Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Cal tractar amb cura les històries velles; s'assemblen a roses marcides que es desfullen al mínim contacte."
Selma Lagerlof
ARTICLES » 15-11-2023  |  MEMòRIA HISTòRICA
453 lectures

Els catalans de Florida es converteixen en ciutadans nord-americans

El 21 de febrer de l’any 1819, fa 201 anys, se signava el Tractat de la Florida, també conegut com el Tractat d’Adams-Onis, pel qual el regne d’Espanya cedia als Estats Units els territoris de la Florida i Oregón.

Boston Public Library.

La transferència de la sobirania d’aquells territoris implicava el canvi de naturalesa (de súbdits de la corona espanyola a ciutadans dels Estats Units) de la colònia catalanoparlant de Saint-Augustine, situada a la costa atlàntica de la Florida. Aquella colònia estava formada per unes 1.000 persones, i era la comunitat cultural i lingüística majoritària a la ciutat.

L’origen de la comunitat catalanoparlant de la Florida datava de l’any 1768. En aquella època el metge escocès Andrew Turnball havia adquirit un latifundi al límit de les colònies britànica de la Carolina i espanyola de la Florida; i havia reclutat 1.500 menorquins (Menorca era una possessió britànica) per colonitzar-lo. Els enganys i els maltractaments a què van ser sotmesos els menorquins van provocar una fugida massiva de colons fins a Fort Saint-Augustine i amb la protecció del comandant d’aquella plaça militar, Patrick Tonyn, es van establir i van progressar.

Posteriorment, coincidint amb la Guerra de la Independència americana (1777-1783), Fort Saint-Augustine passaria, efímerament, a dominació espanyola. Durant aquell període (1783-1819), la comunitat local catalanoparlant va continuar creixent demogràficament i econòmicament. I quan es va signar el Tractat d’Adams-Onis continuaven essent el grup cultural majoritari i lingüístic de la ciutat. Els “minorquians” de Saint-Augustine van col·laborar amb la nova administració i de seguida van assumir la seva nova condició de ciutadans nord-americans.

Marc Pons

Podeu llegir l'article original a través del següent enllaç: 
https://www.elnacional.cat/ca/efemerides/marc-pons-catalans-florida-converteixen-ciutadans-nord-americans_472254_102.htmlAutor: Marc Pons
versió per imprimir

Comentaris publicats

  Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
    EDITORIAL
  L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
  34011 lectures
  22è Simposi - Presentació
  Francesc Robusté - Cap a una Història científica
  SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
  Subscriviu-vos al nostre butlletí
  Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
  En Felip Rodríguez ha trobat un text que explicita de forma incontestable que el famós pintor de l'alt...[+]
  Sabeu que hi ha uns pastissets a Suècia que es diuen...[+]
  A començament de febrer es va donar a conèixer als mitjans de comunicació el resultat de la restauració de la...[+]