Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Malfia't de la història. Somnia-la i refés-la."
Pere Quart
ARTICLES » 24-11-2017  |  PROJECTE DESCOBERTA CATALANA D'AM√®RICA
568

Els catalans de Colom desembarquen a Puerto Rico

Article d’en Marc Pons al diari digital elnacional.cat del dia 19 de novembre del 2017.

Relació sobre les antiguetats dels indis, obra d'en Ramon Pané

El 19 de novembre de l'any 1493, fa 524 anys, un grup de s√ļbdits de la Corona d'Arag√≥ capitanejats per¬†Crist√≤fol Colom i el seu fill Diego Colom es convertien en els¬†primers europeus que desembarcaven a l'illa de Puerto Rico, inicialment anomenada ‚ÄúIlla de Sant Joan Baptista‚ÄĚ. Aquell desembarcament es va efectuar en el context del segon viatge colomb√≠, iniciat el 15 de setembre de 1493, segons algunes fonts des del port de Cadis, i segons unes altres des del de Barcelona. Despr√©s de seixanta-quatre dies de travessa oce√†nica, els catalans de Colom desembarcaven a l'extrem sud-occidental de l'illa, davant de la costa de l'actual ciutat de Boquer√≥n.

Si el primer viatge colomb√≠ havia estat finan√ßat, exclusivament, per¬†capital valenci√† (de la fam√≠lia Sant√†ngel i el seu entorn immediat), el segon ho seria, en bona part, per¬†capital catal√†. Les fonts revelen que l'inversor majoritari d'aquell viatge era un grup barcelon√≠ format pels secretaris reials Jaume Ferrer i Joan Coloma, i pels negociants Pere Soler, Joan Serra, Galceran Carles, Pere Coromines i Joan Girona, que van aportar 166.000 sous al projecte. Una altra font important de finan√ßament arribaria per les gestions que va efectuar el monjo de la di√≤cesi lleidatana Bernat Bo√Įl davant el xativ√≠ Roderic de Borja, llavors pont√≠fex de Roma amb el nom d'Alexandre VI.

En aquella expedici√≥ adquirien una rellev√†ncia especial els capitans¬†Pere Bertran de Margarit, originari de l'Empord√† i amic personal del rei Ferran d'Arag√≥;¬†Miquel de Ballester, originari de Tarragona i de l'entorn de la fam√≠lia Borja, i¬†Antoni de Torres, originari de Val√®ncia i de l'entorn de les fam√≠lies Sant√†ngel i Colom. Tamb√© adquiriria una rellev√†ncia especial¬†Ramon Pan√© (anomenat Ramon Pons en algunes fonts), monjo del monestir badalon√≠ de Sant Jeroni de la Murtra ¬†i considerat el primer europeu que va aprendre les lleng√ľes aut√≤ctones i, si b√© no se‚Äôn sap la proced√®ncia, tot apunta que seria originari de la vall del riu Corb, al sud de les planes lleidatanes.

El Nacional.cat 
Marc Pons 
Tarragona.
Diumenge, 19 de novembre de 2017
http://www.elnacional.cat/ca/efemerides/els-catalans-de-colom-desembarquen-a-puerto-rico_213873_102.html
versió per imprimir

 1. Santo Job
  24-11-2017 21:31

  En realidad no hay discrepancia entre Barcelona y C√°diz respecto a de d√≥nde zarpa la segunda expedici√≥n. En Barcelona se apresta la armada, se re√ļnen hombres y bastimentos, y de ah√≠ parten para C√°diz. En C√°diz paran un tiempo para acabar de reclutar gente y sumar algunos barcos m√°s. Se reclut√≥ gente tanto en C√°diz como en Sevilla. Procedo a citar a Gonzalo Fern√°ndez de Oviedo, "Historia General y Natural de las Indias", libro II, cap. VIII:

  Pues conforme a lo amonestado por el Sancto Padre en su bula e donaci√≥n apost√≥lica cerca del cuidado que se debe tener en la conversi√≥n de los indios, vinieron religiosos, personas de aprobada e sancta vida e letras. En especial fue escogido para esto fray Buil, de la orden de sanct Benito, natural de Catalu√Īa; al cual el mismo Sancto Padre dio poder para la administraci√≥n de la Iglesia en estas partes.[...]
  E con una muy hermosa armada, e lucida, e noble compa√Ī√≠a de gente, cual he dicho, se parti√≥ el mesmo a√Īo el Almirante de la corte, desde la cibdad de Barcelona para la provincia de Andaluc√≠a; e llegado a la cibdad de Sevilla comenz√≥se all√≠ a juntar la gente, e las naos e carabelas en la bah√≠a de C√°diz para esta flota.
  Desde all√≠, hecho su alarde, e dada la orden e derrota a cada capit√°n e los maestres e pilotos, para su viaje, con la buena ventura sali√≥ con su armada a la vela, mi√©rcoles veinte e cinco d√≠as del mes de septiembre de mil e cuatrocientos y noventa y tres a√Īos. [...]

Afegeix-hi un comentari:

Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


  EDITORIAL
Article editorial d'En Jordi Bilbeny arran de les intencions de la CUP Barcelona d'enretirar el monument a En Cristòfor Colom de la ciutat comtal.
19519
Presentació de la 4a Universitat
Llogari Pujol - Sense Egipte no hi hauria hagut la Bíblia
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí HI HA QUINZE
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Es diuen Malvines les Illes Falkland perquè uns francesos els van posar aquest nom en record del port de...[+]
Henry Ettinghausen q√ľestiona la "decad√®ncia catalana" dels XVI i XVII, fa un rep√†s de la hist√≤ria de la...[+]
L'any 1519 Barcelona era la capital del regnes de les Espanyes, quan Carles I va ser proclamat, el mes de Novembre...[+]
Les cròniques ens relaten que En Cortès va assistir a les Corts de Toledo al 1528, a la tornada de Mèxic. Però...[+]