Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Em meravello sovint que la història resulti tan pesada, perquè gran part d'ella ha de ser pura invenció"
Jane Austen (1775-1817) Escriptora
ARTICLES » 10-04-2019  |  PROJECTE DE MEMòRIA HISTòRICA
2445 lectures

Imperi vell, imperi jove

Alexandre Deulofeu, creador de la Matemàtica de la Història, afirma que en un enfrontament entre dos imperis sempre acaba guanyant el més jove. Dins l’Imperi Espanyol gairebé només romanen les colònies que estan adossades a la Metròpoli. Els pobles del vell Imperi Espanyol que vulguin podran assolir una independència que en un principi serà relativa. Article d'En Brauli Tamarit de divendres 8 de març del 2019.

Alexandre Deulofeu, creador de la Matemàtica de la Història, afirma que en un enfrontament entre dos imperis sempre acaba guanyant el més jove. En les guerres napoleòniques, és el cas de l’Imperi Francès que sempre derrota al més vell Imperi Austríac però que acaba derrotat, al seu torn, pel més jove Imperi Anglès.

L’imperi més jove és com una persona jove, és més capaç d’aprendre aquelles innovacions que li reporten avantatge davant l’imperi més vell. En canvi, a un imperi vell, com a una persona vella, li agrada fer les coses de la mateixa manera que les feia abans.

L’Imperi Espanyol, quan comença, el primer que fa és invertir en ciència i ho fa en la ciència de la descoberta de nous mons. Com bé ens recorda aquest Sherlock Holmes de la història que és en Jordi Bilbeny, els Reis Catòlics acorden un contracte amb l’Almirall català Joan Colom i Bertran, les Capitulacions de Santa Fe. Joan Colom començarà a signar Christo Ferensel portador de Crist, per ser qui porta el cristianisme més enllà de l’Atlàntic. Tres naus travessen l’espai que separa Europa de les Amèriques i connecten aquestes permanentment amb el Vell Continent. A la tornada, Colom és rebut triomfalment a Barcelona, on hi tenia casa seva.

Passen els anys i aquell jove Imperi Espanyol passa la fase federal. Després, la depressió imperial, que es coneix amb el nom de Guerra de Successió, en la qual els pobles de llengua catalana veuen perdudes les seves llibertats. Entra a continuació en la breu segona fase agressiva absolutista de la mà d’Alberoni. La concurrència d’enemics dissuadeix aquell imperi de conquerir la resta del món. Amb Carles III, el Rei Alcalde que embelleix Madrid, arriba a la seva etapa conservadora de plenitud. Els seus successors viurien la decadència i la pèrdua progressiva de les seves colònies, començant per les que estan allunyades del cos de l’imperi.

Quan al segle XIX un altre català anomenat Narcís Monturiol inventa les tècniques necessàries per construir el primer submarí científic tripulat, a diferència de Colom no troba un significatiu suport institucional a la seva proposta. Posteriorment, el cartagener Isaac Peral desenvolupa el primer submarí militar dotat de llançatorpedes i és bandejat per militars de marina de més alta graduació. Poc després de la mort de Peral, a Cuba i Filipines l’Imperi Espanyol es veu incapaç d’oposar les oportunes flotes de submarins que haguessin pogut enfonsar les naus amb casc d’acer del jove Imperi estatunidenc i és derrotat amb vaixells de cascs de fusta, de la mateixa manera que, al maig de 1905 a Tsushima, la més moderna flota del jove Imperi Nipó venç la del més vell Imperi de Moscou.

Dins l’Imperi Espanyol gairebé només romanen les colònies que estan adossades a la Metròpoli, com bé diu en Juli Gutièrrez Deulofeu, a l’espera del cop de mall que redueixi aquell a unes colònies de la potència alemanya, altrament dita Unió Europea. Per sort, Alemanya ja ha superat les dues fases agressives, es troba en la seva fase conservadora de plenitud i regeix els destins d’Europa mitjançant el comerç i la diplomàcia. Els pobles del vell Imperi Espanyol que vulguin podran assolir una independència que en un principi serà relativa, de la mateixa manera que els estats d’Amèrica Llatina van assolir una independència relativa que els ha durat, aproximadament, uns dos-cents anys, rere els quals comencen a trencar les seves cadenes.

Brauli Tamarit Tamarit.
Divendres, 8 de març del 2019.

http://www.deulofeu.org/imperi-vell-imperi-jove/
versió per imprimir

Comentaris publicats

  Afegeix-hi un comentari:

  Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


    EDITORIAL
  L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
  27115 lectures
  Joanjo Albinyana - La nissaga catalana dels TRastàmara i Ferran I de Nàquera
  Ferran Mozas - En cerca de Tartessos. Si existí, on era? Una revisió de les fonts
  SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
  Subscriviu-vos al nostre butlletí
  Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
  Una nova expressió del Quixot, incomprensible del tot en castellà, porta En Lluís Batlle a trobar-hi un...[+]
  Si En Martin Behaim no va ser l’autor del primer globus terrestre occidental conservat, si no va ser un dels...[+]
  Segons En Javier García Blanco, autor d'aquest article, En Lleonard va tenir relacions i contactes hispànics de...[+]
  Si en Leonardo da Vinci va ser en realiat en Lleonard della Rovere, com defensa en Jordi Bilbeny, aleshores la...[+]