Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Fins i tot el passat es pot modificar; els historiadors no paren de demostrar-ho."
Jean Paul Sartre (1905-1980) Filòsof i escriptor francès
ARTICLES » 28-10-2006  |  CIèNCIA CATALANA
10645

La Carta d'En Colom al Gran Ca: 'prova de l'origen català del viatge de la descoberta', per en Manel Capdevila

La Carta d'En Colom al Gran Ca: "prova de l'origen català del viatge de la descoberta"

Al simposi de l'any passat vaig parlar del palès pas de la pólvora cap a occident per Catalunya (per molts motius que vaig detallar entre ells la gran quantitat de termes catalans al lèxic castellà de les armes fins l'extrem que els més importants, "pólvora" i "salnitre", vénen del català.

Vaig explicar també que hi ha proves documentals que el rei En Jacme va fer servir pólvora a la conquesta de València i que al Museu la "Real Armeria de Madrid", hi ha unes armes de mà molt primitives que van ser enviades al segle XIX des de Mallorca juntament amb el famós elm del Drac, i el seu director es va limitar a dir que "esto es imposible".

En acabar la meva ponència, l'amic Ferran Margarit em va venir a veure i em va ensenyar unes fotografies d'uns personatges fàcilment identificables com a mandarins. Li vaig preguntar: Xina?, i ell em va contestar: -"No, Ripoll".

Va continuar dient, que a la pàgina 182 del llibre d'en Garrigues "Colom català" s'hi parla de la recepció a Perpinyà, per part de Jacme I, d'una ambaixada del Gran Ca, i que el meu lligam de Catalunya amb la pólvora (que jo intuïa a través dels moros) podia explicar-se per aquesta "provada relació" de Jacme I amb Xina.

En Jordi Bilbeny m'havia fet aquesta pregunta: per què si els moros tenien la pólvora i nosaltres no, els vàrem poder vèncer? Les nostres armes portàtils aportades pels xinesos a partir d'aquesta ambaixada, van ser definitives contra els canons dels moros, que no servien per defensar.

Els ambaixadors del Gran Ca, al seu seguici, forçosament havien de portar artesans que ens van ensenyar la fabricació i ús de la pólvora i a Catalunya es donaven uns fets importants perquè el coneixement de la pólvora caigués en bona terra de llavor: teníem alquimistes (Ramon Llull, Arnau de Vilanova) i teníem salnitre (coves de Collbató, conegudes des del Neolític).

Com a colofó, vàrem passar a ser el "bressol" europeu del paper (el paper maché està directament lligat amb l'ús de la pólvora) quan Jacme I va conquerir Xàtiva. El rei en Jacme va ser el primer a fer servir paper per a documents oficials a partir de la conquesta de València i valencians eren també els artesans que van establir els molins de paper per tota Europa (encara que paper ve de "papirus", el terme anglès "paper" ve directament del català).

Van ser catalans els qui amb la pólvora van conquerir Múrcia, Almeria (Castell de Ferro, Roquetas), Màlaga, Sevilla (que es va conquerir per mar, quina marina tenia Fernando III?) i Melilla (Pere d'Estopinyà). Així mateix, molt important va ser el rol dels catalans a la conquesta de Granada i desprès de Nàpols (arquebusos), passant pel descobriment d'Amèrica i tot això a partir d'aquesta ambaixada!

Amb aquests ambaixadors xinesos identificats, la història va agafant forma. En Jordi Bilbeny fa molts anys que em diu que Marco Polo podria ser que fos català. El cercle es va tancant...


(Ponència presentada al 5è Simposi sobre la Descoberta Catalana d'Amèrica 2006.

Manel Capdevila



Autor: Manel Capdevila




versió per imprimir

  1. Arnau AF
    10-09-2021 16:36

    Hola Vicent i col·laboradors de INH.CAT, subscric el que diu al comentari.
    Moltes gràcies i Salutacions des de Sabadell.

  2. Vicent López Palau
    29-03-2018 15:37

    Bona vesprada, vull felicitar-vos per la gran tasca que porteu a terme amb la recuperació de la nostra història.Quan us vaig coneixer, vaig sentir que obrieu els meus ulls a un mon ple de possibilitats, al temps, que m'omplieu la imaginació amb noves questions. Per a mi ha estat molt estimulant seguir les vostres troballes.
    Salutacions des d'Alginet, País Valencià.

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35130
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Va tenir Castella els 8 milions d’habitants que ens diuen que va tenir, constituint així el motor i el nexe...[+]
L'any 1519 Barcelona era la capital del regnes de les Espanyes, quan Carles I va ser proclamat, el mes de Novembre...[+]
Si els Della Rovere eren els Rovira, llavors tindria sentit que al 1471, any que Francesco della Rovere esdevé el...[+]