Accediu  |  Registreu-vos-hi
"L'únic deure que tenim amb la història és reescriure-la."
Oscar Wilde (1854-1900) Dramaturg i novel·lista
NOTICIES » 11-01-2012
5407

La importància de ser Jordi Bilbeny

En David Morgades ens glossa la figura, l'actitud i l'obra d'en Jordi Bilbeny i la seva tasca per recuperar el nostre passat esborrat i manipulat, però que, d'alguna manera, encara és ben viu "més enllà de la necròpolis històrica".

Jordi Bilbeny

Diuen que la història l'escriuen els vencedors. Però millor encara seria dir que la reescriuen com més els convé, deixant per la posteritat uns registres extrets de la manipulació i la conspiració. En definitiva un llegat de mala fe barrejat amb un còdex que amaga els veritables fets del passat.

Aturar-se a pensar si tot allò que ens han dit és mentida, tenir prou coratge per intentar desemmascarar els farsants i esbrinar què amaguen amb arguments sòlids és la tasca que ja fa molt de temps es va proposar fer l'arenyenc Jordi Bilbeny. Un regal dels Déus pel país –si m'ho permeteu–: un valent que no té fe en les novel·les de duro i recela de les llibreries que han estat exposades massa temps a l'ombra del vent de les Espanyes.

És el nostre Indiana Jones: un aventurer capaç d'anar pel carrer amb gorra de llana amb borla i birret de color kiwi que reflecteix una personalitat única, extravagant, si voleu, però despuntant a la vegada. Un català que des de la fascinació refà el trajecte que ens ha portat als nostres dies seguint rastres i senyals que han estat ocultats i enterrats sota una gruixuda capa de pols.

Els seus estudis han pogut desembullar l'origen de l'almirall Colom i la seva relació amb la casa reial catalana, i ja són avalats sense reserves per altres historiadors internacionals totalment aliens al conflicte Catalunya-Espanya i, per tant, totalment objectius. Però la seva feina no acaba aquí. Encara hi ha llum a la llibreria de can Jordi Bilbeny i entre tasses de cafè aromàtic dilata la història assenyalant amb el dit als quatre vents la faramalla i xerrameca dels relats tergiversats pels espanyols.

Descobrir les llacunes històriques que evidencien enganys sobre l'origen d'en Sirvent i la desaparició de l'exemplar del Quixot escrit en català, els misteris que amaga l'escut d'armes d'en Leonardo i, en general, la censura que oculta els èxits de personatges dels països catalans, el converteixen en una amenaça pel govern espanyol. De moment aquests cretins es limiten a intentar ridiculitzar el treball d'en Bilbeny, amb somriures burletes i titllant-lo de boig i d'oportunista compulsiu, però, a la vegada, el miren de reüll, amb la mala cara d'aquell que se sent amenaçat i descobert.

Si en Bilbeny aconsegueix desentrellar més misteris que dobleguin els puntals de l'imperi de les Espanyes, que Déu l'agafi confessat, perquè l'ombra de la baioneta pot acabar per sentenciar-lo. El govern català hauria de protegir i donar tot el suport que calgui a l'Institut Nova Història per esvair l'amenaça de la confraria de poders fàctics que, quan es vegin del tot desolats, poden caure en la temptació d'incórrer en la violència " justificada" d'estat (por el bién de la patria española).

Estic segur que en un futur el país reconeixerà amb tots els honors la gran tasca d'algú a qui no li va tremolar la mirada quan va veure què hi havia més enllà de l'ombra de la necròpolis històrica.

David Morgades
octubre 14, 2011 |



Redacció: David Morgades




versió per imprimir

  1. francesc
    14-01-2012 13:19

    En jordi ha desentrellat el misteri, però ara, ja som molts els que coneixem l'enganyifa de l'estat espanyol.Gracies Jordi per la teva tasca, i per tornar-nos la nostra història i poder així adreçar el nostre rumb.

  2. m mercè
    12-01-2012 13:09

    perquè serveix la h-istòria? per tornar la dignitat d'un poble gràcies, Jordi

  3. Ramon Fusté
    12-01-2012 02:37

    Molt bon article i tan de bo sigui reconeguda la feina d'en Jordi Bilbeny en un futur. S'ho mereix.

  4. Francesc Magrinyà
    11-01-2012 16:50

    Jo també n'estic segur, que el país acabarà reconeixent la gran vàlua personal, les iniciatives que endega i l'excel.lent tasca desenmescaradora que en Jordi Bilbeny duu a terme.

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
34993
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Era mort En Joan Colom al 1484 com insisteixen a demostrar des del Centre d'Estudis Colombins, perquè així...[+]
Dues cartes del rei Ferran a en Diego Valera, a la tardor del 1476, en què el monarca dóna ordres d'atacar...[+]
Per què no s'ha recordat la gran victòria catalana contra els francesos a Grècia el 13 de març 1311? Quim...[+]