Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Si la història l'escriuen els que guanyen, això vol dir que hi ha una altra història."
Litto Nebbia
ARTICLES » 27-07-2022  |  CENSURA I LA MANIPULACIó
5497

Colom, Espanya i el Canal 33

En aquest article punyent, Marc Vicent Adell reflexiona sobre el pacte dels nostres intel•lectuals amb el poder polític a partir dels continguts que ofereixen els programes històrics del Canal 33. Ara, Colom ja no conquereix Amèrica en nom de Castella sinó d’Espanya, un estat que no existirà fins al segle XVIII i XIX. I ningú no denuncia aquests disbarats.

El canal 33 de la nostra televisió pública va emetre dilluns 11 de juliol d’enguany uns capítols del programa Història de la humanitat en què es descrivien escenes de la conquesta espanyola d’Amèrica. Uns actors feien de conqueridors amb el típic casc i les espases punxegudes i uns altres representaven els indígenes bledes, atemorits després que el cap de l’expedició arribés a una costa exòtica i els propiciés estocades amb sang i tot. Més o menys com devia passar en la realitat. Jo havia engegat la tele amb el programa avançat i em vaig perdre el començament, però vaig ser a temps de sentir com una veu en off narrava els esdeveniments protagonitzats per un Colom bel·licós, el qual, en paraules del narrador, “prenia possessió de... en nom d’Espanya”.

Com imposa que ens facin creure que Espanya conqueria territoris al segle XV tot i que sabem que la cosa no va anar així.

D’una banda hem de tenir en compte la versió oficial de la història que presenta Colom al servei de la imperial Castella (que no Espanya), versió força discutida avui dia per molts historiadors. A més a més, els ciutadans informats sabem que Espanya és un estat que apareix a partir de la Guerra de Successió del segle XVIII en la qual Felip V derrota l’arxiduc Carles d’Àustria, “Por justo derecho de conquista” els castellans ocupen Aragó i tots els estats catalans i els regnes que en depenien, com Nàpols i Sicília, i tot seguit ens incorporen a Castella, on esdevenim províncies ajustades a les seves lleis, a pesar que els monarques posteriors signaven com a reis d’aquells territoris. Fins i tot, després de les Corts de Cadis del 1811 i de llur Constitució, Ferran VII encara era rei de “Castilla, León, Aragón...” i “Isabel segunda, por la gracia de Dios y la Constitución de la Monarquía española (era) Reyna de las Españas”.  Hem d’esperar l’arribada d’Amadeu de Savoia per veure’l com el primer monarca que es considera rei únicament d’Espanya. És fals que les dites Corona d’Aragó i de Castella s’unissin políticament a partir d el matrimoni dels reis catòlics al segle XV, perquè aquests monarques no van crear cap estat nou i els Àustria que els van continuar havien de jurar les constitucions catalanes i assistir a les respectives corts dels nostres estats, que van romandre independents fins al segle XVIII. Per tant, el debat historiogràfic és si Colom era al servei de Castella o al servei de la corona catalana o catalanoaragonesa o Corona d’Aragó, i no al servei d’aquest estat que trigaria uns quants segles a formar-se i que es diria Espanya, manllevant el concepte geogràfic de la Hispània romana referit al conjunt de la península Ibèrica.

De vegades descobrim incoherències en films de pèssima qualitat, com el titulat Missió impossible II, en què Tom Cruise saluda les falleres que desfilen per la setmana santa de Sevilla perquè el guionista havia barrejat les indumentàries folklòriques peninsulars sense tenir en compte la diversitat local. Ara bé, no sé si podem creure que els guionistes del Canal 33 estan desinformats quan la narració d’un programa parla d’un inexistent estat espanyol del segle XV. Llavors, el Servei d’Atenció a l’Audiència de la televisió pública catalana o www.ccma.cat/atenció m’escriu un correu el 15 de juliol en què m’explica que els capítols de l’History of the World són una traducció de la BBC i descobreixo que el fet de considerar Espanya com a subjecte polític en l’antigor ja hi era, en el contingut original.

Atenció, doncs. És un error considerar Espanya com un estat polític del segle XV? Jo crec que sí. Aleshores ens podem preguntar d’on ha tret la BBC aquesta informació i per què no s’esmena l’error, que perdura amb la traducció. ¿És que els continguts de la televisió catalana no es revisen o potser el criteri és respectar la versió original dels programes que s’hi emeten? Però si la versió original d’una sèrie o d’un documental estranger o nacional conté una pífia, aquesta pífia es deixa en la traducció? Imaginem que un programa anglès digués que la Lluna és quadrada. En la versió catalana d’aquest programa es continuaria dient que la Lluna és quadrada? Estic segur que s’esmenaria l’error però sospito que, en el cas d’en Colom i d’Espanya, potser ja va bé que els espectadors anem sentint aquestes disbarats per tal d’interioritzar-los i idiotitzar-nos. No vull ser mal pensat i potser la cosa del Canal 33 no ha estat ben bé així, tot i que em penso que el problema és polític en el fons.

Recentment observem que les rebaixes a casa nostra són infinites i que molts objectius democràtics que anàvem aconseguint s’estan engegant a prendre pel sac: ja són fets o realitats el no a la immersió lingüística, no a la tv3 al País Valencià, no a la convalidació dels títols de català entre llicenciats valencians i catalans, no al tren entre Dénia i Gandia per mantenir separada Alacant de València i Barcelona, no a les programacions de Socials i d’Història que expliquen la història en clau catalana, no a dir País Valencià al País Valencià, no a utilitzar el terme Països Catalans en les televisions públiques, no a anomenar català la llengua del País Valencià, no a la reciprocitat de les televisions catalanes...  I sí a explicar confusions històriques per televisió, sí a continuar amb la visió censurada de la nostra història en les escoles, sí a llançar pedres als historiadors revisionistes que defensem una historiografia científica i al servei de la recuperació del país, sí a comprar la premsa escrita i digital per desqualificar Jordi Bilbeny i l’Institut Nova Història, sí a continuar considerant el castellà i el francès  com a llengües oficials del país (les llengües de les forces d’ocupació des del segle XVII)... Podem culpar d’alguns d’aquests problemes el pacte actual entre els partits independentistes i el PSOE. Tots hem vist com el president Aragonès atorgava aquests dies la Creu de Sant Jordi, en nom d’una Catalunya mestissa, a Estopa, un grup musical que ni tan sols té mitja cançó en català. I visca, que no passa res. Amb tot, considero que la cosa ve de més lluny.

Lluís Maria Xirinacs ens va revelar que la traïció dels nostres líders polítics consistia a disfressar la continuïtat política franquista de falsa democràcia, però ara ens ha caigut a sobre, a més, la traïció dels intel·lectuals. I aquest és un dels problemes més greus que patim. Ja fa temps, en arribar l’estat de les autonomies, Espanya es va adonar que no es podia permetre que els nostres idiomes històrics tornessin a ser oficials i que les diferents nacions no castellanes peninsulars comencessin a recuperar les seves identitats i la seva història. En resum, va convertir el portuguès de Galícia en un dialecte del castellà anomenat gallec (no m’estic referint a la variant geogràfica d’aquesta a llengua sinó al fet d’inventar-se una nova llengua romànica), va crear també una llengua valenciana diferent de la catalana amb acadèmia inclosa, va dir en l’article 145 de la Constitució espanyola que “En ningún caso se admitirá la federación de Comunidades Autónomas” i per això es va treure del barret una autonomia anomenada Castilla y León, i etc. És a dir, l’estat espanyol i els governs i administracions autonòmiques que en són conseqüència transgredeixen la ciència, menteixen, subornen filòlegs i historiadors, instauren noves llengües (que no serveixen per a res, per cert), promocionen falsedats històriques que difonen mitjançant els mitjans de comunicació i l’educació i ben pocs denunciem els fets. Perquè Espanya ha comprat l’elit dels intel·lectuals nostrats i ací no passa res. ¿Molts protestem quan Esperanza Aguirre i Mariano Rajoy diuen que “España es el país más antiguo de Europa con tres mil años de historia detrás”? O quan els llibres de les nostres escoles expliquen fets del segle XV amb pintures i imatges del segle XX? O quan sentim en les televisions públiques que Colom conqueria territoris en nom d’Espanya? Què comenten al respecte universitats, departaments, plataformes i publicacions científiques, revistes especialitzades, editorials històriques, mestres, professors, estudiants, periodistes, sindicalistes...? La veritat, res de res. Tinc la sensació que només ens queixem els qui no acceptem subvencions públiques que condicionen la nostra tasca i les nostres opinions.

Tot això ho comento perquè aquest confusionisme històric que regna sobre el nostre país està fet conscientment, ja té uns quants anys i comporta una complicitat científica que va convertint la mentida en mite, de manera que és fàcil que un guionista estranger faci servir mentides publicades ací i allà a tall de fonts per consultar-les i tenir-les com a referents vertaders. En el cas del mite d’Espanya, he garbellat unes quantes joies i m’ha semblat adient exposar-les ací. Però, compte, són joies de primera que llueixen els referents més preuats. Per exemple, llegim a la pàgina 311 de Mis páginas preferidas. Temas literarios. Temas lingüísticos e históricos, editorial Gredos, de Ramón Menéndez Pidal, que “Al unirse políticamente Aragón y Castilla, en 1474...”. També llegim en la pàgina 6 de l’obra Los gigantes de la literatura universal. Cervantes, de l’editorial Prensa Española, que “Cuando Felipe II sube al trono, España es el país más poderoso del mundo”.

En repassar aquestes temes m’agafen calfreds perquè hem quedat que Espanya és un estat nascut al segle XVIII i XIX i no em digueu que don Menéndez Pidal i seguidors ignoraven que la unió d’Isabel i Ferran va ser matrimonial i que en tot cas Castella es va vincular a la corona de Catalunya i Aragó durant el temps que va durar el matrimoni fins que després va continuar independent...

Avui he parlat d’aquest programa del canal 33 que s’inventa una Espanya medieval, de les distorsions històriques per fer-nos creure una cosa que no és i dels intel·lectuals actuals que estan al servei de la política i no de la ciència i de la veritat. La televisió de Catalunya ha estat amable en respondre els meus preguntats sobre la seva programació però res no justifica el fet de no dir les veritats. No recordo qui va dir que la veritat ens fa lliures, i la mentida esclaus. Veig el panorama cultural de ca nostra, els pactes polítics, la ignorància general i em venen ganes de plorar.

(agraïments a Jordi Bilbeny i a Francesc Magrinyà per les seves idees i les valuoses informacions que m’han proporcionat)

 

Marc Vicent Adell

 

Bibliografia

https://www.youtube.com › watch, El 'Reyno de España' va començar a existir el 1870 – YouTube, parlament de l’investigador Marcel Mañé que va tenir lloc al 16è Simposi de l'Institut Nova Història celebrat el 2 de gener del 2017.

 

 

 




Colom ja és al servei de l’Epanya inventada pel nacionalisme espanyol.

 



Menéndez Pídal va escriure que Aragó i Castella es van unir políticament al segle XV.

 

El grup musical Estopa ha rebut la Creu de Sant Jordi 2022 per cantar únicament en castellà



Autor: Marc-Vicent Adell




versió per imprimir

  1. David2
    08-08-2022 13:17

    Per ser això de l'INH un web d'un grupúscol d'il·luminats, diuen, déu-n'hi-do la quantitat d'hores i esforços que hi dediquen el ramat de trolls que ens acostumen a honorar amb la seva presència, sapiència i generositat. En fi.

  2. Xavi G.
    29-07-2022 19:20

    Ole, ole, ole!!! Ets un crack, Edmunt, hahaaha.

  3. Xavi G.
    29-07-2022 19:05

    Bah, és que Maria se'n va de vacances prompte, frisa per menjar gambes i fins que no arriben està una mica crispada.

    En dos dies van entrar els feixistes en Andalusia sense cap impediment i bajo palio.

    I no et fiques amb De Pedro, que n'estic segur que se'n va totes les nits al llit amb tu i ja et va bé que sigui un cachondo suposo, haahahaaa.

    Hale, ves-te'n de vacances, descansa, i ves amb cura no se't travessi res glotonejant. Em refereixo a les gambes, amb lo De Pedro és cosa teva i no m'hi fico, llesta, que et creus molt i molt llesta tu, hahhaahaaa.

  4. Edmund Cooke
    29-07-2022 18:48

    ....ho entens sòmines?.... o simplement ets més tonto i inútil que un patinet sense rodes!!??!.

  5. Edmund Cooke
    29-07-2022 18:47

    La resposta òbvia, que no caldria donar a la gent intel·ligent, honesta i lliure pensadora, però sí al sr prim, és:
    I tan que ells llegim, però com sempre manipules les paraules....una carta és una carta...la cancelleria anglesa vol dir la cancelleria anglesa...i per tant, no és un document de l'estat panyol en panyol, intitulant el rei com a rei d'espanya el primer va ser Amadeu I, abans mai s'han intitulat reis d'espanya.....

    I....és clar que els anglesos els anomenaven així, com moltes d'altres cancelleries extrangeres...era una manera de fer "la pilota” als sobirans més importants d'europa...

  6. Edmund Cooke
    29-07-2022 18:40

    En Delgado diu:

    ..."Parece que no leeis ni los articulos que se publican en vuestra web. Aqui se han publicado articulos que utilizaban como prueba cartas de la cancilleria inglesa en la que se nombraban a los reyes catolicos y posteriores como Reyes de España.( Kings of Spain )”...

  7. Edmund Cooke
    29-07-2022 18:39

    ...i l'altre afarensis, que no se n'adona que té el seny més prim que una cagarada de poll??...pobre tros de llondro!!

  8. Edmund Cooke
    29-07-2022 18:36

    ...riu, riu patètica coccinel·la septempunctata...

  9. Edmund Cooke
    29-07-2022 18:36

    Origen etimològic:

    https://en.wiktionary.org/wiki/garza

    Heraldica:
    Cerqueu les armes dels Garcia, els Garzón, els Garcés....Tot son escuts parlants, doncs hi surten garces i garçons....però els pseudo-experts heraldistes panyols donen milers de possibles orígens, però cap ni un relacionat amb el propi escut parlant, que sempre llueix garces....

  10. Edmund Cooke
    29-07-2022 18:33

    ....però la marieta no havia marxat a la platja fins al setembre?...deu estar molt, però que molt fotuda, ja que encara no estem ni a l'agost...potser pateix amnèsia...és un efecte habitual dels trastorns psicopàtics...au vinga, la medicació, unes aletejades i a dormir el niu Sra. Garça!!

  11. Edmund Cooke
    29-07-2022 18:31

    I també estic d'acord amb en Francesc D. No s'entén!

  12. Edmund Cooke
    29-07-2022 18:31

    Estic d'acord amb en JORDI...molt bona reflexió!!

  13. Francesc D.
    29-07-2022 16:52

    No puc entendre com des de l'administració, no depuren aquests trolls que, reiteradament insulten la nostra nació, dient-nos supremacistes quan, son ells els nostres colonitzadors i que ni es dignen a escriure en la nostra llengua, a més de no aportar cap dada que enriqueixi el debat. De debó, no ho entenc!

  14. Maria Garcia
    29-07-2022 14:12

    Xavi g, discutir con un ultranacionalista supremacista es imposible, ese historiador es un cantamañanas, lo dice usted, y punto, el dueño de esta pagina si que es un historiador reconocido, españa nació en el 1800 y punto, ningún pueblo ibérico tiene el afan creador, de conquista y de pueblo superior que tiene el ungido por la mano de dios del pueblo catalán,,,,,,, ja ja ja ja ja,,,,, soy español, como pudiera ser de bjurkyna fasso, el resto de pueblos ibéricos tienen la misma rica historia del pueblo catalan, no sois superiores al resto,,,, lo siento,,,,, ahora eso si,,,,, NOS LO PASAMOS MIL VECES MEJOR QUE USTEDES, NO ESTAMOS TODO EL DÍA AMARGADOS CON TEORIAS DE PUEBLO ELEGIDO AL MODO ALEMAN DE MEDIADOS DEL SIGLO XX,,,,, pero vamos, os doy la razon en todo,,, sois una raza superior,,,,, ja ja ja ja,,, lo suyo solo se cura,,, cumpliendo años y VIAJANDO,,, cateto ultranacionalista!!!!, ah por cierto, hubo mas franquistas en cataluña que en Andalucía!!!.... Lo siento, catetooo!!! Jo jo jo,,, disfrute de la vida!!!!

  15. Xavi G.
    29-07-2022 12:16

    Vinga, Maria, deixa d'emprenyar fent les teves repetitives caricatures d'aquesta web, que saps massa i ha quedat clar el que s'hi diu.

    No es diu aquí que tot ho hagen fet els catalans, sinó algunes fites només. Per exemple, tots sabem que fou de Castella i les seves províncies d'on va sorgir i arrelar amb força el cop feixista del 36.

    A més, el Floro eixe queda molt lluny del que és un historiador científic des de mitjans del s. XX i fins i tot dels molt deficients del XIX. Així que pot dir missa aquest cantamanyanes.

  16. JORDI
    29-07-2022 11:22

    D'aquest article em grinyola una cosa:
    Que proposi subsanar l'error arreglant la traducció...

    No em sembla un bon criteri...

    Penso que la traducció ha de ser fidel a l'original amb tots els seus encerts i errors.

    En qualsevol cas, si hi ha una informació falsa, el canal 33 pot optar per anunciar-ho a la presentació del documental o en el seu defecte amb unes lletres que ho expliquin i amb una veuen off que en reprodueixi el text.

    Em sembla més adequat així, que fer dir a un documental allò que no diu...

    Salutacions cordials i endavant amb la feina❗

  17. Maria Garcia
    29-07-2022 08:29

    Me parece perfecto que seais independentistas, perfecto,,,, pero decir que españa nació en 1800,,,,,no teneis sentido del ridículo???, de verdad??, no teneis sentido del ridículo???.. De verdad??... Todo lo creado en la península es de origen catalán???, ningun otro pueblo, ciudad, población, comunidad, región,,,,, ha aportado nada?? nación hispana o la Hispania Universa, no supo unirse contra Roma. Defendida por los Pirineos y el mar habría sido inaccesible. Su pueblo fue siempre valioso pero mal jerarquizado », Lucio Anneo Floro , historiador latino.

  18. Xavi G.
    28-07-2022 20:11

    D'un regne nou, creat en 1800, que agafa el nom de l'antiga denominació geogràfica romana que reuneix a totes les nacions o països existents en aquest espai geogràfic.

  19. Alvaro Prim
    28-07-2022 20:02

    Gran aportacion. En ingles un rey lo es de un concepto geografico,nada de ser un rey de un reino :D

  20. Xavi G.
    28-07-2022 19:54

    És el mateix cas que Britània, concepte geogràfic d'època romana, on després, en el transcurs de l'edat mitjana, van conformant-se diferents pobles o nacions com Anglaterra, Escòcia i Gal·les, fins que a principis del s.XIX s'uneixen per conformar el país anomenat Britannia amb la denominació moderna de R.U de la G. Bretanya. Són tots britànics, més que res com a concepte geogràfic, però amb les seves diferents i diferenciades nacions, on ningú a volgut apropiar-se de forma excloent de la antiga denominació romana i mantenen orgullosament el nom de cada nació.

    Però és clar, Castella, inconscientment potser, sap que no té res de què enorgullir-se perquè se saben un constructe artificiós fruit del robatori, la barbàrie, l'espoli i el sotmetiment per les armes de les nacions veïnes, i a més sota una denominació que entenen superior con és Espanya (de la que s'apropien de forma excloent), ja que Castella els hi sembla merda, talment com a nosaltres, en això coincidim.

    I com que aquesta Castella que se sent merda s'apropia de forma excloent d'Espanya, doncs Espanya merda i mitja.



    Ara que algun documental català expliqui la guerra de les dues roses -entre els britànics-, a veure que els hi sembla tal disbarat històric i si els burrus de la BBC ho rectificaran o traduiran literalment.

  21. Alvaro Prim
    28-07-2022 19:08

    Parece que no leeis ni los articulos que se publican en vuestra web. Aqui se han publicado articulos que utilizaban como prueba cartas de la cancilleria inglesa en la que se nombraban a los reyes catolicos y posteriores como Reyes de España.( Kings of Spain )

    Es decir los ingleses lo tenian claro entonces y es por eso que cuando la BBC hace un documental utiliza la nomenclatura que se usaba en el reino de Inglaterra entonces

  22. Maria Garcia
    28-07-2022 15:08

    Depedro,,, eres un cachondo,,, digno de 4 milenio,,, gracias por estos momentos de humor, adios, hasta septiembre

  23. Maria Garcia
    28-07-2022 15:06

    Venga, os doy la razón,,, con ultranacionalistas supremacistas que se creen que su nación, es el origen de todo es imposible,,,, españa nació en 1870,,,,,,y cataluña es la nacion mas antigua del mundo,,,, repito,,, OS DOY LA RAZON,,,, me voy a la playa,,,, ja je ji jo y ju

  24. Xavi G.
    28-07-2022 13:06

    Pel que he vist, als Estopa no se'ls hi dona el premi en nom del mestissatge, sinó per ser el grup català que més discs ha venut, desconec si Aragonès es va referir al mestissatge en el seu discurs, però el premi no se'ls atorga per això.

    Als únics que he vist que reivindicaren el mestissatge, entre d'altres coses, són als propis Estopa en el seu discurs. Mestissatge imperfecte en el seu cas, perquè ja podrien haver fet algun tema en català, però en tot cas un mestissatge imperfecte no atribuïble només a d'ells, sinó també possiblement a unes polítiques migratòries errònies o descuidades amb creació de guetos, que dificulten potser una integració i mestissatge més harmònic.

  25. Edmund Cooke
    28-07-2022 11:53

    Al final de l'article d'en Marc, hi apareix un link a un altre article intitulat, "Demostració que el Regne d'Espanya començà al 1870"....recomano la seva lectura per aquells que encara no ho hageu fet....

    Marieta, fes cas de les sàvies paraules d'en De Pere, i amplia els teus coneixements...és un article inapel·lable...i para especial atenció als dos darrers comentaris al xat d'aquest article del 2018, redactats per en Antonio Francisco....

    Et convido a que després de llegir l'article, ens expliquis i argumentis, amb aportació de referencies, documents, links, etc, si hi ha cap rei a la península iberica anterior a Amadeu I, que oficialment i documental s'intitules "Rey de Espanya".






  26. Xavi G.
    28-07-2022 11:16

    A veure, mestís és aquell que és fruit d'una barreja de dues races o cultures.

    En el cas dels Estopa, parlar el català segur que el parlen, i jo amb això en tinc prou si a més no van en la seva contra i procuren utilitzar-lo amb els seus propers com a mestissos que en són, se suposa, que han de cuidar els seus dos orígens.
    Ara, per a donar-los la creu de Sant Jordi en nom del mestissatge, i se suposa que per la seva obra artística, haurien de tindre un cert tant per cent d'obres en català, si no no es pot apel·lar al mestissatge, sinó al supremacisme, en aquest cas, al tan arrelat i iracund supremacisme castellà que patim els altres des de Don Pelazo lo menos.

  27. De Pere
    28-07-2022 10:49

    Benvolguda senyora García:
    En oriente se observa y trata la ignorància como una emfermedad.

    Si usted ampliara sus conocimientos sobre los temas que aquí descalifica, obtendría una imagen mas saludable.

    Podría usted comenzar conociendo el toponimo- nación Ghotland y su traducción a lengua latina.

    Segúramente alcanzaría usted a conocer el trascendente milenio Ghotland, donde todo era gestado por los nobles Ghotland, nobles que en las lenguas latinas actuales se conocen como catalanes.
    No decaiga, anímese en su formación.

  28. Maria Garcia
    27-07-2022 23:41

    Y luego os preguntáis por que todas las, catedras de historia, de españa, portugal, itali, francia GB, o alemania os toman cachondeo

  29. Maria Garcia
    27-07-2022 23:38

    Estáis en contra de la cataluña mestiza?????.... Eso como se llama?????... Como se llama eso???.... Sois supremacistas,,, menos mal que sois muy pocos, muy pocos

  30. Maria Garcia
    27-07-2022 23:35

    Vale, la conquista de América, todos los conquistadores, la reconquista, toda la nobleza castellana, todo el siglo de oro, todos los santos, pintores, tartessos, el comercio, todo todo, es de origen catalan,,,,,,, y nadie, se ha dado cuenta, excepto ustedes,,,,,, nada existe en la península que no sea de origen catalan,,,,, lisboa, sevilla, cadiz, salamanca, segovia, granada, san sebastian, oviedo, caceres, Merida,,,,, y tantas y tantas ciudades con un pasado histórico, esas ciudaded no han aportado nada,,,, tofo es catalán,,,,,, supremacismo, sois puro y simple supremacismo,,,, menos mal que sois cuatro gatos

  31. Francesc D.
    27-07-2022 21:28

    La censura d'estat, la manipul.lació i tergiversació del relat històric, continua a dia d'avui amb comnivència de la Generalitat i dels partits polítics de torn que, ballen al só que marca escanya. Rés ha cambiat i les elits catalanes en son còmplices! Felicitats per aquest article tant revelador! Salut!

  32. Xavi G.
    27-07-2022 19:18

    Quanta raó, Marc Vicent, però no desesperis, que ens en sortirem.

    Sense voler-ho acabo de topar-me amb una altra cirera blava, en aquest cas del cirerer plantat en terra de parla iberoamericana, i en aquest cas ja portem arreplegades dotzena i mitja de cabassaes.

    Es tracta d'aquesta cançó,"Mira si no he de venir", que no, no és del Lluís Llach.

    https://www.musica.com/letras.asp?letra=1931814

  33. Edmund Cooke
    27-07-2022 18:01

    Marc, haig de felicitar-te. Has fet una radiografia brillant de la situació.

    Hem d'entendre i assumir que portem tres segles d'ocupació militar i civil, a tots nivells...i que per tant, absolutament tots els poders, TOTS, estan sota control dels ocupants...però encara estem aquí, escrivint i llegint en català sobre qüestions històriques, i d'altres més actuals, però sempre ho fem des del punt de vista català, i no des de l'imposat castellà de l'ocupant, del que fins i tot participen la Generalitat, TV3 i el propi FCB.

    La única solució per guanyar la llibertat és que el nostre parlament declari la DUI, quan sigui nostre és clar....per això fa falta trencar la censura d'estat més recent, -que ens oculta per exemple que després de la guerra civil, en Tarradellas era un espia espanyol amb l'objectiu principal d'impedir la nostra llibertat, o que en Nuñez enderrocava castells medievals de reis catalans al maresme per forrar-se fent blocs de pisos i apartaments-, i després fer fora tota la merda que hi tenim fent entrar sang nova, gent valenta i honesta que amb suports de fora de la UE pugui posar-la en pràctica....quan això passi, Europa caurà tal i com la coneixem i s'iniciarà un nou període històric en el que Catalunya tornarà a ser rica i plena, i altre cop el centre del mon.

    Sí, és possible que nosaltres no ho veiem tot això, però tard o d'hora passarà.....no obstant, el cert, és que tal com pinta el 2023, la cosa es pot precipitar molt ràpidament...

    Desperta Ferro!



Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
34930
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Va tenir Castella els 8 milions d’habitants que ens diuen que va tenir, constituint així el motor i el nexe...[+]
Després de dos anys de recerques i d’estudiar la biografia d’En Leonardo Da Vinci, En Jordi Bilbeny creu que...[+]
Un altre argument més per ajudar-nos a entendre que la conquesta de Mèxic va ser duta a terme per...[+]
Article publicat per en Joan Pons Ribot al núm. 102 de la revista arenyenca "La Rierada", del 9 d'octubre del...[+]