat per 500 milions de persones i emprenyar-te com una abella perque et diuen que el cafè val u amb quinze en comptes de uno con quinze

  11. Sebastià
    19-11-2015 19:43

    Veus veus, Lucía, l'imperialisme que destil·les. SETENTA, OCHENTA, CIENTO NOVENTA. Estic cansat de veure-ho al carrer, PER A QUE ara ens vinguis disfressada de Sta. Teresa.... de Calcuta. Almenys, reconegueu el vostre nacionalisme, dona.

  12. Guerau
    19-11-2015 00:41

    la lliçó històrica és que el castellanisme imperial avui dia no pinta res al món, ni té llegat per deixar a la humanitat a part d'episodis cruels de fanatisme religiós.

  13. Sebastià
    18-11-2015 19:52

    Nada de res, Lucía, estic cansat de veure als espanyols, contents i fins i tot eufòrics cada vegada que surt la noticia que als EUA ja són mes de 50 mill els que parlen castellà. Es sent un atronador y colectiu AÚ! espartà cada vegada que veieu l'avanç del vostre imperi. No porteu gens bé el carácter secundari, o terciari o quaternari.

  14. Guerau
    18-11-2015 18:28

    La lliçó històrica és que avui és l'anglès l'idioma de referència i no el castellà imperial del mundo mundial que al segle XVI va robar l'imperi català per construir un imperi castellà de pa sucat amb oli. la història posa cadascú al seu lloc.

  15. sanchez
    18-11-2015 17:08

    Sois vosotros los que no entendéis la realidad española de hoy en día, ni tan siquiera la europea. Un país democrático, plurilingue, y formado por diferentes territorios con una autonomía cuasi federal. Pero bueno vosotros preferís mirar a 1714 y los supuestos agravios e injusticias que se hicieron entonces. Curiosamente injusticias que hicieron despegar económicamente a Cataluña y que son la base de su actual pujanza económica. (si fuerais pobres, no buscaríais la independencia). Enfín sentiros colonizados si queréis, los Aragoneses y Valencianos fueron colonizados para las mismas fechas, los gallegos, andaluces, leoneses, navarros, un poco antes. Al final resulta que hasta los castellanos celebran el día de los comuneros. Si resulta que todos hemos sido colonizados en un momento u otro de la historia,¿Quien ha sido el colonizador?. No toméis mis palabras como un ataque, al fin y al cabo soy uno de los vuestros, por que quiero lo mismo que vosotros. Quiero perderos de vista tanto como vosotros a mi. Eso sí cuando consigáis la independencia ;quiero barreras, alambradas, muros y soldados armados patrullando la frontera. No puede esperarse nada bueno de un país dónde gente envenenada de tanto odio como vosotros lleve la voz cantante. Y no, no hablo ni escribo catalán. Aunque parezca mentira, el catalán fuera de Cataluña, Valencia y Baleares, no lo habla ni Dios y me temo que tampoco hay mucho interés por aprenderlo. Ahí os quedáis soñando con ese fabuloso imperio catalán que todo el mundo conocía y todavía conoce con el nombre de Aragón...

  16. Domador
    18-11-2015 00:27

    Doncs tu Sanchez no arribes ni al nivell per a intervenir a un fotut fòrum d'una web extraoficial, perquè no saps ni què vol dir "colon" ni "colonitzador".

  17. sanchez
    17-11-2015 23:57

    Curiosa colonia , que es mas rica que la Metropoli y los sufridos colonos viven en Pedralbes mientras los colonizadores lo hacen en Hospitalet. Curiosa aniquilación del catalán, que se habla y se escribe libremente por toda Cataluña . Solo en una Republica bananera como España este señor puede ser Catedratico.

  18. Cesc
    16-11-2015 21:53

    Agor es molt fàcil d'entendre. Barack Obama ha estat premi Nobel de la pau, Al Gore ha estat premi Nobel de la pau, Jimmy Carter ha estat premi Nobel de la pau, fins hi tot Henry A. Kissinguer.

    Pel que fa a la colònia Catalunya de la qual viu l'Estat i la seva "capital city", doncs ja ho veus, Barcelona ha estat capaç de catapultar a dos premis nobel de literatura.

    Perquè hi ha aquesta tradició d'editors literaris a Barcelona si el segle d'or va ser castellà? Eh! atenció a la dada: 1800 comèdies escrites per Lope de Vega i zero - 0 - "zero" llibres de literatura catalana en tres segles. Quina Llosa

  19. Arnau Mir de Tost
    16-11-2015 19:15

    Com a mínim al segle 12 ja s'esmenta la nació catalana per part de fonts externes (en llatí, però s'esmenta); de l'espanyola no s'en parla (i encara pels propis espanyols) fins, crec, finals del XVIII o principis del XIX); fin i tot el rei Felip V, en 1702 en atorgar els "privilegis" de Catalunya, parla de que la nació catalana és aquella en la que es parla català, i esmenta específicament el Principat, les Balears, València i els comtats del nord: potser a aquells que parlens d'una "nació de 500 anys" se'ls ensenyi una mica d'història.
    I si parlem de la bandera, també al segle XII, i molt probablement l'XI, ja està docuemtnada la catalana de les quatre barres; l'espanyola no la "fabriquen", copiant-la de la catalana, fins al segle XVIII. I fins i tot, com està àmpliament documentat, el mot espanyol va correspondre, durant molts segles als catalans (i la resta de territoris de la corona), i els castellans se'l van apropiar després pel seu prestigi.

  20. Cesc
    16-11-2015 15:44

    Agor. El premi nobel el dóna un monarca amic d'altres monarques.
    Vargas Llosa pertany a una família d'oligarques. Ho sé perquè tinc un company del Perú al meu costat, però, en Llosa va haver de venir a Barcelona a buscar el nivell intel·lectual que necessitava junt amb García Marquez tot i que van acabar a hòsties. Catalunya val el seu pes en or per a Espanya.
    Ara se m'acut: No entenc com Madrid no va fer les olimpíades, com els millors cuiners del món són a Catalunya, com Espanya va guanyar el mundial gràcies a una escola catalana de futbol ....i segueix amb el modernime, el simbolisme picasso, la revolució industrial, el sindicalisme, etc,etc,etc. Exepte el S. de Oro que va ser castellà. Ha.ha.ha

    http://comunadeicaria.blogspot.com.es/2015/10/los-anos-de-garcia-marquez-y-vargas.html

  21. Eduard Baró
    16-11-2015 14:59

    Dacord amb en Jo, n'hi ha que es desperten ara, però cal acollir-los. Es podria dir que el sindrome d'estocolm, ha estat molt habitual en certs cercles, on l'acompanyaven alegrement, la mal entesa bona educació, el fals cosmopolisme,... En fi que som una colonia, i per poder amagar la humiliació en tants i tants sentits, molts han preferit buscar falses raons per anar tirant.
    És bó que anem despertant i obrint de bat a bat les veritats amagades. Aquesta? una més. Cal seguir, i atrevir-se a "mirar la bèstia al ulls".

  22. Cesc
    16-11-2015 12:36

    Sobre en Vargas Llosa, un home amb ideologia política cal dir que va ser incapaç de guanyar les eleccions a Alberto Fujimori (actualment a la presó) a la presidència del Perú. Recordo que va sorprendre que els peruans veiessin a Fujimori com una persona pròxima i a Llosa com al foraster. Ara ja ha quedat clar, la ideologia pot ser el taló d'Aquil·les d'un premi nobel amic dels colonitzadors.

  23. José Ignacio
    16-11-2015 07:31

    Pues si está tan claro que Cataluña es una colonia de España, el gobierno catalán debería llevar el caso a las cortes internacionales.

    La ONU, sin duda alguna, aprobará una Resolución de autodeterminación para Cataluña.

    Pocos casos más claros de colonialismo ha habido en la historia reciente de la humanidad que este que nos ocupa y que con tanto acierto analiza el profesor Sobrequés.

  24. Nens perduts
  25. Gambeta
    14-11-2015 20:08

    Catedrático agor:
    El ladrón de "mena? siempre busca la caja grande, no es por corto de vista, si no por avaricia.

  26. Lluís
    14-11-2015 14:08

    L'obra "Catalanofòbia" d'en Francesc Ferrer i Gironès recopila lleis de supressió del català ja des de mitjans s.XVI. No comença pas tot amb 1714. Coincideixen les lleis de supressió del català just amb l'inici de La Decadència, més aviat.

    Totalment d'acord amb la situació de colònia que descriu, això sí. De tota manera, em sembla que a ulls de molta gent, les colònies només poden ser territoris transmarins, i no pas enganxats al país colonitzador. Com si aquest fos el tret distintiu de les colònies, i no pas els que ha llistat en Jaume Sobrequés.

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
34930
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
D'on ve el terme "virrey" que En Colom va utilitzar fins a l'avorriment? Directament del llatí? O és un...[+]
Si com exposa en Jordi Bilbeny, els Della Rovere són els Rovira de Morella, llavors Sixte IV hauria d’haver...[+]
Amaga el Persiles d'En Servent missatges en clau? On passa l'acció? Té alguna cosa a veure amb Xixona, Catalunya...[+]
Quan trobem en textos castellans del Siglo de Oro l'expressió “rayo de sangre”, “rayo de leche”, “rayo...[+]