Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Per estimar el país cal sentir que té un passat, però no cal estimar l’embolcall històric d’aquest passat.
Cal estimar la seva part muda, anònima, desapareguda"
Simone Weil
NOTICIES » 15-06-2013
4464

L'investigador Jordi Bilbeny narra en una ruta els vincles d'En Colom amb Barcelona

Des de l'Institut Nova Història, l'escriptor i investigador Jordi Bilbeny explica la catalanitat del descobridor d'Amèrica. No és l'únic historiador que defensa aquesta tesi, segons la qual el nom complet del navegant seria Joan Colom i Bertran. Aquest dissabte han organitzat una visita guiada a Barcelona, per descobrir-ne més detalls.


Després de visitar la plaça del Duc de Medinaceli, la Biblioteca de Catalunya o la casa de la Caritat, la ruta es dirigeix cap al barri de la Ribera, on estaria situada la casa de Colom. L'escriptor Jordi Bilbeny estableix paral·lelismes entre Cristóbal Colón i el català Joan-Cristòfor Colom i Bertran, que situa com un barceloní procedent d'una família de mercaders. L'investigador defensa la tesi que Colom va sortir del port de Pals, al Baix Empordà, en lloc de Palos de la Frontera, a Huelva, d'on procedien els germans Pinzón. Al llibre 'El dit de'n Colom', l'escriptor critica la censura castellana i considera que s'ha produït un historicidi respecte la història catalana.


La ruta comença a la plaça de Medinaceli, un espai que ocupava el convent de Sant Francesc, i on estaria enterrada la família Colom de Barcelona. Actualment, no hi queda res. Bilbeny es basa en documentació d'arxiu, estudis genealògics i heràldics per explicar que Colom no és d'origen genovès sinó català. I encén la reflexió quan pregunta perquè el monument més gran dedicat a Colom és a Barcelona.

"En aquesta mena de monument, al 1888, els catalans i els barcelonins estaven dient al món: atenció, atenció! Ens han pres el pèl."

Indica que els lleons que el rodegen, són un símbol de la corona catalanoaragonesa. I apunta que, si s'afina la vista, en aquest relleu s'hi poden veure les muntanyes de Montserrat.

MARTA VERA
"Viatges per la resta d'Europa i t'adones que la història és molt evident. En canvi, a Barcelona, tens la sensació que hi falta informació."

MAJA STIVILL
"Gairebé m'indigna perquè ho trobo tan injust, a més a més també, molt semblant, perquè a l'antiga Iugoslàvia, totes les repúbliques que no érem sèrbies, la nostra història ens l'amagaven igual."

Segons Bilbeny, s'ha produït un historicidi: els Colom eren una família important a Barcelona i van impulsar la descoberta d'Amèrica.

JORDI BILBENY, historiador
"La gestació d'aquesta empresa, l'anada i la tornada dels primers viatges colombins, la ubicació de la gran biblioteca del seu fill Ferran. Tot això passa i és aquí, a Barcelona."

És la quarta vegada que la visita es fa en aquest format i hi han participat unes quaranta persones, d'arreu de Catalunya.


Font:
Barcelona Televisió - BTV Notícies
http://www.btv.cat/btvnoticies/2013/06/15/colom-barcelona-descoberta-catala-bilbeny/



Redacció: L. Balasch / R.Salomó




versió per imprimir

  1. Elotro
    18-07-2013 06:17

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  2. B. Prados
    16-07-2013 21:03

    Vaig asistir a aquesta visita. No vaig tenir en cap moment sensació de fer turisme. Ben al contrari! Vaig trobar l'experiència molt interessant. Vaig viure uns 25 anys a Barcelona, i la veritat no crec tenir aquesta necessitat de fer una visita turística, quan torno. He anat a conèixer part de la història que em van negar en el seu moment. Veure segons quins indrets de BCN, des de la perspectiva dels comentaris, tant de Jordi B, com d'En Pep M, va ser molt interessant. Per tant, "Dura Lex", no t'amoinis, que ningú t'ha tret la clientela. En quant al comentari de "Tutòleg", dir-te que no estic d'acord amb la majoria de les teves afirmacions. Jo mateix sóc funcionari i ja veus, estic en aquesta part i no pas on de forma cómoda, generalista i planera, has intentat situar a un ampli col·lectiu de persones, cadascuna de les quals pot pensar lliurement. Crec que fas ús de masses tòpics.

  3. Guerau
    15-07-2013 16:42

    Realment Castella ha estat el país amb més sort del món... tenir al costat uns innocents confiats franciscans com els catalans... dels portuguesos no en van poder robar els castellans res perquè no eren franciscans... i no es van refiar mai dels castellans... els coneixien molt bé

  4. Guerau
    15-07-2013 12:14

    Castella es va quedar totes les possessions catalanes i les va castellanitzar, va canviar noms de persones, pobles, va camuflar la història i va mentir sobre la realitat històrica...vaja com ara mateix fa el PP i el PSOE. el projecte espanyol és un projecte fracassat... aniquilat pel pas del temps és un zombie...un cadàver que morirá matant... i si.. gran part de la burgesia catalana va contribuir a aquest projecte espanyol que naixia ja fracassat.. i les estaques de l'escut de vasco de quiroga es el camuflatge manipulador d'una senyera... cneixem molt bé com funciona la histpriografia oficial espanyola... funciona com l'aparell d'estat manipulador com l'actual... com dir oficialment que Nueva valencia del sur (fundada per Piçarro a l'actual Tumbes, perú, per tant se li va canviar el nom perque era nom massa català) era en honor a Valencia de alcantara...o Valencia de don juan.. ciutat portuària, de navegadors, escriptors, centre universitari de primer orde i cèlebre centre del renaixement mundial... etc...

  5. Xavier
    08-07-2013 21:41

    A veure Escéptico. No hi ha cap confusió, jo també m'he referit al mateix personatge. Suposo que és difícil d'entendre el que vull dir sinó has estudiat un poc als Fernàndez de Córdoba, t'has fet un arbre genealògic d'ells per resseguir-los i el tens al davant i t'has passat per les mans l'embolic, la poca informació i la boirina que envolta a quasi tots, per no dir tots, els personatges d'aquesta família. Dius que, com era habitual, els Fernàndez de Córdoba portaven les armes dels Comtes d'Empúries però no és així. El que passa es que arriba un temps (darreries de XVI) en que una de les branques dels Fern. De Córdoba (la dels marquesos de Comares) emparenta, sembla, amb els comtes d’Empúries pel matrimoni esmentat en el meu anterior post. I és tan sols des d'aquest moment i sols aquesta branca dels F. de C. de Comares la que pot portar les armes dels comtes d'Empúries. Perquè de Fernàndez de Córdoba en n’hi han vàries branques (cosins, oncles, etc...). A més de la assenyalada dels marquesos de Comares o de Los Donceles està la branca de la casa Aguilar o Priego (títol que passa del pare del suposat Gran Capità al germà gran d’aquest), la branca dels comtes de Cabra, la dels comtes de Alcaudete i ara un altra que tu ens innoves, la casa dels senyors de Guadalcàzar, que segons la informació que dona la viqui venen dels de la casa Aguilar però que és impossible trobar la connexió. Per tant tenim, i ja per acabar, que l’única branca que podia portar les armes dels d’Empúries es la dels Comares i sols a partir de finals del XVI però no és així, aquestes armes les trobem a totes les branques dels F. De Córdoba i en tots els temps. Les trobem als escuts d'armes dels Guadalcàzar( i en aquest cas són les úniques armes de l’escut), dels Alcaudete, dels Cabra, dels Comares i dels Aguilar. Tu Escéptico dius “Ese señor con cara de botarate engreído, aparentemente era andaluz ... y su escudo de armas era las barras de los condes de Ampurias” Per què portava aquestes armes? Pels Aguilar? Quan van emparentar els Aguilar amb els Comtes d’Empúries? MAI. Tu has preguntat que a veure a quina conclusió arribàvem amb el personatge del que deixaves l'enllaç, doncs jo ja t'ho he dit, ÉS UN IMPOSTOR. Ara si vols rebatre aquesta argumentació tindràs tu que debanar-te el cervell, però no un rato sinó un rato llarg.

  6. escéptico
    07-07-2013 01:32

    Perdone no se si es por el idioma, o por que me parece que al poner la dirección de la wikipedia ha habido algún problema . Pero yo me refería a Diego Fernandez de Córdoba marques de Guadalcazar y virrey de Nueva España y del Peru. Ese señor con cara de botarate engreído, aparentemente era más andaluz que Chiquito de la Calzada y su escudo de armas era las barras de los condes de Ampurias . Por otra parte como era habitual en la casa de los Fernandez de Cordoba. Palos o barras de Aragón las portaron también nobles castellanos. fruto de los diferentes matrimonios entre ramas secundarias de ambas familias reales durante toda la edad media o incluso muchos de ellos sirvieron a reyes castellanos siendo recompensados con posesiones en los nuevos territorios conquistados. Alguno de ellos como Alvaro de Luna llegó incluso a Comendador de Castilla.,por ejemplo . Aunque ya se que las armas de los Luna no eran las barras. Veo que es usted un experto en genealogía . Seguro que tiene una explicación . otra cosa sera que yo la llegue a entender.

  7. Xavier
    06-07-2013 14:12

    Perdó, no volia dir de Cabra i Priego sinó de Aguilar i Priego.

  8. Xavier
    06-07-2013 13:32

    Doncs aquest personatge és un impostor més. Per què du l'escut dels Comtes d'Empúries? Diuen que aquestes són les armes de la casa Aguilar i Priego, (que no és així, tan sols la rama col·lateral dels marquesos de Comares, pel casament d'un d'aquests l'últim terç del s. XVI amb la Joana Folch II d'Aragó i Cardona, 34a. Comtessa d'Empúries i 5a. Duquessa de Cardona, podia tenir les armes dels d'Empúries) però, encara que suposem que sí que són les armes dels Aguilar , mira si a aquest personatge pots lligar-lo amb el que duia el títol de Cabra i Priego a finals del s. XV, L'Alfonso Fernàndez de Córdoba i Herrera (6è senyor d'Aguilar i Priego i germà major del suposat Gran Capità, Gonzalo Fernàndez de Córdoba). En aquesta pàgina pots anar-hi movent-te cap als ascendents, descendents, etc..., a veure si trobes la conexió amb la casa Aguilar. http://www.geneall.net/H/per_page.php?id=297673

  9. escéptico
    05-07-2013 23:52

    Don Albert Fortuny . No creo haber insultado a nadie . Y ya tengo asumido que en esta web llevar la contraria a la corriente principal es sinónimo de hacer el ridículo. Solo pretendía aconsejar al sr Gerau para que se levantara de la pantalla del ordenador ya que intuyo que lleva demasiado tiempo en la wikipedia buscando candidatos a catalán. Sino no se explica que confunda al obispo Vasco de Quiroga con un catalán. Es usted quien le hace un flaco favor dándole ánimos para que siga indagando. Como soy generoso y buena persona.( ejem, ejem). Aquí les dejo un regalito para que se devanen los sesos un rato.¿ A ver a que conclusión llegan? : http://es.wikipedia.org/wiki/Diego_Fern%C3%A1ndez_de_C%C3%B3rdoba_(marqu%C3%A9s_de_Guadalc%C3%A1zar)

  10. Albert Fortuny
    04-07-2013 20:27

    escéptico, hola. Doncs si no es Morella, que jo ho havia entès malament, i no es una senyera, doncs tant de bó. no passa res. Jo el que deia es que investigués. thas fixat que el que dic es que s'ha d'argumentar i no insultar, ves amb compte que ara nio siguis tu el que estigui fent el ridicul, no ... per res. Salut!

  11. escéptico
    02-07-2013 19:03

    Por favor .Sr Cesc ,ventilese un poco que esta usted viendo visiones.¿Donde ve usted las barras en el escudo de armas del obispo Vasco de Quiroga?. Si se acerca la imagen vera que lo que donde usted ve barras en realidad son cinco estacas puestas en vertical. Por favor échele un vistazo a esta web: http://pradaweb.blogspot.com.es/2011/03/buscando-nuestra-historia-los-quiroga.html. Y señor Fortuny no aplauda tanto que no es el obispado de Morella sino de MORELIA . Por cierto ese nombre se lo pusieron en 1828 tras la independencia de Mexico , en honor al patriota mexicano Jose Maria Morelos y Pavón ,nacido en dicha ciudad la cual se llamaba desde 1525 a 1828 con el catalanismo nombre de VALLADOLID.Por favor no se dan cuenta que en ese desesperado intento de rapiñar catalanes hasta de debajo de las piedras , Están ustedes haciendo el más espantoso de los ridículos.

  12. Albert Fortuny
    18-06-2013 21:16

    Guerau, fot-li canya al Vasco de Quiroga, aixó que dius de que te l'escut del bismat de morella amb una senyera es motiu d'un bon article, ànim. I si us plau, argumenteu, no insulteu, nosaltres tenim la foça de la raó, no es cal insultar. salut!

  13. Guerau
    18-06-2013 21:05

    Un altre bisbe de Mèxic amb escut d'armes amb una senyera clara però camuflada també : Vasco de Quiroga, l'escut del bisbat de morelia actual du una senyera enorme i diuen que es d'aquest bisbe. http://es.wikipedia.org/wiki/Vasco_de_Quiroga

  14. Pyrex (Cospedal)
    18-06-2013 20:19

    No, si es que el INH és clarisimamente inconstitucional. Lo vamos a llevar directamente al Tribunal de Jueces Taurinos de la Maestranza de Sevilla, para que no puedan ejercer más de guias del conocimiento verdadero. Hay que visitar más la pàgina de la FA-ES amiguitos. Un abrazo.

  15. Dura lex
    18-06-2013 17:26

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  16. Dura lex
    18-06-2013 17:02

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  17. Tutòleg
    18-06-2013 14:10

    Aquest el que li passa és que és un d'aquests fracassats que té un titulet d'aquests del ministerio o conselleria o màfia pertinent, que li serveix per anar explicant quatre contes que ha après d'alguna lletania impresa qualsevol, primera que hagi caigut a les seves mans, sense entendre massa res, i li deu fer ràbia que hi hagi gent que no segueixi els seus passos oficials, legals i reglamentats per un exèrcit de funcionaris on segur que hi té mitja família endollada, i li facin competència "deslleial". Són gent que viuen a base de trepitjar els altres i normalment se serveixen de l'estat, per fer-ho. Segurament els recordareu de la vostra escola, de petits... Potser és un dels que coneixeu personalment... Un d'aquells estúpids que només sabien sotjar els altres per delatar-los traïdorament al professor repressor de torn. Un d'aquests que es pensen que les coses són cegament com el Déu Estat / Ens Suprem Oficial designa que són i que els agrada rabejar-se en l'oficialitat i l'allunyament del sentit comú dels reglaments i jerarquies i complicacions burocràtiques, perquè així se senten més llestos, ja que fent de guia farsant el que se senten és poc més que un estafador. Un d'aquests, dels que només es creuen el que diuen catedràtics i doctors, els especialistes tocats pel dit de la llei... Poca feina! Poca cosa! Felicitats per l'INH, amb aquestes visites, però jo de vosaltres vigilaria aquesta gentussa que corre... tan miserables que són! Salut!

  18. Dura lex
    17-06-2013 19:47

    Charles Bronson, Madonna, Reservoi Dogs... Has vist moltes pel·licules. Si t´has dignat a contestar -tremolar-, será per alguna cosa. A Catalunya sóm molts el catalans que respectem les lleis -tenim una llarga tradició de Dret públic i privat-, cosa que em sembla que amb aquestes excursions ad hoc, no és fan pas. No vull pensar amb el cobrament de la mateixa... Si això no és turisme, per tant un servei que un particular dona a un altre, ja m´explicaras tú dimonis és. Signo amb el nom que em va de gana, de la mateixa manera que tú ho fas també! El punt 3 está molt malament pensat. Estás al WC, potser?

  19. Pere Blavet
    17-06-2013 19:36

    Dura lex,

    jo no sóc ni del INH ni represento a cap dels seus integrants, però et diré un parell de coses sobre el teu missatge/amenaça:

    1. Dius que "vols pensar que aquí es fa tot en regla..." Doncs bé, aprofita-ho, si vols pensar això estàs en el teu dret, massa sovint en aquest pais de merda se li ha dictat a la gent què ha de pensar i no se li permetia pensar el que volia. TU POTS FER-HO. FELICITATS.

    2. Que aquesta activitat queda englobada dins de la categoria de turisme qui ho ha decidit, tu? De fet ets tu l'única persona que ha utilitzat aquesta expressió.

    3. I si tant ben informat i preocupat estàs per la legalitat, perquè no signes amb un nom real i que a més sigui el teu? De què t'amagues?

    4. A mi em sembla que et veus a tu mateix com un justicier mil homes, un Charles Bronson de la xarxa... i en realitat ets un ratolí poruc vestit de rata infecta.





    Saps què? Pensa el que vulguis pensar però fes-ho als fòrums de La Razón, l'ABC i El Mundo, aquí no ens interessa ni el que vols pensar ni és el lloc adequat per amenaçar a ningú.

    I com deia aquell.... VÉS A CAGAR A LA VIA!

  20. Dura lex
    17-06-2013 19:15

    Esteu donat´s d´alta a l´APIT (Associació Professional de Guies Turístics de Catalunya)? Algú conéix el "Decreto 5/1998 sobre Guías de Turismo." L´article 4, diu: "Obtención de la habilitación. Para obtener la habilitación de guía de turismo de Cataluña, es necesario superar el examen que periódicamente convoque el Departamento de Industria, Comercio y Turismo." Vull pensar que aqui és fa tot en regla, i que el Departament d´Industria está assebentat del que es fa a l´INH.

  21. admin
    17-06-2013 18:05

    En principi per juliol es repetirà, però encara no tenim confirmada la data. Costarà 20¤/persona amb descompte a adherits.

  22. Ferran Capelk
    17-06-2013 12:24

    Quan és farà la propera ruta? Quant costa? On reservo! Info si us plau.

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35163
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
En Pep Mayolas ens dóna notícia del mercader, cònsol i ambaixador montpellerí Ramon de Conques a les mateixes...[+]
Si comparem les portades de les dues primeres edicions del Quixot de 1605, ens adonem tot seguit que en una...[+]
Article d'Andreu Mas publicat al diari El Punt - Avui, el 15 de novembre del...[+]