Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Història és, per descomptat, exactament el que es va escriure, però ignorem si és exactament el que va succeir"
Enrique Jardiel Poncela (1901-1952) Escriptor
ARTICLES » 15-11-2023  |  MEMòRIA HISTòRICA
1033 lectures

Els catalans de Florida es converteixen en ciutadans nord-americans

El 21 de febrer de l’any 1819, fa 201 anys, se signava el Tractat de la Florida, també conegut com el Tractat d’Adams-Onis, pel qual el regne d’Espanya cedia als Estats Units els territoris de la Florida i Oregón.

Boston Public Library.

La transferència de la sobirania d’aquells territoris implicava el canvi de naturalesa (de súbdits de la corona espanyola a ciutadans dels Estats Units) de la colònia catalanoparlant de Saint-Augustine, situada a la costa atlàntica de la Florida. Aquella colònia estava formada per unes 1.000 persones, i era la comunitat cultural i lingüística majoritària a la ciutat.

L’origen de la comunitat catalanoparlant de la Florida datava de l’any 1768. En aquella època el metge escocès Andrew Turnball havia adquirit un latifundi al límit de les colònies britànica de la Carolina i espanyola de la Florida; i havia reclutat 1.500 menorquins (Menorca era una possessió britànica) per colonitzar-lo. Els enganys i els maltractaments a què van ser sotmesos els menorquins van provocar una fugida massiva de colons fins a Fort Saint-Augustine i amb la protecció del comandant d’aquella plaça militar, Patrick Tonyn, es van establir i van progressar.

Posteriorment, coincidint amb la Guerra de la Independència americana (1777-1783), Fort Saint-Augustine passaria, efímerament, a dominació espanyola. Durant aquell període (1783-1819), la comunitat local catalanoparlant va continuar creixent demogràficament i econòmicament. I quan es va signar el Tractat d’Adams-Onis continuaven essent el grup cultural majoritari i lingüístic de la ciutat. Els “minorquians” de Saint-Augustine van col·laborar amb la nova administració i de seguida van assumir la seva nova condició de ciutadans nord-americans.

Marc Pons

Podeu llegir l'article original a través del següent enllaç: 
https://www.elnacional.cat/ca/efemerides/marc-pons-catalans-florida-converteixen-ciutadans-nord-americans_472254_102.htmlAutor: Marc Pons
versió per imprimir

Comentaris publicats

  Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
    EDITORIAL
  L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
  35379 lectures
  Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
  Catalunya i el Mediterrani
  SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
  Subscriviu-vos al nostre butlletí
  Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
  Amaga el Persiles d'En Servent missatges en clau? On passa l'acció? Té alguna cosa a veure amb Xixona, Catalunya...[+]
  L'obra d'En Servent està condicionada per la censura i pel control ideològic? O és només una distracció...[+]
  Quan “Cervantes” glossa el Tirant lo Blanc al Quixot, i ens diu que és “el millor llibre del món”, ens...[+]
  Tothom assegura que Jeronimus Bosch era un pintor flamenc, però en Pau Mora ha trobat una referència que ens fa...[+]