Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Per estimar el país cal sentir que té un passat, però no cal estimar l’embolcall històric d’aquest passat.
Cal estimar la seva part muda, anònima, desapareguda"
Simone Weil
ARTICLES » 24-11-2017  |  PROJECTE DESCOBERTA CATALANA D'AMèRICA
962

Els catalans de Colom desembarquen a Puerto Rico

Article d’en Marc Pons al diari digital elnacional.cat del dia 19 de novembre del 2017.

Relació sobre les antiguetats dels indis, obra d'en Ramon Pané

El 19 de novembre de l'any 1493, fa 524 anys, un grup de súbdits de la Corona d'Aragó capitanejats per Cristòfol Colom i el seu fill Diego Colom es convertien en els primers europeus que desembarcaven a l'illa de Puerto Rico, inicialment anomenada “Illa de Sant Joan Baptista”. Aquell desembarcament es va efectuar en el context del segon viatge colombí, iniciat el 15 de setembre de 1493, segons algunes fonts des del port de Cadis, i segons unes altres des del de Barcelona. Després de seixanta-quatre dies de travessa oceànica, els catalans de Colom desembarcaven a l'extrem sud-occidental de l'illa, davant de la costa de l'actual ciutat de Boquerón.

Si el primer viatge colombí havia estat finançat, exclusivament, per capital valencià (de la família Santàngel i el seu entorn immediat), el segon ho seria, en bona part, per capital català. Les fonts revelen que l'inversor majoritari d'aquell viatge era un grup barceloní format pels secretaris reials Jaume Ferrer i Joan Coloma, i pels negociants Pere Soler, Joan Serra, Galceran Carles, Pere Coromines i Joan Girona, que van aportar 166.000 sous al projecte. Una altra font important de finançament arribaria per les gestions que va efectuar el monjo de la diòcesi lleidatana Bernat Boïl davant el xativí Roderic de Borja, llavors pontífex de Roma amb el nom d'Alexandre VI.

En aquella expedició adquirien una rellevància especial els capitans Pere Bertran de Margarit, originari de l'Empordà i amic personal del rei Ferran d'Aragó; Miquel de Ballester, originari de Tarragona i de l'entorn de la família Borja, i Antoni de Torres, originari de València i de l'entorn de les famílies Santàngel i Colom. També adquiriria una rellevància especial Ramon Pané (anomenat Ramon Pons en algunes fonts), monjo del monestir badaloní de Sant Jeroni de la Murtra  i considerat el primer europeu que va aprendre les llengües autòctones i, si bé no se’n sap la procedència, tot apunta que seria originari de la vall del riu Corb, al sud de les planes lleidatanes.

El Nacional.cat 
Marc Pons 
Tarragona.
Diumenge, 19 de novembre de 2017
http://www.elnacional.cat/ca/efemerides/els-catalans-de-colom-desembarquen-a-puerto-rico_213873_102.html
versió per imprimir

 1. Santo Job
  24-11-2017 21:31

  En realidad no hay discrepancia entre Barcelona y Cádiz respecto a de dónde zarpa la segunda expedición. En Barcelona se apresta la armada, se reúnen hombres y bastimentos, y de ahí parten para Cádiz. En Cádiz paran un tiempo para acabar de reclutar gente y sumar algunos barcos más. Se reclutó gente tanto en Cádiz como en Sevilla. Procedo a citar a Gonzalo Fernández de Oviedo, "Historia General y Natural de las Indias", libro II, cap. VIII:

  Pues conforme a lo amonestado por el Sancto Padre en su bula e donación apostólica cerca del cuidado que se debe tener en la conversión de los indios, vinieron religiosos, personas de aprobada e sancta vida e letras. En especial fue escogido para esto fray Buil, de la orden de sanct Benito, natural de Cataluña; al cual el mismo Sancto Padre dio poder para la administración de la Iglesia en estas partes.[...]
  E con una muy hermosa armada, e lucida, e noble compañía de gente, cual he dicho, se partió el mesmo año el Almirante de la corte, desde la cibdad de Barcelona para la provincia de Andalucía; e llegado a la cibdad de Sevilla comenzóse allí a juntar la gente, e las naos e carabelas en la bahía de Cádiz para esta flota.
  Desde allí, hecho su alarde, e dada la orden e derrota a cada capitán e los maestres e pilotos, para su viaje, con la buena ventura salió con su armada a la vela, miércoles veinte e cinco días del mes de septiembre de mil e cuatrocientos y noventa y tres años. [...]

Afegeix-hi un comentari:

Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


  EDITORIAL
Article editorial d'En Jordi Bilbeny arran de les intencions de la CUP Barcelona d’enretirar el monument a En Cristòfor Colom de la ciutat comtal.
23265
Presentació de la Universitat
Neus Rossell - La història: unes creences que generen bloqueig, enuig i ràbia
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Empordà Televisió recull la notícia de la presentació del llibre "El Quixote va esborrar el Quixot", de Lluís...[+]
Segons la història oficial, Isabel de Castella va rebre Elx i Crevillent com a dot pel seu casament amb Ferran...[+]
es confirma a nivell pràctic, la tesi que als catalans eren coneguts o confosos per...[+]
Contundent intervenció de la portaveu de la Chunta Aragonesista a les Corts d'Aragó contra la llei de...[+]