Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Hi ha dues maneres d'enganyar-se. La primera consisteix a creure el que no és veritat; la segona, a negar-se a creure el que és veritat."
Søren Kierkegaard
OPINIó » 12-11-2012
17445 lectures

Les teories d'en Robert Higgs i en Jordi Bilbeny

En Xevi Mató creu que hi ha semblances entre el mètode d'anàlisi del prestigiós economista Robert Higgs i el d'en Jordi Bilbeny

Robert Higgs

Llegeixo en una entrevista al prestigiós economista Robert Higgs feta per n'Ángel Martín i publicada a La Escuela Austriaca desde Adentro II: Historias e ideas de sus pensadores (Unión Editorial, Madrid, 2011), aquest fragment sobre el coneixement i el mètode científic, que m'ha cridat molt l'anteció per tot el que fa referència a l'estudi de la nostra història:

"Además, a medida que aprendía más sobre econometría –no solo en la teoría, sino también en la práctica real– llegué a ser muy escéptico de cómo los economistas mainstream utilizan este conjunto de técnicas estadísticas. Por un lado, pocos prestan alguna atención a la calidad de los datos que emplean; la mayoría simplemente insertan datos tomados de fuentes estándar, normalmente bases de datos generadas por el gobierno. Por tanto, el resultado de sus ejercicios econométricos, independientemente de su método tan sofisticado en apariencia, es con frecuencia basura. Asimismo, aprendí que la econometría descansa en gran parte sobre supuestos falsos acerca del conjunto de datos utilizados en la estimación econométrica. Normalmente, en economía ninguna muestra se ha seleccionado genuinamente al azar en absoluto. El analista simplemente toma datos históricos –los únicos datos que existen o pueden existir sobre el tema en cuestión– y los trata como si fueran resultados de un procedimiento de muestreo al azar. Por esta razón, prácticamente toda la ceremonia asociada a los llamados contrastes de significación estadística está fuera de lugar y no significa lo que pretende significar. Mi vieja amiga Dierdre McCloskey ha estado instruyendo a la profesión mainstream desde hace décadas sobre este asunto, pero la práctica profesional en esta cuestión continúa igual que hace décadas".

Tot plegat em fa pensar automàticament amb la crítica d'en Jordi Bilbeny al mètode d'estudi i investigació en la historiografia actual. En Bilbeny arriba a les mateixes conclusions que en Higgs, pel que fa a l'ús indiscriminat d'informació dels científics de la història (economistes o historiadors) actuals, que no es pregunten mai si les dades que empren són realment certes.

Per tant i, com a conclusió, ens trobem que en Bilbeny, la seva recerca i el seu mètode són menyspreats a Catalunya per les seves institucions, mitjans de comunicació i científics, mentre que, paradoxalment, l'elit de l'economia americana (Escola de Chicago, Escola Austríaca, etc.), sense saber-ho, no fa res més que afirmar-ne la validesa, en demostrar, a la vegada, com d'errònies, falses i falaces són les recerques, mètodes i conclusions, precisament, d'aquells que ataquen, menyspreen o ignoren la feina d'en Bilbeny.

Xevi Mató

fonts: http://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Higgs

http://procesos-de-aprendizaje.libremercado.com/2011/09/15/entrevista-con-robert-higgs/

versió per imprimir

Comentaris publicats

  Afegeix-hi un comentari:

  Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


    EDITORIAL
  L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
  22554 lectures

  Aconseguits 5930€
  de 6000€
  Campanya finalitzada

  Més informació
  SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
  Subscriviu-vos al nostre butlletí
  Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
  Si els Della Rovere eren els Rovira, llavors tindria sentit que al 1471, any que Francesco della Rovere esdevé el...[+]
  Va poder viure 92 anys En Cristòfor Colom? Va poder creuar l’Atlàntic en el seu primer viatge als 78? Un marí...[+]
  Al núm. 27 de la revista dDona, del febrer del 2012, la seva directora Eugènia Carrasco hi publica un article...[+]
  Com és que tant En Vicenç Garcia com Cervantes van escriure uns elogis tan desmesurats a En Perot Rocaguinarda?...[+]