Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Per estimar el pa铆s cal sentir que t茅 un passat, per貌 no cal estimar l鈥檈mbolcall hist貌ric d鈥檃quest passat.
Cal estimar la seva part muda, an貌nima, desapareguda"
Simone Weil
ARTICLES » 23-06-2015  |  PROJECTE DE MEM貌RIA HIST貌RICA
2787

Declaraci贸 d鈥橝renys de Munt

Declaraci贸 d鈥橝renys de Munt contra la manipulaci贸 i falsificaci贸 documental i a favor de la mem貌ria hist貌rica i l鈥檃cc茅s als arxius p煤blics

La Dolors Mar铆n i en Carles Mitj脿 van presentar el manifest al 14猫 Simposi

At猫s que l鈥檃rticle 27 de la Declaraci贸 Universal dels Drets Humans garanteix el dret a la cultura de totes les persones i, amb ell, el dret a con猫ixer el seu passat.

At猫s que segons l鈥檃rticle segon del Conjunt de principis actualitzat per a la protecci贸 i la promoci贸 dels drets humans mitjan莽ant la lluita contra la impunitat de Nacions Unides 鈥渃ada poble t茅 el dret inalienable de con猫ixer la veritat sobre els esdeveniments succe茂ts en el passat en relaci贸 amb la perpetraci贸 de crims aberrants i sobre les circumst脿ncies i els motius que van portar, mitjan莽ant violacions massives o sistem脿tiques, a la perpetraci贸 d'aquests crims. L'exercici ple i efectiu del dret a la veritat proporciona una salvaguarda fonamental contra la repetici贸 d'aquest tipus de violacions.

At猫s que tot escrit hist貌ric 茅s selectiu, parcial, subjectiu i fet sobre la base d'all貌 que es vol remarcar; i que, per tant, all貌 que no interessa est脿 condemnat a l鈥檕blit o a l鈥檈spera d鈥檜na altra perspectiva hist貌rica diferent que ho redimeixi de l鈥檕blit etern.

At猫s que tot i que en hist貌ria no hi ha veritats absolutes ni interpretacions estrictament objectives i que 茅s indubtable que s鈥檋an produ茂t manipulacions i falsificacions en documents oficials que distorsionen el coneixement del seu passat.

At猫s que el passat pot il路luminar camins per貌 tamb茅 pot distorsionar la realitat, en particular quan es tracta d鈥檜n poble dotat d鈥檜na 鈥渧ocaci贸 de manipulaci贸鈥 amb la predisposici贸 de crear una historiografia que s鈥檃dapti a les seves pretensions nacionals, les quals vol imposar a altres pobles i cultures.

At猫s que el fet que la hist貌ria l'escriuen els vencedors 茅s una creen莽a que ve de lluny (ja que els primers a incorporar historiadors a les tropes conqueridores van ser els grecs i els romans) i que 茅s 脿mpliament acceptada, dins i fora del m贸n acad猫mic.

At猫s que compartim el posicionament de Milan Kundera, el qual assenyala al Llibre del riure i l鈥檕blit que 鈥渆l primer pas per aniquilar un poble 茅s esborrar la seva mem貌ria. Destruir els seus llibres, la seva cultura, la seva hist貌ria. I despr茅s cercar alg煤 perqu猫 escrigui nous llibres, perqu猫 elabori una nova cultura, perqu猫 inventi una nova hist貌ria. En poc temps la naci贸 comen莽ar脿 a oblidar all貌 que 茅s i all貌 que va ser.鈥

At猫s que la vigent Llei de Documents Oficials a l鈥橢stat espanyol, que regula la confidencialitat d鈥檃lguns arxius, t茅 els seus or铆gens durant el franquisme (fou aprovada l鈥檃ny 1968 i reformada l鈥檃ny 1978, abans d鈥檃provar-se la Constituci贸) i que incorpora impediments jur铆dics que dificulten l鈥檃cc茅s als arxius hist貌rics per part dels estudiosos.

At猫s que cal denunciar i combatre qualsevol falsificaci贸 i manipulaci贸 i que per fer-ho 茅s imprescindible garantir l鈥檃cc茅s als arxius i documents hist貌rics per con猫ixer-ne la fiabilitat i veracitat.

At猫s que cal combatre la falsificaci贸 i la manipulaci贸 del passat per garantir el dret a la mem貌ria hist貌rica dels ciutadans i dels pobles, i que per fer-ho 茅s necessari permetre l鈥檃cc茅s als arxius per poder investigar, amb fiabilitat, la veracitat i autenticitat d鈥檃quests documents.

At猫s que enguany se celebra el 14猫 Simposi sobre la Descoberta Catalana d鈥橝m猫rica, en el qual s鈥檋a evidenciat que bona part dels documents corresponents a l鈥櫭╬oca moderna han estat falsificats, censurats i/o retocats.

Es proposa aprovar la seg眉ent declaraci贸:

Primer: Volem denunciar les limitacions que imposa l鈥橢stat espanyol per consultar els arxius p煤blics i reclamar una nova normativa que faciliti l鈥檃cc茅s dels historiadors i investigadors als documents custodiats per les administracions p煤bliques sobre el nostre passat.

Segon: Volem fer una crida per replantejar fets hist貌rics que, fins ara, s鈥檋an considerat aut猫ntics i vera莽os a fi de comprovar si s鈥檋a produ茂t una manipulaci贸 i falsificaci贸 documental amb objectius pol铆tics per tal d鈥檕cultar realitats inc貌modes.

Tercer: Assumim el comprom铆s de continuar treballant per denunciar una possible falsificaci贸 i manipulaci贸 que transgredeixi fets sobre els quals interpretem la nostra hist貌ria col路lectiva.

Quart: Volem trametre aquesta Declaraci贸 al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, al Ministerio de Cultura del regne d鈥橢spanya, a l鈥橭NU, a la UNESCO, a l鈥橧nstitut Nova Hist貌ria i a les universitats i arxius p煤blics del Principat.

Arenys de Munt, 21 de novembre de 2014.

La Dolors Mar铆n i en Carles Mitj脿 van presentar el manifest al 14猫 Simposi de la Descoberta Catalana d'Am猫rica: enlla莽 a l'enregistrament
versió per imprimir

 1. Joanet
  06-02-2017 17:28

  "en hist貌ria no hi ha veritats absolutes ni interpretacions estrictament objectives i que 茅s indubtable que s'han produ茂t manipulacions i falsificacions"

  No hi ha veritats absolutes? Doncs totes les veritats de l'INH no s贸n aut猫ntiques veritats? Ai, nois...quina perdua de temps!

 2. Xavier
 3. Xavier
  30-06-2015 14:22

  El can贸 de la Santa Matrona de La Juliana de Matar贸. Vaixells invencibles, la mar enfurida i ses illes..., Palau?

 4. Xavier
  27-06-2015 13:35

  H貌stia quina massacre! Est脿 tot ple de sang, ho haveu vist no, HO HAVEU VIST?

  A banda d'aix貌, estic completament d'acord amb el manifest.

 5. Xavier
  26-06-2015 00:11

  _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

 6. Xavier
  25-06-2015 23:36

  _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

 7. Xavier
  25-06-2015 22:44

  _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

 8. Albert Fortuny
  25-06-2015 12:09

  _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

 9. Francesc D
  24-06-2015 11:45

  Completament d'accord amb l'article per貌,caldria comen莽ar denunciant l'estat messetari per la seva llei morda莽a i per la manipul.laci贸 amb nocturnitat, d'alguns m猫dis de comunicaci贸 i "desinformaci贸". I aix貌 ara, en l'actualitat i per a la separaci贸 de poders i per trepitjar compet猫ncies i tantes i tantes altres coses...

 10. Guerau
  23-06-2015 22:40

  Molt ben feta aquesta declaraci贸. Per貌 hauria de ser la mateixa universitat qui fes aquesta declaraci贸 p煤blica. Perqu猫 no la fa?

Afegeix-hi un comentari:

Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


  EDITORIAL
Article editorial d'En Jordi Bilbeny arran de les intencions de la CUP Barcelona d'enretirar el monument a En Crist貌for Colom de la ciutat comtal.
19340
Presentaci贸 de la 4a Universitat
Llogari Pujol - Sense Egipte no hi hauria hagut la B铆blia
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí HI HA QUINZE
Al web de numericana podeu comprovar quin 茅s l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
La hist貌ria i la seva coneixen莽a, enforteixen els principis i valors en un m贸n quotidianament ennegrit per la...[+]
Durant un parell d'anys, En Lleonard va estar al servei d'En C猫sar Borja, en tant que enginyer militar. Gaireb茅...[+]
En Pep Mayolas reflexiona al voltant de la figura d'en Gonzalo Fern谩ndez de C贸rdoba, que podria ser en realitat...[+]
Si En Colom hagu茅s viscut a Castella i Andalusia, com se鈥檔s diu, hauria apr猫s els noms dels animals en aquella...[+]