Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La història s'assembla a un sord que contesta preguntes que ningú fa."
Lleó Tolstoi
HO SABIES? » 01-05-2010
9431 lectures

La Marededéu de Bonaire (Buenos Aires) de Càller, però catalana

La Marededeu del Bonaire o del Buenaire es una de les advocacions marianes de la Benaventurada Verge Maria.

Es coneix també com a Nostra signora di Bonaria.

En sa commemoració s'ha establert la festa de la verge de Bonaire, el dia 25 de març.

 

Història

Del santuari de Bonaria, situat al cim del turó del mateix nom, que domina sobre la ciutat de Càller, encara avui en tenen cura els religiosos de l'Orde de la Mercè, que fou fundat a Barcelona per sant Pere Nolasc l'any 1218. La seva història està molt vinculada a la història religiosa de Catalunya, i més concretament de Barcelona. El temple és el primer i principal exemple de l'arquitectura gòtico-catalana a Sardenya.

Sardenya, dominada en aquella època per pisans i genovesos, passà sota el domini de la Corona catalanoaragonesa per decisió del papa Bonifaci VIII.

El 1323 les tropes de Jaume II van desembarcar en un punt aleshores proper a Càller, conegut com el Turó del Bon Aire i van conquerir l'illa.

Com a signe d'agraïment a Déu, van construir en aquell indret una església, que el rei donà a l'Orde de la Mercè. El beat fra Carlo Catalano, un noble de Càller que havia vingut a Barcelona per fer diverses gestions i que aquí ingressà a l'Orde Mercedari, fou el fundador del convent de la Mercè, tocant al temple. Ell va profetitzar que un fet prodigiós es produiria a la costa de la gran illa després de la seva mort.

Segons la tradició, aquesta profecia es va complir el 25 de març de 1370, quan una nau que venia de Catalunya fou sorpresa per una gran tempesta. Els mariners, en aquella circumstància, varen decidir tirar al mar tota la càrrega, entre la qual hi havia una caixa pesada.

Tan bon punt la caixa fou llençada al mar, la tempesta es va aplacar. La caixa arribà al cap d'un temps a Càller, precisament sota el turó de Bonaria. Els frares mercedaris del convent, quan l'obriren, hi trobaren una bella imatge de la Mare de Déu, feta amb fusta de garrofer, que té en un braç l'infant Jesús i a l'altra mà un ciri encès (curiosament, és idéntica a la de *Nostra Senyora de la Candelària trobada a Canàries per frares franciscans catalans).

La devoció a la miraculosa imatge es va difondre ràpidament per tot Sardenya, especialment entre els mariners, que la van convertir en la seva advocada i protectora.

De Sardenya, aquesta devoció passà a Sevilla, on es venera una imatge amb aquest títol al Palau de Sant Telm i també hi ha una altra imatge a l'església [(arquitectura)|església]] parroquial de Sant Bernat. I, arribada a Amèrica, es diu que aquesta advocació va donar nom a la capital d'Argentina, Buenos Aires.

Referència

Història de la ciutat de Buenos AiresAutor: Manel Capdevila
versió per imprimir

Comentaris publicats

  1. Quim_Malgratenc
    20-05-2011 18:57

    Sempre he sentit dir Mare de Déu, aplicat a les advocacions marianes en català. Les mare-de-deus trobades, la Marededeueta dels Desamparats..., les verges són importació de les advocacions venerades pels immigrants de parla castellana que s'afincaren a Catalunya a principis del segle XX. A Mèxic hi trobareu la Madre de Dios. Qui els va fixar aquesta denominació? en Ginebró Serra? en Bertomeu Casaus...? Bon Aire: (Bell Aire): A totes les poblacions marineres del litoral català hi ha un carrer amb el nom de Bonaire, alguns cops es diu Bellaire, una expressió o invocació al bon temps, de quan el vent era l'impulsor de les naus i tothom patía pels canvis de l'oratge. Si cerqueu trobareu quatre indrets amb aquest nom. A Santo Domingo, també hi ha un carrer. A l'Habana, també. A New York, també..., i a un grapat de poblacions americanes (del Nord i del Sud). Quan vaig iniciar aquest estudi em vaig trobar aclaparat per la quantitat d'informació que trobava i mancat de temps (del bo) i també mancat de recursos ho vaig deixar.

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35164 lectures
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Si comparem les portades de les dues primeres edicions del Quixot de 1605, ens adonem tot seguit que en una...[+]
Molta gent té la sensació que els catalans no hem tingut mai un passat guerrer i que sempre hem estat una gent...[+]
Els historiadors oficials espanyols ens asseguren que Catalunya no era un regne i que ni tan sols no existia: que...[+]
Sabeu que hi ha uns pastissets a Suècia que es diuen...[+]