Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La llengua i la història són el botí més preuat a l'hora de sotmetre un poble"
Àngel Guimerà
ARTICLES » 24-11-2017  |  PROJECTE DESCOBERTA CATALANA D'AMèRICA
1876 lectures

Els catalans de Colom desembarquen a Puerto Rico

Article d’en Marc Pons al diari digital elnacional.cat del dia 19 de novembre del 2017.

Relació sobre les antiguetats dels indis, obra d'en Ramon Pané

El 19 de novembre de l'any 1493, fa 524 anys, un grup de súbdits de la Corona d'Aragó capitanejats per Cristòfol Colom i el seu fill Diego Colom es convertien en els primers europeus que desembarcaven a l'illa de Puerto Rico, inicialment anomenada “Illa de Sant Joan Baptista”. Aquell desembarcament es va efectuar en el context del segon viatge colombí, iniciat el 15 de setembre de 1493, segons algunes fonts des del port de Cadis, i segons unes altres des del de Barcelona. Després de seixanta-quatre dies de travessa oceànica, els catalans de Colom desembarcaven a l'extrem sud-occidental de l'illa, davant de la costa de l'actual ciutat de Boquerón.

Si el primer viatge colombí havia estat finançat, exclusivament, per capital valencià (de la família Santàngel i el seu entorn immediat), el segon ho seria, en bona part, per capital català. Les fonts revelen que l'inversor majoritari d'aquell viatge era un grup barceloní format pels secretaris reials Jaume Ferrer i Joan Coloma, i pels negociants Pere Soler, Joan Serra, Galceran Carles, Pere Coromines i Joan Girona, que van aportar 166.000 sous al projecte. Una altra font important de finançament arribaria per les gestions que va efectuar el monjo de la diòcesi lleidatana Bernat Boïl davant el xativí Roderic de Borja, llavors pontífex de Roma amb el nom d'Alexandre VI.

En aquella expedició adquirien una rellevància especial els capitans Pere Bertran de Margarit, originari de l'Empordà i amic personal del rei Ferran d'Aragó; Miquel de Ballester, originari de Tarragona i de l'entorn de la família Borja, i Antoni de Torres, originari de València i de l'entorn de les famílies Santàngel i Colom. També adquiriria una rellevància especial Ramon Pané (anomenat Ramon Pons en algunes fonts), monjo del monestir badaloní de Sant Jeroni de la Murtra  i considerat el primer europeu que va aprendre les llengües autòctones i, si bé no se’n sap la procedència, tot apunta que seria originari de la vall del riu Corb, al sud de les planes lleidatanes.

El Nacional.cat 
Marc Pons 
Tarragona.
Diumenge, 19 de novembre de 2017
http://www.elnacional.cat/ca/efemerides/els-catalans-de-colom-desembarquen-a-puerto-rico_213873_102.html
versió per imprimir

Comentaris publicats

 1. Santo Job
  24-11-2017 21:31

  En realidad no hay discrepancia entre Barcelona y Cádiz respecto a de dónde zarpa la segunda expedición. En Barcelona se apresta la armada, se reúnen hombres y bastimentos, y de ahí parten para Cádiz. En Cádiz paran un tiempo para acabar de reclutar gente y sumar algunos barcos más. Se reclutó gente tanto en Cádiz como en Sevilla. Procedo a citar a Gonzalo Fernández de Oviedo, "Historia General y Natural de las Indias", libro II, cap. VIII:

  Pues conforme a lo amonestado por el Sancto Padre en su bula e donación apostólica cerca del cuidado que se debe tener en la conversión de los indios, vinieron religiosos, personas de aprobada e sancta vida e letras. En especial fue escogido para esto fray Buil, de la orden de sanct Benito, natural de Cataluña; al cual el mismo Sancto Padre dio poder para la administración de la Iglesia en estas partes.[...]
  E con una muy hermosa armada, e lucida, e noble compañía de gente, cual he dicho, se partió el mesmo año el Almirante de la corte, desde la cibdad de Barcelona para la provincia de Andalucía; e llegado a la cibdad de Sevilla comenzóse allí a juntar la gente, e las naos e carabelas en la bahía de Cádiz para esta flota.
  Desde allí, hecho su alarde, e dada la orden e derrota a cada capitán e los maestres e pilotos, para su viaje, con la buena ventura salió con su armada a la vela, miércoles veinte e cinco días del mes de septiembre de mil e cuatrocientos y noventa y tres años. [...]

Afegeix-hi un comentari:

Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
23411 lectures
Pep Mayolas - Carles I i la llengua catalana: el discurs de l'Emperador a Roma en llengua espanyola el 1536
Fabien Régnier - Des Catalauni aux Catalans. Une nouvelle approche
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Quantes persones vivien a cada casa a la Catalunya del segle XV? Quatre? Cinc? Els còmputs oficials s’acostumen...[+]
Catalunya és un dels països ón s’han cremat o expoliat més arxius-biblioteques, dels importants coneguts:...[+]
L’estiu passat En Pep Comajuncosa se’n va anar a Roma i va fer un cop d’ull a l’església de San Pietro in...[+]
Tot i que Vilanova de Sixena, el lloc on la història oficial fa néixer En Miquel Servet, és una població...[+]