Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La història no és factual en absolut, sinó una sèrie de judicis acceptats."
Geoffrey Barraclough
ARTICLES » 07-12-2014  |  DESCOBERTA CATALANA D'AMèRICA
7013

Les troballes arqueològiques de Palos i el parer de l'INH

L'Institut Nova Història no veu rigor en les conclusions de les recents troballes que volen situar el port de Colom a La Fontanilla de Palos de la Frontera

Imatge de les excavacions a La Fontanilla de Palos. Foto: Agència EFE

Aquests dies la premsa espanyola ha difós a bastament un article que porta per títol: “Hallan el sitio exacto del que partió Colón hacia el nuevo mundo”. L'alcalde de Palos (Huelva) i alguns experts historiadors que fa uns mesos realitzen excavacions arqueològiques en terrenys d'aquesta població assseguren haver trobat 'el lloc exacte' des d'on varen salpar les embarcacions de l'expedició d'En Cristòfol Colom al Nou Món. L'Institut Nova Història celebra l'anunci d'aquesta troballa i accepta considerar que les restes podrien pertànyer a un antic port i part de les seves instal·lacions, però adverteix que en cap cas això aporta cap certesa del fet que En Colom pogués o no haver iniciat des d'allí la seva travessia.

Mitjançant un article de l'investigador Francesc Garrido i Costa, publicat al web de l'Institut Nova Història amb el títol 'Un parc temàtic a Palos de la Frontera?', l'entitat lamenta la credulitat incondicional amb què s'accepten certes troballes quan provenen de fonts espanyoles, malgrat que aquestes puguin presentar dubtes molt seriosos en els seus raonaments i procediments, mentre que, per altra banda, al llarg d'aquests anys els investigadors catalans que han demostrat amb articles, estudis, documents i mapes de l'època que a Pals de l'Empordà hi havia un port marítim important, no se'ls atorgui la mateixa consideració.

Segons En Garrido, en el cas andalús, a més, sorprenen afirmacions tan poc científiques com les que conclouen haver trobat 'el lloc exacte' d'on van partir les caravel·les, sense especificar a què respon tanta rotunditat. Igualment provoquen sospites les declaracions a la premsa del catedràtic Juan Manuel Campos respecte a la troballa, argumentant que el suposat port comptava amb un calat més que suficient per a la navegació, quan l'única prova que s'aporta és la seva simple opinió personal. Finalment, no es pot acceptar la veracitat de les conclusions de l'equip de La Fontanilla de Palos quan s'assegura que part de les restes trobades pertanyen a una taverna i a una duana, sense que s'hagi trobat cap document duaner amb segell o similar que ho demostri. I el més greu de tot plegat, és que s'acceptin a ulls clucs la versió d'uns fets adulterats i manipulats per la censura espanyola d'estat al llarg dels segles i ni tan sols es tinguin en compte les dades que assenyalen el port de Pals, a l'Empordà, com a l'autèntic port de sortida de la primera expedició transoceànica.

Per tot plegat, l'Institut Nova Història demana que s'apliquin les mateixes exigències de rigor i seriositat a les conclusions dels descobriments dels historiadors espanyols que les que s'exigeixen als historiadors catalans. Fer seguidisme de la credulitat interessada de certs mitjans de Madrid no ajuda en la recerca de la veritat d'uns fets històrics de tanta rellevància. I demana als periodistes catalans que siguin objectius i que, abans de fer seguidisme cec de la premsa espanyola es dignin a tenir en consideració totes les proves que apunten al port català de Pals.

Enllaç a l'article de l'Institut Nova Història: http://www.inh.cat/articles/Un-Parc-tematic-a-Palos-de-la-frontera-

Enllaç a les investigacions d'en Jordi Bilbeny i l'INH sobre el port de Pals de l'Empordà: http://www.inh.cat/articles/Raons-i-proves-per-la-identificacio-de-Palos-de-Moguer-amb-Pals-de-l 9;Emporda

Per més informació o entrevistes, no dubteu a contactar-nos.

Daniel S Bello



Autor: Daniel S Bello




versió per imprimir

  1. barbaroja
    13-12-2014 12:20

    HE ESCRITO:
    Con relación a lo que escrito: Marquesito, Parece que el tema del prenauta se introduce a interes de la corona, con el objetivo de deslegitimar los derechos de Colon y sus descendientes. El tema no es del todo inocente.
    Con relación a lo ANTERIOR, me viene a la menoría un dato que me parece interesante hacer constar, Añado: Al autor se le cita como licenciado Rodrigo Caro, Consultor del Santo Oficio, y juez de Testamentos, de Sevilla y su arzobispado. (vamos todo un funcionario)

  2. barbaroja
    13-12-2014 11:10

    Marquesito. Parece que el tema del prenauta se introduce a interes de la corona, con el objetivo de deslegitimar los derechos de Colon y sus descendientes. El tema no es del todo inocente.

  3. Marquesito
    12-12-2014 22:25

    Barbaroja:
    Gracias por la aclaración. El relato del prenauta parece que ya corría de boca en boca, por lo que refiere Fernández de Oviedo, y él lo considera falso. Se puede ver en su Historia General y Natural de las Indias, que es una mina de oro. No es sólo que cuente de todo, es que lo cuenta muy bien. El tipo sabía muchísimo y se nota en cada uno de sus escritos.

  4. barbaroja
    12-12-2014 19:37

    Marquesito, he reproducido este relato por surrealista, no tiene pies ni cabeza.
    El título del libro completo es:
    Antigüedades y Principado de la Ilustrísima ciudad de Sevilla y
    Chorografhia de su Convento jurídico, o antigua Chancilleria.
    De hecho son dos libros editados juntos.

  5. Xavier
    12-12-2014 13:21

    Ostres!, és de veres!

    (Pendona!)))

  6. Marquesito
    12-12-2014 13:02

    Xavier:
    Muy gracioso, majo, pero ahí pone otra cosa.

  7. Xavier
    12-12-2014 12:39

    Marquesito diu: "No voy a negar categóricamente la posibilidad de que Colón fuera un astronauta..."

    PERÒ QUE COLLONS DIUS!

  8. Marquesito
    11-12-2014 23:47

    Barbaroja:
    No voy a negar categóricamente la posibilidad de un prenauta, pero el nombre del piloto no aparece hasta siglo y medio después de Colón. Bartolomé de Las Casas da la posibilidad y Fernández de Oviedo (a quien aún no ha reclamado el INH comp catalán a pesar de ser un Valdés) tiene por falsa la teoría del prenauta.
    Es un asunto bastante complejo, pero me fío mucho de Oviedo en general.

  9. barbaroja
    11-12-2014 20:50

    JUAN SANCHEZ DE HUELVA, DE OFICIO DESCUBRIDOR.
    En el LIBRO titulado "Antigüedades, y Principado de la ilustrísima ciudad de Sevilla? Autor Rodrigo Caro año 1634 en la pág. 208 escribe: Fue así mismo natural de Huelva el primer hombre, que descubrió las Indias de Poniente, llamado Juan Sánchez de Huelva, el cual llevando con un barco grande mercaderías a Canaria, llegando cerca de aquella isla, fue arrebatado con un viento tan deshecho, que en diez y siete días le puso en las Indias; y habiendo tomado tierra, y considerado aquel no conocido mundo, ni visto hasta entonces, volvió a embarcarse, y otro viento deshecho lo volvió a Canaria en otros diez y siete días, pero tan mal tratado de los trabajos que había padecido, que luego enfermo mortalmente: mas siendo tratado, y regalado benignamente de Cristóbal Colon, que a la sazón se hallaba en aquella isla, le pago el hospedaje, con relación cierra de todo lo que había visto, y de aquí se origino el total descubrimiento de aquel mundo nuevo.
    POSDATA: FLIPAR CATEDRATICOS.

  10. barbaroja
    11-12-2014 18:34

    RIO TINTO, PUERTO DE PALOS
    En el LIBRO titulado "Antigüedades, y Principado de la ilustrísima ciudad de Sevilla? Autor Rodrigo Caro año 1634 en la pág. 89 escribe:
    El otro rio bien cercano a este, se llama Rio Tinto, o del Azige, nace cerca de la aldea de Rio Tinto, de una tierra muy áspera; y desde que nace hasta más de legua y media de su fuente, que se mezclan con las otras riberas, corre de color de azige, o del mismo color, que es un topacio; quaxa las arenas, por donde pasa, y las hace piedra muy firme: no nace en el cosa viva, antes mata las que echan en su agua, siendo pequeñas, porque las abrasa, y consume hasta las hiervas y arboles, que está en su ribera, poniendo todo de su color: dan esta agua a los ganados, cuando tienen lombrices, para que las mate, y pienso que por estas propiedades le llamaron los Romanos Vrium,?
    POSDATA: Rio ideal para pescar salmón verde.

  11. Xavier
    11-12-2014 17:14

    Amenaça, amenaça, que jo t'enviaré a aquest! :-),
    http://ca.wikipedia.org/wiki/Francesc_Gilabert_de_Centelles_Riu-sec_i_Fern%C3%A1ndez_de_Heredia

  12. barbaroja
    11-12-2014 11:15

    PUERTO DE PALOS
    Hay que haber estado en Palos para ver "n situ? el fangal. Cualquier persona normal se haría cruces de pensar que en esta villa estaban los grandes navegantes. ¿Y cartógrafos, quizás una escuela mundialmente conocida, como la de Sagres o la Mallorquina y no me refiero a la casa de las mantas, quizás había unas atarazanas donde construían los barcos y "Mestres d'Aixa? quizás los construían de memoria y sobre la marcha según reza un plafón del lugar?
    Bajo la influencia de la historia oficial, El Cartógrafo y marino D. José Montojo y Salcedo (1864-1876) propone la posibilidad de una derrota en línea recta por el centro del rio para salir por detrás de la isla de Saltes y el doctor Juan Antonio Morales del Grupo de Geología Costera de la Universidad de Huelva, propone una derrota en zigzag y una salida a través de la barra de Saltes. Esto pone en evidencia la dificultad de navegación del Tinto por ni decir la imposibilidad.
    En un mapa de 1755 de la villa de Huelva donde se incluye el rio Tinto y la villa de Palos se señala como actividad del lugar olivos y viñas ni rastro de actividad pesquera.
    Amenazo con CONTINUARA?

  13. Xavier
    10-12-2014 13:42

    ME N'HA SORTIT UNA DE LES QUE SABEN BALLAR!!!

    QUE CONTENT, QUE CONTENT, VAIG A FER-LI COVETA, QUE NO TINGUI FRED.

  14. Isidre
    10-12-2014 00:10

    en aquest web es dedica massa esforços a contestar i intentar neutralitzar personatges camuflats a qui el coneixement els importa ben poc. Només pretenen provocar i malintencionar respostes per desviar el tema. Aquí es mostra exemples, elements, analítiques i comparatives que, fins ara, mai havien traspassat l'anècdota. Els hi molesta..., ells sabran. Els qüestiona a ells?? No pas, es qüestiona un relat que ha imperat durant segles i que, mica en mica, anem desgranant i desmuntant.

  15. Xavier
    09-12-2014 18:47

    Doncs és simplement un problema d'espai.

    Tinc el piso ple de nines russes i ja no sé on posar-les, surt una darrere l'altra, i un altra i un altra... Ara em surten de les que primerament ja havia tret: ÉS UN MAI ACABAR!

    I damunt, de les dolentes, DE LES QUE NO SABEN BALLAR!!! Tot el dia aquí parades, mirant-me ben pintades.

    No em diguis que NO ÉS PER A AL·LUCINAR!
    A qui li ho conto no em creu.

  16. Xavier
    09-12-2014 13:56

    Ei, amic!
    Saps que passa, Jo? Algú m'ha deixat al portal de casa una "nina russa" (en el mal sentit de la paraula -- ja voldria jo, HA!) I NO S'ACABEN MAI, MAI, MAI..........

    T'ha passat mai cosa semblant?

  17. David
    09-12-2014 13:13

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  18. barbaroja
    09-12-2014 12:22

    CATEDRATICO Jaime Marquesina, purista del lenguaje.
    Te han echado de tu casa de Alcorcón por fantasma y no sabes dónde ir a tocar los albaricoques. Has ido a petar a la web de INH, y en tu "boira? mental estás convencido que es una web de literatura. ¿Has aportado algo útil a la sociedad que valga un céntimo? ¿Dinos si has escrito algo que valga la pena? Y podrem riure una estona. Una persona normal hace una crítica constructiva de los artículos, señala los puntos en que no está de acuerdo o bien aporta información para ampliar conocimiento.
    No sé si has dormido en el balcón, y este es el motivo que estés todo el día con cara de perro. Te recomiendo una actitud positiva. Ya que eres un catedrático ocioso, deberías ofrecerte como corrector de estilo de forma altruista, para aportar algo útil. Y de esta manera evitaras ser un "sapastre? social.

  19. David
    09-12-2014 04:21

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  20. Xavier
    08-12-2014 17:45

    Hola Jo!

  21. Jan Renard
    08-12-2014 17:19

    Jo no sé si serà molt important pel món l'inh, però al becari de la soraya el teniu més que impressionat.

  22. Jan Renard
    08-12-2014 17:08

    Tens raó Jo, sempre ho fan en català. Sort en tenim d'aquests guardians de les essències espanyoles que són tan objectius. David, vinga canvia't el pijama que ja fa una setmana que el portes. Amb el que et dóna la Soraya potser en tens prou per uns bons calsonsills de cotó..

  23. David
    08-12-2014 01:43

    Este artículo es sumamente importante. Cuando hay algún nuevo descubrimiento en cualquier campo de las humanidades, lo primero que quiere saber el mundo erudito es la postura del INH.

    Creo que ha sido muy acertado dar un enlace al artículo del gran experto arqueólogo / filólogo / historiador Francesc Garrido: con eso ya hay suficiente para callar a todos.

    "l'Institut Nova Història demana que s'apliquin les mateixes exigències de rigor i seriositat a les conclusions dels descobriments dels historiadors espanyols que les que s'exigeixen als historiadors catalans."

    Eso mismo. Si algún historiador catalán creyera en la teoría del Puerto de Pals, habría que tenerlo en cuenta.

    Y gracias por ofrecervos a hacer entrevistas. No es cada día que los medios tengan lo oportunidad de hablar con licenciados que han consultado viquipedia.

  24. David
    08-12-2014 01:34

    De hecho, Paolo, la amnesia era muy común en aquella época. Todo el munco sabía que Bosch y Durero y Erasmo y Cervantes y Cabot y Vespucci y Leonardo y Machiavelli y Castiglione y Rafael y Santa Teresa y todos los demás eran catalanes, y nadie pensó menionarlo en ninguna carta ni ningún documento ni ningún libro. Amnesia colectiva, obviamente. De hecho, tu diagnosis de amnesia es lo más inteligente que jamás has ecrito en esta web. En cuanto a la Cosmografía, si la lees entre las lineas, explica el asesinato de John Lennon.


    JO: no tienes la gran astucia de Paolo. Otra vez, no has acertado en cuanto a mi partido político. De hecho, nunca has acertado nada algo que demuestra definitivamente que los antisemitas no son precisamente los más inteligentes. Buena suerte la próxima vez!

  25. PAolo
    07-12-2014 22:47

    Quina cosa tan rara: el fill del descobridor, en la seva opus magna "Cosmografía de España", un cop arribat a descriure Huelva i lloc limítrofs, ni una paraula del port d'on suposadament el seu pare va sortir cap al descobriment del Nou Mon. No menciona ni Palos ni Moguer ni port ni pare. Amnesia?

  26. Marquesito
    07-12-2014 21:37

    Pues sí que hay constancia de puerto en Palos de la Frontera (Palos, como normalmente se le llama), como así lo evidencian varios documentos, por ejemplo del Registro General del Sello de la Corte, Legajo 149112, 168, cuyo encabezamiento transcribo:
    Que los concejos de las ciudades de Jerez y Cádiz, villas de Santa María del Puerto, Rota, Sanlúcar de Barrameda. Huelva, Palos y Moguer, y demás puertos de la mar, y de las islas de Canaria, maestres de naos, etc., no consientan que ningún canario ni canaria embarque ni pase a la isla de Gran Canaria, sin expresa licencia para ello de los Reyes, que habían prohibido que tales canarios estuviesen en dicha Isla, y mandado que fueren echados de ella y que si alguno volvía sin licencia real 'que muriese por ello'.
    Caso cerrado

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35122
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Si com exposa en Jordi Bilbeny, els Della Rovere són els Rovira de Morella, llavors Sixte IV hauria d’haver...[+]
Podia ser que un nen, criat al camp, sense contacte amb cap centre de coneixement tècnic, fos un dels enginyers i...[+]
Va tornar una de les caravel·les colombines a Baiona, com diuen algunes cròniques? És un error creure que van...[+]
La lectura de l'article "Lleonard i la Casa Catalana d'Itàlia'" d'en Jordi Bilbeny ens dóna moltes pistes de qui...[+]