Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La història és una galeria de quadres en què hi ha pocs originals i moltes còpies."
Charles AIexis de Tocqueville
ARTICLES » 10-05-2023  |  MEMòRIA HISTòRICA
902 lectures

Efemèride de 1475: Perpinyà és ocupada pels francesos

El 10 de maig del 1475, després de patir vuit mesos de setge, els perpinyanesos acceptaren l'ordre de Joan II de rendir-se als francesos.

Palau dels Reis de Mallorca de Perpinyà.

El Tractat de Perpinyà de 1473 fou signat per Lluís XI de França i Joan el Sense Fe, pel qual els comtats de Rosselló i Cerdanya quedaven com a territori neutral.

Les tensions polítiques de Catalunya dugueren a l’esclat de la Guerra civil catalana (1462-1472), en què la Generalitat de Catalunya es rebel·là contra Joan II. Joan el Gran va signar el tractat de Baiona, pel qual empenyorava al rei de França els comtats de Rosselló i Cerdanya a canvi de rebre armes i diners. El 1463, Lluís XI ocupà aquests comtats, on, a partir del 1472, quan la guerra s’havia acabat a la resta de Catalunya, començà a estendre’s la revolta contra els francesos; l’1 de febrer del 1473, Joan II entrà amb un exèrcit a Perpinyà i s’hi tancà, mentre la guarnició francesa es retirava al Palau dels Reis de Mallorca i un nou exèrcit de Lluís XI tornava a assetjar Perpinyà.

Després d’una treva acordada el 24 de juny del 1473, s’arribà al Tractat de Perpinyà, el 17 de setembre, que va establir que mentre el comte-rei no hagués tornat els 300.000 escuts d’or, els Comtats restarien sota l’autoritat d’un governador general reconegut per tots dos sobirans. Ni el rei d’Aragó ni el de França no podrien entrar als Comtats: era una mena de fer que el país restés neutral.

Lluís XI incomplí el tractat i el 1474 ocupà Elna i feu executar el governador Bernat d’Oms i de Santapau al castell de Perpinyà. El 10 de maig del 1475, després de patir vuit mesos de setge, els perpinyanesos acceptaren l’ordre de Joan II de rendir-se als francesos; per haver resistit aquest llarg i penós setge, Joan II concedí a Perpinyà el títol de Fidelíssima Vila. La repressió francesa fou molt dura i hi hagué revoltes contra els ocupants com la del 1477. El 1473 Pere de Rocabertí al capdavant d’un exèrcit, recuperà Perpinyà, que fou represa pels francesos el 10 de març de 1475. Des de 1479, Perpinyà entrava en una lògica militar, tancada en muralles poderoses que seran reforçades en totes les èpoques. Finalment, el successor de Lluís XI, Carles VIII, volia assegurar-se la neutralitat de Ferran II el Catòlic en la seva empresa de conquesta del reialme de Nàpols, i per aquest motiu retornà els comtats de Cerdanya i Rosselló a la Corona d’Aragó.

Podeu llegir l'article original al següent enllaç: 
https://www.larepublica.cat/noticies/pais/efemeride-1475-perpinya-es-ocupada-pels-francesos/
versió per imprimir

Comentaris publicats

  1. Fernando III el Santo
    11-05-2023 18:57

    Pedro Jerez Gimenez, es una cita literal de un periódico.

  2. Pere Jerez Gimenez
    11-05-2023 17:49

    Quan deixarem de dir corona d' Aragó i Trastàmara en lloc de Tarragona i Tamarit. D'on eren Ferran II i na Isabel, prínceps de Sicília . Hem de procurar ser coherents amb els nostres llibres i conferències. pj xisp@, soci UNH.

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
34010 lectures
22è Simposi - Presentació
Francesc Robusté - Cap a una Història científica
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
En Leandre Martí ens aporta una prova més de la reelaboració del passat, aquesta vegada centrada en...[+]
Podia ser que un nen, criat al camp, sense contacte amb cap centre de coneixement tècnic, fos un dels enginyers i...[+]
El català va ser la llengua dominant a la Cúria romana durant els pontificats de Calixt III i Alexandre VI. En...[+]
En Jordi Bilbeny porta anys afirmant que En Colom va morir als 92 anys. Els seus detractors ho neguen, sense cap...[+]