Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Els pobles que obliden la seva història estan condemnats a repetir-la"
Nicolás Avellaneda (1837-1885)
ARTICLES » 16-08-2013  |  PROJECTE DESCOBERTA CATALANA D'AMèRICA
6257

Colecció nàutica Ybarra-Muñoz

Un llibre de la historiadora de l'art Natàlia Barenys sobre objectes nàutics exposa que En Colom era català i que la marina castellana s'ha atribuït gestes de la catalana

Natàlia Barenys: Colección náutica Ybarra-Muñoz, ed. Igol, Esplugues de Llobregat, 2013.
Catàleg de la col·lecció d'objectes nàutics (joies, models, mitjos bucs, prototips i instruments nàutics), del col·leccionista sevillà resident a Barcelona, Juan Ybarra, amb peces alemanyes, franceses, angleses, austríaques, holandeses i italianes, dels segles XVI al XX. Moltes de les joies en forma de nau –de plata, esmalt, corall, ivori, os de vedella i espines de peix– procedeixen de la magnífica col·lecció del metge català Raül Roviralta, feta sota l'assessorament del pintor Domènec Carles.

Una investigació en profunditat de l'origen de les joies nàutiques ens conduiria, en molts casos, a la confirmació d'un clar predomini en els camps de l'orfebreria, coneixements navals, comerç marítim i relacions diplomàtiques d'alt nivell amb diferents estats europeus (amb l'obligat intercanvi de regals en forma de joies), en tot l'àmbit de les terres catalanes de l'Edat Mitjana, des de Ramon Berenguer IV, i la successiva expansió del Casal de Barcelona pel Mediterrani, fins a la Casa d'Àustria.

Per exemple, les naus de corall tenen relació iconogràfica directa amb l'anada a Amèrica de Colom, la nau del qual va embarrancar en un escull de corall. Naus de corall en miniatura com les de la col·lecció van ser creades per orfebres jueus catalans, expulsats de Barcelona pels Reis Catòlics, i que instal·laren els seus tallers a Trapani (Sicília) durant generacions. En el cas dels nef de plata sobredaurada (vaixell per a guardar estris de menjar, copa, saler, etc., que es col·locava damunt la taula, per destacar el comensal principal, normalment el rei), tenen un origen incert, si bé apareixen documentats, amb la mateixa funcionalitat, i amb el nom de "barca", en inventaris del rei Martí i de Pere III.

En qualsevol cas, l'interès del catàleg rau també en el fet que es diu sense embuts que Colom era català –en parlar de la rèplica del model de la Coca de Mataró, feta pel recentment traspassat Joan Prim i Terrades–, i que la marina catalana ha estat al llarg de la història sempre a l'avantguarda (en la construcció de coques, naus, galeres, barques de mitjana, remolcadors a vapor, tant reals, com en models i en mitjos bucs), a diferència de la castellana, que en general el que ha fet és atribuir-se els mèrits d'aquella, a la vegada que impedia als catalans el comerç amb les Índies. Coses que ja han estat dites, però que difícilment poden ser publicades –avui per avui– en castellà, en l'entorn d'una certa aristocràcia andalusa, més o menys catalanitzada –no de llengua, però sí amb l'art–, i que en acceptar-les ha fet prova d'un innegable sentit de justícia.

Victòria Ruiz
Historiadora de l'Art
versió per imprimir

 1. Fernán Sánchez de Tovar
  25-01-2014 03:23

  Lo de que la armada castellana no era nada y que Castilla carecìa de una tradiciòn naval es mentira. Tanto en los puertos del norte (Vizcaya, Cantabria, Galicia), como los del sur (Huelva, Cádiz,) producían naves de gran calidad para comercio y guerra. La armada castellana era una fuerza temible y sus mandos hombres de valor probado como Tenorio, Ramón Bonifaz, Sánchez de Tovar...

 2. Nera
  18-09-2013 12:35

  Victòria, molt bé per l' article. On podem comprar aquest catàleg ?. A les llibreries de Barcelona no l'he trobat, i em diuen que tampoc el poden demanar. Gràcies.

 3. Zyleb
  18-08-2013 15:06

  Molt interessant! Gràcies! (no m'ha quedat clar però com o on accepta certa aristocracia andalusa que Colom era català... en petit comitè? a la intimitat?)

Afegeix-hi un comentari:

Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


  EDITORIAL
Article editorial d'En Jordi Bilbeny arran de les intencions de la CUP Barcelona d’enretirar el monument a En Cristòfor Colom de la ciutat comtal.
23811
Presentació de la Universitat
Neus Rossell - La història: unes creences que generen bloqueig, enuig i ràbia
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
És un paisatge real el paisatge de la Gioconda? Com que no es pot identificar amb cap paisatge italià concret,...[+]
Si fos cert que la Celestina és una obra catalana traduïda al castellà, l'acció de la qual passa a València,...[+]
Us presentem una novetat per aquest Sant Jordi. Es tracta "Del Ter al Túria", un llibre escrit conjuntament per...[+]
Quan trobem en textos castellans del Siglo de Oro l'expressió “rayo de sangre”, “rayo de leche”, “rayo...[+]