Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Em meravello sovint que la història resulti tan pesada, perquè gran part d'ella ha de ser pura invenció"
Jane Austen (1775-1817) Escriptora
ARTICLES » 01-10-2021  |  COLOM, CATALà
6451

Cop d'estat hispànic contra els Colom i el seu entorn català

L'1 d'octubre del 1500, fa 521 anys, a Santo Domingo (llavors colònia hispànica de la Hispaniola), el jutge Francisco de Bobadilla y Maldonado detenia Cristòfol, Bartomeu i Dídac Colom per ordre dels Reis Catòlics. Un acte que la majoria dels historiadors actuals cataloguen com un autèntic cop d’estat. Article d'En Marc Pons.

Cop d'estat contra els Colom i el seu entorn català. Representacio moderna de la detencio dels Colom. Font: Harper's Encyclopedia of United States history

Tal dia com avui de l’any 1500, fa 521 anys, a Santo Domingo (llavors colònia hispànica de la Hispaniola), el jutge Francisco de Bobadilla y Maldonado detenia Cristòfol, Bartomeu i Dídac Colom per ordre dels Reis Catòlics, i els confinava i els engrillonava a la bodega d’un vaixell perquè fossin conduïts a la península Ibèrica. Aquella detenció era la culminació d’una llarga etapa de tensió entre els Colom i la monarquia hispànica, que tenia el seu origen en les disputes entre els colons catalanovalencians i els colons castellanolleonesos pel control de l’aparell governatiu de la Hispaniola. Des del segon viatge (1493), els Colom havien prioritzat els catalanovalencians en els llocs destacats de l’administració colonial.

Els castellanolleonesos ―dirigits per un personatge anomenat Roldán― havien enviat diverses missives a la cancelleria dels Reis Catòlics, en què difamaven els Colom i el seu entorn catalanovalencià, acusant-los d’actuar contra el règim hispànic i de maltractar la població indígena. Aquestes missives serien el pretext dels reis Ferran i Isabel per trencar unilateralment el contracte mercantil entre l’entorn de Colom i la monarquia hispànica, anomenat Capitulacions de Santa Fe (1492), en un acte que la majoria dels historiadors actuals cataloguen com un autèntic cop d’estat. Quan els Reis Catòlics van perpetrar aquest cop d’estat, els beneficis que generava l’empresa colombina superaven àmpliament les expectatives inicials.

Després de la detenció i deportació dels Colom, Bobadilla i Roldán van depurar tota l’administració colonial: els càrrecs nomenats pels Colom (majoritàriament catalans i valencians) van ser cessats i investigats, i substituïts per personatges del partit castellanolleonès. Poc temps després, la cancelleria hispànica va acusar Bobadilla i Roldán de corrupció i malversació, i va enviar Nicolás de Ovando (1502)  amb una flota de 30 vaixells i 2.500 soldats per a la desarticulació d’aquell estat de corrupció. Bobadilla i Roldán van ser detinguts i engrillonats, però, durant una tempesta que es va desfermar poc després de sortir del port de Santo Domingo, el vaixell que els conduïa a la península Ibèrica es va separar del comboi i va desaparèixer misteriosament.

Barcelona. Divendres, 1 d'octubre del 2021.

Marc Pons


https://www.elnacional.cat/ca/efemerides/marc-pons-cop-hispanic-colom-entorn-catala_651710_102.html



Autor: Marc Pons/ El Nacional.cat




versió per imprimir

  1. Guillem Caralt
    07-10-2021 20:51

    Lluis Maria:



    1. "… pero si l'has escrit tu aquesta wiki publicacio, home!"



    No. Son declaracions oficials. Has d'aprendre a amagar la teva paranoia.



    2. "Respon les nombroses preguntes que tens pendents als xats i deixa de fer el trilero!"



    Una pregunta per tu'. Hi ha alguna professio' on es auto-evalua? O sigui, un noi sense coneixements de medicina pot declarar-se metge? Ho dic perque' se't nota una contundencia absoluta en quant a la teva excel.lencia, malgrat el fet que mai has publicat res.



    3. "Que se't veu d'una hora lluny que ets castellano estado espanyol!"



    No. "Mandado" indica clarament una persona de la nacio' castellana. Soc dels Estats Units, i no soc ni castella' ni catala'. I crec que s'ha de jutjar a tots els criminals, fins i tot si son reis.

  2. Edmund Cooke
    07-10-2021 20:37

    Queralt, no facis trampes al solitari!….
    … pero si l'has escrit tu aquesta wiki publicacio, home!

    Respon les nombroses preguntes que tens pendents als xats i deixa de fer el trilero!

    Que se't veu d'una hora lluny que ets castellano estado espanyol!

  3. Guillem Caralt
    07-10-2021 19:52

    "Els catalans despòtics, és a dir el castellans"



    No fa falta llegir mes.



    A llegir detingudament:



    https://en.wikipedia.org/wiki/Reactions_to_the_2017_Catalan_independence_referendum

  4. Edmund Cooke
    07-10-2021 09:53

    Amic Queralt... com sempre en la teva linea troll habitual!...cap sorpresa....
    Tot i així m'ha agradat molt la part final de la teva missiva...Dius que la independència de Catalunya no arribarà abans del 2100?...¿saps que la teva afirmació no només comporta que al final els catalans serem lliures, si no que a més a més ens estàs demostrant que ets un poruc pel simple fet de traspassar el marró de fer front a la dissonància cognitiva a futures generacions d'apanyols?
    I ara anem a analitzar això del 2100...mira, t'explico....
    Els catalans despòtics, és a dir el castellans, heu pogut construir l'estat panyol tan penós que tenim perquè sempre, en els moments claus, heu traït al poble amb l'ajut del "primo de zumosol” de torn i sempre per la força i amb una violència extrema sostinguda en el temps: La inquisició catòlica, els francesos borbons, els nazis alemanys i italians...això vol dir que actualment també el teniu aquest recolzament dels seus estats hereus (Vaticà, França, Alemanya i Italia)...però quan aquest estats, i sobre tot quan Alemania quedi subjugada energèticament i econòmica a altres països de fora de la UE, les tornes es giraran...Russia i Xina, estan a l'aguait ja que fa lustres que els compromisos que la UE va assolir amb ells ( principals creditors del deute públic europeu ) de infraestructures energètiques i logístiques mai s'han acomplert, i ja no hi confien després del ridícul espantós panyol amb el tema castor i la sempre promesa mai escomesa de l'ampliació del port, de l'aeroport de Barcelona i el corredor mediterrani...a qui creus que reconeran xinos i russos quan vulguin pendre posicions estratègiques en la Europa que s'enfonsa?...et penses que aquesta gent no sap el que ha passat històricament entre Catalunya i aquest països europeos del sucmosol i el que passa actualment?...A més, tampoc hem d'oblidar Israel, que fa milenis que sap quin peu calceu els catalans despòtics i que també voldrà aprofitar la seva connexió amb Catalunya (Gotia o Sheparad) quan el model actual europeu de manipulació milenaria s'esfonsi...
    No crec que Europa en el seu conjunt, i molt menys espanya, puguin sobreviure tal i com les coneixem més enllà del 2030-2040, ja que la UE està pràcticament en fallida econòmica i energètica i els alemanys no podran manegar-ho, com ja he apuntat abans...i el millor de tot es que serem independents sense que es besi una sola gota de sang, és a dir, serem independents sense la força de les armes i sense violència....serem independents gracies a la descoberta pública de la veritat i a la força de la democràcia REAL...oi que no hi ha res de millor, noi??...fins i tot tu podràs superar-ho home...Sigues valent i honest per una vegada i no traspassis els teus mal sons, mentides, frustracions i complexes d'inferioritat a les generacions futures.

    Desperta Ferro!

  5. Guillem Caralt
    06-10-2021 21:07

    "Charles Merrill-Historiador estatunidenc"



    Merrill no es pas historiador. Es especialista en llenguas en un seminari per noies.



    Cap editorial academica va publicar el seu llibre, perque' era ridicul amb una metodologia ridicula. Per aixo' va pagar la edicio' ell mateix, com fan els "investigadors" de l'INH.



    El mes interessant es que les conclusions de Merrill son COMPLETAMENT IRRECONCILIABLES amb les conclusions de Bilbeny.



    Merrill diu que se sap que Colon PODIA SER catalanoparlant pels girs llinguistics dels seus escrits.



    Bilbeny diu que tots els escrits son TRADUCCIONS, doncs no podem saber res dels girs llinguistics.



    Es normal. La pseudohistoria es divergent. Es per aixo' que hi ha grecs que diuen que era grec, portuguesos que diuen que era portugues, etc, etc, etc. Es diu pseudohistoria nacionalista.

  6. Guillem Caralt
    06-10-2021 20:53

    "....sí es clar, la gent seriosa i assenyada, sempre fem servir referencies, cites i credencials dels documents i experts en que ens basem...."



    NO. Senzillament NO.



    No sabeu utilitzar referencies i no teniu metodologia. Els vostres estudis no valen res.



    La vostra autoproclamada perfeccio' es ridicul, res mes a dir.



    El teus comentaris messianics sobre la independencia catalana--que no vindra' abans del 2100, ens agradi o no--et retraten encara mes. No tens la capacitat del pensament critic. Nomes acceptes "estudis" (que no son estudis homologables) que avalen els teus prejudicis.



    Citar historiadors del s XIX--que no accepten, per cert, cap conjectura de l'INH--us retrata encara mes.

  7. Edmund Cooke
    06-10-2021 20:01

    ....sí es clar, la gent seriosa i assenyada, sempre fem servir referencies, cites i credencials dels documents i experts en que ens basem....ja t'ho he explicat a altres xats això, però sembla que no va amb tu escoltar els altres ni t'agrada la feina ben feta i documentada...t'agraden més els dogmes de fe castillanopanyols....pelayo padre de la patria....hahaha!!...por castilla y Leon nuevo mundo descubrio colon....hahahaha!!...molt bones cites i referencies...qui se les va inventar?....

    ...respecte als experts amb estudis i treballs que sustenten hipotesis que també recolza l'INH, t'en reladiono uns quants:

    Cesáreo Fernández Duro (1830-1908):
    -Capita de navili de l'armada espanyola, escriptor, erudit i historiador
    -Membre i secretari perpetu de la real acadèmia de història espanyola
    -Membre de la reial acadèmia de belles arts de sant ferran
    Els seus àmbits principals d'estudi i recerca es centraren en la historia de l'armada espanyola i la conquesta d'america, amb extenses i nombroses publicacions.
    Dels seus treballs es pot concloure que al segle XV Espanya tinguè virreis a Catalunya, València, Navarra, Nàpols i Sicília...en cap de les seves obres esmenta que a Castella existís aquesta institució política al segle XV, de la mateixa manera que tampoc existia el càrrec d'almirall, intrínsecament i unívoca associat a la marina, marina inexistent a Castella al segle XV. Arribat a aquest punt cal recordar que la capitulacions de santa fe, els reis concediren a en Colom els càrrecs de virrei i almirall, càrrecs propis de la corona catalano-aragonesa i inexistents a Castella, com ja va deixar palés en Fernandez Duro.... Aquest fet, juntament amb la circunstancia que a partir de la mort d'en Colom els reis deixen d'emprar a les seves lletres els termes virrei i almirall, van sorprendre molt a aquest historiador militar-naval nascut a Zamora....

    Alfonso García Gallo (1911-1992)
    -Historiador, jurista i catedràtic de vàries universitats (Madrid, Murcia i València)
    -Membre de la real acadèmia de jurisprudència y legislación
    -Especialista en historia del dret
    Dels seus treballs es pot concloure que al segle XV una persona originaria de Gènova, és a dir, un genovés, mai de la vida podria haver ostentat els càrrecs de virrei, almirall, lloctinent i governador general otorgats pels reis, a no ser que abans del dit otorgament el genovés es naturalitzés (nacionalitzés o empadronés) en algun dels regnes hispànics, fent-se així súbdit del reis i que l'otorgaren tants títols i càrrecs...en cap de les seves obres s'esmenta que el Colombo genovés hagués fet aquest tràmit prèvi i imprescindible per a l'atribució en dret de dits càrrecs, ni consta documentalment enlloc...per tant, els càrrecs i títols es van otorgar a algú que ja era natural dels regnes hispànics i per tant súbdit dels reis...

    Martín Fernández de Navarrete (1765-1844)
    -Historiador, escriptor, biograf, polìtic, militar i geògraf
    -Membre de la real acadèmia espanyola, membre i director de la real acadèmia d'historia i membre de l'academia de ciències de Turí
    Dels seus treballs es pot concloure que al segle XV una persona que revés dels reis hispànics el títols i càrrecs de virrei, almirall i governador, per força havia de ser coneixedora i tenir amplia experiència en el camp polític, jurídic, fiscal, militar i nàutic, ja que segons les capitulacions de santa fe, els reis li donaren llicència expresa per escoltar i lliurar tots els plets, i causes civils i criminals tocant als dits oficis d'admirallat, virrei i governador, segons trobés de dret i segons ho acostumaven a usar i exercir els almiralls dels regnes de la corona d'aragó ....càrrecs, funcions i títols del tot impossible d'assolir per un llaner i taberner genovés analfabet...
    D'altra banda, un persona originaria de Gènova, és a dir, un genovés, mai de la vida podria haver ostentat els càrrecs de virrei, almirall, lloctinent i governador general otorgats pels reis, a no ser que abans del dit otorgament el genovés es naturalitzés (nacionalitzés o empadronés) en algun dels regnes hispànics, fent-se així súbdit del reis i que l'otorgaren tants títols i càrrecs...en cap de les seves obres s'esmenta que el Colombo genovés hagués fet aquest tràmit prèvi i imprescindible per a l'atribució en dret de dits càrrecs, ni consta documentalment enlloc...per tant, els càrrecs i títols es van otorgar a algú que ja era natural dels regnes hispànics i per tant súbdit dels reis...

    Celso García de la Riega (1844-1914)
    -Historiador i escriptor
    -Membre de la real acadèmia gallega
    És conegut per ser el primer en atacar obertament i directa la teoria genovesa de colon en una conferència a Madrid el 1898 a petició de la societat geogràfica de Madrid.
    Dels seus treballs es pot concloure que el Descubridor tenia forts i històrics lligans amb la corona portuguesa, i per tant, no podia ser un llaner i taberner genovés del segle XV...

    Jesús Muñoz y Rivero (1851-1890)
    -Catedràtic en paleografia a Madrid
    -Membre del cos facultatiu d'arxivers, bibliotecaris i arqueòlecs
    El seu àmbit d'estudi comprenia en especial la paleografia visigòtica i hispànica dels segles V fins al XVII, havent establit fins i tot una relació de documents històrics considerats fins llavors com autèntics que en realitat eren falsos.
    Dels seus treballs es pot concloure que el Descubridor sotasignava amb una J i una S entrecreuades, a modo d'abreviatura del nom prop llatinitzat, pràctica habitual al segle XV entre els nobles, el militars i demés elits de l'època que sabien llatí, i que en el cas del descobridor corresponia al nom "Johannes”, Joan en llatí...per tant el Descubridor havia de dir-se així per força i havia de pertànyer a les dites elits...lluny, molt lluny ...gran, massa gran per a un llaner humil, plebeu, pobre i analfabet de Gènova...

    Luis de Ulloa Cisneros (1869-1936)
    -Historiador peruà
    -Enginier de Mines
    -Membre de la societat geogràfica de Lima
    -Director de la Biblioteca Nacional del Perú
    Expert en temes colombis, iniciar la seva tasca de recerca ja des de principis de segle XX. El seu àmbit d'estudi es centra en el virregnat del Perú del segle XVI fins al segle XVIII. També va estudiar amb profunditat la tesi del historiador gallec Celso García de la Riega, respecte al origen no genovés del descobridor.
    Del seus estudis, treballs i publicacions se n'extreu que el descobridor era català i de Barcelona. Segons Ulloa, era un noble català, dels casals de Barcelona i Urgell anomenat Joan Colom i Bertran que va lliutar contra el trastámara Joan II i a favor de la Generalitat a la guerra civil del 1462 al 1472.
    Al 1927 va publicar les conclusions dels seus treballs en dos volums.

    Charles J. Merrill (1950- )
    -Historiador estatunidenc
    -Professor universitari a Mount St. Mary's, a l'estat de Maryland
    És expert en la historia medieval i en llengües medievals europees. Està especialitzat en literatura medieval catalana.
    Es va formar a la universitat estatunidenca de Duke, a Durham, Carolina del Nord..., la mateixa universitat a la que va anar en Richard Nixon.
    Després d'anys d'estudi i recerca sobre l'origen del Descubridor, al 2008 va publicar les conclusions dels seus treballs, on es posicionava totalment contrari a la tesi genovesa, i com a ferm defensor de la teoria d'en Ulloa. És a dir, que el descobridor era un noble català, dels casals de Barcelona i Urgell anomenat Joan Colom i Bertran (¿1414-1506?), navegant, ambaixador de la Generalitat i Corsari a les ordres de la Generalitat i Renat d'Anjou Rei dels Catalans durant la Guerra contra Joan II, el trastamara.

    Earl Jefferson Hamilton (1899-1989)
    -Historiador i economista nordamericà. Expert en historia econòmica.
    -Professor d'historia econòmica a les Universitats de Duke i Chicago
    -President de la Economic History Association
    Es va formar a Harvard, entre d'altres universitats estatunidenques. Era expert en historia econòmica i monetària de les monarquies hispàniques en l'edad mitja i l'edat moderna. Va realitzar nombrosos treballs en relació a l'impacte en la economia i en el sistema monetari hispànics arrel de l'arribada dels metalls preciosos procedents de les amèriques. Destaquen especialment les seves publicacions a Harvard i a Cambridge els anys 1936, 1937 i 1947, de les que es pot concloure que Castella, no sols no va intervenir per res en la descoberta dels metalls i la seva distribució i encunyació monetària, si no que va ser el territori de la península que pitjors efectes econòmics va patir per l'arribada dels tresors americans.... També assenyala als seus estudis que de l'arribada de metalls preciosos i encunyació de monedes a la península a l'any 1497, "L'emissió per càpita a València resultava ser deu vegades superior a la castellana....i a començaments del segle XVI, encara arriba a ser tretze vegades més gran”... Igualment revelador resulta que quedi certificat en un d'aquests estudis de l' acadèmic nordamericà, que el 21 de maig de 1522, l'emperador Carles I va fer determinar el pes i la llei de les monedes d'argent de tots els seus regnes a fi de determinar-ne la valoració global; dels resultats s'en desprèn que el valor de l'argent al regne de valència, superava amb escreix el de qualsevol país europeu durant tot el segle XVI.

    El Pare jesuita madrileny, Juan de Mariana, historiador, professor universitari i economista, format a la universitat d'Alcalá de Henares al segle XVI, a la seva obra "Historia general de España” del 1601, escriu que al juny de l'any 1109: "Después de la muerte de D. Alfonso VI,...en las fortalezas de Castilla se pusieron guarniciones de aragoneses para que los castellanos no se moviesen”...i acte seguit es pregunta tot estranyat: " de donde salian y quien comandaba estas guarniciones aragonesas en los castillos castellanos?”

    En Prosper de Bofarull i Mascaró, arxiver i historiador tarragoní, membre de la real acadèmia de historia i arxiver en cap de l'arxiu de la corona d'Aragó, el 1856, a la seva obra "Colección de documentos inéditos del Archivo General de la Corona de Aragón”, ens diu que al comte d'Urgell Ermengol IV el de Gerb, el succeeix Ermengol V de Mollerussa, Moyeruca, o de VALLADOLID, desposat amb Maria, filla del Pedro Ansurez comte de Trava, el qual Ermengol, és succeït per Ermengol VI d'Urgell o de CASTELLA, el qual heretà territoris "in CASTELLA, et in CAMPA, et in EXTREMADURA, et in ASTURIIS”

    En Jaime Villanueva Astengo, frare dominic, historiador valencià, membre de la real acadèmia de historia, a les seves "Memorias cronologicas de los condes de Urgel” editades al 1814, ens diu: " En otra escritura consta que nuestro conde, Ermengol VII de Urgel, o de VALENCIA, no solo recibía paries de los reyes moros tributarios, si no también de los cristianos. Pero me causa maravilla i no sé entender como los reyes de leon, las pagasen por esos tiempos a un conde de Urgel”

    ....en resum podem pensar sense equivocar-nos, que si fins i tot avui a l'estat espanyol, on les periodistes divorciades esdevenen reines, seria difícil, per no dir impossible, que un personatge estranger, analfabet, pobre i plebeu, sense cap lligam amb les èlits, pogués arribar a assumir un virregnat i sense casar-se amb cap reina...Imagineu-vos al segle XV....impossible impossible del tot!!....però heu d'entendre TOTS, que cap estat actual ni cap organisme depenent d'aquests estats, pot reconèixer oficialment i directa la catalanitat d'en Colom per moltes proves que se n'aportin, ja que això implicaria la seva automàtica autodestrucció, un fet del tot inversemblant en el mon actual en el que vivim....i es aquesta circumstància purament fàctica a la que s'agafen com si fos un clau candent tots els trolls....no necessiten justificar res, no volen contrastar res, només s'empassen a les palpentes les mentides oficials, simplement perque ja els hi va bé i per que estan impregnats de catalanofobia....pura ciencia senyors!...mètode científic contrastat i acceptat per tots...quina mana, mana,i no se'l pot contradir, oi Queralt?

    ...de ben segur que cap de les referències i cites que he relacionat seran vàlides per a tu....però per a la gent normal sí, i es per això que els relaciono, no per tu, que sembles més cec que un ratpenat....

    ....per ultim, respecte a la constitució catalana, ens hem de creure que des del 1283 fins al 1705 en totes les compilacions i modificacions regnava l'antisemitisme només per que tu ho dius?,,,això vol dir que te les has llegit totes les constitucions, oi?....i com es possible que no puguis identificar-nos ni un sol passatge, article o codi on quedi reflectida la teva afirmació?...,que no veus que aquí ningú et creu llevat en ramir, en frances i en coca....home no ens demanis més actes de fe!.......Menteixes per variar, com sempre fas...desancorat del passat fictici en que bases la teva falsa realitat paranormal i comença a pensar com un adult lliure!....mireu i escolteu la conferència d'en Forcano...No us en penedireu!!...

    Desperta Ferro!

  8. Guillem Caralt
    06-10-2021 18:04

    "En Manuel Forcano és doctor en Filologia Semítica per la Universitat de Barcelona. Ha estudiat hebreu en el Kibuts Ha'Oguen i a les Universitats de Haifa i de Jerusalem. Ha completat els seus estudis d'àrab a la Universitat de Damasc (Síria) i a El Caire (Egipte). Ha treballat com a professor d'Hebreu i Arameu a la Universitat de Barcelona i d'Història del Pròxim Orient Antic al Museu Egipci de Barcelona. Forma part de l'equip del Projecte Manumed de la Unió Europea per a la catalogació de les biblioteques de manuscrits àrabs i siríacs dels països de la riba sud de la Mediterrània, amb missions actives a Alep i Damasc. Va ser Director de l'Institut Ramon Llull del 2016 al 2018. "





    Que be que vas citant tots els credencials academics! Obviament tenen importancia! I per aixo' com expliques que cap persona amb credencials d'aquest tipus accepta una sola conjectura de l'INH? Perque' tots els academics son tontus, oi? Doncs perque' cites els credencials? Es delirant....






    " ja que l'antisemitisme mai ha estat legalitzat a la constitució catalana"



    Doncs mai has llegit els textos. Totes les constitucions catalanes han sigut molt i molt antisemites, limitant els drets del jueus.

  9. Edmund Cooke
    06-10-2021 16:15

    Queralt, Queralt!!....deixa de fer el ridícul i el Caraltllot!...

    Fas preguntes i comentaris impertinent, que com sempre res tenen a veure amb l'article...Com de costum, ens vols fer creure les teves mentides, manipulant o dient-nos part de la veritat...Sigui com sigui, per tal d'enriquir el debat, i deixar-te altre cop en evidència, et diré que....


    Respecte la teva primera pregunta, penso que per tal que tingui sentit i poder-la respondre amb seny, s'ha de reformular...proposo como a correcta:

    ... saps que a Catalunya es cremaven jueus?

    ...doncs sí, ningú dubta d'aquesta trista i horrible realitat...Malauradament, tothom ho sap això, però molts ignoren el com, el que, el quan i sobre tot el perquè...

    És generalment i universalment acceptat i sabut que la inquisició a Catalunya ho feia això de cremar heretges i jueus, al igual que es feia a la resta de reialmes i subreialmes depenents del compte de Barcelona....i de ben segur que foren alguns inquisidors catalans (catalans despòtics, en Ramon de Penyafort en seria un exemple) els que jutjaren i condemnaren jueus catalans...però, com ja he dit, la teva pregunta no té res a veure amb l'article ni amb comentaris que s'han abocat...a no ser que vulguis afegir a la meva llista (que començava al 1500), els crims contra els Catalans comesos pels catalans despòtics des del segle I fins al XV, ja que durant catorze segles els jueus eren també catalans i parlaven català, com a mínim fins al 1492 com es universalment sabut...

    Si voleu desempallegar-vos per sempre més de la inversemblant historia que ens ha fet empassar l'academia oficial i aproximar-vos a la realitat respecte als jueus catalans, us recomano seguiu els articles i conferències del Dr. Manuel Forcano i Aparicio, per saber realment com vivien i com morien els jueus catalans.

    En Manuel Forcano és doctor en Filologia Semítica per la Universitat de Barcelona. Ha estudiat hebreu en el Kibuts Ha'Oguen i a les Universitats de Haifa i de Jerusalem. Ha completat els seus estudis d'àrab a la Universitat de Damasc (Síria) i a El Caire (Egipte). Ha treballat com a professor d'Hebreu i Arameu a la Universitat de Barcelona i d'Història del Pròxim Orient Antic al Museu Egipci de Barcelona. Forma part de l'equip del Projecte Manumed de la Unió Europea per a la catalogació de les biblioteques de manuscrits àrabs i siríacs dels països de la riba sud de la Mediterrània, amb missions actives a Alep i Damasc. Va ser Director de l'Institut Ramon Llull del 2016 al 2018. Al llarg de la seva carrera, ha estudiat prolíficament la història dels jueus catalans, des de les primeres notícies que s'en tenen, que semblen indicar-nos que el segle I ja trobem les primeres comunitats en el territori de l'actual Catalunya i fins a l'actualitat. Com és lògic, per la seva importància històrica i cultural, els seus treballs han fet especial èmfasi en l'època medieval. Manuel Forcano ha deixat prou clar, i amb total reconeixement internacional (per part d'Israel i els EUA, no pas per part del Vaticà, Espanya, Italia i França, és clar), quan van arribar, on es van establir, com vivien, qui i per què els perseguien, com sobrevivien als atacs, on i com resaven, com s'organitzaven, les figures més destacades d'aquelles comunitats, què ens n'ha quedat, què escrivien i si ho feien en hebreu o en català. Durant els segles en què la seva presència va ser important a Catalunya d'aquí en sorgiren geògrafs, gramàtics, metges, poetes, filòsofs, teòlegs i cabalistes d'un gran prestigi però, malauradament esborrats de la nostra història usurpada, i alguns més coneguts en altres països que en la cultura catalana actual. Podríem esmentar, per exemple, el fet que un jueu de Tortosa, en Menàhem Ben Saruq, va escriure, al segle X, el primer diccionari de la llengua hebrea o que les escoles cabalístiques dels calls de Barcelona i Girona tenien una gran influència en tot el món jueu. Bonastruc Ça Porta o Salomó Ben Adret en són els principals exemples.

    Us adjunto link a una de les seves conferències d'En Forcano. És més aviat llargueta, però si teniu temps val la pena veure el vídeo i escoltar atentament tot el que es diu ....

    https://youtu.be/evXItRU1GKc


    I respecte a la segona pregunta, igualment impertinent, porta implícita una afirmació falsa, ja que l'antisemitisme mai ha estat legalitzat a la constitució catalana...però en tot cas, ja que encetes una nova qüestió a estudiar i argumentar suposarem que la constitució catalana era antisemita...i veureu com ara, de la mateixa manera que abans, també la farem encaixar a la llista de crims, no en la categoria de cops d'estat a partir del 1500, ni en la del greuges als jueus catalans des del segle I fins al XV, si no més aviat en la categoria de constitucions malmeses, o retocades des dels braços amb connivència i complicitat encoberta dels catalans despòtics...., entrant en detall, quan dius que la constitució catalana era molt, però molt antisemita, a quina constitució et refereixes?...vull dir, que hauries de concretar com a mínim de quin any és, a quins regnes del principat afectaven i quina compilació comprenia, a més d'identificar els articles o codis segons tu antisemítics, per tal que la gent ho pugui analitzar abans de respondre´t...ja que com és universalment sabut, les primeres constitucions catalanes són del 1283 i es basaven en els usatges del comptat de Barcelona provinents dels gots i els romans, i les darreres del 1705 ja en plena pre-efervescència absolutista borbònica...les corts que les promulgaven es celebraven cada quatre anys, i entendreu que al llarg de més de 400 anys hi van haver nombroses modificacions i compilacions dels textos, com és universalment sabut....

  10. Guillem Caralt
    06-10-2021 01:55

    Lluis Maria: Els catalans cremaven jueus, saps? I la Constitucio' catalana era un document molt i molt antisemita. Ho savies?

  11. Hola Pepsicola
    05-10-2021 19:22

    Jo macho, sí que es duro ser catalán.

  12. Edmund Cooke
    05-10-2021 19:16

    Els usurpadors fan creure als seus servils, mitjançant el control ideològic i mental, la colonització emocional, i la inversió colonial, que la coincidència de dates i esdeveniments són pures casualitats, quan està clar que és tot el contrari. Com en tot crim, el mòvil sempre és el mateix i és prou evident:

    01/10/1500 – Cop d'estat hispànic contra els Colom i el seu entorn calatà ( Generalitat, Consell de Cent, etc) perpetrat per l'aparell reial de la corona catalana en mans dels Trastàmara, ramal bastard dels comptes d'Urgell, casal dependent del compte de Barcelona, com és universalment sabut.

    01/10/1715-Legalització del cop d'estat absolutista borbònic, és a dir francès, contra la catalanitat de les Espanyes, els seus foros, drets, costums i privilegis propis, tots ells dimanants del dret natural, mitjançant la redacció dels Reials Decrets de Nova Planta que afectaven el Principat de Catalunya i el Regne de Mallorca. Els decrets pels Regnes de València i d'Aragó es van redactar abans, concretament al 1711, també a l'octubre.

    01/10/1936 – Legalització del Cop d'estat contra la democràcia espanyola, amb la proclamació del general Franco com a cap de l'estat i general de tots els exercits.

    01/10/1945 – Cop d'estat d'ERC contra el poble de Catalunya. Després de lluitar des de la resistència aliada als EUA durant la Segona Guerra Mundial, en nom del govern català a l'exili, els catalans demanen l'autodeterminació i justícia pels crims de la Guerra Civil i del Franquisme, però ERC, mitjançant Josep Irla i Josep Tarradellas, ho bloqueja i aquesta lluita genuïna i legítima s'esborra de la història, i els aliats pacten amb Franco.

    01/10/1977 – Cop d'estat contra la democràcia espanyola abans de renéixer, amb la tramitació i final aprovació el dia 14 següent de la Llei d'amnistia pels criminals del franquisme, Llei que va servir de trampolí per fraguar la maleïda i traïdora constitució espanyola del 1978 i per blindar la impunitat dels crims comessos pel règim i els seus adlàters i seguidors durant 40 anys.

    01/10/2017 – Cop d'estat contra la democràcia a Catalunya, mitjançant la força i declarant il·legal el referèndum legal per la independència, referèndum que tot i guanyar no s'aplicat per les èlits polítiques catalanes, suposats catalans.

    Que no us adoneu que ens enganyen dient la veritat?....és a dir, que diuen que ens respecten, ens estimen i ens necessiten, però alhora no han parat d'aixafar-nos segle rere segle...sempre amb la maleïda data de l'1 d'octubre....

  13. Xavi G.
    02-10-2021 13:43

    "Bobadilla i Roldan", "vaixell", "separar del comboi"....."i va desaparèixer misteriosament."

    Doncs que'ls hi en donguin!!

    hahahahahaa.

  14. Xavi G.
    02-10-2021 13:14

    Uauuu, és la primera vegada que llegeixo fora d'aquí que hi havien bona cosa de catalanovalencians amb Colom en L'Espanyola, i a més en els principals càrrecs, i que els bàndols enfrontats eren els dels catalanovalencians contra els castellanolleonesos..., encara que açò darrer m'ho ensumava.

    Valent article.

  15. Frede
    02-10-2021 10:54

    A veure. Una qüestió pràctica. A que treu deixar un, dos, deu, tres-cents espais entre frases? És algun tipus de metodologia científica caraltiana? D'entrada, el que fa és entorpir la lectura. Demano a tots els col·laboradors i col·laboradores que no ho facin. No cal. No serveix per a res. Fa perdre el temps. No facilita la comprensió. Gràcies.

  16. Gil de Vas
    02-10-2021 09:24

    O sigui que som davant d'un 155. El que no he pogut capir mai, ni dret, ni cap per avall, és com és que tot un almirall, capità general, virrei i no sé quantes coses més, que se suposa tenia comandament, es deixés detenir per un inferior per molt que vingués en nom d'uns reis llunyans.
    Van venir a detenir-los i es van arronsar com a cucs en lloc de fer-se valdre i respectar. No sé pas de què em sona això!

  17. Guillem Caralt
    02-10-2021 01:47

    La hora?



    Perque'?

    Aviat sopare'....

  18. Martina Patina
    02-10-2021 01:28

    No sé si és l'hora, però el teu nivell baixa molt, Guillem.

  19. Guillem Caralt
    02-10-2021 01:26

    Christofol no es Christofor. Com he dit, un conillet tret del barret.



    "I tinc entès que en Bartomeu Colom és en Lluís que es fa encaixar perquè el genovès té un germà Bartolomeo."

    ??????

    Bona logica. I Miguel de Cervantes era Abraham Lincoln perque' te un germa' qui es diu Federico.

  20. Martina Patina
    02-10-2021 01:19

    Doncs Cristòfor, sí. O tampoc?

    Apa, actitud científica! Reconeix-ho!

  21. Martina Patina
    02-10-2021 01:04

    I tinc entès que en Bartomeu Colom és en Lluís que es fa encaixar perquè el genovès té un germà Bartolomeo.

  22. Guillem Caralt
  23. Guillem Caralt
    02-10-2021 01:01

    Veig que no saps que es un document.



    Dius que ets "un critic professional"?



    De que'?

  24. Martina Patina
    02-10-2021 00:59

    Sí.

    Cristòfor Colom: Jaume Ramon Vila (1602): "y en Barcelona se provey á Cristofol Colom, que fou lo qui descobri estas Indias, 17 milis ducats ques prengueren prestats de Lluis de St. Angel"

    Bartomeu Colom: Rafael Ramírez de Arellano, Datos nuevos referentes á Beatriz Enriquez, de Arana y los Aranas de Córdoba, encontrados por D. Rafael Ramírez de Arellano, Boletín de la Real Academia de la Historia, XXXVII (1900), p. 469)

  25. Guillem Caralt
    02-10-2021 00:30

    "Cristòfol, Bartomeu i Dídac Colom"



    Hi ha un document amb aquests noms?

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35134
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
La història oficial ens diu que les Capitulacions que van pactar els Reis i En Colom per anar a descobrir les...[+]
Quan “Cervantes” glossa el Tirant lo Blanc al Quixot, i ens diu que és “el millor llibre del món”, ens...[+]
Leandre Martí descobreix un missatge en clau enviat des de la Barcelona del 1910 i a l'INH ens hem quedat amb la...[+]
Un altre argument més per ajudar-nos a entendre que la conquesta de Mèxic va ser duta a terme per...[+]