Accediu  |  Registreu-vos-hi
"(...) la neutralitat aparentment objectiva i científica de l'historiador, que mira endarrere i sentencia què és el que realment va succeir, és producte de la seva identificació amb el vencedor"
Àlex Matas i Pons. «Els marges dels mapes: una geografia desplaçada.»
ARTICLES » 15-11-2023  |  MEMòRIA HISTòRICA
962

Els catalans de Florida es converteixen en ciutadans nord-americans

El 21 de febrer de l’any 1819, fa 201 anys, se signava el Tractat de la Florida, també conegut com el Tractat d’Adams-Onis, pel qual el regne d’Espanya cedia als Estats Units els territoris de la Florida i Oregón.

Boston Public Library.

La transferència de la sobirania d’aquells territoris implicava el canvi de naturalesa (de súbdits de la corona espanyola a ciutadans dels Estats Units) de la colònia catalanoparlant de Saint-Augustine, situada a la costa atlàntica de la Florida. Aquella colònia estava formada per unes 1.000 persones, i era la comunitat cultural i lingüística majoritària a la ciutat.

L’origen de la comunitat catalanoparlant de la Florida datava de l’any 1768. En aquella època el metge escocès Andrew Turnball havia adquirit un latifundi al límit de les colònies britànica de la Carolina i espanyola de la Florida; i havia reclutat 1.500 menorquins (Menorca era una possessió britànica) per colonitzar-lo. Els enganys i els maltractaments a què van ser sotmesos els menorquins van provocar una fugida massiva de colons fins a Fort Saint-Augustine i amb la protecció del comandant d’aquella plaça militar, Patrick Tonyn, es van establir i van progressar.

Posteriorment, coincidint amb la Guerra de la Independència americana (1777-1783), Fort Saint-Augustine passaria, efímerament, a dominació espanyola. Durant aquell període (1783-1819), la comunitat local catalanoparlant va continuar creixent demogràficament i econòmicament. I quan es va signar el Tractat d’Adams-Onis continuaven essent el grup cultural majoritari i lingüístic de la ciutat. Els “minorquians” de Saint-Augustine van col·laborar amb la nova administració i de seguida van assumir la seva nova condició de ciutadans nord-americans.

Marc Pons

Podeu llegir l'article original a través del següent enllaç: 
https://www.elnacional.cat/ca/efemerides/marc-pons-catalans-florida-converteixen-ciutadans-nord-americans_472254_102.html



Autor: Marc Pons




versió per imprimir

    Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
      EDITORIAL
    L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
    35199

    Aconseguits 4200€
    de 8000€
    Queden 14 dies

    Més informació
    SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
    Subscriviu-vos al nostre butlletí
    Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
    En Pep Mayolas és un mestre del detall i de la feina ben feta, tant que sempre ens sorprèn amb una visió...[+]
    A l'octubre del 1994 es va trobar a Guissona una estela ibèrica escrita amb caràcters ibèrics. En Jordi Bilbeny...[+]
    L'any 1519 Barcelona era la capital del regnes de les Espanyes, quan Carles I va ser proclamat, el mes de Novembre...[+]
    L'obra d'En Servent està condicionada per la censura i pel control ideològic? O és només una distracció...[+]