Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La història és sempre una fantasia sense base científica, i quan es pretén aixecar un embull invulnerable i col·locar sobre ell una conseqüència, es corre el perill que una dada canviï i es vingui a baix tota la carcassa històrica."
Pío Baroja (1872-1956)
NOTICIES » 13-05-2012
2382 lectures

Plaça per al defensor del Colom català

Lluís Ulloa, l'investigador que va reactivar la qüestió de la catalanitat d'En Cristòfor Colom, finalment tindrà el nom d'una plaça de Barcelona

Futura plaça Lluís Ulloa, des d'on es podrà veure el monument a Colom

El districte de Ciutat Vella va aprovar abans-d'ahir posar el nom de Luis Ulloa a una placeta del Raval, urbanitzada recentment, situada entre el carrer del Cid i el de l'Arc del Teatre. Ulloa (1869-1936) va ser un historiador peruà especialista en temes colombins. De tall socialista, va fer part de la seva feina a Barcelona i va ser el primer a defensar la catalanitat de Cristòfor Colom.

Quan aquesta qüestió de nomenclàtor es va debatre en el ple, hi va haver un encès debat, amb aspectes d'allò més divertits (i fins i tot previsibles). CiU va defensar la proposta de donar aquesta denominació a la placeta per aquesta fita historiogràfica d'Ulloa. El PSC va votar-hi a favor, però sols recordant
"la trajectòria socialista", "independentment d'on va néixer un senyor". I ICV també hi va donar suport dient que cal posar noms de dona als carrers. El PP va demanar la retirada del punt –que no es va produir– i hi va votar en contra, amb una reacció furibunda: "El nom d'una plaça es dóna pels mèrits d'algú, no pels seus demè-rits, per donar una visió deformada de la història de Catalunya." L'any passat el Centre d'Estudis Colombins havia demanat que s'inclogués el nom d'Ulloa en el nomenclàtor de Barcelona.
versió per imprimir

Comentaris publicats

 1. AliBay
  05-11-2012 12:01

  El PP ha actuat molt conseqüentment, votant-hi en contra i reaccionant furibúndament. Res a objectar; han fet d'escanyols. Però el PSC dient que sí però compte que no volem dir que diem que sí perquè no volem dir que no però que hauríem de dir que no, em recorda la remenada de merda monumental que van fotre durant 20 anys amb el tema de les columnes de Montjuïc.

 2. Xavi Llobet
  22-07-2012 18:18

  I Unitat per Barcelona......?

 3. David
  23-05-2012 20:07

  Proposo que se li doni el nom de Luis Ulloa a la plaça i, perquè no s'hi oposi el PP, a un raconet li posem una placa d'un altre peruà il·lustre: Mario Vargas Llosa. Concretament al raconet del pipi-can.

Afegeix-hi un comentari:

Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
18061 lectures
Presentació de la universitat
El poble que Canta - Benvinguda
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
En Cesc Garrido, conscient que En Lleonard estaria vinculat a la casa reial catalana de Nàpols, identifica "La...[+]
Les cròniques ens relaten que En Cortès va assistir a les Corts de Toledo al 1528, a la tornada de Mèxic. Però...[+]
Quins fets ens narren els vitralls d'aquesta catedral belga? Com s'hi ordenen els escuts d'armes i els símbols?...[+]
Castella és Espanya? Espanya és i ha estat Castella? Els catalans érem espanyols? Massa sovint cometem l'error...[+]