Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Fins i tot el passat es pot modificar; els historiadors no paren de demostrar-ho."
Jean Paul Sartre (1905-1980) Filòsof i escriptor francès
ARTICLES » 16-01-2021  |  PROJECTE DE MEMòRIA HISTòRICA
1101 lectures

Mor Pere Claver, defensor dels esclaus a les colònies hispàniques d’Amèrica

Un català que va fer una gran feina a Amèrica en un temps en què, segons la història oficial, els catalans tenien prohibit d' anar-hi. L'urgellenc Pere Claver, missioner jesuïta, va dedicar la seva vida a defensar els esclaus africans. Article d'En Marc Pons a el nacional.cat.

Cliqueu-hi damunt per ampliar la imatge

El 8 de setembre de l’any 1654, fa 364 anys, moria a Cartagena de Indias (actualment Colòmbia), el missioner jesuïta Pere Claver i Sobocano, que durant quatre dècades (1615-1654) va ser el principal defensor dels esclaus africans al Virregnat de Nova Granada (actualment Colòmbia, Veneçuela, el Panamà i l'Equador). Pere Claver, que després de morir seria canonitzat per l’Església catòlica, va consagrar la seva existència a assistir i auxiliar els esclaus, a denunciar els maltractaments que rebien i a lluitar contra el sistema esclavista.

Pere Claver, nascut a Verdú (Urgell) l’any 1580 en una família de pagesos benestants, seria orientat cap a la carrera eclesiàstica, destinació habitual dels cabalers de classe agrària. Després de passar pels col·legis jesuítics de Barcelona, Girona i Mallorca, seria destinat a les colònies hispàniques d’Amèrica en missió evangelitzadora. Allà coneixeria el tràgic fenomen de l’esclavitud, i des del primer moment el combatria incansablement. A peu de moll, assistia els esclaus que desembarcaven els vaixells negreros, oferint-los menjar i beure, i fins i tot havia aconseguit traslladar els malalts a l’hospital.


Port de Cartagena de Indias. Font: wikipedia

La seva incansable lluita contra el sistema esclavista li va reportar l’enemistat dels traficants d’esclaus i de les classes oligàrquiques de la colònia. I malgrat tenir el suport de la poderosa comunitat jesuítica de Cartagena de Indias, seria perversament calumniat, injuriat i marginat, amb el propòsit d’obligar-lo a abandonar la seva actitud. Pere Claver, però, lluny d’ensorrar-se va multiplicar els seus esforços. Durant les quatre dècades de missió pastoral a les colònies hispàniques d’Amèrica s’estima que va prestar ajut, en algun moment o altre de la seva vida, a més de 300.000 esclaus.

https://www.elnacional.cat/ca/efemerides/marc-pons-mor-pere-claver-defensor-esclaus-colonies-hispaniques-america_302535_102.html

Marc Pons
Tarragona. Dissabte, 8 de setembre de 2018.
versió per imprimir

Comentaris publicats

  Afegeix-hi un comentari:

  Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


    EDITORIAL
  L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
  27214 lectures
  Joanjo Albinyana - La nissaga catalana dels TRastàmara i Ferran I de Nàquera
  Ferran Mozas - En cerca de Tartessos. Si existí, on era? Una revisió de les fonts
  SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
  Subscriviu-vos al nostre butlletí
  Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
  Una petita referència que en Joan Ventura troba en un llibre d'en Henry Kamen, li fa pensar que, efectivament,...[+]
  Després de dos anys de recerques i d’estudiar la biografia d’En Leonardo Da Vinci, En Jordi Bilbeny creu que...[+]
  En Henry Ettinghausen qüestiona la "decadència catalana" dels segles XVI i XVII, fa un repàs de la història de...[+]
  Són de Quevedo tots els poemes atribuïts a Quevedo? O com passa al llarg de tota la història de la literatura...[+]