Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Quan al món apareix un geni, es pot identificar per aquest senyal: tots els necis es conjuren contra ell"
Johnathan Shift «Thoughs on various subjects, moral and diverting».
ARTICLES » 03-01-2016  |  PROJECTE SOBRE LA CENSURA I LA MANIPULACIó
7259 lectures

L'Alguer: descoberts documents de la Inquisició espanyola

Són estats descoberts i identificats 138 documents del Tribunal de la Inquisició episcopal de l’Alguer del sec. XVIII

L’Arxiu Històric Diocesà, amb el suport econòmic de la Cei i del Ministeri pels Béns Culturals, ha portat envant un projecte per inventariar el Fondo del Tribunal Eclesiàstic (1602-1943), que ha portat a reordenar 2200 causes, més o manco (criminals, civils i matrimonials) produïdes dels Bisbes en lo Foro eclesiàstic i que reguarden diversos països de la Sardenya que fan part del territori de l’antiga Diòcesi que arribava fins a Núoro. Tot lo treball de recerca és estat fet de Alessandra Derriu, que durant l’anàlisi dels documents ha fet un retrobament emocionant, identificant a mig de les causes criminals, 138 documents del Tribunal de la Inquisició episcopal de l’Alguer del sec. XVIII, fins ara desconeixuts.

La inquisició, activa en Sardenya del sec XV, era una institució eclesiàstica que, tràmit los propis Tribunals, indagava i processava els culpables de heresia i perseguiva idees, creences i pràctiques que anaven contra la doctrina cristiana. Amb el temps, la supremacia de aquestos oficis és creixida fins a judicar també els responsables de maleficis i de factures, de invocacions i de relacions amb el diable, de arts lligades a les divinitats i de màgia, de medecina popular lligada a la superstició i de una sèrie de reats menors.

Després de la fi de la dominació espanyola en Sardenya, en la primera part del 1700, l’últim inquisidor nominat de la Corona, deixa l’ísola i la carrega de Inquisidor passa als Bisbes. Lo Tribunal de la Santa Inquisició de l’Alguer teniva la pròpia seu en l’Episcopi, però denuncies, recerques i processos se podiven també fer en los països on eren succeïts los fets. En los documents se fa referiment a l’aula del Tribunal on se enviaven les denuncies i on se feven los processos, i també a la presó a dins dels palau. Amb el Bisbe treballaven també diversos experts, advocats, notaris i teòlegs a disposició de la Diòcesi.

Aqueixa apassionant descoberta té un valor científic i històric assai important, per l’interès de aquestos documents i per les possibilitat de estudi i de aprofundiment en àmbit religiós, jurídic, mèdic, antropològic, etnogràfic i sociològic. És de recordar també la raritat dels documents a dins dels Arxius de la Inquisició: de aqueix període històric avui calqui document se troba en l’Arxiu de Estat de Càller, però no se troben més en l’Arxiu del Sant Ofici de Sàsser. Les notícies a damunt de la Inquisició espanyola en Sardenya se troben solament en l’Arxiu Històric Nacional de Madrid.

Del període de passatge de la Inquisició Espanyola fins a aquella episcopal, fins al retrobament dels documents de l’Alguer, la documentació feva referiment solament a l’Arxidiòcesi de Càller i a les Diòcesis de Iglesias-Suelli-Galtellì. Lo director de l’Arxiu, don Antoni Nughes i el director de l’Ofici pels Béns Culturals de la Diòcesi, don Paolo Secchi, se complimenten per la descoberta. La documentació siguerà a disposició dels estudiosos i apassionats així que tots puguin dispondre de aqueix important patrimoni.

Article original publicat a cat.alguer.it.
versió per imprimir

Comentaris publicats

 1. Johan Padró
  06-09-2018 20:59

  Aquesta descoberta té un gran valor científic i històric, per la possibilitat que no hagin estat manipulats ni retocats pels censors.

 2. jordi
  16-01-2016 18:05

  què hi fan xarnecs trencant plats ací?

 3. Josep M. d'Andorra
  07-01-2016 21:26

  Que si, home, que si.
  Que valla, valla, que aquí no hay plalla.

 4. Josep M. d'Andorra
  07-01-2016 01:53

  Doncs ja poden vigilar ben d'aprop aquests documents els nostres amics algeresos.
  No fos cas que desapareguessin "misteriosament" com aquells de l'arxiu de la Casa de Medina Sidonia que, curiosament, eren del S.XVI i parlaven d'Amèrica.

 5. arreu
  05-01-2016 17:35

  Sou del CNI blablablablablablablabla

 6. Albert Fortuny
  05-01-2016 17:29

  Vicent, Llull i Eduard. No us hi canseu. Aquests elements, cobren per fotre brega aquí. Son mercenaris a sou. Son patètics. I no es cansaran mentre els paguin. Es el que hi ha. Salut!

 7. Llull
  05-01-2016 16:53

  Agor, no m'equivoco. Disfressat de sornegueria, hi teniu un pou d'odi.
  Pensa que l'odi es com una motxilla carregada de pes mort sense cap utilitat.
  Salutacions

 8. Eduard Baro
  05-01-2016 14:16

  T entenc llull. Tanmateix finalment la pudor ens enrareix aquest espai de tal manera q acaves no llegint.los i agafan.los molt fastic entreveient les seves constants cagarrotes

 9. Llull
  05-01-2016 12:37

  Tenim una colla de personatges esperpèntics enquistats a can INH.
  Ni volen ni poden desempallegar-se, queden superats, fascinats per aquest web que odien, però que necessiten llegir a diari, cosa que de retop em fascina a mi
  La seva vida ja no la poden contemplar amb normalitat, sinó com a morbositat malaltissa i perdurable amb el temps i amb la quantitat de posts de hi deixen. Admirable !
  Nomes hi trobo a faltar una mica de diversitat idiomàtica en els seus escrits, pero les seves absurditats i simplismes en els fons també ens entendreixen

 10. Vicent Ribes
  04-01-2016 21:55

  Colla de bandarres per que no se n'aneu a fer la ma!!!

Afegeix-hi un comentari:

Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
30334 lectures

9a-UNH

Víctor Cucurull - Gelmir, el misteriós bisbe fundador de Santiago de Compostel·la
Montse Camps - La primera carta d’En Colom demostra que era català
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Si En Martin Behaim no va ser l’autor del primer globus terrestre occidental conservat, si no va ser un dels...[+]
L'Isidre Casajoana, en un viatge per alemanya, troba uns escuts amb els quatre pals i ens ho comenta en aquesta...[+]
Article publicat per en Joan Pons Ribot al núm. 102 de la revista arenyenca "La Rierada", del 9 d'octubre del...[+]
Com és que tant En Vicenç Garcia com Cervantes van escriure uns elogis tan desmesurats a En Perot Rocaguinarda?...[+]