Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Hi ha dues maneres d'enganyar-se. La primera consisteix a creure el que no és veritat; la segona, a negar-se a creure el que és veritat."
Søren Kierkegaard
ARTICLES » 16-07-2021  |  DESCOBERTA CATALANA D'AMèRICA
5443

La Catalunya imperial i l’Amèrica catalana

Us convidem a llegir el text que va escriure Biel Ferrer Puig, filòleg i professor de Llengua Catalana i Literatura a l’institut Gabriel Ferrater de Reus, sobre el nou llibre de Jordi Bilbeny 'Cristòfor Colom i l’Amèrica Catalana', amb motiu de la primera presentació de l’obra, que va tenir lloc a la Sala Gran del Castell de Santa Coloma de Queralt, plena de gom a gom, el 15 de juliol de 2021, amb la presència també del batlle de la vila, Ramon Mullerat, i de l’autor.

Cliqueu-hi damunt per ampliar la imatge

Com que la primera presentació del nou llibre de Jordi Bilbeny, Cristòfor Colom i l’Amèrica Catalana, s’escau a Santa Coloma de Queralt, cal que parli, per les raons que tot seguit esmentaré, del també nou llibre (encara en premsa) de l’editorial d’aquesta vila, l’heroic Obrador Edèndum (http://obradoredendum.cat/)[1], sàviament dirigida per la professora de la URV Elena de la Cruz Vergari, un miracle del nostre rerepaís amb un catàleg impressionant. Es tracta de L’art de la pintura, de Gabriel Ferrater, que conté, per primera vegada en català, tots els textos de Gabriel Ferrater que tracten de l’estètica subjacent a l’art de la pintura (https://sonograma.org/2021/04/que-es-lart-segons-gabriel-ferrater/) i que el poeta, crític, traductor, lingüista i professor de la UAB, nascut a Reus, va haver de publicar en castellà per les circumstàncies polítiques de la postguerra franquista.

L’Obrador Edèndum ha gosat poder fer una operació del tot legítima, desacomplexada i plena de sentit històric, és a dir, restituir a la llengua catalana els assaigs gabrielferraterians sobre art, gràcies a la traducció de Josep Batalla. Una acció semblant fou realitzada, per Edicions 62, impulsada per l’editor rapitenc Emili Rosales, de manera també plenament legítima, desacomplexada i justificada, amb les memòries del també rapitenc Sebastià Juan Arbó, «Los hombres de la tierra y del mar», publicades en castellà aquell fosc any de 1961 per les circumstàncies de censura, és a dir, de repressió política de l’Estat espanyol contra la llengua, la cultura i la nació catalanes que encara perduren, i ara traduïdes per Joan Todó: http://www.elpuntavui.cat/cultura/article/19-cultura/850885-a-la-manera-de-sebastia-juan-arbo.html

El cas és que la pregunta que intenta de respondre el savi d’Arenys, Jordi Bilbeny, en aquest llibre que presentem avui té a veure amb una altra pregunta que li fan al savi de Reus, Gabriel Ferrater, i la resposta que aquest dona. L’any 1969, el professor i escriptor Roberto Ruberto preguntava, en una entrevista, a Gabriel Ferrater «¿com expliques la ruptura entre la literatura medieval i la contemporània? Una literatura que havia donat un Llull i un Ausiàs March, i després, durant uns quants segles, ja no produeix res. ¿Com ho expliques?». I Ferrater contestava: «Bé, no sé per on començar. Sobre el misteri de la interrupció de la literatura catalana no puc dir res, perquè és realment un misteri»[2]. Efectivament, un misteri, el de la mal anomenada Decadència de la literatura catalana entre els segles XVI i XVIII, que l’Acadèmia havia intentat de resoldre amb hipòtesis no del tot convincents fins que Jordi Bilbeny va aportar la seva tesi, raonablement argumentada, de l’acció de la censura de la Inquisició al seu assaig Inquisició i Decadència. Orígens del genocidi lingüístic i cultural a la Catalunya del segle XVI (2018)[3], és a dir: la confiscació de les obres originals catalanes o la traducció obligada al castellà per a l’edició amb la perversa conseqüència del canvi no només de la llengua, sinó també de l’autoria.

Doncs vet aquí que en aquest llibre que presentem avui, Cristòfor Colom i l’Amèrica Catalana, Bilbeny hi aporta prou dades històriques i evidències científiques per a respondre la pregunta paral·lela següent: «va desaparèixer l’imperi català arran de la descoberta i conquesta d’Amèrica?», com sembla que va desaparèixer gairebé del tot la literatura catalana arran de l’adveniment del Renaixement, el Barroc o la Il·lustració? És a dir, va desaparèixer misteriosament el nostre imperi, tal com Gabriel Ferrater reconeix que va desaparèixer misteriosament la nostra prestigiosa literatura en acabat del Segle d’Or de les nostres lletres, en acabat del Tirant lo Blanc de Joanot Martorell de finals del segle XV fins a la diguem-ne represa de la novel·la en llengua catalana amb L’orfeneta de Menargues o Catalunya agonitzant del també reusenc Antoni de Bofarull ja al segle XIX durant la Renaixença?


Ramon Mullerat, Jordi Bilbeny i Biel Ferrer Puig

I la resposta de Bilbeny és la següent: «La versió oficial ens diu que els catalans no van tenir cap paper en aquelles primeres expedicions colombines i que tot el pes de l’empresa colonitzadora la van dur a terme els castellans. ¿Ens hem de creure -continua dient Bilbeny- que els mariners, cosmògrafs, navegants, comerciants, polítics i soldats catalans que al llarg dels segles XIII, XIV i XV es van expandir arreu de la Mediterrània, quan es va tractar de passar a l’Atlàntic, precisament, també amb un rei català com Ferran II i, després, amb els seus descendents, van deixar de ser actius com per art d’encantament i van quedar al marge de la història?».

La resposta de Jordi Bilbeny ja fa anys que l’elabora, la publica i la justifica perquè fa anys que aporta prou informació sobre la censura d’estat i la manipulació insidiosa dels llibres d’història. Les recerques de Bilbeny ens permeten d’apropar-nos a aquells relats amb un cert sentit crític i una nova visió del passat, i ens capaciten, amb el màxim rigor possible, per destriar el gra de la certesa de la palla de l’adulteració. I aquest llibre n’és una aportació més perquè reuneix articles i recerques que reblen troballes i descobertes que demostren totes aquestes certeses. Bilbeny ha demostrat i demostra amb cada article i en cada llibre que les naus que finalment van fer la descoberta d’Amèrica no van sortir de cap port andalús i menys de Palos de Moguer, perquè aquesta població resulta que no ha existit mai. Ni llavors, ni ara. El Jordi ha exhumat gravats on es poden veure les tres caravel·les fent onejar gallardets, flàmules i banderes catalanes: les mateixes ensenyes que apareixen a les noves terres com a senyal de possessió territorial en tota mena de mapes. L’autor ha tret a col·lació relats coetanis on s’exposa amb tota rotunditat que va ser únicament el rei Ferran el qui va promoure l’armada i la Cancelleria catalana qui la va agombolar i sufragar. Ell ha desvelat que els Ianyes i d’altres navegants que van acompanyar En Colom són documentats a bastament a la Guerra Civil catalana del 1462 al 1472, alguns d’ells a l’Empordà i, concretament, a Pals. Ha vindicat amb tota mena d’arguments i proves documentals que l’expedició va sortir de Pals i que els quatre primers viatges colombins van ser cent per cent catalans. Ha evidenciat que la moneda amb què es van pagar els mariners i es va fer qualsevol mena de transacció econòmica i comercial per aquella empresa era una moneda íntegrament catalana i inexistent a Castella: el ducat. I ha desvelat com el virregnat, que va ser la principal institució pública americana, sobre la qual gravitarà tota la política de la monarquia espanyola al Nou Món, era també una institució catalana, arrelada i desenvolupada arreu de la Nació Catalana, però sense presència tangible en terres castellanes.

Ho diu en aquest llibre i ho ha dit també en tants d’altres llibres com Cristòfor Colom, Príncep de Catalunya (editat per Proa l’any 2006), o com El dit de Colom (editat per Llibres de l’Índex, l’any 2010), el Petit manual de la Descoberta catalana d’Amèrica (editat també per Llibres de l’Índex, l’any 2011) o Totes les preguntes sobre Cristòfor Colom (editat també per Llibres de l’Índex, l’any 2015). I ho diu seguint els camins oberts contra la falsificació de la Història de Catalunya que van obrir el cavaller tortosí Cristòfor Despuig al segle XVI o l’historiador peruà Luis Ulloa al segle XX. I ho fa amb l’erudició i, alhora, amb la fluïdesa necessàries per a fer interessant i de bon llegir aquest volum que presentem hic et nunc.

Però Jordi Bilbeny no està sol. A més de l’Institut Nova Història, que dona suport a la seva intensa recerca, l’acompanyen els últims treballs científics publicats per altres estudiosos i que coincideixen amb la seves tesis. Com els treballs de dos reconeguts estudiosos nord-americans en què certifiquen que Colom era català: la professora emèrita de literatura hispànica a la Universitat de Georgetown, als EUA, Estelle Irizarry argumenta que la llengua de Colom era la catalana. Pel que fa a Charles Merrill, professor de la Saint Mary's University de Mariland, al seu estudi traduït al català, Colom, 500 anys enganyats, hi fa aportacions segons les quals Colom molt probablement era català.

Jordi Bilbeny és nat a Arenys de Mar l’any 1961, llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat Autònoma de Barcelona (on precisament va exercir la docència Gabriel Ferrater i on el Jordi i jo, molt més tard, ens vam conèixer) i té un doctorat en Història Moderna a la Universitat de Barcelona pendent d’enllestir. Fa poc més d’un any que resideix a la Conca de Barberà, la capital de la qual comarca, Montblanc, acull des de fa uns quants estius -com aquest 2021- la Universitat Nova Història (https://www.inh.cat/universitat), una font d’heterodòxia i de rigor, com Bilbeny reivindica al magnífic pròleg de Cristòfor Colom i l’Amèrica Catalana a propòsit de l’Elogi de la Follia, d’Erasme de Rotterdam.

Com diu Gabriel Ferrater a «Poema inacabat», «el país / l’empesten fàstics repodrits / per una por llarga» i per això som tots «fills de l’espanyol i la seva / muller de sempre, que és la por». Contra la por, hi ha dos remeis: racionalitzar-la o amagar-se’n. L’actitud de Gabriel Ferrater serà la raó. La de Jordi Bilbeny, també. Jo sempre he admirat Jordi Bilbeny per haver estat capaç de desempallegar-se d’aquesta por nefasta com a historiador, però també com a activista que va impulsar la primera consulta popular sobre la independència de la nació catalana a Arenys de Munt el 13 de setembre de 2009. En legítima defensa del seu treball científic, Bilbeny afirma, al pròleg del llibre, que «si ja és prou difícil investigar sense recursos, ni suport institucional de cap mena, en un país on −com sempre he dit− la més gran gesta política que ens hem proposat ha estat donar suport, infatigablement, un segle rere un altre, als nostres estimats exterminadors, imagineu què ha de ser amb tota aquesta caterva de savis i honorables acadèmics exigint que se’ns llenci a la foguera perenne dels heretges. I exigint-ho, no pas perquè no es noti el gran frau que ens venen com a història, sinó en bé del país». Per això Bilbeny pot fer seu el vers de Gabriel Ferrater «i és a ser lliure que em vull hàbil», una llibertat a la qual Ferrater només aspirava en l’àmbit íntim i personal per raó del desengany que li produí la guerra civil en constatar la impossibilitat de cap projecte col·lectiu alliberador. Però Jordi Bilbeny ens suggereix, a partir de la recuperació de les certeses de la nostra història col·lectiva, un projecte col·lectiu compartit d’afirmació a favor del futur. I jo trobo que li hem d’estar agraïts i ens convé llegir els seus honestos i exigents llibres, sempre amb esperit crític però donant-li la raó si les armes que hi presenta, que no són altres que els seus arguments, ens convencen. Així com només un cec o un mentider no veu que el nacionalisme, amb la lluita per la justícia social, és a la base de la democràcia moderna, també només un cec o un mentider no veu les evidències que presenta Bilbeny a favor de la Catalunya imperial i l’Amèrica catalana. I, per a més arguments, dades i explicacions, compreu, llegiu i escolteu les entenimentades paraules de l’autor, Jordi Bilbeny.

Biel Ferrer i Puig

Notes bibliogràfiques:

[1]Actualment, l’editorial Obrador Edèndum forma part de la Fundació Quer Alt, que és una institució privada que té tres grans finalitats: la gestió de l’ANTENA DEL CONEIXEMENT que forma part del Campus Extens de la Universitat Rovira i Virgili; la direcció de l’editorial OBRADOR EDÈNDUM que, sense ànim de lucre, edita obres de divulgació humanística i científica; i l'administració de la BIBLIOTECA DE LA FUNDACIÓ QUER ALT que, una vegada catalogada, caldrà incorporar a la xarxa de biblioteques de les universitats catalanes.

[2]Roberto Ruberto, «La cultura del país i altres literatures. Conversa amb Gabriel Ferrater», dins Gabriel Ferrater, Cartes a l’Helena i residu de materials dispersos. Edició a cura de Joan Ferraté i José Manuel Martos. Barcelona: Editorial Empúries, 1995, p. 133.

[3]Vegeu-ne la ressenya que en vaig fer amb motiu de la presentació del llibre al Centre de lectura de Reus: https://www.inh.cat/articles/Contra-la-Decadencia,-un-bon-alumne



Autor: Biel Ferrer i Puig




versió per imprimir

  1. Xavi G.
    29-07-2021 12:10

    Edmund,

    CULDESAC no és català, bé, sí que ho és, però es un manlleu del grec clàssic "KULDESAK"

  2. Xavi G.
    26-07-2021 20:09
  3. Xavi G.
    25-07-2021 13:53

    Per a mi com si hi haguessin alguns que fossin de procedència russa. Si deien "desperta ferro" parlaven català, s'havien adaptat al país i per a mi són catalans de socarrel.

  4. Edmund Cooke
    25-07-2021 12:55

    Per cert, suposo que ja ho sabeu, però per si no és així aprofito per dir-vos que "Desperta Ferro” és l'expressió que els nostres Almogàvers cridaven per atemorir l'enemic, durant quasi sis segles.... Aquestes tropes d'elit, falsament atribuïdes a la Corona d'Aragó, van ser el braç armat de tota la conferedarció catalana mediterranea, fins a la consolidació de l'aparell d'Estat castellà (o català despòtic), que gràcies al absolutisme va poder costejar-se exercits regulars....
    Va ser en Carlemany qui a l'any 788 , si no abans, els va honorar i anomenar així, després de rebre l'ajut de tres mil guerrers muntanyencs comandats per en Marc Almugaver, als territoris nord cerdanyencs de Pimorent i Campcardós, sense l'ajut dels quals els francs mai haguèssin pogut fer retrocedir als musulmans dels pirineus. Aquesta fita va marcar l'inici de la reconquesta de la península per part dels gots, és a dir, nosaltres els catalans, inicialment sota jurisdicció dels francs, fins que després de dues generacions, en Gifrè el Pilòs, heureu de Bernat de Gotia (o Marca Hispànica, ja que es el mateix) va encetar el nou regne hispànic sota jurisdicció del casal de Barcelona, amb total independència del francs....res de Don Pelayo, que no es més que una historieta pueril que només s'empassen els ingenus i els fans de comptes de fades, dracs, prínceps i princeses.
    I recordeu el que deia l'home d'estat castellà i censor del consejo de indias, en Gualdo Perez de Velasco, tot just encetat el segle XVI, sota el regnat de Ferran el Catòlic: "el interés del estado prima sobre hacer publica la verdad”...el problema és aquest....que avui dia aquest paradigma no ha variat...i després diuen que l'home evoluciona....no ho tinc gens clar, això....

    DESPERTA FERRO!

  5. Xavi G.
    24-07-2021 21:19

    Hahaha, mare mare, que aço es posa com ferro candent.

  6. Xavi G.
    24-07-2021 21:09

    Jo penso que encara hi ha esperança amb Europa, però amb els canvis que vindran.

    Amb el etern retorn Nietzschà, (jo a Dulofeu no el conec) no dubteu que ens em surtirem.
    Europa (i el món) tendirà a repetir-se i el primer esdeveniment, que ja està gestant-se, és el retorn de l'enyorat imperi Austrohongarès, que serà realment la nostra salvació. I dic que ja s'està gestant perquè de fet la guerra iugoeslava fa ser l'inici... A continuació vindrà la desintegració italiana i seguidament l'alemanya amb la restauració del Sacre imperi, vertader contrapunt als nostres multiseculars enemics, França i Castellà.

    Ja estic fregant-me les mans!!

    Per cert, de Nietzsche recomanar "Així va parlar Zaratustra", una joia.

  7. Xavi G.
    24-07-2021 20:52

    El tornes boig, Edmund, t'ho acaba de dir. Ui ui ui, que aquí hi pot haver l'iu, hahaha.

  8. Edmund Cooke
    24-07-2021 16:02

    Prego als WEBMESTRES s'encarreguin d'eliminar definitivament aquest usuari "bernal francès”, i tots aquells altres nivell "forocoches”, ja que em consta que no es la primera vegada que falten al respecte a altres usuaris, havent-se demanat ja la baixa de tots aquests "forocoches” per part d'altres com jo. No tenim per què aguantar-los. Gràcies companys.

  9. Bernal Francés
    24-07-2021 15:51

    El real de plata y el de vellón son dos cosas distintas, Xavi. Lo entenderás cuando se te pase la histeria megalómana y mejore tu comprensión lectora. Sois muy divertidos, de verdad. El hazmerreír del orbe.

  10. Xavi G.
    24-07-2021 12:33

    Mare meva, el vellón de plata.., com si estiguéssim a una novel·la de Carpantes.

    Com t'ha dit l'Edmund, la pesseta ve de PEÇA, i què casualitat que la PEÇA tenia un valor de 166,386 pessetes!!!

  11. Edmund Cooke
    24-07-2021 11:41

    Pobre Bernal! De vera que la gent com tu em feu molta llàstima, ja que sereu els joves com tu i els vostres fills, si es que mai n'arribeu a tenir, els que patireu amb més calat a les vostres vides profesionals, personals i familiars, i a la vostre psique ( que ja està prou malmesa) les conseqüències del retorn de l'Espanya real, és a dir, 100% catalana de mèdula...la resta de la península, incloent Portogall, MAI PUERTO GALLO, us la regealem de franc, ja que a Europa, és a dir, als Alemanys, de la península només els interessa Catalunya....la resta no ho volen i no saben com desfer-se'n....però com et dic, no pateixis que ja hi estan treballant i tard o d'hora, això arribarà vailet!....en resum Bernaldo FranÇois, , ja pots anar aprenent català o al menys alemany, per que el castellà desapareixerà com a llengua d'Estat de forma sobtada i sorprenent...és curios, exactament igual que va apareixer....Teoria Cícicla Deulofeniana...apren i estudia més marrec!

    Desperta Ferro!



    Desperta Ferro!

  12. Bernal Francés
    24-07-2021 11:31

    De hecho, la peseta catalana no era más que una versión local para dos reales CASTELLANOS de vellón. Y todo esto antes de que apareciese el concepto de moneda nacional, inexistente entonces. Las monedas tenían valor por sí mismas, de ahí que se empleasen por todas partes con independencia de la ceca de origen, y ahí el real español era imbatible, y se usaba desde la China a la Patagonia. No tenéis ni repajolera idea de lo que habláis.

  13. Bernal Francés
    24-07-2021 11:23

    Xavi, revisa tus fuentes. Antes del establecimiento de la peseta, era el real de plata castellano la moneda más común en curso, tan estable y apreciada internacionalmente durante siglos que sirvió de patrón nada menos que al dólar americano. Por otro lado lo que es de más que probable origen catalán en la peseta es el nombre, pero jamás se acuñó ni tuvo curso nada semejante circunscrito a Cataluña. Aporta pruebas, venga.

  14. Xavi G.
    24-07-2021 10:41

    Molt ben dit, Edmund, que n'aprenguin!! Fins aleshores encara anaven amb maravedisos aquests fumetes.

  15. Edmund Cooke
    24-07-2021 09:52


    Aqui en tens una que us agradara molt:

    PEÇA, PESSETA, PESETA….MAI
    PIECECITA….

    El 1808, quan Catalunya formava part de França, es van encunyar unes peces petites: les pessetes. El 1868, el ministre d'Economia de l'Estat espanyol, el català Laureà Figuerola, va substituir les 120 monedes que hi circulaven per una de sola: la pesseta. La moneda catalana va ser de curs legal fins al 2002

    Desperta Ferro!

  16. Hola Pepsicola
    23-07-2021 23:16

    Lluis no se niega que no participasen catalanes, lo que pasa esque vuestras teorías sobre la colonización catalana hace sonrojar hasta al más escéptico.

  17. LluísLluís
    23-07-2021 17:21

    Fa 35 anys, quan estudiava la llicenciatura de geografia i història a la UB, els professors explicaven el descobriment i la colonització D, Amèrica des d,una perspectiva estrictament castellana cèntrica. No se si això haurà variat gaire avui en dia. Si que puc constatar que a parit dels estudis de l,INH, es pot demostrar una realitat diferent a la castellanocèntrica imposada pel franquisme.
    L,estat espanyol ha esborrat la construcció catalana del descobriment i mitjançant els cercles acadèmics catalans, ha promocionat aquesta desaparició.
    Amb el coneixement actual de la història del descobriment i colonització americana, continuar negant la participació de la nació catalana en aquesta empresa, només pot respondre a dos motius: ignorància o col.laboració amb l,estatus quo.
    Negar la participació imprescindible dels catalans en el descobriment, equival a sortir del relat històric per entrar-ne en un de manipulació política...fet habitual en història espanyola.

  18. Edmund Cooke
    23-07-2021 09:37

    Xevi, ja sabem que el trolls que ens burxen no tenen cap criteri propi i que son esclaus i servidors dels catalans dèspotes sense saber-ho...es per això que mai, és a dir, MAI han aportat res de valor, ni cap informació o document del que nosaltres no tinguerem ja constància....Der fet, fins i tot moltes vegades falten al respecte i ens insulten....però quina importància te tot això si de cada deu trolls podem fer dubtar a un?....La única batalla que ens toca fer a nosaltres és donar i difondre tota la informació possible que faci trencar la censura/tabú sobre l'origen Català d'Espanya....

    Desperta Ferro!

  19. Edmund Cooke
    21-07-2021 11:59

    Companys, no podem fer miracles...no podem fer que els cecs hi vegin...deixem los a la seva cova de Plató que un dia o altra sortiran, o potser no sortiran mai,,, per aixó, no paga la pena entrar a discutir amb ells...és una pèrdua de temps...Aquí estem per aportar i compartir proves i indicis de la manipulació/destrccuió/apropiació i genoci castellano.bobónic vers al poble i la cultura catalana universal,,,,i es clar, això els molesta per la dissonància cognitiva que no poden superar....es que és molt fort encaixar que tot té origen català des d'abans de la famosa reconquista...per això, tot surt calatà....

    ENGLAND, ANGLATERRA, INGLATERRA....MAI INGLATIERRA
    PORTOGALLO, PORTOGALL, PORTUGAL....MAI PUERTO GALLO O PUERTO GALO
    VALLADOLIT, VALLADOLID....MAI VALLE ADOLIDO O VALLE ENTUMECIDO
    TERRANOVA....MAI TIERRA NUEVA
    GIRONA, GIRON, GIRO, ....MAI GERON, NI GERO
    CAPICUA...MAI CABEZA Y COLA
    CULDESAC....MAI CULO DE SACO
    ARGENT, ARGENTERS, ARGENTINA, ARGENTONA...MAI PLATAINA NI PLATAONA
    ANTILLES, ANTILHES, ANTILLAS, ....MAI ANTISLAS
    COLOMBIA, COLUMBUS, COLOM, COLON, PALOMO....MAI PALOMBIA NI COLONIA
    CASTANYA, CASTANYOL...MAI CASTANYON, NI CASTAÑON
    BRANCA, BRANQUILLÓ, BRANQUINYOL....MAI BRANQUILLON NI BRANQUINYON
    BONY, BONYOLS, BONYALADA, BUÑUELO....MAI BONYON NI BUÑON, NI BUÑONES

    HISPANIA, SPANIA, SPAIN, ISPANIA, ESPANYA, ESPAGNA, SPAGNA,ESPANYA, SPAGNIOL, SPAGNIOLO, ESPANYOL, ESPAÑOL....MAI ESPAÑON

    Els filolegs s'ho deuen passar bomba amb aquestes curiositats, i moltes d'altres....la llista és extensíssima....

    Desperto Ferro!


  20. Xevi Mataró
    20-07-2021 23:06

    Que tal chaval!!! Poder els teus eren dels que anaven acumulant gent a les cunetes dels teus compatriotes? El supremacisme es basa en tenir la.seguretat que, el que penses té el recolzament del teu estat en totes les seves expressions. Es el màxim nivell de covardia moral i intelectual que es pot tenir. No sé si t'enriuriestant en igualtat de condicions. Us conec molt a "chavals" com tú i se us en va la.força per la.boca però si la.cosa es complica aneu corrents al picoletos a amagar-vos rere les.seves armes.

  21. Xavi G.
    20-07-2021 22:40

    Por ahí abajo que jo sàpiga no vos van prohibir la vostra llengua, una petita GRANDÍSSIMA diferència.

  22. Xevi Mataró
    20-07-2021 12:44

    "Los demás somos inferiores i vagos". Com us ho hem d'explicar!!!, no hi ha ningú inferior ni gandul. Tots,que jo sàpiga som la mateixa espècie. La clau està en el tipus d'existència a la que ens acomodem. El que més l'interessa a la oligarquia que impera a l'estat espanyol es que gent com tú centri el seu odi cap a altres maneres de veure la societat. Pregunta't perqué. Fa 80 anys aquests mateixos van aniquilar qualsevol somni d'igualtat social a la teva terra (dono per fet que ets andalús), fent distreure l'atenció cap als perifèrics com us agrada dir. Si ets capaç d'oblidar-te per un moment dels dimonis catalans, pensa quants compatriotes teus estàn,encara avui dia, tirats a ls vorals de les carreteres i montanyes sense tancar el dol de les seves families. Pensa a qui li interessa que tinguis aquest odi cap a altres cultures i nacions. Ens donen almoïna a vosaltres i a nosaltres perqué mirem a una altre banda.

  23. Xavi G.
    19-07-2021 22:25

    Sí. Però no ho puc demostrar perquè vaig borrar missatges per la memòria. Ara me'n penedeixo.

    A vore, aquest article no és de l'INH, han estat altres els qui primer l'han fet espanyol, i després català.

    Fa qüestio de hores han tret un altre estudi on, basant-se en noves e importants troballes, refuten les altres teories.

    Doncs vale, cap problema.

  24. Xavi G.
    19-07-2021 20:11

    Cólliiiins...

    Però va voler morir en Montserrat (lo més a prop)

  25. Ramiro Romero
    19-07-2021 19:44

    Bernal, da igual, la historia a estos les da igual, el caso es seguir pillando dinero público, el próximo será julio césar, que dirán que era extremo izquierda del Girona F. C,,,,,,, el mundo entero se ríe de ellos,,,,,,, o esto es una página de humor o del Cni,,,,

  26. Bernal Francés
  27. Xevi Mataró
    19-07-2021 12:56

    Vaja vaja desconecto uns dies i deu n'hi dó com està el pati. El complex d'inferioritat de alguns és una farsa. En realitat s'emporten l'esforç i treball d'altres (ojuuu no dels catalans només), per viure la dolce vita. ramiro no sé si vius a Catalunya, sinó es així t'invito cordialment a que vinguis a viure una temporada i que comparis la.relació entre obligacions i beneficis.

  28. Xavi G.
    18-07-2021 23:22

    A més a més, a què ve això d'obscurs?

    Aquí tens un article on se diu que Beethoven era moreno i un geni, no té res a veure..., i a més a més català. Els alemanys li deien panyol, però perquè eren incults, era si de cas, català, i de Montserrat.

  29. Xavi G.
    18-07-2021 22:39

    I jo a Messi sí que l'he sentit parlar català, d'això fa ja anys a la celebració d'una xampions, he de suposar que ha millorat.

  30. Xavi G.
    18-07-2021 22:34

    Hala hala, para el carro matxo!!

    Què importa el que jo pense, el que importa és el que es pot anar provant documentalment haha, i amb això s'estan fent gran avenços, que qui no vulga veure, és lliure de fer-ho.

  31. Xavi G.
    18-07-2021 22:34

    Hala hala, para el carro matxo!!

    Què importa el que jo pense, el que importa és el que es pot anar provant documentalment haha, i amb això s'estan fent gran avenços, que qui no vulga veure, és lliure de fer-ho.

  32. Xavi G.
    18-07-2021 22:05

    Pero si tenim el record imborrable de l'andalús humil en el millonari i paleto Sergio Ramos, que deu anys abans d'açò de la independencia, li molestava que un jugador català de la selecció panyola parlés català per a mitjans catalans fent el ridícul i també segur que sumant humils forofos a punta pala.

    Però què ens està contant aquest humil romer!!

  33. Edmund Cooke
    18-07-2021 21:36

    Es clar que és vera, Ramiro….Fa segles que es mundialment sabut això…. Pero els estats actuals ho tapen….no poden permetre's la veritat… tot s'esfondraria, no creus?….Emancipa't cognitivament i intelectual i deixa de preguntar sempre el mateix i donat ja per assebentat ….Llegeix en Lluis Ulloa i Charles Merryl…. Persones adultes no castellanitzades nque han demostrat saber mes d'Espanya que tots els que us sentiu tan castellanoespañoles….

    Desperta Ferro!

  34. Xavi G.
    18-07-2021 21:18

    Que jo recorde el "A POR ELLOS" va sortir per aquelles contrades tan humils i feixistes sense patria, eh Romero?

  35. Edmund Cooke
    18-07-2021 21:03

    Bernal, tu si que ets un bon home, que tries un nom 100% català, enlloc de fer servir la versió castellanitzada: potser que els teus companys de dogma te'l voldran canviar, no creus Bernaldo?

  36. Xavi G.
    18-07-2021 20:52

    Bernal, gràcies, que no t'ho vaig agrair.

    I sí, soc una molt mala persona, però gràcies.

  37. Bernal Francés
    18-07-2021 20:35

    Concretamente, con tu paga dominical, Xavi. Estoy seguro de que si te pinchan, mana caca pura.

  38. Xavi G.
    18-07-2021 19:50

    Ara sí que he viatjat per internet i veig que han arreglat aquella zona del monument esFEreïdor. Ho han pavimentat tot, han posats banquets i palmeres quedant prou bé i fent una Ràbida II, vorem que dura. Ah, i lo més important, han fet un accés directe quan acaba el pont i no has de travessar tot el complex petroquímic com vaig tindre que fer jo. Encara que el complex ahi està, i segons com vingui el vent t'has de posar la mascareta FP15.

    Bé, i tot açò, AMB ELS DINERS DELS CATALANS!!!

  39. Ramiro Romero
    18-07-2021 14:47

    No es un monumento a colon, es un monumento a la fe descubridor a, pedimos perdón por tener un polo químico, la rabida está mal cuidada,,,,,,, y si, las carabelas salieron de aquí, lo siento, salieron de esta humilde provincia, que no se inventa locuras que son el hazmerreir de todo el mundo, lo siento, de verdad, lo siento,... Buena página de humor está,,,, ah, y viajar por Internet no vale, suerte, no sois el centro del mundo, nosotros tampoco, viaje

  40. Edmund Cooke
    18-07-2021 14:41

    …Molt bona aproximació als fets reals Xavi….
    Es que de vera, qui no vulgui veure la realitat és que no és més que un adolescent etern…allò que molts catalans d'abans en deien "cagabandurries”….i en Walt Disney, Peter Pan….

    Sí, ….que no ho heu sentit mai això?…. De segur, que sí….però pocs sabem què vol dir d'origen la dita popular, que no he pogut datar…Hi ha tres tipus d'humans al mon sigui a quina època, raça o credo pertanyi….homes, segons el dit catolic castellanirzat….”Monicacs, cagabandurries i homes”….són els tres status de l'home com a esser natural, però diferenciat de la resta de la fauna divina pel fet de posseir la raó com a càstig pel pecat original…. Primer nado, despres adolescent i finalment home, com a esser viu verament lluire de tot proces subverssiu o de submissió amb independencia del seu genere….tots aquells que us negueu a les evidències no feu mes que seure a la cadira del cagabandurries o del Peter Pan…. Obviament, en
    Petee Pan viu al seu mon de fantasia lluny de la realitat… cap problema que sigueu Peter Pan
    Per sempre més…. Enhorabona si podeu viure així!… però si us plau, deixeu el xat lliure pels adults de debó. Gracies Peter Ramiro!….i molt bona sort!

  41. Xavi G.
    18-07-2021 14:26

    Hi vaig anar a Palos de la Frontera, al museu dels Pinzon, però estava tancat. En preguntar a alguns veins en la plaça que hi ha al costat, va i em diuen que "si no se abre entre semana van a abrir un sábado" haha. Vaig passar a l'esglesia de San Jorge, que hem va cridar l'atenció aquesta advocació i ja vaig anar directe a La Ràbida. Una illa de cartó pedra envoltada de brossa com algú ja deia per aquí, i en entrar al pavelló de les caravel·les, pego una mirada, puje a una d'elles, molt bonic tot, m'en torno cap al pavelló i a un dels costats sento veus a una sala i m'arrimo. Estaven un grup d'actors fent una representació de Colom i els Pinsons amb algun públic, però atenció, estaven representant-la al modus de Esteso i Pajares, i Colom i els pinsons eren maricons mentre el públic reia.

    Espantat vaig sortir, paso el pont per anar a Huelva i em trobo de cara amb una espantosa estàtua de Colom a lo Torquemada, i damunt vaig tenir cor de passar per un polígon petroquímic per arribar a la tètrica figura.

    En fin, que sí que sí, que viatjo...

  42. Ramiro Romero
    18-07-2021 13:52

    Y por cierto, visite los archivos centrales del ayuntamiento de palos de la frontera,,,,,,,, visitelo,,,,,,,,,,,,,,,, y los pinzones, con premio, también eran catalanes,,,,,, los familiares descendientes que aún viven por la zona y su casa, con los que he hablado, también mienten, ,,,, pago la cuenta y me voy,,,,,, de risa

  43. Edmund Cooke
    18-07-2021 13:38

    …. Ja ho faig lliurament!…. Espero que arribi el dia que tu també ho puguis fer, Ramiro!…. T'ho dic de vera realitat, company…. Desperta Ferro!

  44. Xavi G.
    18-07-2021 13:37

    Ramiro Romero, ningú nega que Sevilla y Càdis posteriorment, foren les seus de la flota d'indies, però a partir de 1550. I te la seva lògica si pensem que a la Mediterrània la pirateria musulmana era cada vegada més freqüent.

    Però aquí estem parlant del primer mig segle des de la Descoberta. I a més, Sevilla, Càdis i mitja Andalusia des de la Reconquesta, tenia una abundosa població catalana. D'on sinó creus que vos ve el seseig, que el feu igual que els nostres majors quan parlen castellà, de Boabdil?

    Era Andalusia tan catalana que al 1640, al igual que Catalunya, es va voler independitzar de la mà del duc de Medina-sidonia i el marquès d'Ayamonte, ambdós amb vincles familiars amb els Folch de Cardona.

  45. Edmund Cooke
    18-07-2021 13:08

    …. Per cert, la frase " … os creeis el centro del universo…” m'ha agradat molt!… gràcies!!… és la prova cientifica defintiva que estàs totalment inmers en proces de superar la dissonància cognitiva de tants segles de manipulació…. Per que m'entenguis, com a defensa subconscient davant la dissonància, apliques subconscientment també, el dit castellà…. " piensa el ladrón, que todos són de su condición”….

    Desperta Ferro!

  46. Edmund Cooke
    18-07-2021 12:28

    Es trist que gent suposadament adulta argumenti sense arguments…. Ramiro, desperta!!…Aqui tens el mapa mundi del 1573, quasi tres cents anys abans que la bandera de l'Estat espanyol fos com la actual….

    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/39/5000px_1573_Teixeira.jpg/640px-5000px_1573_Teixeira.jpg

    Tot català ….Desperta Ferro!

  47. Edmund Cooke
    18-07-2021 11:47

    …. Continua tremolant Ramiro….
    Velenzuela, poble andalús on nasqueren els avantpassats de la meva mare, com tota Andalucia reconquerida per catalans, en concret Valenzuela pel compte d'Empuries….

    https://ca.wikipedia.org/wiki/Valenzuela

    Desperta Ferro!

  48. Frede
    18-07-2021 10:44

    Per Ramir:
    Tremoles, esquelet? Més tremolaries si sabessis on et porto.
    Turenne

  49. Edmund Cooke
    18-07-2021 08:38

    ….Quin cinisme!…ara els que defensen als carcellers de la nostra llibertat ens demanen respecte….sempre veien el mon de l'inreves, típica simptomatologia de qui està atrapat dins el forat negre d'una profunda disonancia cognitiva….
    Desperta Ferro!

  50. CescT
    17-07-2021 22:49

    Si vas a Àvila calçat les xiruques o les katiusques. No hi vagis descalç

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
34930
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Després de dos anys de recerques i d’estudiar la biografia d’En Leonardo Da Vinci, En Jordi Bilbeny creu que...[+]
Sabies que s’ha pogut documentar en almenys dues ocasions que En Cristòfor Colom va escriure una carta en...[+]
Qui eren els ambaixadors de Ferran el Catòlic a Roma? Pot ser que en el moment de màxima puixança de la Nació,...[+]