Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Fins i tot el passat es pot modificar; els historiadors no paren de demostrar-ho."
Jean Paul Sartre (1905-1980) Filòsof i escriptor francès
ARTICLES » 29-07-2018  |  PROJECTE COLOM
1542 lectures

La rèplica de la nau de Cristòfor Colom arriba a Portvendres

L’Institut Nova Història recomana per a aquestes vacances la 5a Universitat Nova Història a Montblanc i una anada a Portvendres, a la Catalunya Nord, per visitar-hi entre l’1 i el 12 d’agost una rèplica de la Nau «Santa Maria» de l’almirall català i descobridor d’Amèrica Cristòfor Colom. Notícia de la revista digital nord-catalana «La Clau».

Escut de Portvendres (font wikipedia)

El vaixell "Santa María" va arribar a Amèrica el 12 d'octubre de 1492

La Santa María, rèplica del vaixell llegendari de Cristòfor Colom farà una estada al port de Portvendres entre el 31 de juliol i el 13 d'agost.

El port de Portvendres rebrà la rèplica perfecta del vaixell Santa María, entre l'1 i el 12 d'agost. Aquesta embarcació mítica, entre les més famoses de la humanitat, va tenir un paper major quan els europeus van descobrir Amèrica. Després de més de dos mesos de navegació, el 12 d'octubre de 1492, la Santa María, capitanejada per Cristòfor Colom, va abordar l'illa de Guanahani. Mentrestant, aquest vaixell almirall havia hagut de fer una escala a Canàries, a l'illa de La Gomera, per avituallar-se i reparar el seu timó. La rèplica del més gran dels tres vaixells utilitzats pel navegador al servei de la cort d'Espanya és perfectament fidel a l'original. Pesa 200 tones, té 29 metres de longitud i 8 metres d'ample. L'autor de la primera travessia de l'oceà Atlàntic en deia d'aquesta nau "la capitana" o "la Nao", com una "nau", en llengua catalana.


Rèplica de la nau Santa Maria. Ajuntament de Portvendres
La Clau
Actualitat 
CULTURA
21.07.2018 03.00h
Dissabte, 21.7.2018. 03:00h
https://www.la-clau.net/info/la-replica-de-la-nau-de-cristofor-colom-arriba-a-portvendres-11969


versió per imprimir

Comentaris publicats

 1. CescT
  29-07-2018 23:16

  A mi em sembla que aquestes creus que es veuen a les veles són la creus de l'Ordre de la Mercè

 2. Santo Job
  29-07-2018 22:50

  No tenemos claro si la Santa María, más conocida como La Gallega, era una carabela o una carraca. En el diario transcrito por el padre Las Casas se habla de "tres carabelas", Oviedo también habla de tres carabelas, pero también se la denomina "nao", término genérico para una nave, palabra tomada prestada del catalán mucho tiempo atrás.

  En los documentos, por ejemplo, vemos esto:

  AGS, RGS,LEG,149305,4. Facultad a Juan de la Cosa, vecino de Santa María del Puerto, para sacar trigo de Andalucía y llevarlo a Guipúzcoa y Vizcaya. Merced que se le hace en remuneración de la nao perdida en el viaje que hizo por mar acompañando a Cristóbal Colón, en que fueron descubiertas las tierras de la Indias.

  AGS, RGS,LEG,149402,130. Facultad a Juan de la Cosa, vecino de Santa María del Puerto, -en remuneración de la nao en que iba por maestre, perdida en el viaje en que "fueron descubiertas las tierras e islas de la parte de las Indias"-, para sacar de Andalucía, excepto de Sevilla y de su tierra, 200 cahices de trigo, con condición de que lo haga en el término de nueve meses y que lo lleve a Guipúzcoa o a Vizcaya, concediéndosele exención del pago de derechos, salvo los del Almirante Mayor de la mar.

Afegeix-hi un comentari:

Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
19063 lectures
2019 INH 29 Pere Baladron/ «Similitud de cognoms entre els Colom de Barcelona i els dels Països Baixos»
2019 INH 30 Joan Casajuana/ «Orígens perduts de la guitarra i d’En Juan de la Enzina»
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Si En Colom a Castella va ser considerat sempre estranger, això volia dir que mai no hi va tenir casa. El fiscal...[+]
En Manel Capdevila ens explica que Catalunya va ser un regne i que a més, el terme que es va emprar per denominar...[+]
Pep Comajuncosa analitza les connexions de Calixt III amb la casa reial...[+]
Podia ser que un nen, criat al camp, sense contacte amb cap centre de coneixement tècnic, fos un dels enginyers i...[+]