Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Per estimar el país cal sentir que té un passat, però no cal estimar l’embolcall històric d’aquest passat.
Cal estimar la seva part muda, anònima, desapareguda"
Simone Weil
ARTICLES » 26-02-2017  |  PROJECTE SOBRE LA CENSURA I LA MANIPULACIó
2044

L'agnotologia explica la postveritat

Dolors Marín parla de l'estratègia espanyola de fer que els catalans ignorem la nostra pròpia història.

Dolors Marín

L'agnotologia estudia la construcció cultural d'ignorància (a-gnot-ology / des-coneixement-logos). Va ser introduïda el 1999 per Robert Proctor, professor d'història de la ciència i la tecnologia de la Universitat de Stanford. El 2008 publica Agnotology, un model per analitzar els efectes polítics i pràctics de la producció d'ignorància i des de llavors nombroses disciplines l'apliquen i s'està creant un ampli corpus de literatura agnotològicament orientada que està canviant el paradigma i la recerca sobre les dinàmiques històriques de la relació entre coneixement i la construcció deliberada d'ignorància. S'ha fet sobre l'esclavatge als Estats Units, sobre l'ideari racial nazi que va fomentar el genocidi en la dècada del 1930, sobre els esforços de les empreses tabaqueres mitjançant informes continuats a fi de crear dubte sobre el perill de fumar, sobre el descrèdit de la ciència del canvi climàtic i del medi ambient, entre d'altres.

Sense saber-se agnotòleg, el lingüista arenyenc Jordi Bilbeny, també en la dècada del 1990 detecta catalanades i expressions no genuïnes del castellà, excessives per ser considerades espúries, en textos suposadament de matriu castellana, mentre es documentava per escriure una novel·la històrica. Des de llavors estableix una nova manera de mirar el passat, que no deixa de ser una nova manera de mirar-nos a nosaltres mateixos i de mirar el futur. D'una manera clarament agnotològica diu: «La història no és ni un examen, ni una carrera, ni un llibre d'història. Tots som història, tots la construïm, a tots ens pertoca recuperar-la i restaurar-la».

Psicològicament i socialment, funcionem entre allò que som i allò que fem. I ens cal una imatge del món per moure'ns en el món, uns jocs o models de mapes mentals. Formen la baralla mites, història, política, aspiracions nacionals, mitjans, supervivència, hermenèutica, nacionalisme, imperialisme i globalització. I és en aquest joc que la construcció i divulgació d'ignorància vol fer a tots, aparellant, tant com pot, mites i lleis.

A què juga Espanya des del 2010, fent que tots els arxius històrics i documents des del segle XV siguin inaccessibles? Per què aquest joc brut global? Què poden revelar aquests documents recollits durant més de cinc segles que pugui arriscar la seguretat i la defensa de l'Espanya actual?

L'agnotologia explica la postveritat. Post vol dir «després». La veritat no pot ser ni abans/després ni una mica/molt. És o no és. Si deixa de ser veritat, és mentida: construcció mental enganyosa. Inocula por, dubte, confronta, desacorda, deprimeix i desapodera la gent.

Si entenem la democràcia com a deliberació pública haurem d'assumir arguments inèdits exposats a la llum pública, perquè donen joc a la reflexió pública, fan créixer la democràcia i fan iniciar la democràcia global.

Dolors Marín Tuyà

Article publicat a El Punt/Avui+ el 26 de febrer del 2017
versió per imprimir

 1. Batallador Fernando
  27-12-2017 12:56

  Que es la posverdad, que invento para esta gente que se disimulan detrás la mentira que se re-inventan la historia a su antojo y se cubren de ridículo

 2. Batallador Fernando
  27-12-2017 12:56

  Que es la posverdad, que invento para esta gente que se disimulan detrás la mentira que se re-inventan la historia a su antojo y se cubren de ridículo

 3. Chiqui
  13-03-2017 20:00

  Molt bon article Dolors.

 4. David Segarra
  13-03-2017 16:44

  No sé si lo sabes, Cesc, pero el complotismo es decir, "Ya sé que hay muchas pruebas, pero todas las pruebas están basadas en documentación falsa, y sé que es falsa porque demuestra algo que no es lo que a mí me gusta. Y ya sé que faltan pruebas para mis teorías, pero es que las pruebas existían, pero han sido destrozadas. Y trabajando juntos, todos nuestros enemigos han fabricado una realidad que es diferente de la realidad que quiero ver yo. Lo que tenemos que hacer es fabricar, con conjeturas y leyendas y mentiras, una historia completamente diferente, que sólo podemos aceptar nosotros, pues somos unos visionarios, los mejores historiadores de la historia de la historia."

 5. CescT
 6. CescT
  13-03-2017 09:31

  La post-veritat

  http://www.lavanguardia.com/opinion/20170313/42838855824/afrontar-la-postveritat-i-el-complotisme.html


  Diu: ...Perquè el principal artifici del mal, per als qui viuen en les teories del complot i de la postveritat, consisteix a revestir l'aspecte del veritable: quan més es demostra que una idea és falsa, més s'aporta la prova que es troba un en la posició més forta, que la seva malignitat és diabòlica...

 7. Pedro Sanchez
  04-03-2017 17:55

  Buen argumento, Montse.

 8. MontserratC
  04-03-2017 17:48

  Que només hi escriuen tigres, aquí?

 9. Pedro Sanchez
  28-02-2017 14:55

  Pues resulta que el autor del Curial fue UN CASTELLANO. Que curioso, que los autores de las grandes obras literarias "catalanas" fueron castellanos. Tenemos que investigar qui s'amaga detras de Ramon Llull, Bernat Metge, Quim Monzo....

 10. Pedro Sanchez
  28-02-2017 14:40

  De todas formas, interesante articulo. "Enyego d'Àvalos, un noble nascut a Toledo..." Pero segun Bilbeny, es imposible que un catalan haya nacido en Toledo (v. sus argumentos sobre la catalanitat del Bosco.)

 11. Pedro Sanchez
  28-02-2017 13:41

  Sois realmente increibles! Alguien escribe un estudio QUE NI HABEIS LEIDO...y ACEPTAIS TODAS SUS CONCLUSIONES ACRITICAMENTE! No tengo ni idea si es verdad o no lo que dice el estudioso. Pero hay que notar que ES UN ESTUDIOSO UNIVERSITARIO, y por eso podemos concluir que NO TIENE MAS QUE DESPRECIO para los investigadores del INH.

 12. CescT
 13. Francesc 2
  28-02-2017 12:21

  Tigre, el Curial!!! Sembla que no és d'en Milà i Fontanals!

 14. Guerau
  28-02-2017 01:04

  http://www.laveupv.com/noticia/25144/%20curial-e-guelfa-ix-de-lanonimat-lautor-de-la-novella-fou-el-camarlenc-del-magnanim

 15. Pedro Sanchez
  27-02-2017 20:58

  La mujer italiana pilla a Bilbeny en la mentira (que Bilbeny repite cada vez que puede) que el Colon genoves era analfabeto.

 16. Pedro Sanchez
  27-02-2017 20:37

  Muy interesante el video. Se nota que los otros tres--sobre todo las dos mujeres--tienen conocimientos muy profundos. Tambien se nota que han pensado mucho en el tema (sin conclusiones predeterminadas, como Bilbeny.) Si miras el video con ojos cultos, veras que Bilbeny sencillamente no tiene el nivel de los otros, ni de lejos. Tampoco le toman en serio. Pero son correctos y educados con el.

 17. CescT
  27-02-2017 15:00

  Ja veig que t'ha agradat això de la veritat objectivable. Bilbeny és un expert analista per molt que et destorbi.
  Mira aquí discutint amb Consuelo Varela sobre En Colom

  https://www.youtube.com/watch?v=mEisLRaotd0

  Jo parlo de veritats objectivables, no de fets objectivables

 18. Joan3
  27-02-2017 14:25

  "el Archivo de la Corona de Aragón"

  Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahhahahahahahahahahaha...

  (i així durant un segle)

 19. Pedro Sanchez
  27-02-2017 13:25

  Un pregunta, Cesc. La honestidad de Bilbeny es un "fet objectivable" o no?

 20. Pedro Sanchez
  27-02-2017 13:24

  Tu, Francesc, Bilbeny, Mandado...los cultos que deciden lo que es verdad y lo que no. Posveritat. Perfecte.

 21. CescT
  27-02-2017 12:48

  Sorry. Per exemple, algú posa l'objectiu en conèixer l'origen d'En Colom (si era català o genovès) i troba que el Colom genovès era llaner, no era navegant, no va escriure mai res, però s'ha dit i escrit per activa i per passiva que en Colom era aquell llaner genovès. Ho diu tothom, especialment aquells que ostenten el poder i per tant s'ho ha de creure, tot i que és impossible d'enfocar l'objectiu. Ni obrin el diafragma, ni fent una variació de la distancia focal hi ha manera de veure navegant el Colombo genovès. No és un fet objectivable.

  Aquest és un bonic exemple de postveritat i sabem que l'agnotologia estudia la construcció cultural de la ignorància

  Qui ha redactat històricament la postveritat? allò que quedarà escrit? – el poder establert - per exemple - el Conde Duque de Olivares -
  Afortunadament l'accés majoritari a la cultura de les classes populars a final del segle XX ha fet que tothom tingui criteris

  El diccionari Oxford que a final d'any passat la va escollir com a paraula de l'any, descriu la postveritat com aquell context en què els prejudicis, els sentiments i les opinions tenen més pes que els fets objectivables.

 22. Pedro Sanchez
  27-02-2017 12:36

  CescT: Tu no eres experto. No tienes estudios avanzados. No sabes nada de Colon. No sabes nada de la sociedad de finales del s. XV. Nunca has entrado en un archivo. Si piensas que tu opinion tiene algun peso en el debate es un ejemplo de "posveritat"? O sencillamente es un ejemplo de "ridiculo"?

 23. Antón Martín
  27-02-2017 11:26

  Afirmar sin despeinarse que España no permite el acceso a ningún archivo ni documento 'desde el siglo XV', ¿qué sería entonces? ¿post-delirium tremens?

 24. CescT
  27-02-2017 11:00

  El diccionari Oxford que a final d'any passat la va escollir com a paraula de l'any, descriu la postveritat com aquell context en què els prejudicis, els sentiments i les opinions tenen més pes que els fets objectivables.

  Per exemple, jo poso l'objectiu en conèixer l'origen d'En Colom (si era català o genovès) i em trobo que el Colom genovès era llaner, no era navegant, no va escriure mai res, però s'ha dit i escrit per activa i per passiva que en Colom era aquell llaner genovès. Ho diu tothom, especialment aquells que ostenten el poder i per tant he de creure-m'ho, tot i que és impossible d'enfocar l'objectiu. Ni obrin el diafragma, ni fent una variació de la distancia focal hi ha manera de veure navegant el Colombo genovès. No és un fet objectivable.

  Aquest és un bonic exemple de postveritat i sabem que l'agnotologia estudia la construcció cultural de la ignorància

  Qui ha redactat històricament la postveritat? allò que quedarà escrit? – el poder establert - per exemple - el Conde Duque de Olivares -
  Afortunadament l'accés majoritari a la cultura de les classes populars a final del segle XX ha fet que tothom tingui criteris

 25. Pedro Sanchez
  27-02-2017 09:50

  Que profundo tu comentario, Albert. Eres un intelectual de proporciones biblicas.

 26. Albert Fortuny
  27-02-2017 08:20

  "Archivo de la corona de Aragón? Voldreu dir arxiu reial del compte de Barcelona, no?

 27. Arturo Rodriguez
  27-02-2017 00:58

  Lluís: Tienes razón. El Archivo General de Indias es accesible, el Archivo General de Simancas es accesible,el Archivo de la Corona de Aragón también lo es, lo mismo vale para el Archivo Histórico Nacional, para los archivos provinciales o municipales, etc.

 28. Pedro Sanchez
  27-02-2017 00:53

  "La veritat no pot ser ni abans/després ni una mica/molt. És o no és. Si deixa de ser veritat, és mentida: construcció mental enganyosa." Esa Dolors Marin contradice las afirmaciones de la otra Dolors Marin: "Atès que tot i que en història no hi ha veritats absolutes...." https://www.inh.cat/articles/Declaracio-d-Arenys-de-Munt-

 29. Lluís
  26-02-2017 23:46

  Els arxius inaccessibles (del s.XV en endavant) són, que recordi, només els arxius històrics dels Ministeris d'Exteriors i de Defensa.

Afegeix-hi un comentari:

Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


  EDITORIAL
Article editorial d'En Jordi Bilbeny arran de les intencions de la CUP Barcelona d'enretirar el monument a En Cristòfor Colom de la ciutat comtal.
19636
Presentació de la 4a Universitat
Llogari Pujol - Sense Egipte no hi hauria hagut la Bíblia
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí HI HA QUINZE
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Una intervenció arqueològica a la basílica dels Sants Just i Pastor descobreix restes d'un segon palau...[+]
Sabeu que hi ha uns pastissets a Suècia que es diuen...[+]
Ignorar les fallades és condemnar-se a repetir-les. Elna no hauria estat assetjada ni massacrada si en Jaume...[+]