Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La història no és factual en absolut, sinó una sèrie de judicis acceptats."
Geoffrey Barraclough
ARTICLES » 25-09-2023  |  MèTODE DE LA NOVA HISTòRIA
1887

La meva experiencia de la “Universitat Nova Història”

Un jove estudiant d’Història, que ha assistit a la 10a Universitat, ens fa arribar el seu parer de la seva estada entre nosaltres.

Convent de Sant Francesc de Montblanc, seu de la 10ª edició de la UNH.

Aquest estiu 2023 he tingut l'oportunitat de viure una nova experiència a la meva vida i, sobretot, d’aprendre molt: participar a la 10a Universitat Nova Història. Va ser una gran alegria per a mi, però també va ser un fet important, perquè vaig veure com treballen els investigadors de l’INH, i vaig entendre que a la història ─o sigui, en el passat─ no hi ha tantes veritats com a vegades la historiografia oficial creu demostrar.

També existeix aquesta història amagada, ocultada, censurada, tergiversada i falsificada. Molts investigadors intenten recuperar el passat vertader o el que seria cert teòricament. Per norma general, cap persona d’aquesta fundació no inventa els fets, sinó que només interpreten les fonts. Llavors, surt algun dubte que no concorda ni lliga amb el que diu la història “més acceptada” per la comunitat acadèmica i científica.

Ha sigut un plaer conèixer gent de moltes parts de Catalunya i País Valencià, amb unes opinions i perspectives diferents de les meves o de la gent del meu entorn. L’organització d’aquesta desena trobada de la Universitat ha sigut espectacular, començant principalment pel lloc escollit per portar-la a terme, és a dir, el municipi de Montblanc, concretament el convent de Sant Francesc.

Doncs, una qüestió que m’ha agradat profundament ha sigut que no tots aquests investigadors són historiadors. O sigui, que hi havia gent que venia de diferents camps del coneixement com ara la filologia, la política, l’enginyeria, el periodisme, la música, les ciències empresarials, l’advocacia, etc.

La distribució de les conferències ha tingut un punt clau i positiu en la gestió del temps, ja que, després d’una o dues hores de divulgació, hi havia un descans, que era el tast d’algun producte de la zona o, simplement, el dinar. O havent sopat, el concert de piano o el recital de poesia feien acabar el dia amb alegria i felicitat.

Pel que fa a les presentacions de diversos temes, no puc dir que tot em va agradar, perquè, si afirmo això, llavors seria mentida. La veritat és que va haver-hi conferències on, d'una banda, vaig aprendre molt i, d'altra banda, vaig gaudir estupendament. En canvi, d’altres no em van agradar tant a causa que no vaig entendre bé el missatge que es volia transmetre o simplement el tema de què tractava.

A part de tot això, on vaig gaudir i aprendre molt van ser a les tertúlies de les taules, durant el dinar i el sopar, on he conegut gent i he xerrat molt, sobretot tractant temes de política actual catalana i d’història.

En conclusió, vull agrair a tot l’equip de l’Institut Nova Història, a tots els conferenciants, a tots els participants, i també als treballadors del Restaurant Sant Francesc, la seva feina i remarcar els canvis d’impressions que vaig tenir amb els companys dels dinars i els sopars.

Moltes gràcies a tothom. I fins a la propera.

Salut!

R. Vaquer



Autor: R. Vaquer




versió per imprimir

  1. Edmund Cooke
    03-10-2023 18:42

    ….quan aprenguis a pensar, és a dir, mai

  2. Alvaro Prim
    28-09-2023 17:38

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35873
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Va tornar una de les caravel·les colombines a Baiona, com diuen algunes cròniques? És un error creure que van...[+]
No deixa de ser soprenent que el terme anglès “marine” s’assembli tant al mot català “mariner” i que...[+]
Va viure Leonardo a Catalunya? Es va estar a Montserrat? Hi va tenir relació directa? Un estudi del recorregut...[+]