Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Cal tractar amb cura les històries velles; s'assemblen a roses marcides que es desfullen al mínim contacte."
Selma Lagerlof
ARTICLES » 08-08-2021  |  PROJECTE COLOM
1385 lectures

El català Ballester, nomenat primer alcalde europeu d'Amèrica

Ballester va exercir com a alcalde fins que, l’any 1500, la monarquia hispànica va fabricar un cop d’estat contra els Colom i el seu entorn polític i social, amb l’objectiu d’usurpar la totalitat de recursos que generava l’empresa americana. Article d'En Marc Pons.

Planol de Santo Domingo(1589), obra de Giovanni Boazio. Font: Lbrary of Congres (Washington)

Tal dia com avui de l’any 1496, fa 525 anys, Bartomeu Colom ―germà de Cristòfol Colom― fundava oficialment la ciutat de La Nova Isabela (actualment Santo Domingo), situada a peu de mar a la costa sud-est de l’illa Hispaniola, sobre un assentament efímer anterior que datava de l’empresa colonitzadora desplegada durant el segon viatge colombí (1493). La Nova Isabela va ser fundada amb el propòsit de reunir en un sol emplaçament tota l’administració colonial colombina; és a dir, per fer les funcions de capital de la colònia. I en l’acte fundacional Bartomeu Colom va nomenar alcalde de la ciutat el tarragoní Miquel de Ballester.

Ballester (Tarragona, 1459 – Santo Domingo, 1516) era fill de Joan de Ballester, alt funcionari de la cancelleria catalanoaragonesa a Barcelona, originari de Manacor (Mallorca), i de Francina de Taranau, membre d’una poderosa nissaga de comerciants jueus conversos de Barcelona. No obstant això, la vida de Ballester transcorreria lluny de la vella Tàrraco: la seva participació en el segon viatge colombí (1493), al costat d’Antoni de Torres, capità de la Marigalant (el vaixell insígnia) i la seva condició de persona de confiança dels Colom en el procés colonitzador ―polític, militar i econòmic― de la Hispaniola, dibuixen el perfil d’un home de món i d’un viatger incansable.

Ballester va ser, també, el primer empresari al Nou Món: va introduir i posar en funcionament un sistema de producció industrial anomenat “trepig”, que consistia en l’obtenció del sucre aixafant la canya amb la força motriu de l’aigua. Aquella tècnica ja s’utilitzava, amb anterioritat, als latifundis de canya sucrera de Gandia (País Valencià), propietat de la poderosa família Borja (un dels vèrtexs de l’empresa colombina). Ballester va exercir com a alcalde fins que, l’any 1500, la monarquia hispànica va fabricar un cop d’estat contra els Colom i el seu entorn polític i social, amb l’objectiu d’usurpar la totalitat de recursos que generava l’empresa americana.

Marc Pons

https://www.elnacional.cat/ca/efemerides/marc-pons-catala-ballester-nomenat-alcalde-europeu-america_634562_102.html
versió per imprimir

Comentaris publicats

 1. Hola Pepsicola
  15-08-2021 09:00

  Un buen patriota español, como es imperativo para ser un buen catalán.

 2. Edmund Cooke
  13-08-2021 13:33

  Article brillant!…
  Efectivament, la monarquia hispanica del 1500 va fer això i des de llavors no ha parat de fer-ho, amb el lapse de Carles I de Catalunya i V d'Alemanya, en el benentes que:
  1.- al 1500 la monarquia hispanica estava encarnada en una nisaga bastarda dels Urgell, el Trastamara, catalans despotics i absolutistes
  2.- despres de Carles I i fins ara, la monarquia hispanica ha estat regida per francesos despotics, tambe ramal bastard dels Anjou, els Borbo.
  3. En resum, ni un sol rei castella ha regit mai españa….
  Quanta "españolidad” oi companys?
  Desperta Ferro!

Afegeix-hi un comentari:

Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
28310 lectures
Sebastià Sardiné - Presenta la seva novel·la El Conde de Tlapancalco
Gustau Adzerias - Manipulant el territori. Com ajustar un territori al relat: el cas de Domremi le Pucelle
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Canal 9 informa dels estudis de Jordi Bilbeny i Francisco...[+]
Els Borja i els Della Rovere eren junts a la Cort Pontifícia de Roma. Però abans que s'enfrontessin a mort...[+]
Sabies que el fundador de la ciutat d'Odessa va ser un català que va exercir d'Almirall de la flota imperial...[+]
El català va ser la llengua dominant a la Cúria romana durant els pontificats de Calixt III i Alexandre VI. En...[+]