Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La història no és factual en absolut, sinó una sèrie de judicis acceptats."
Geoffrey Barraclough
NOTICIES » 17-01-2014  |  LLENGUA NACIONAL
8767

Conferència d'En Jordi Bilbeny sobre «La llengua dels ibers i nosaltres»

En Jordi Bilbeny parla de les connexions entre ibers i bascons i vindica que la llengua dels uns i dels altres era la mateixa, tal com ja exposaven els historiadors hispans dels segles XVI i XVII i Von Humboldt va reforçar a començament del XIX. Conferència pronunciada el dia 12 de gener del 2014 a Els Prats de Rei.



Redacció: Jordi Bilbeny




versió per imprimir

  1. Jordi Bilbeny
    29-01-2014 10:58

    Vicent: jo diria que es tracta d'un vas de Llíria, que té pintada una escena amb uns guerrers a dalt d'una barqueta i una inscripció que es pot llegir com a GUDUA o GUDEA, que vol dir "guerra" en euskera actual. Els entesos, entre ells En Sanxis Guarner a la seva Història de la llengua, asseguren que hi ha diverses paraules idèntiques entre aquestes velles inscripcions i l'euskera, sense que, per aquest motiu, arribin a cap conclusió d'identitat. Cosa que també passa actualment entre les espanyolistes valencians, que neguen cap relació del valencià amb la llengua catalana. Ben curiós, ben curiós.

  2. Vicent Palau
    27-01-2014 19:09

    Existeix un vas iber decorat on es veu un grup de remers en un bot i una línia de caracters ibers que llegida sona igual que una expressió en Euskera d'ànim pels trainers.

  3. Vicent Palau
    27-01-2014 18:45

    Des de el PV t'he de donar les gràcies també Jordi.

  4. Jordi Bilbeny
    21-01-2014 17:55

    Hi ha dues formes d'escriure en alfabet ibèric, segons comenten els grans entesos en el tema: una de dreta a esquerra i una altra d'esquerra a dreta. Ara mateix no te'n puc dir res més. Però tot sembla indicar que és realment així.

  5. Brauli Tamarit
    21-01-2014 00:40

    He vist i escoltat aquesta conferència amb atenció i m'ha semblat molt correcta i farcida d'arguments que s'han de valorar. Respecte l'anàlisi de les llengües, he de dir que la disciplina de l'Endolingüística iniciada pel professor Meulemans, -disciplina que permet aprendre les llengües per famílies i no de una en una-, ja afirmava coses com que les consonants estan agrupades per famílies, que les parelles de consonants constitueixen l'element bàsic del significat d'una paraula i que la inversió en la posició de dues d'aquestes consonants no altera el seu significat. En això coincideix plenament amb l'exposició d'en Jordi Bilbeny. Respecte l'estudi dels pobles íbers, Alexandre Deulofeu (1903-1978) afirmava que, abans de la dominació romana, tenia que produir-se a la Península Ibèrica l'etapa de fragmentació, d'uns sis segles i mig, del primer cicle de la civilització europea occidental. Etapa de fragmentació creativa que, al llarg de la seva creació, copiava els trets bàsics de les cultures precedents grega i púnica. Per tant, hem de parlar no d'un, sinó de diferents pobles íbers, i de Tartessos no com un imperi, sinó com una cultura. Això queda reflectit en el mapa de la Península Ibèrica sencera abans de l'època romana que exposa en Bilbeny, on apareixen colorejats els diferents pobles peninsulars. Cal reivindicar, un cop més, la recuperació d'una mena de pedra rosseta íbera, que contenia una mateixa inscripció de íber i en llatí, que demostraria que el basc prové de l'iber antic i que es conservava dins d'un museu de Tarragona. Pedra que en aquests moments roman desapareguda.

  6. Luis María Martínez Garate
    19-01-2014 15:26

    El "vascoiberismo" es una hipótesis obsoleta y, además, al servicio del imperialismo hispano (la "España" primitiva etc.). No se conoce el idioma que hablaban los "iberos" a pesar de conocer su alfabeto. Si bien es posible que hubiera conexiones lejanas entre el protovasco y el ibero, nadie ha logrado interpretar textos iberos a partir del euskera actual. Ongi izan.

  7. Esteve Renom
    18-01-2014 22:29

    Fascinant!

  8. B.Prados
    18-01-2014 22:23

    Hi ha una certa sensació de vertígen...una nova sacsejada a una altra gran "veritat" de les intocables.

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35122
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
L'astrolau o astrolabi de Barcelona, atribuït a Sunifred Llobet a l'any 980, és l'astrolau amb caràcters...[+]
L'Andreu Mas publica a Presència un article sobre les entitats dedicades a recuperar la història de Catalunya,...[+]
Té alguna relació la sardana i la bruixeria? Com és que els primers textos històrics on s'esmenta aquesta...[+]
La censura dels textos, pintures i gravats del passat no és un hàbit dels temps pretèrits. Passa actualment...[+]