Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La història és la mentida enquadernada."
Enrique Jardiel Poncela
ARTICLES » 05-12-2010  |  DESCOBERTA CATALANA D'AMèRICA
155878

Sobre l'origen de la bandera dels Estats Units d'Amèrica

Les reflexions sobre la bandera dels Estats Units ens poden donar més d'un ensurt. Respira i relaxa't, perquè les conclusions són altament colpidores.

La primera bandera de la Confederació Americana, era l'any 1861.

Quan ens preguntem en quina bandera europea s'inspira la dels Estats Units d'Amèrica, només podem recórrer a cinc banderes, perquè eren llavors cinc els estats que havien tingut una relació predominant i directa amb el Nou Món. Per tant, quina bandera hauria inspirat la dels EUA? L'anglesa? No. La francesa, tampoc. La portuguesa? mai. La castellana? Ni pensament. Totes aquestes banderes són molt diferents a l'americana i hi haurien calgut canvis estructurals massa profunds perquè arribessin a donar l'actual senyera ianqui. Les lleis de la vexil·lologia tampoc no ho haurien permès.
Llavors, ara que sabem per les meves recerques, i pels matisos que hi han afegit un gran tou d'investigadors en àmbits molt diversos, que el nou continent va ser descobert, conquerit, evangelitzat i poblat per catalans i que els escuts i les banderes catalanes apareixen en multitud de planifesferis, mapamundis i cartes de navegació; en múltiples gravats, pintures, llibres, banderes (tant de naus com d'exèrcits), ara és més fàcil interpretar-ho: la bandera dels EUA només i únicament té la catalana com a rerefons. Barres vermelles idèntiques. Si, a més a més, mirem endarrera en el temps, veurem com aquestes barres es van reduint a cinc, quatre, tres i dues.
Hi ha escuts americans i banderes americanes que són un calc de les catalanes, amb l'únic canvi de l'or per l'argent. I, fins i tot, en alguns gravats del segle XVI, que relaten les primeres conquestes al Nou Món, encara hi podem trobar les tropes catalanes lluitant amb aquesta mateixa bandera amb pals de gules sobre argent.
L'Armand de Fluvià, quan li vaig suggerir la possibilitat que l'argent pogués simbolitzar la "república", va dir que no hi ha cap llei heràldica que ho demostri. I possiblement sigui cert. I dic possiblement, perquè tant la vexil·lologia com l'heràldica, per bé que tendeixen a donar una visió científica de l'estudi de les banderes i de l'art del blasó, no són una veritat categòrica, absoluta i inamovible.
Ara bé: és evident que si la catalana amb l'or era una bandera reial, i el que es volia construir era una república, i la bandera resultant d'aquesta república és idèntica a la reial, però amb l'or canviat; en lògica, es pot deduir que l'argent podria ser el metall de la república, o una de les brisures amb què una futurible república catalana es podria haver dotat.
De fet quan es proclama la república espanyola, també, es donen canvis de colors a la bandera.
S'hi introdueix el morat de Castella, perquè fins llavors els colors castellans no havien estat tinguts en compte en l'elaboració de la simbologia política espanyola. És a dir, que el canvi de color és una manera com una altra de donar a les banderes un contingut polític nou o diferent.
Sigui com sigui, i al marge de si l'or reial es va transformar en argent republicà, el que queda palès en observar a simple cop d'ull la bandera americana és que és un calc evident de la catalana. Queda palès que la bandera americana no es pot comprendre sense el patró català.

Jordi Bilbeny




versió per imprimir

  1. Franquinspain
    09-12-2021 12:12

    Queralt adormit surt del llit

    Querató desbarrador dorm bonicó

    Dorm.

  2. Guillem Caralt
    16-11-2021 03:02


    "Quan ens preguntem en quina bandera europea s'inspira la dels Estats Units d'Amèrica,"



    Com es de facil enganyar als sectaris! Ens preguntem en quina bandera europea s'inspira la bandera de Brasil, d'Argentina, de Canada', de Cuba, de Jamaica...de qualsevol pais? Obviament no. Bilbeny posa la pregunta per indicar una relacio' que senzillament no existeix.



    "només podem recórrer a cinc banderes, perquè eren llavors cinc els estats que havien tingut una relació predominant i directa amb el Nou Món."



    I HOLANDA? QUINA IGNORANCIA MES ABSOLUTA! La relacio' d'Holanda amb el nou mon va ser 1000 vegades mes important que la relacio' amb "l'Estat Catala'".



    Mare meva que patetic. I cap de vosaltres veu la trampa.

  3. De Pere
    16-03-2021 10:27

    L'any 1951 es va estrenar a tot el planeta una superproducció musical del seu temps, rodada amb fins divulgatius titulada Royal Weddings.
    L'objecte de la seva producció era mostrar als espectadors l'oritge de les barres Americanes. Potser els que pateixen de negacionisme al català no puguin assimilar el contingut de l'espectacle musical central amb les barres catalanes, però la resta de la població no tindrà problemes cognitius.

  4. Hola Pepsicola
    21-02-2021 14:19

    Por esa deducción todas las banderas a rayas del mundo son inspiradas en la catalana.

  5. jesusEsCatalan InstitutoDeTusCojones2
    20-06-2020 21:48

    Como cuento de ciencia ficción esta muy bien y como comedia...Vergüenza te debería dar inventarte todas estas gilipolleces, desde luego de profesional tienes muy poco.

  6. Manolet
    30-04-2019 09:30

    Podeu veure un article més complet sobre aquest tema a

    https://www.histo.cat/principal/preview/la-senyera-a-l-escut-presidencial-dels-eua

  7. De Pere.
    13-04-2017 18:03

    Esteu convidats a vore el capitol 7 de la 10 temporada de Big Bang Theory, relacionat amb el tema banderes i aquest article.

  8. Xavier Laserrada
    11-06-2016 15:48

    Juannnto, no se si el llamado Jesús de Nazareth era descendiente de catalanes, pero lo que si es cierto es que la Casa de Barcelona, eran reyes de Jerusalen, derechos que pasó al Estado español, hasta que la dictadura españolista y fascista pro nazi del general franco renunció a los derechos a favor del Estado de Israel, a cambio de que?, no te preocupes, es un tema que tengo en estudio, o sea que Iesú tal vez no era catalán, pero sus familia y la de Maria de Magdala se movian por Irlanda y la Provença, o sea que . . .

  9. Josep V
    03-06-2016 17:06

    La preferència pel castellà per banda dels detractors d'aquesta pàgina, escrita en català, és indicativa per si mateixa. Vol dir que heu posat els dits a la nafra; com els cou!
    Si els importés un rave no escriurien res!

  10. Marcus Tarragona Hispania
    01-06-2016 20:29

    Cómo no! Todo lo que lleve franjas rojas, está vinculado a Cataluña, excepto la bandera de España que no tiene nada que ver, ya que españa es un invento castellano para destruir catalunya, la nación tocada por Dios, hay que ver, la pregunta es porque ninguna Academia o institución americana se ha postulado ante tal descubrimeine, de ser cierto todo lo que se publica en este instituto estamos ante los mayores descubridores a nivel histórico de la humanidad en el último siglo!
    Todos creíamos que la bandera americana, era una derivación de la de las compañías de las Indias occidentales, añadido de estrellas un símbolo ampliamente utilizado en masoneria, pero no! El origen es la señera!

  11. Ja soc allí
    26-02-2016 10:14

    Indubitadantemente que la bandera americana proviene de la señera.

    Cuando el general Custer estaba en el suelo alcanzado por una flecha sioux en Little Big Horse; alzó su mano ensangrentada le indicó al portaestandante: "Agafa el flag y llévatelo a nuestra querida Lérida y allí mismamente lo entierras,....es la cuna de nuesta bandera americana"...

    ¡Quina bonico!...¡snif!...

  12. Guifré el Pilós
    16-11-2015 19:15

    Pel que fa a mamarrachos tan sols cal veure la quantitat que pul·lulen per aquí, sobretot els dies en què els deixen sortir de la seva corralina per ventilar-se una miqueta.

  13. Roger de Llúria
    05-11-2015 17:13

    No feu cap favor a Catalunya publicant aquestes mamarratxades

  14. herzleid
    05-11-2015 16:16

    Como mis cojones, también están basados en la bandera de Cataluña. Y mi ojete es la estrella de la independentista.

  15. Ignasi
    04-11-2015 19:59

    Claro, esta inglesa de 1600 también está basada en la senyera. Muy gracioso lo de este instituto de comediantes.
    https://en.wikipedia.org/wiki/East_India_Company#Flags

  16. No se
    04-11-2015 19:41

    Jajajaja, como chiste es muy bueno.

  17. Monchito
    04-11-2015 19:24

    true story

  18. Juan La Puerta
    04-11-2015 18:52

    Claro, y Colón era catalán

  19. Pep
    04-11-2015 18:31

    Claro que sí, como Cervantes , ni hacía falta que incluyera en el Quixote que los molinos de la mancha tenían esteladas .

  20. Anonimo
    04-11-2015 17:47

    Pensaba que esto era como el mundo today, muy triste resulta que semejantes personajes puedan dedicarse a esto con el dinero de los impuestos españoles y más triste es que los catalanes se lo permitan. Ojalá se independizaran para que la vergüenza solo fuese ajena.

  21. joannnto
    04-11-2015 17:34

    Si ya todos sabemos que Jesucristo provenía de familia catalana. Que es una bandera más o menos

  22. yo
    04-11-2015 17:26

    dejad de gastar el dinero en tonterías y comenzad a utilizar el dinero en pagar a proveedores y trabajadores

  23. De Pere.
    25-07-2015 17:20

    Usu, la guitarra catalana dona per a molt, dona inclos camp per a la ciencia, pero astó es anyunyarse del contingut del article,

  24. Usu
    25-07-2015 14:17

    Uno de los inventos catalanes contemporáneos más importantes es,sin duda, la teoría de cuerdas

  25. Anom
    25-07-2015 13:56

    De hecho está científicamente demostrado que el Big Bang y el oxígeno son inventos catalanes.

    y no olvidemos a Michael Jackson y Elvis, ambos de Tarragona y Gerona respectivamente.

  26. De Pere.
    04-07-2015 19:16

    Es curios la força que tenen les imatges a la gran pantalla, li mostres al public unes veles bicolors fetes en tecnologia actual, tecnologia impensable en la societat viquinga i tots creuen que en aquell temps els viquings tenien grans telars bicolors.

  27. Xavier
    04-07-2015 12:00

    De la catalana pot haver discussió si realment ve dels víkings o no, tal volta sí, però de la nord-americana, i segurament per ser els primers visitants o, si més no, els primers en divisar aquelles terres, ni hi ha cap dubte que és clarament vikinga, de ben segur!

    http://4.bp.blogspot.com/-k9lZJOodrOE/U7bQ-LflUhI/AAAAAAAAaRE/Q50Kt-K0dqY/s1600/Feliz+4+de+Julio.jpg

  28. gotha launia
    04-07-2015 00:49

    La bandera catalana i la nordamericana comparteixen un mateix origen: els vikings
    http://gothalaunia.blogspot.com/2014/11/los-inicios.html

  29. Oriol
    16-06-2015 11:34

    Rid

  30. Lluís
    28-05-2015 22:13

    Ep Nom, m'agradaria saber ben bé en què consisteix la nosa que et faig. Em té ben encuriosit. És res del que hagi escrit? No sé res de cap Montblanc ni cap nova UNH, per cert. Potser no m'hi han convidat. :)

  31. Xavier
    27-05-2015 11:37

    Ah, i que consti que a mi l'idea del descolorit em resultava força atracativa.

  32. Xavier
    27-05-2015 11:26

    A veure, açò de la bandera dels EUA, doncs no dic que no es continuï amb la recerca, però clar, sinó existís aquesta bandera de la Companyia de les Índies Orientals seria una cosa, que es d'on segons la seva pròpia historia els EUdencs diuen que surt (i no penso que aquests vulguin emmascarar res), però existint, i pel que sembla, agafada de lo que era l'emblema dels Tudor sota l'Elizabeth I, doncs ja restaria investigar si aquesta bandera dels Tudor té alguna cosa a veure amb la senyera per la Caterina d'Aragó o pel que sigui, per sostenir l'origen català de la senyera dels EUA, però alhora ja no d'inspiració directa del americans alhora de fer-la diria jo. Així ho veig ara per ara.

  33. super
    24-05-2015 11:36

    francisco... els americans han escrit la historia de la seva bandera i se'ls ha de respectar...perque són ells qui escriuen la seva historia... i la historia de la senyera? i la historia de Catalunya? la poden escriure els catalans? se'ns ha de respectar? hem de demanar permís a algú?

  34. Francisco Martins
    23-05-2015 23:34

    OK...
    Veo que no hay por donde cogerlo esto.... La verdad es que hasta el Big Bang es catalán... Es una lastima que se deforme la historia de esta manera, contra el resto del mundo, que efectivamente ha organizado un complt contra Calalunya para hundirla... La potencia catalana y la sombra que hacia sobre las grandes potencias industriales del siglo 19 a 20 o sobre la soberania del mediterraneo en los siglos del principio de nuestra con los romanos... no hay nada en la faz de la tierra que no haya tenido como cuna Cataluña... Si todo esto que se cuenta fuera verdad, no pensais que al nivel cultural internacional tendriais mucho mas apoyos? No pensais que al nivel internacional la ultima de las preocupaciones es deformar la historia de los demas? Es una falta de respeto, que por ejemplo se mantenga un origen catalan a la bandera americana, porque su historia, ellos mismo la han escrito... Espero que tengais la oportunidad un dia de dejar de manipular la historia, no tengo realmente palabras por lo que veo escrito en esta pagina... Adios

  35. Francisco Martins
    22-05-2015 09:42

    Veanse Bandera de Downman... anterior a 1700.

    Espero que nadie haga el inventario de las banderas con 13 rayas en horizontal en el mundo para que tenga el origen catalan que no tiene o las que tengan 9 franjas como la actual catalana, porque sino algun otro dira que las banderas de Holanda, Alemania, Bolivia, Etiopia, Rusia tienen como origen la bandera española por ser estos paises posteriores a la contitución de España y llevar 3 franjas...

  36. Francisco Martins
    20-05-2015 19:21

    Perdonad, se me olvido lo esencial: la fuente, es un documento oficial, y esta recogido en a resolution adopted by the Marine Committee of the Second Continental Congress at Philadelphia on June 14, 1777. The resolution read:

    "Resolved, that the flag of the United States be thirteen stripes, alternate red and white; that the union be thirteen stars, white in a blue field representing a new constellation."

    Intentare traeros una copia del original si es posible, pero es como poner en duda el primer articulo de La Déclaration des droits de l'homme et du citoyen de 1789, "Tous les Hommes naissent et demeurent libres et égaux en droits"

  37. Francisco Martins
    20-05-2015 17:13

    El senyor Francisco Martins que viaja mas alla de Santa Coloma de Farners no es un inculto, si es lo que quiere hacer entender el Sr. Lluis. Mi fuente es la historia tal y como se cuenta en el resto del mundo que no ha montado nigun complot contra Catalunya... Mi fuente son libros de hisoria de EEUU, son libros de historia de Great Britain o de Francia.... La bandera no se ha descolorido, el azul, el blanco y el rojo, siempre han estado en las banderas del Reino Unido y de Francia, que fueron los ultimos paises de influencia en el aerea de los EEUU de aquel entonces... Lafayette, no es Catalan, es frances, aunque no os guste, los primeros derechos humanos escritos son fruto de aquella epoca, y asi es la historia, no hay otra... Y que alguien se atreva a decir que Francia o Reino Unido (Que no Inglaterra como dicen el el texto) no tuvo influencia en el momento de la decisión de la bandera, es como decir que no fue Francia que regalo la Estatua de la Libertat a EEUU, sino Catalunya... Las barras de la bandera son trece por una obviedad que no es la de la bandera catalana, las estrellas en el fondo azul, son otra obviedad que no tiene relación ninguna con la bandera cubana, que esa si la habeis copiado... No os apropries la historia que no os corresponde, que la historia catalana es suficientemente bonita como para que alguien le quite credito... Gracias

  38. Lluís
    19-05-2015 22:56

    El senyor Francisco Martins no cita cap font, i el seu text tampoc cita cap font. Està redactat com malhauradament trobem molts llibres d'història: com si el que ho explica ho hagués viscut. Pel que he vist, una possible font és aquesta web: http://usa.usembassy.de/government-flag.htm">usaembassy.de.

  39. Xavier
    19-05-2015 22:14

    Llavors les barres blanques no és pel descolorit?

  40. Francisco Martins
    19-05-2015 21:34

    During the night of September 13, 1814, the British fleet bombarded Fort McHenry in the harbor at Baltimore, Maryland. Francis Scott Key, a 34-year old lawyer-poet, watched the attack from the deck of a British prisoner-exchange ship. He had gone to seek the release of a friend but they were refused permission to go ashore until after the attack had been made. As the battle ceased on the following morning, Key turned his telescope to the fort and saw that the American flag was still waving. The sight so inspired him that he pulled a letter from his pocket and began to write the poem which eventually was adopted as the national anthem of the United States--"The Star Spangled Banner." Key was returned to Baltimore and later that day took a room at a Baltimore tavern where he completed the poem. Years later, Key told a hometown audience in Frederick, Maryland:

    "I saw the flag of my country waving over a city-the strength and pride of my native State-a city devoted to plunder and desolation by its assailants. I witnessed the preparation for its assaults. I saw the array of its enemies as they advanced to the attack. I heard the sound of battle; the noise of the conflict fell upon my listening ear, and told me that 'the brave and the free' had met the invaders."

    The joint Committee on Printing is pleased to present the latest edition of Our Flag. This Congressional publication briefly describes the history of the flag, and sets forth the practices and observances appropriate to its display. The Committee hopes that this document will be both useful and informative to its audience.

    ACKNOWLEDGMENT

    The Joint Committee on Printing extends thanks and appreciation to the individuals and organizations that contributed their knowledge to this booklet.

    "Let the praise, then, if any be due, be given, not to me, who only did what I could not help doing, not to the writer, but to the inspirers of the song!"

    The Stars and Stripes originated as a result of a resolution adopted by the Marine Committee of the Second Continental Congress at Philadelphia on June 14, 1777. The resolution read:

    "Resolved, that the flag of the United States be thirteen stripes, alternate red and white; that the union be thirteen stars, white in a blue field representing a new constellation. "

    The resolution gave no instruction as to how many points the stars should have, nor how the stars should be arranged on the blue union. Consequently, some flags had stars scattered on the blue field without any specific design, some arranged the stars in rows, and some in a circle. The first Navy Stars and Stripes had the stars arranged in staggered formation in alternate rows of threes and twos on a blue field. Other Stars and Stripes flags had stars arranged in alternate rows of four, five and four. Some stars had six points while others had eight.

    Strong evidence indicates that Francis Hopkinson of New Jersey, a signer of the Declaration of Independence, was responsible for the stars in the U.S. flag. At the time that the flag resolution was adopted, Hopkinson was the Chairman of the Continental Navy Board's Middle Department. Hopkinson also helped design other devices for the Government including the Great Seal of the United States. For his services, Hopkinson submitted a letter to the Continental Admiralty Board asking "whether a Quarter Cask of the public Wine will not be a proper & reasonable Reward for these Labours of Fancy and a suitable Encouragement to future Exertions of a like Nature." His request was turned down since the Congress regarded him as a public servant.

    During the Revolutionary War, several patriots made flags for our new Nation. Among them were Cornelia Bridges, Elizabeth (Betsy) Ross, and Rebecca Young, all of Pennsylvania, and John Shaw of Annapolis, Maryland. Although Betsy Ross, the best known of these persons, made flags for 50 years, there is no proof that she made the first Stars and Stripes. It is known that she made flags for the Pennsylvania State Navy in 1777. The flag popularly known as the "Betsy Ross flag," which arranged the stars in a circle, did not appear until the early 1790's.

    The claims of Betsy Ross were first brought to the attention of the public in 1870 by one of her grandsons, William J. Canby. In a paper he read before the meeting of the Historical Society of Pennsylvania, Canby stated:

    "It is not tradition, it is report from the lips of the principal participator in the transaction, directly told not to one or two, but a dozen or more living witnesses, of which I myself am one, though but a little boy when I heard it. . . . Colonel Ross with Robert Morris and General Washington, called on Mrs. Ross and told her they were a committee of Congress, and wanted her to make a flag from the drawing, a rough one, which, upon her suggestions, was redrawn by General Washington in pencil in her back parlor. This was prior to the Declaration of Independence. I fix the date to be during Washington's visit to Congress from New York in June, 1776 when he came to confer upon the affairs of the Army, the flag being no doubt, one of these affairs."

    The first flag of the colonists to have any resemblance to the present Stars and Stripes was the Grand Union Flag, sometimes referred to as the Congress Colors, the First Navy Ensign, and the Cambridge Flag. Its design consisted of 13 stripes, alternately red and white, representing the Thirteen Colonies, with a blue field in the upper left-hand corner bearing the red cross of St. George of England with the white cross of St. Andrew of Scotland. As the flag of the revolution it was used on many occasions. It was first flown by the ships of the Colonial Fleet on the Delaware River. On December 3, 1775, it was raised aboard Captain Esek Hopkin's flagship Alfred by John Paul Jones, then a Navy lieutenant. Later the flag was raised on the liberty pole at Prospect Hill, which was near George Washington's headquarters in Cambridge, Massachusetts. It was our unofficial national flag on July 4, 1776, Independence Day; and it remained the unofficial national flag and ensign of the Navy until June 14, 1777, when the Continental Congress authorized the Stars and Stripes.

    Interestingly, the Grand Union Flag also was the standard of the British East India Company. It was only by degrees that the Union Flag of Great Britain was discarded. The final breach between the Colonies and Great Britain brought about the removal of the British Union from the canton of our striped flag and the substitution of stars on a blue field.

    When two new States were admitted to the Union (Kentucky and Vermont), a resolution was adopted in January of 1794, expanding the flag to 15 stars and 15 stripes. This flag was the official flag of our country from 1795 to 1818, and was prominent in many historic events. It inspired Francis Scott Key to write "The Star-Spangled Banner" during the bombardment of Fort McHenry; it was the first flag to be flown over a fortress of the Old World when American Marine and Naval forces raised it above the pirate stronghold in Tripoli on April 27, 1805; it was the ensign of American forces in the Battle of Lake Erie in September of 1813; and it was flown by General Jackson in New Orleans in January of 1815.

    However, realizing that the flag would become unwieldy with a stripe for each new State, Capt. Samuel C. Reid, USN, suggested to Congress that the stripes remain 13 in number to represent the Thirteen Colonies, and that a star be added to the blue field for each new State coming into the Union. Accordingly, on April 4, 1818, President Monroe accepted a bill requiring that the flag of the United States have a union of 20 stars, white on a blue field, and that upon admission of each new State into the Union one star be added to the union of the flag on the fourth of July following its date of admission. The 13 alternating red and white stripes would remain unchanged. This act succeeded in prescribing the basic design of the flag, while assuring that the growth of the Nation would be properly symbolized.

    Eventually, the growth of the country resulted in a flag with 48 stars upon the admission of Arizona and New Mexico in 1912. Alaska added a 49th in 1959, and Hawaii a 50th star in 1960. With the 50-star flag came a new design and arrangement of the stars in the union, a requirement met by President Eisenhower in Executive Order No. 10834, issued August 21, 1959. To conform with this, a national banner with 50 stars became the official flag of the United States. The flag was raised for the first time at 12:01 a.m. on July 4, 1960, at the Fort McHenry National Monument in Baltimore, Maryland.

    Traditionally a symbol of liberty, the American flag has carried the message of freedom to many parts of the world. Sometimes the same flag that was flying at a crucial moment in our history has been flown again in another place to symbolize continuity in our struggles for the cause of liberty.

    One of the most memorable is the flag that flew over the Capitol in Washington on December 7, 1941, when Pearl Harbor was attacked. This same flag was raised again on December 8 when war was declared on Japan, and three days later at the time of the declaration of war against Germany and Italy. President Roosevelt called it the "flag of liberation" and carried it with him to the Casablanca Conference and on other historic occasions. It flew from the mast of the U.S.S. Missouri during the formal Japanese surrender on September 2, 1945.

    Another historic flag is the one that flew over Pearl Harbor on December 7, 1941. It also was present at the United Nations Charter meeting in San Francisco, California, and was used at the Big Three Conference at Potsdam, Germany. This same flag flew over the White House on August 14, 1945, when the Japanese accepted surrender terms.

    Image of the ship.
    Following the War of 1812, a great wave of nationalistic spirit spread throughout the country; the infant Republic had successfully defied the might of an empire. As this spirit spread, the Stars and Stripes became a symbol of sovereignty. The homage paid that banner is best expressed by what the gifted men of later generations wrote concerning it. The writer Henry Ward Beecher said:

    "A thoughtful mind when it sees a nation's flag, sees not the flag, but the nation itself. And whatever may be its symbols, its insignia, he reads chiefly in the flag, the government, the principles, the truths, the history that belongs to the nation that sets it forth. The American flag has been a symbol of Liberty and men rejoiced in it.
    "The stars upon it were like the bright morning stars of God, and the stripes upon it were beams of morning light. As at early dawn the stars shine forth even while it grows light, and then as the sun advances that light breaks into banks and streaming lines of color, the glowing red and intense white striving together, and ribbing the horizon with bars effulgent, so, on the American flag, stars and beams of many-colored light shine out together . . . ."
    In a 1917 Flag Day message, President Wilson said:

    "This flag, which we honor and under which we serve, is the emblem of our unity, our power, our thought and purpose as a nation. It has no other character than that which we give it from generation to generation. The choices are ours. It floats in majestic silence above the hosts that execute those choices, whether in peace or in war. And yet, though silent, it speaks to us-speaks to us of the past, of the men and women who went before us, and of the records they wrote upon it. "We celebrate the day of its birth; and from its birth until now it has witnessed a great history, has floated on high the symbol of great events, of a great plan of life worked out by a great people.... "Woe be to the man or group of men that seeks to stand in our way in this day of high resolution when every principle we hold dearest is to be vindicated and made secure for the salvation of the nation. We are ready to plead at the bar of history, and our flag shall wear a new luster. Once more we shall make good with our lives and fortunes the great faith to which we were born, and a new glory shall shine in the face of our people."

  41. Er Maki
    08-05-2015 13:59

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  42. Joan Miquel Servent
    22-04-2015 19:28

    Da gusto ver cómo los impuestos se siguen dedicando a tan buen fin. Que unos cuentistas se peguen la vidorra.

  43. tarragoní i espanyol!
    22-04-2015 18:08

    en que quedamos pués celebramos o no el 12 de octubre? no se puede alardear de conquistar américa y atribuirle luego los trapos sucios a los "castellanos" enfin... cada dia me hace reir mas
    que dicen los historiadores americanos sobre esto?
    si quereis un simbolo hispánico y por tanto catalán fijaos en el símbolo del dolar,es nuestro "plus ultra" y nada de sandeces! los colores de la bandera americana son los de la compañia de las indias occidentales!

  44. Xavier
    22-04-2015 14:32

    No siguis emprenyador, xavier. Mira que t'agrada desanquetar, hi, hi.

  45. as
    22-04-2015 00:40

    aun me estoy riendo, madre mía esto ya no tiene nombre, sr manel por si no lo sabe la ropa blanca cuando pasa mucho tiempo guardada se amarillenta. Su blog quedaría mas serio si no se equivocase con esas pruebas tan fáciles de desmentir

  46. xavier
    21-04-2015 23:43

    http://es.wikipedia.org/wiki/Compa%C3%B1%C3%ADa_Brit%C3%A1nica_de_las_Indias_Orientales

    ¿Pero no se inspiraron en la bandera de la Compañía de las Indias? Vaya tela con la historia catalana... cuantas cosas desconocía...

  47. Xavier
    14-04-2015 14:05

    Gràcies Peret, molt bon so!

    Veus com no mentia, Lucía. Informa't abans d'opinar.

  48. De Pere.
    11-04-2015 17:15

    Xavier, per que antengues lo dit per aquesta senyoreta et convide a escoltar el comensament del tema "Get Back" en directe, el del terrat, on podras escoltar mes d'una paraula catalana a la presentació del tema.
    Tambe dir-li a voste senyoreta que per comensar, tras la batalla d'Almansa, trovan-mos nos sense ejercit per ordre real, les tropes de vostes entraren casa per casa i totes les families que tenien llibres a casa, val dir totes les families lletrades, foren pasades a ferro, quedant la població dels meus majors reduida en un vuit per cent.
    Desde aquell temps fins ara vostes han tingut com a sport habitual afusellar catalans, durant tres segles continuats.

  49. Xavier
    12-03-2015 13:12

    Hala que mala!

    A veure,

    ser o no ximples no té res a veure amb el fet de voler la independència. Són molts els països independents plens de ximples.

    Van ser 50 o 60 anys els que vam quasi-capitalitzar els catalans la colonització d'Amèrica i segurament, en molts casos, "adaptant-se" a la "Lengua del Imperio" tal com succeïa, per pressió, a la península. Ara han passat 500 anys, però encara es troben traces del català a Amèrica.

    Per altra banda, has relliscat a l'hora de nomenar a Els Vitels com a part de la cultura usurpada: Els Vitels eren i són part de la cultura catalana. El Pau Bacardí, Joan Lledó, Jordi Arrissó i en Ringet Estelat eren tots del Bages.

  50. Xavier
    14-01-2015 20:47

    Ferd, potser, fred, MAI.

  51. De Pere.
    14-01-2015 20:23

    Ferd, fred. Pot ser te la tornes a trovar i escoltaras les paraules del cap, segur que t'agradaran.

  52. Xavier
    14-01-2015 20:03

    Sí clar! Doncs mira, l'escena que cites del cap apatxe la recordo perfectament, quan el John Turturro diu allò que ha quedat gravat en nostres cors de "Abans pell blanca que viure alienat". I el Turturro, per si ho vols saber, dins d'aquesta brigada pertanyia al batalló Washington, bacora! M'ensenyaràs tu ara història hispano-flamenca a mi..., apanyats anàvem!

  53. De Pere.
    14-01-2015 17:56

    Benvolgut Xavier; les teves paraules em diuen clarament, al cent per cent, que no vegueres eixa pelicula en saviesa, per que si fos aixi recordaries en força claretat i fins a la fi dels temps, les paraules que el cap Apatxe ens dedica, com a un membre mes de la brigada Lincon, en ajut a la nostra llibertat, aixi que...

  54. Xavier
    13-01-2015 20:31

    En el darrer comentari m'he equivocat d'article, aquí no tocava, si voleu esborrar-ho...

  55. Xavier
    13-01-2015 20:24

    També és cert, Lluís, que de la part històrica que es presenta en aquest article no he trobat res en contra (tampoc ho he cercat), inclús a la uiqui que deixes, que si fora d'altra manera, segur que no deixarien de comentar-ho, aferrissant-se i fent sang.

  56. Xavier
    13-01-2015 19:41

    Peret, jo la pel·lícula ja la vaig veure per tv quan la van fer. Tota la sapidesa que en podria treure de la seva visió ja la he deglutit i em nego a veure-la de nou per a que no em trenqui aquest tan agradable sabor poetico-marcià que em deixà.

    Si us plau, marca minut, hahaahaaa!

  57. Xavier
    13-01-2015 19:25

    Haahahaaaaaaa! Seràs safanòria!

  58. De Pere.
    13-01-2015 19:13

    Bou asegut era Siux, de les tribus del nort. Estem parlant dels nadius del sud amb contacte continuat amb els nostres mariners, Els Apatxes.
    Es va incloure al guió la repetició de la prova humana, dues vegades, per que no semblara un casual, una al voltant de una foguera en la nit i altra mentre el cap Apatxe mira per un "vista llarga", no recorde en quins minuts, pero mirala sansera que pot ser t'agrade el conjunt.
    Es plantejen cuestions de caracter interplenetari en mitxos de ampla difusio.

  59. Xavier
    13-01-2015 18:53

    Ja tardes, TROS DE BRÒQUIL!!!

  60. Xavier
    13-01-2015 18:08

    Vinga Peret, per favor, us ho suplico, marca el minut. Aquí tens el film?

    https://www.youtube.com/watch?v=P7yHUwEISgk

  61. Xavier
    13-01-2015 18:03

    I perquè no et deixes de "milongues", PERET i cites tu directament el que diu Bou Assegut. I ja que estem, també podries dir en quin minut de pel·lícula surt més o menys el que senyales. VAL!!!

  62. DE Pere.
    13-01-2015 17:46

    Xavier, tu no la mires que pot ser et sente malament.
    Bon profit a la resta.

  63. Xavier
    13-01-2015 17:40

    Si us plau, De Peret! Què hem de trobar en aquesta classe de pel·lícules? Però què dius?, què si prestem atenció podrem trobar a En Bou Assegut referir-se als ovnis com "milotxa de ferro" o alguna cosa semblant? Vinga home!..., si et plau!

  64. De Pere
    12-01-2015 17:53

    Si vius als EE.UU pense que sera del teu interes coneixer que cuan arrivaren els nostres a les terres del nort de Caribe, els nadius no disposaben a les seves llengues paraules tal com tecnologia, instrument tecnic o altres semblants i asimilaren neologismes extranjers per identificar algunes coses noves.
    Et convide a vore, en deteniment, la producció de Hollywood "Aliens versus Cowboys" i poses especial atenció a les disertacións del cap de tribu Apache, al que escoltaras paraules latines que no son castellanes, que no son en espanyol.
    Tambe et convide a fer-li un cop d'ull a la bandera de Arizona.

  65. De Pere
    09-01-2015 18:52

    Tony Muñoz : Et convide a que estudies en quin any disposaren eixe cuatri escut, per que pugues tindre una visió mes correcta de la realitat.
    Altres dades per tu: Terra Nova en espanyo es diu Tierra Nueva. Florida en español es diu Florecida. Caliu de forn hi ha, en espanyol es diu Calor de horno hace. Colom-bia en espanyol es diu Colon-via. Argentina en espanyol es diu Plateria. Aunque la inquisición te haya dicho lo contrario.

  66. Xavi Llobet i Ribeiro
    21-12-2014 23:19

    El Quadrat blau amb les estrelles segur que vé de València.

  67. Roberto Ric
    18-12-2014 16:43

    Me ha gustado mucho el artículo y la web en general.
    Creo que colaboran enormememte al conocimiento cientifico de la humanidad.
    Sinceramente creo que el artículo está errado, pero eso no creo que importe demasido, lo importante es el impacto que logra. Si este articulo es considerado por bueno por 10, 100, 1000, 1000000 o 1000000000 de personas es el gran valor de esta web. ¿se dan cuenta ? Me parece algo maravilloso poder lanzar una información de manera restringida para 2-3 años despues ver el calado en la sociedad...imaginense que este hubiese salido en TV3, la Vanguardia ¡ sería un bombazao! y menos personas lo pondrían en duda como yo.

    Es esta web un maravilloso experimiento de manipulación mediática, muchas gracias por dejarme participar y continuen con su trabajo ( que no es el que muchos creen, sino el de investigación de campo de creación de opininón) me parece apasionante.

  68. albert
  69. Tony muñoz
    30-11-2014 15:49

    Leo de vez en cuando esta pagina,vivo en Texas y una cosa no la tengo clara,en el estandarte o escudo de texas,hay un símbolo que es los cuatro reinos de España,no solo en Texas,en florida ,Virginia,California,illinois,ninguno catalán,me lo podríais decir,gracias.

  70. trends
    11-08-2014 12:32

    Alguién está vacilando a alguien.

  71. rafa
    15-07-2014 14:09

    ¡Oh No! ¿Como lo habéis obviado? Se os ha pasado que fue Cervantes quién hizo la bandera catalana

  72. antonio
    08-07-2014 01:13

    el ligero y casual parecido de la enseña americana con la bandera de la Compañía Británica de las Indias Orientales no deben despistarnos de la objetiva e innegable catalanidad del símbolo nacional de EEUU.

    http://cazailluminati.files.wordpress.com/2013/10/2722-1-c.jpg

  73. Francisco Guardado pizarro
    25-06-2014 21:58

    Pero vosotros os habeis creido que la historia se puede cambiar asi por que si,por que os de la gana.Pero vosotros que os habeis creido so partida de analfabetos que lo unico que quereis es seguir cobrando la paga de la Generalitat.Venga hombre iros a la jodida porra.Yo creo que las mentiras os las acabais creyendo.

  74. eco
    04-06-2014 19:39

    A Josep Calvet, tio te has lucido con la explicación que has dado sobre la bandera Jolly Rogers, pero te has lucido eh. dejad de inventar tantas cosas que al final os salen tonterias como la que has contado. Centraos en alguna cosa que de verdad tenga visos de realidad, la argumentais bien ( por supuesto no con aquello que hacen siempre aquí que es ........ " al final todo queda demostrado por la existencia de una documentación, que.... es una lástima pero esa documentación fué destruida a proposito por .... Franceses , castellanos, italianos, ingleses etc etc " sed un poco serios por favor. buscad un poco de donde viene la bandera Americana,y vereis que no tiene nada que ver con la bandera catalana por Dios.

  75. jbe
    06-04-2014 01:58

    Pero cuantas tontadas y payasadas a granel tendremos que oir.Vamos pa mear y no hechar gota.El cielo esta engaranbintintangulado quien lo desengaranbintintagulara el desengaranbintintagulador que lo desengaranbintintangulare buen desengaranbintintangulador sera.PUES ESO.SE ACABO.

  76. Cèsar
    24-02-2014 22:39
  77. JA
    14-02-2014 23:01

    El colmo de la ignorancia -interesada- es que el autor ilustra el artículo con una bandera que no es de los EE.UU. sino de los Estados Confederados de América (facción sureña en la guerra civil de 1861 a 1865). El pie de imagen pone: "primera bandera de la Confederación americana, del año 1861"... la primera bandera de los EE.UU. (semejante a las actuales) data de 1777 (descarto la anterior "continental colors" que incluía el Union Jack). Vamos, errores -interesados- por doquier.

  78. Que pena
    12-02-2014 22:30

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  79. Iósif Stalin
    04-01-2014 17:50

    A estudiar historia analfabetos funcionales. La Corona de Aragón, de la cual formaba parte Cataluña, NUNCA, JAMÁS, tuvo derecho alguno sobre América, pues América era posesión de la C. de Castilla. Aprender historia. La C. de Aragón no fue a América, se quedó en el Mediterráneo. Si es que...los españolistas son una lacra, pero los catalanistas no se quedan cortos.

  80. descojonat
    29-12-2013 18:12

    Los pueblos acomplejados, conscientes de que su historia es una nimiedad, terminan así, mitificando toda su historia para infundirse autoestima patéticamente. Al final acabarán diciendo que el centro del Camp Nou es el punto donde se produjo el bing bang y comenzó la creación.

  81. juajuajau
    08-11-2013 11:45

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  82. un muerto de risa
    08-11-2013 01:47

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  83. prometheus
    07-11-2013 21:38

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  84. Josep Calvet
    11-10-2013 14:56

    L'armada catalana des de el segle.XIV estaba complementada per les restes de la flota templera Roger de flor era un sargent de la marina dels templers que va esser expulsat de l'ordre per robar un carragament dór En nom déll s'anomena a la bandera pirata de la calavera i els ossos la "Jolly Rogers" El nom de corsaris apareix per primera vegada en un edicte d'en Jaume primer scrit en llati "corsarium" (historia de catalunya Rovira i virgili) Aquets corsaris radicats a lílla de la tortuga van esser els qui pel seu compte van col.lonitsar norteamerica. Salut-

  85. V. Mateu
    02-10-2013 19:42

    Me ha gustado mucho este artículo de género fantástico. He disfrutado imaginándome a los yankis republicanos emulando al reino de catalunya. Lo cierto es, que la respuesta menos enrevesada es la correcta. Se inspiró en la bandera británica o tal vez en el escudo de armas de G.W. Es lógico. Pero buen intento. Tengo otro tema para relacionar que tal vez te interese: yo creo que el símbolo de superman está inspirado en la bandera catalana, es grana y oro!!! qué osadía.

  86. Ted Striker
    12-09-2013 11:28

    Podria ser que els americans van copiar la senyera i van dir: aquest groc és degut al paper vell, la senyera deu ser amb blanc

  87. Hipatia
    04-09-2013 18:48

    Tothom sap que el primer home que va arribar a la lluna era català, en cas que no sabia. També pot posar-lo en el nostre lloc.

  88. Katy
    21-08-2013 13:07

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  89. CDPD
    18-08-2013 12:14

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  90. Llopis
    16-08-2013 19:34

    Jota Ela,
    çEts un pringat. Ets de tants que opinen sense haver fet una mínima lectura i encara menys una reflexió. Per sort aquí acaben marcant com a inapropiats tots els comentaris amb aquests "jajaja" tant castellans i irrespectuosos.
    Aquí l'únic que no té amor propi ets tu que t'atrveixes a trinxar una cosa sense haver-ne llegit res abans. Ets un més de tants. Tu amb dir Gibraltar Español ja en tens prou per anar a dormir plà. Espero que no tornis per aquí, ningú t'hi espera.

  91. J.I
    16-08-2013 17:43

    Simplement ridícul. Es parla molt del nacionalisme espanyol, però això és de traca i mocador. Inventar-se la historia i d'aquesta manera tan estúpida. Aquests seudo-historiadors no tenen vergonya, ni tampoc amor propi. Si tant estimes la terra, no et cal inventar-te tonteries com aquesta, que si Cervantes català, que si Colom va sorti de Pals, siusplau. M'encantaria veure com un historiador americà, respon a la teoria de la bandereta. Els catalans són el nou poble elegit. jajaja La part trista és que la gent s'ho acaba creient, i qui més insisteix en una mentida la pot convertir en veritat.

  92. SergioWolf
    16-08-2013 05:28

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  93. Kraken
    15-08-2013 23:43

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  94. Javier Sierra
    15-08-2013 20:49

    PORFAVOR, DEJAR DE MENTIR Y DE CAMBIAR AL HISTORIA A VUESTRO ANTOJO.

  95. pepeee
    15-08-2013 20:45

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  96. Esteve Treball
    15-08-2013 08:49

    Cla cla, esta molt cla. Cuando el Jordi Wasinghton fue nombrat el Molt Honorable President de Los Etats Units diu : " Escolti, Tot el país es um clamb, tu". Y así y tot, fins ahora, los Estats Units de Mollerussa (que no de Barbate, como equivocadamente diu otro insigne catedrático catalán llamado Chiquito de la Calzada) cuando el último gran catalán, Esteve Treball (conocido en otros ámbitos como Steve Jobs) fundó la compañía Maça (Apple) Visca Catalunya. No mes robos

  97. DM101
    15-08-2013 03:09

    creo que por regla general con lo que se publica en esta web y que tanto ruido está haciendo ("Cervantes podría ser catalán", "Hernán Cortes podría ser catalán", "la bandera USA se inspira en la senyera", "Malvinas..." etc ) lo que sucede es que como comenta aquí Arnau Mir de Tost: "sense que s'afirmi categòricament res sense poder demostrar-ho, però orientant a cercar la veritat històrica". Ese es el truco: "no afirmamos, pero ahí queda eso". Es como la diferencia entre la ciencia y la religión. A la ciencia se le exige verificar, comprobar, experimentar y en cualquier caso siempre se podrá refutar por una prueba si había error en la teoría planteada. En la religión no: a ver quien "demuestra" que Jesús no era hijo de Dios, o a ver quien "demuestra" a estas alturas que José no era carpintero. Pues aquí, igual. Yo lanzo mi teoría... por supuesto, solo la lanzo, tras una en general somera argumentación posibilística, y el ruido ya está hecho. Entonces esto no es historia, ni catalana ni nada. Es elucubración, a la busca de titulares, y "quizás" de generar polémica... si quieren rebatir la historia "españolista" que quizás se base en muchos casos también en hechos poco comprobados, al menos demuestren que se lo toman más en serio en lo de investigar, y no, creo que no lo parece porque lanzan sus "investigaciones" cuando están aún muy muy verdes o tienen muy pocas raices

  98. Otger Kathalon
    12-08-2013 23:08

    Fernan S: acabo de leer tu comentario. Ya sabía lo de los 4puntos eran utilizados también por los reyes de Aragón antes de la unión con los condados catalanes, pero ello no quita que las barras pudieran evolucionar de los puntos a partir de Ramon Berenguer IV ya que el documento más antiguo. (por ahora), es el del sello de este conde y principe de Aragón. Todos los heraldistas están de acuerdo que las barras eran tan solo representativas del linaje familiar y no de ningún territorio y que con el tiempo pasaron a representar al territorio, o mejor, territorios donde éste conde y sus hijos fueron soberanos. El hecho que tu expones no anula la posibilidad de un origen catalán. Pero desgraciadamente desde el punto de vista de la verdad historica, solo es una posibilidad y nada más.

  99. Fernan S
    24-07-2013 01:17

    Otger . Eres una de las pocas personas que escriben cosas juiciosas en esta pagina. Pero me gustaría puntualizarte una cosa. El signum regis de Pedro I y Anfonso I el Batallador ,era también una cruz enmarcada con cuatro círculos en las esquinas. También el signum regis de su padre Sancho Ramirez era una filigrana similar pero sin la cruz inscrita. Todos estos reyes fueron anteriores a la unión de las casas de Aragón y Barcelona. Por lo que parece que ese símbolo era bastante común en aquella época y seguramente tenia algún significado que a día de hoy se nos escapa.Puedes ver esas firmas reales en cualquier biografía de la wikipedia mismo. Por cierto el primer rey de Aragón de la casa de Barcelona Alfonso II, continuo utilizando el mismo signum regis. Intentar buscar similitudes entre la bandera americana y la catalana o aragonesa es del todo absurdo. Uno mas de esta pagina.

  100. Otger Kathalon
    06-07-2013 01:07

    Una de las ocho leyendas sobre el origen de las barras catalanas es que representaban los territorios bajo la soberanía de los condes de Barcelona. Las barras americanas representan los trece primeros territorios que obtuvieron la independencia de Inglaterra. Por otra parte, es habitual cuando alguien cuenta el número de cosas, por ejemplo los días que faltan para las vacaciones o los presos, los días que le quedan en la cárcel, o las partidas que vams ganando en las cartas, etc. Lo hagamos instintivamente mediante barras verticales o a veces mediante puntos. Piénsese que las monedas catalanas acuñadas desde tiempos de Ramon Berenguer I hasta el IV, tenían una cruz con cuatro puntos en sus esquinas. Todo puede tener relación.

  101. babositamimosina
    25-06-2013 01:34

    ¿Y esta persona que escribe todo esto, se considera alguien relacionado con la Historia?. Me parece cualquier cosa menos alguien que lea algo de Historia, y digo leer, que no estudiar. Estados Unidos basa su bandera en la de las 13 colonias de Gran Bretaña. Ellos en la guerra de la independencia no tenían bandera aún, y modificaron la de los ingleses y añadieron sus estrellas. Todo esto es a modo de resumen, el que quiera ampliar información, que busque, porque hay a patadas. ¿Cómo es posible que se puedan llegar a decir semejantes cosas? No sé hasta qué punto debería poder ser denunciado incluso y hasta tener algún tipo de responsabilidad. No se puede ir afirmando lo que uno quiera, por su santa cara, o lo que es peor, ir queriendo cambiar la Historia, porque sí. Además, cualquiera que haya leído un poco de historia sobre Estados Unidos, sabe de más y de sobra la relación entre las colonias británicas, George Washington, la guerra, la declaración de independencia, etc... etc... Me resulta verdaderamente increíble que tenga alguien la desfachatez de siquiera insinuar que la bandera de los Estados Unidos está basada en la bandera de Cataluña...

  102. Nyap
    20-06-2013 17:13

    No tinc ni idea de l'origen de la bandera dels EEUU, però després de llegir una estona uns quants articles d'aquesta web, penso que un podria afirmar qualsevol cosa i dir que té el seu origen en la Catalunya de fa 500 anys. Esta molt be lluitar per la independència, però no cal canviar la historia. La història l'hem de construir, no canviar-la (això últim sona molt 1984)

  103. esceptico
    19-06-2013 23:56

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  104. Tomas
    19-06-2013 07:57

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  105. Ismael
    18-06-2013 17:51

    Me hace muchisima gracia este articulo. Sobretodo la parte que habla de bandera catalana, cuando todo el mundo sabe que la bandera catalana le viene conferida por haber pertenecido al reino y corona de ARAGON. Es mas, ante la ausencia de reyes o reino, cataluña solo opta a la base de la bandera del reino aragones. Valencia y Mallorca, al si ser reinos tienen su identitario, al igual que Aragon. Asi pues, que diga que fueron catalanes y no los aragoneses quienes inspiraron la bandera (absurdo de por si, al ser colonia britanica la que formaba el bando ganador) me parece barrer demasiado para casa. Aun asi, gracioso y comico pero vergonzoso articulo.

  106. D'Aragó
    09-05-2013 18:00

    Bilbeny Mire este video y párelo en el minuto 1'29 mire los cinturones y la solapa del presentador , eso si que es un copia de la senyera y no la de EEUU. . http://actualidad.rt.com/sp/victoria/view/93953-plaza-roja-desfile-militar-victoria

  107. TTT
    22-04-2013 12:49

    El que cal es indagar els llibres que parlen de la història de la bandera dels EEUU. Segur que això està documentat. I desprès els hi podrem fotre pels morros a ja sabem qui....

  108. Otger Kathalon
    16-04-2013 16:28

    Jorge: No sé a qué viene lo de la erudición. La cosa estaba en que, por una parte tenemos la web de la Nova Història que habla a favor de ya sabemos que tipo de afirmaciones o supuestos y por otra tenemos diversas webs que hablan de lo contrario. Estoy seguro que ninguna de ellas hace propaganda en contra de ellas mismas, por lo que no me parece coherente exigir que se admitan posiciones contrarias solo en la web de INH pero en las demás no.

  109. jorge
    15-04-2013 01:29

    Otger: Si piensas que la erudición no es más que propaganda, es evidante que no sabes cómo funciona la erudición. No dudo que muchos hayan utilizado la erudición deshonestamente. También hay abogados, médicos y contables incompetentes y deshonestos--pero eso no significa que no los necesitemos, ni que no sean expertos.

  110. Otger Kathalon
    13-04-2013 19:42

    Jorge: Nadie te impide que demuestres lo contrario y si así lo hicieres también seria propaganda. En alguna medida siempre se está haciendo propaganda, nadie está libre de ello, tu mismo cuando dices que debería haber opiniones contrarias, estás haciendo propaganda de las opiniones contrarias y así sucesivamente...Existen numerosas páginas web que muestran opiniones contrarias a las expuestas en la presente página, en ellas tampoco se habla de las teorías que aquí se defienden, por lo que podrías quejarte de ello, pero supongo que no lo haces, solo lo haces en el caso que nos ocupa. ¿Podríamos llamar a eso imparcialidad?, creo que no.

  111. jorge
    04-04-2013 18:27

    Si una página web permite sólo conjeturas que apoyen un solo punto de vista, ya no se trata de investigación. Se trata de propaganda.

  112. Otger Kathalon
    04-04-2013 15:50

    Jorge: Es correcto decir que un investigador debería poner todas las pruebas de su teoría al descubierto y eso, a veces, alguno del INH no lo hace, o lo hace a medias. Pero, que yo sepa, no se afirma nada en el artículo, solo se supone a partir de la coincidencia entre las barras de ambas banderas y el hecho que un almirante de la Revolución Americana era descendiente de catalanes (John Cabot). Cierto, falso?, no se sabe, quizás si en el futuro se encontrase algún documento se podría probar, o no. Pero nada impide que se pueda hacer esta conjetura, es más, es bueno que se hagan conjeturas (en general), ya que ello suele ser a veces el inicio de una teoría que puede resultar cierta y que en el caso de resultar falsa, sigue siendo útil por que es útil saber que es falsa. No pongamos inpedimentos a las conjeturas por que sean procatalanas.

  113. jorge
    01-04-2013 13:40

    @Otger: El problema con las "conjeturas" del INH es que siempre (o casi siempre) carecen de documentación, metodología y sentido común. La bandera de EEUU está basada en la senyera? Por qué no? Y el himno nacional de Mozambique está basado en Els Segadors? Por qué no? El problema, Othger, es que el autor de este artículo carece de los más mínimos conocimientos de la historia de Estados Unidos y de su bandera. Ni se ha molestado en leer el artículo de Wikipedia sobre la bandera, que explica todo. Y si la historia "oficial" es falsa? Bien, es posible. Pero sabes qué? LO PRIMERO QUE HACE UN INVESTIGADOR SERIO, ANTES DE EXPLICAR SU NUEVA TEORIA, ES REFUTAR LA HISTORIA ACEPTADA. El autor de este artículo hace una "conjetura" cuando encuentra una "casualidad" que cree "sospechosa". Pero que sepa que hay muchas casualidades en la vida, y la gran mayoría son...casualidades. A ti, Otger, no te parece "sopechoso" que, después de ganar la independencia, los estadounidenses basaron su bandera en la bandera catalana, una nación que HABIA PERDIDO TODA SU INDEPENDENCIA? Y que NO HAN DEJADO NI UN SOLO DOCUMENTO HABLANDO DE LA RELACION ENTRE LAS BANDERAS? Y que LA BANDERA DE EEUU NO SE PARECE A LA BANDERA CATALANA? Si la teoría del Sr Bilbeny es tan creíble, por qué no envía su artículo a una revista de erudición, donde podría ser evaluado por expertos y luego editado? Cómo es que todos los investigadores del INH juntos NUNCA HAN PUBLICADO NI UN SOLO ARTICULO EN UNA REVISTA RECONOCIDA DE ERUDICION? Porque hay una conspiración mundial? O sencillamente porque no saben absolutamente nada de la metodología de cómo estudiar la historia?

  114. Otger Kathalon
    31-03-2013 22:27

    Jorge: ¿Porqué te cabreas si alguien dice que la bandera USA puede estar inspirada en la catalano-aragonesa, aunque solo sea una conjetura?. Si te dijeran que está inspirada en la bandera británica o francesa, ni siquiera te molestarías en comentarlo, ah!, pero si te dicen que se inspira en la catalana, entonces sí que te cabreas: ¿no es sospechoso?. La verdad, según afirman los vexilólogos, es que la bandera USA representa lo siguiente: las barras, las primeras 13 colonias y las estrellas, los estados federados. Ahora bien, en qué se inspiraron para poner barras y estrellas en lugar de otras cosas, de momento no se sabe, por lo tanto solo conjeturas, pero para tí las conjeturas catalanas no existen, ¡pues mira que buen científico que eres!.

  115. jorge
    29-03-2013 18:56

    Me encanta este artículo. Empieza "Quan ens preguntem en quina bandera europea s'inspira la dels Estats Units d'Amèrica..." Pero en serio, hay gente que se pregunta cosas así? Cómo sabemos que la bandera de EEUU se inspira en alguna bandera europea? De todas formas, cuando adoptaron su bandera, los norteamericanos no estaban conscientes de su "catalanitat" (y tampoco están conscientes de ella ahora, a pesar de tener los mejores historiadores y las mejores universidades del mundo). Se ha estudiado a fondo la bandera norteamericana, pero con documentación y hechos, no con teorías tendenciosas como las del autor de este artículo.

  116. Pep
    11-03-2013 21:25

    Monsieur JC El seu comentari: "El nacionalismo es a los tontos como la lluvia a los champiñones: les hace brotar y asomar la cabeza." Te tela.......justament el vostre, el naionalismo EJPANYOL, es CUMLAUDE amb tonteria, no? Jo entenc que vostè volgui i sigui un pelacañas, però per favor,....deixi'ns tranquils amb els seus comentaris estupits. Esta escrit perquè pugui entendreu........

  117. Pep
    11-03-2013 21:19

    Els comentaris dels espanyolets son els de sempre.....jejejejeje i si no mireu els comentaris intel·lectuals de la Esperanza Aguirre que diu que la historia d'ejpanya te 3000 anys......buaaaaaaaa...... amb això esta tot dit. Visca l'ignorància,. I aixi els i va.

  118. De Pere
    26-02-2013 19:24

    Joan: Desconec el nom del teatre, jo no hi era, el vaig vore en un reportaje per televisió que em va impresionar força per lo inesperat.

  119. Otger kathalon
    25-02-2013 14:24

    L'origen de la bandera del USA correspon a les primeres 13 colònies que es varen independitzar de l'Imperi Britànic. Son tretze barres blanques al damunt d'un fons vermell (i no al revés). A part, es clar, els estels corresponen a tots els estats federats i que han estat augmentant segons s'incorporava un estat nou (l'últim va ser l'estat de Hawaii). Pel què fa als colors: blanc, blau i vermell que són els mateixos que la bandera de França, corresponen als color de les repúbliques en general: blau representa la humanitat (és el color del cel que cobreix la humanitat) i representa també, per tant, la solidaritat. El blanc representa la puresa (el blanc resulta de la barreja de tots els colors), representa, per tant, la llibertat (et pluribus unun, és també la llegenda de l'escut dels USA). El vermell és el color de la sang que és comú a tots els éssers humans, per tant representa la igualtat. Llibertat, Solidaritat i Igualtat, les consignes republicanes (no només franceses). Ara bé, existeix també una hipòtesi per la qual l'origen de les barres catalanes estarien en relació al nombre de comtats (però serien les barres grogues i no pas les vermelles, igual que la bandera d'USA), és a dir: Barcelona, Osona i Girona per exemple en temps de Ramon Borrell, serien 3 barres grogues sobre fons vermell que donarien 2 barres vermelles, Si es considera també els comptats de Barcelona, Besalú i Provença, igualment 3 barres grogues i 2 vermelles. Més tard els estats augmentaren a 5 (cinc barres grogues i 4 vermelles) i no al revés com sempre s'acostuma a interpretar. Finalment s'estabilitzà definitivament en aquesta forma. Això no vol dir que s'hagués de canviar si anaven augmentant el nombre dels comtats subordinats al de Barcelona primer, i després els estats de la Corona (Aragó, Catalunya, Montpeller, València, Mallorca, etc.), tal com va passar també als USA que conserven les 13 barres que representen les primeres 13 colònies que varen esdevenir estats. Ara bé, podria haver una relació entre els orígens d'aquestes dues banderes per influència de John Cabot?. Això seria una altra història, només una humil hipòtesi que caldria contrastar o rebutjar després de fer un seriós estudi.

  120. Joan
    11-02-2013 18:55

    Hola De Pere. podries dir quin era el teatre de Florida en que vas veure l'Obama? Gràcies.

  121. De Pere.
    30-01-2013 18:16

    Per mi fou una gran al-legria vore al president dels Estats Units parlant-li de historia a un congres de joves americans en un teatre de Florida. Darrere d'ell, com a fons decoratiu hi havia una gran cuatribarrada que plenaba tot el fons del teatre.

  122. Angel
    28-01-2013 19:36

    Como dicen otros comentarios..leyendo esto te das cuenta de hasta que punto puede llegar la propaganda y el esperpento...Espero que alguien lea este post antes de que lo censuren (ah no, que la censura es solo de la caverna mediatica, aqui se deja opinar libremente.) En fin..y poniendonos un poco más serios....la validez cientifica de todas, o cais todas, las especulaciones de este panfleto es la misma que si yo ahora digo que lo he revisado y que estoy seguro de que EEUU lo fundaron los emigrantes de Pedrola...y para eos no hay mas uq ever la gra cantidad de sitios que se llaman "littel Rock"...en fin, de traca. Lo peor de esto, es uqe en Cataluña les enseñan esto a los niños....y de tanto repetirlo, al final muchos creen que es verdad.

  123. De Pere.
    25-01-2013 19:17

    Joan Carles, si et preocupa el tema dels genocidis a les ameriques et contare la meva curta coneixença: El analisi dels osos dels morts a les batalles de la conquesta catalana, diu en claretat que la gran majoria dels morts amerindis foren a mans i armes dels guerrers dels pobles indigenes sotmesos per les dues grans dictadures del temps a les ameriques, dues grans i sagnants dictadures que exterminaben per costum i segles a gran nombre de homes de nacions diferents a dells. A mes, el meu curt coneiximent em fa coneixer que la gran cruel imatge de brutalitat dels cristians a les ameriques fou pel foc dels milers de fogueres de la inquisició Castellana que cremaben als homes que no aceptaben la seva creu com a camí.

  124. Jaume
    24-01-2013 16:30

    Perque deixeu escriure a aquesta gentusa , aixó semblen spams, perque hem d'aguantar tantes bajenades i insults, já ni ha prou de llegir rucades com la bandera d'Aragó que per si no hu saben no rès que veure amb la nostra bandera.

  125. Fon Herrera
    24-01-2013 14:44

    Y dicho sea de paso, cuando el insigne investigador habla de que hay multitud de banderas catalanas en naves, grabados, etc...etc...podría volver a mirar, no sea que resulte que esas banderas que el cree catalanas fueran en realidad ( y son) las banderas de la armada real de Felipe II...que si hubiera solo empleado un ratito en buscar hubiera encontrado sin mayor problema y a lo mejor como los grabados son monocolor no ha caido...perdon si me aguanto la risa ante tal desmelene de deducción y de sesuda investigación...pero es que en fin...para que vamos a hablar.

  126. Fon Herrera
    24-01-2013 13:14

    Por cierto...y ya que hablamdo de patrones...me gustaría saber si el Sr. bilbeny se ha molestado en comprobar que otras banderas barradas coetaneas podían ser referenciales...ya que dice ser investigador no parece haber caido en que su teoria, no solo es absurda porque el origen de la bandera estadounidense esta bastante claro...sino que puestos a hacer especulación podía haber mirado alrededor, como todo investigador aunque sea de saldo, a ver si en el siglo XVI, XVII o XVIII habia otras banderas barradas por el mundo....es evidente que no debe haber buscado bien en Google ( que parece ser su fuente principal de investigación...lo que ya de por si es de risa) pero hasta en internet puede encontrar la bandera de los austrias...que por cierto tiene muchas mas barras...puestos a decir tonterías esa es tan buena como cualquier otra. Y la investigación histórica consiste en cotejar todas las fuentes...siempre que uno este interesado en buscarlas y sobre todo sepa hacerlo...quizá si se aficionara a mirar libros. Dicho esto la bandera de los Austrias tiene tanto que ver con la bandera estadounidense como la aragonesa...nada en absoluto.

  127. oscar
    21-01-2013 03:03

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  128. antoni
    21-01-2013 02:35

    ¿Para cuando un articulo sobre los descendientes catalanes de Obama?

  129. Fon Herrera
    19-01-2013 17:11

    yo desde que he descubierto este filón, ya "El Jueves" me parece hasta soso...pero seamos serios; en todo caso pueden ser tontos quienes ( no con mala fe) puedan llegar a pensar que hay algo de veracidad en tales disparates por falta de formación o falta de lectura...que todo es posible. Cualquier persona con cierta inquietud y capacidad para informarse tardaría solo diez minutos en desmontar cada una de estas memeces...y lo han hecho sin problemas. Pero distingamos entre esos "buenos tontos" y la cabeza de un enfermo y compadezcamonos de él...porque este señor es un enfermo con graves delirios paranoicos ( opinión ampliamente compartida entre quienes lo conocen) y entendamos que ha construido su mundo de fantasía agarrandose a lo único que tiene que son esos delirios. Es una pena de hecho que no le quede raciocinio para darse cuenta.

  130. Alfonso
    19-01-2013 14:52

    Cuanto más leo esta pagina. Mas me doy cuenta de que en Cataluña estáis llegando al esperpento más absoluto . La única bandera americana que se parece a la catalana es la cubana , la cual es clavada a vuestra querida estelada. Y que por cierto es la única bandera genuinamente catalana . Ya que la cuatribarrada es común a todos los territorios ibericos que conformaron la Corona de Aragón. Yo os sugiero que os vayáis hermanado con Cuba ya que en no mucho tiempo acabareis siendo la Cuba de Europa y vais a compartir mucho más que la bandera.

  131. JC
    19-01-2013 13:50

    El nacionalismo es a los tontos como la lluvia a los champiñones: les hace brotar y asomar la cabeza.

  132. Fon Herrera
    19-01-2013 11:03

    De hecho ya es hora de que se sepa la verdad con absoluta certeza cientifica...cualquiera que coja dos o tres fotos ( para que no se diga que el metodo no es contrastado) de las llamaradas solares se dará cuenta de que en no pocas ocasiones ( si hay más de dos se puede considerar prueba cientifica) se forman en haces de cuatro barras rojas sobre fondo dorado...lo que demuestra que la censura oficial va mucho más allá de España...entroncaria en el mismo Genesis y demostraria que de hecho Dios no creó el Mundo, eso nos lo han querido hacer creer llamandolo asi los perfidos historiadores de la censura...Lo que de verdad creó Dios fue Cataluña..y su profeta de hecho esta clarisimo que era antepasado de David Fernández...nuestro líder barbado espiritual y procer de la inteligencia...que como Isabel la Católica ha decidido no lavarse mientras sea diputado en sacrificio a la creación.

  133. rio cinca
    19-01-2013 10:24

    yo creo que ya es hora de expulsar a los carolignios de aragon oriental(actual cataluña) estais rayados del todo.aragon ye nazion

  134. Marc S
    19-01-2013 10:19

    Ara us heu passat tres pobles. Al que més s'assembla la bandera americana és a les banderes de les companyies d'índies britàniques, amb ratlles de colors i un franc quarter amb la Union Jack o la creu de Sant Jordi (http://en.wikipedia.org/wiki/East_India_Company, mireu al final de l'enllaç). Potser ho feu per riure, però desvetlleu tots els qui es volen riure de nosaltres. Mireu-vos-hi una mica, si us plau, i si heu de disparar, engalteu bé abans.

  135. Fon Herrera
    19-01-2013 02:22

    Por cierto aclaremos que el Sr. Bilbeny ( que hasta se ha hecho una pagina en la wiquipedia...que ya es patético que NADIE se haga una pagina en la Wiquipedia...llena de errorres y medias verdades o mentiras completas) no es doctorado entre otras cosas porque no hay un solo profesor, catedrático o conserje de Universidad alguna...ni en Cataluña ni fuera de ella, que quiera poner ni los ojos en una tesis que es la majadería y el esperpento completo de arriba a abajo...calificada de "completa locura" y a su autor de lo mismo , no se si medicamente pero desde luego le recomiendo encarecidamente a este señor que se ponga en tratamiento cuanto antes...sobre todo antes de que un dia se despierte y en el espejo vea la reencarnación de Heydrich...que es a lo que más se parece. y además de la CUP...que ya esta todo dicho solo con eso. Hail Sisa!!!

  136. Fon Herrera
    19-01-2013 00:34

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  137. Corona de Aragón
    19-01-2013 00:11

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  138. Fon Herrera
    18-01-2013 21:42

    porno hablar que Georges Washington era en erealidad hijo de unos payeses muy brutos, muy brutos de Gerona que emigraron...su nombre real era Jordi Guash i Netó. Icluso dse rumorea que el presidente Obama ha nacido en Olot...pero prefirió que lo tomaran por Musulman antes que por catalán...que para todo hay clases.

  139. Albert Castedo
    18-01-2013 21:27

    Creedme..esta pagina es una pantalla para sacar subvenciones públicas...todo el entramado se dirige desde un piso de la diagonal en una empresa de servicios informáticos que a la vez se anuncia como touroperador y como supuesto "instituto de historia"...todas webs vacias de contenido y que se retroalimentan unas a otras...es una operación de fraude en la que se cree estan implicadas varias organizaxciones pseudo politicas que por cierto ya esta siendo investigada por algunos periodicos y con un expediente abierto por la Generalitat...sean quienes sean estos sinvergüenzas se va a saber. Pero todo es un monumental fake con un unico objetivo...que nadie contrate sus servicios pero servir de pantalla a sus fechorias.

  140. Apeiron
    18-01-2013 13:15

    Esto es una recomendación para los responsables del Institut Nova Historia. Por favor, tirad por la ventana lo que fume Jordi Bilbeny.

  141. Neil Amstrong
    18-01-2013 12:01

    Crec que és la del Barça, vista de lluny. Qui paga a aquesta gent de la nova histèria?

  142. Ferzarzero
    18-01-2013 10:00

    Bueno, bueno, como aragones que soy y con mucha y muy buena relación con mis vecinos catalanes sólo tengo que decir que, en serio, el reinterpretar la Historia con fines políticos o sociales da verguenza y si se hace con dinero público no sólo verguenza sino que roza lo inmoral. Y eso es así lo haga el PP con el diccionario histórico que define a Franco no como asesino fascista sino como "autoritarismo" y también con lo que se realiza desde NOVA HISTORIA, que claro no es que sea nueva, es que es inventada, sñores cordura por favor, para bien o para mal somos vecinos y si los esfuerzos de los investigadores históricos se centran en catalanizar diversos personajes (miguel Servet por ejemplo) y diversos acontecimientos históricos (como este mismo artículo), dejamos al descubierto que la Historia se convierte en un instrumento de políticos para *******lizar, ni quiero que nadie españolice a nadie ni quiero que nadie catalanice a nadie. SERIEDAD, RIGOR Y LIBERTAD (pero en ese orden). UN SALUDO A TODOS

  143. alberto
    18-01-2013 08:31

    Pero esta web, ¿es como elmundotoday.com, o que ? O sea que todo va en broma, ¿no? Parece que sin cataluña no existiria el mundo. Harto ya de verlos apropiarse de montes, bienes, reyes y figuras de los vecinos (aragoneses principalmente), ahora los USA casi deben su existencia a Cataluña.

  144. Tothom ens roba
    18-01-2013 03:23

    EUA ens roba

  145. asdad
    18-01-2013 00:54

    Carles, l'ajuntament d'Ulm va ser reconstruit despres de la segona guerra mundial

  146. Oregonés
    17-01-2013 17:45

    Carles, en 1370 cataluña simplemente NO existía... así de claro y así de simple. Como mucho era un condado con su señor Conde al frente. Ahora entiendo de qué va esta web.. nueva historia inventada de cataluña... el ridículo que estáis haciendo no tiene nombre

  147. Carles
    03-01-2013 14:13

    Per aquests que diuen que la bandera de Catalunya vé d'Aragò els recomenaria que visitessin la ciutat d'Ulm a Alemania i especialment el seu ajuntament construit l'any 1370, en el que es pot admirar la seva façana algunes banderes de les nacions europees d'aquell temps, entre les quals les de Castilia, Catalonia i Engelland (Anglaterra) i Frankreich (Imperi francés). Si no hi poden anar aqui deixo una fotografia de la façana de l'ajuntament construit l'any 1370: http://osgarmar.files.wordpress.com/2012/11/foto_ajuntament_de_ulm_alemanya_cons-1.jpg

  148. TRAMONTANA
    24-12-2012 18:14

    L'EXPOLI DE LA HISTORIA ES SIMILAR A L'ESPOLI FISCAL I A L'ESPOLI DE LA LLENGUA... SON DIFERENTS CARES DE LA MATEIXA MONEDA!!! ESPAÑOLS, CAL QUE RETORNEU L'ESPOLI HISTORIC DE CATALUNYA!!! EL DE LA DEMOCRACIA PUJA: 20.000M¤ X 32 ANYS = 640.000M¤!!! (I ENCARA ES VOLEN FOTRE DE NOSALTRES) SÓN UNA COLLA DE FUSTRATS I CATETOS QUE NOMÉS SABEN PARLAR UNA SOLA LLENGUA!!! I QUE LA SEVA HISTORIA ES UNA MANIPULACIÓ TOTAL!!! MAI HA ACABAT BÉ RES DE LA HISTORIA D'ESPAÑA!!! TOTA LA SEVA HISTORIA HAN ESTAN INQUISICIONS, IMPOSICIONS I DICTADURES!!! ELS HI HAURIA DE CAURE LA CARA DE VERGONYA.... LO QUE PASSA ES QUE NO EN TENEN!!!

  149. Marc
    09-12-2012 14:41

    Voldria fer una crítica de cert aspecte marginal però importantíssim del projecte pres globalment i pensant en la gent que no ho coneix: jo NO puc ensenyar-los aquesta pàgina, ni els vídeos que hi ha escampats per internet. HO POSEU TREMENDAMENT DIFÍCIL!!! Sempre que hi he remès algú m'he trobat amb la mateixes reaccions: una rialleta sorneguera; esquivar el tema... això pel que fa als vídeos (de la pàgina en parlo tot seguit). Perquè em trobo amb aquestes reaccions? El cas és que si els pregunto alguna cosa concreta, o si els demano què els ha semblat, no me'n poden dir res. Perquè? El motiu és una qüestió FONAMENTAL. Per l'aspecte, l'actitud, el vestit, el lloc, el to. És a dir, per la qüestió ESTÈTICA. Ho poseu molt i molt difícil, (molt difícil pels catalans i molt fàcil pels espanyols) ja d'entrada perquè el discurs, per qui hi entra per primera vegada en contacte sembla delirant, si a sobre no es troben la imatge a què estan acostumats dels "dispositius de poder" com deia Foucault, -un paio amb corbata parlant a un auditori darrera d'uns papers... Amb la pàgina és diferent: com que no els distreu la imatge s'assabenten d'alguna cosa, però a la primera que troben pleguen. El fet és propiciat sobretot per certa unilateralitat (referir-se poc al discurs contrari), manca de prudència en les conclusions (jumping to conclusion, sense preparacions), o directament improcedència (l'argument que Quixot vol dir "tòxic" i el fet de donar això com una prova, sincerament, tampoc no ajuda). Tampoc no podeu dir que heu fet un estudi tenint com a eina (única o suplementària) la Viquipèdia. No només ha de ser seriós (i això per la gent, no ho és) sinó que HO HA DE SEMBLAR. La vostra tasca és d'una importància inimaginable i jo us retrec que, en aquest sentit, no esteu a l'alçada. No pot ser que feu tot el possible perquè la gent us tracti com a pallassos. Us demano que, si us plau, tingueu present aquest aspecte en endavant. Moltes gràcies.

  150. Aznar Galindo
    06-12-2012 00:46

    Permítanme una licencia: ¡ENTALTO ARAGÓN!

  151. Aznar Galindo
    01-12-2012 01:10

    Bien, señores, superemos la hilaridad. La bandera de los Estados Unidos está basada clara y evidentemente en la de la Compañía de la India Oriental. Posteriormente Bilbeny reaccionó de forma rápida, aunque sin dar una sola referencia, diciendo que TAMBIÉN esa bamdera procedía de la cuatribarrada (o barrada a secas). Bueno, me encantaría que la bandera del país más poderoso de este planeta debiera su origen al símbolo diseñado por un oscense, pero lamentablemente he de reconocer que no es así. Las bandera barradas eran frecuentes en las naves inglesas del siglo XVI, por influencia de los Tudor, y los colores blanco y rojo eran los de la cruz de San Jorge, símbolo que fue adoptado por los anglosajones en el siglo XIII. La bandera de la East India Company era una más, pero casi plenamente coincidente con la star spangled banner actual. Empezó con una cruz de San Jorge en la esquina para cambiarla por una Union Jack posteriormente, trocándose en un conjunto de estrellas al ser adoptada por las 13 colonias en su lid contra los casacas rojas. Desgraciadamente no, no debe su origen a un altoaragonés. Qué le vamos a hacer...

  152. Tramontana
    23-11-2012 19:04

    http://catalanica.blogspot.com/2009/12/la-senyera-lescut-presidencial-dels-eua.html No fa falta dir res més. Ah, Independència com més aviat millor!!. Llavors es podran fer tots els estudis per reconstruïr la historia real de Catalunya. Ànims Jordi!!

  153. Manzanita
    17-11-2012 02:19

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  154. Pera
    17-11-2012 02:16

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  155. patata
    14-11-2012 20:14

    esta noticia va en serio? al leerla me estaba descojonando por que me parecen del JUEVES o del MUNDOTODAY jajajajaja si intentas leerla como si te la contase EUGENIO en un chiste mejora mas

  156. uadefac
    14-11-2012 20:04

    Mare de deu senyor, feia temps que no llegia cap begenada per internet. Per favor, deixi de fer el ridícul i esborri aquest article, és tot fals, de cap a peus. De vegades em fa vergonya ser català.

  157. David
    14-11-2012 19:38

    Jordi Bilbeny: et recomano que comencis a escriure amb una mica més de detall i que mostris escrits, gravats i opinions de tercers entesos, perquè fas unes associacions massa simples com per a què la majoria de gent les prenguem seriosament. Quant més simples són, més proves es necessiten, ja que són més difícils d'assumir. Ja conec força gent que et comença a considerar a la fase inicial de freak d'aquells qui busquen primer el títular i després fan el contingut. Encara ets a temps d'arreglar-ho, sobretot si comences a escriure amb menys "flipisme" i més serenor i concreció. Espero que et prenguis el meu comentari de manera constructiva (perquè ho és) pel bé del nostre país. La imatge de Catalunya és molt important, i més en aquests moments. No només hem de ser seriosos; també ho hem d'aparentar.

  158. CarlosB
    14-11-2012 19:26

    XDDDDDDDDDDDDD me parto. Colón era catalán, Américo Vespucio era catalán, los soldados eran catalanes... joder, dentro de 50 años escucharemos que Neil Armstrong era también catalán... XDDDDDDDDDDDDDDDD

  159. felip
    12-11-2012 10:30

    La precursora de la Companyia Britànica de les Índies Orientals va ser la “Company of Merchant Adventurers to New Lands” que inicia la seva història quan el 1551 el navegant Sebastià Cabot cansat de dependre dels portuguesos per establir negociacions amb Cathay i l'Índia. funda a Londres la companyia amb Richard Chancellor i Sir Hugh Willoughby. S'estableix amb la compra d'accions a 25 lliures cadascuna, L'any 1553 aconsegueixen la carta reial per la seva empresa, amb Sebastià Cabot anomenat curiosament com a president. La primera expedició de la Companyia va ser buscar el Pas del nord-est cap a la Xina, amb tres vaixells, que van partir de Londres l'once de maig de Deptford l'any 1553. Curiosament els noms dels vaixells eren: "Bona Esperança" (120 tones), "Edward Bonaventure" (60 tones) i "Bona Confidentia" (90 tones). Sebastià Cabot, i el seu pare John Cabot, són els protagonistes de les primeres exploracions al continent americà, on John va ser el primer europeu al servei del rei Enric d'Anglaterra que va explorar l'America del Nord. L'historiador català Ricard Carreras i Valls (1879-1937) ja havia cridat l'atenció dels principals biògrafs de John Cabot, Harrisse i Dessimoni, sobre la inexistència dels cognoms Caboto o Cabot en la Gènova del segle XV o d'èpoques anteriors. En canvi el cognom Cabot és un cognom molt habitual a Catalunya. Cabot en català és un peix de la família dels gòbids (gobius), on trobem diverses espècies com el cabot amb banyes, el cabot xuclador o el cabot de roca...Peix que apareix curiosament per triplicat a l'escut dels Cabot. Per tant és evident la influència dels Cabot catalans en l'empresa de la "British East India Company" i en la creació de la bandera d'aquesta companyia.

  160. independentista normal
    02-11-2012 22:28

    com que la realitat no és inamovible? Panda de posmoderns!

  161. FUMATA
    23-10-2012 20:32

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  162. FUMATA
    23-10-2012 20:22

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  163. Cat
    23-10-2012 00:41

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  164. Pep
    22-10-2012 19:49

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  165. CT
    22-10-2012 17:43

    Que el regne català no va existir maiiiiiii colloooooonsssss i la bandera tampoc és creada i unica de catalunyaaaaaaa siuspalu no mentiuuuuuuuuuu d'aquesta manera q sembleu rucs!!!!! El pitjor és q ho creieu tot!! i no pot ser homes de Déu.... s'ha de ser una mica honestos amb tot..... HISTORIA DE LA BANDERA DEL REINO DE ARAGÓN, que no del catalan....: http://rebellar.wordpress.com/2010/07/01/historia-de-la-bandera-de-aragon-si-de-aragon-no-de-cataluna/

  166. Maga
    22-10-2012 12:27

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  167. Jordi
    22-10-2012 11:50

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  168. Juan Carlos
    22-10-2012 03:56

    Independientemente de lo absurdo de la bandera, me encanta que es artículo deje bien claro que fueron tropas Catalanas las que conquistaron Las Americas. Esto da al traste con tantos insultos y menosprecios que han estado haciendo los independentistas catalanes sobre el genocidio que hicieron los Castellanos en El Descubrimiento, pues ahora queda claro, que según dice este señor, los genocidas eran Catalanes. A ver como lo justifican ahora.

  169. Antonio j
    21-10-2012 17:43

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  170. Antonio
    21-10-2012 09:36

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  171. Nelo
    20-10-2012 22:40

    Somieu i mentiu mes que penseu......Si n'hi haguera algo de veritat en lo que digueu (que no es el cas), la similitut seria sobre l'ensenya aragonesa, que vosatros, junt a la paraula Corona i reinat haveu furtat.......Rei consort (braguetazo es diu ara) i pare del Rei d'Arago i Comte de Barcelona..... Catalunya no n'existia ni com regne ni com res, soles comptats i molt de temps dependents de Francia....No teniu vergonya, vos apodereu de tot pera llevarvos eixe complex d'inferioritat que teniu.....Voleu el sigle d'or dels valencians, el descobriment d'America i ara la seua ensenya i la llengua de les Balears, Arago i Valencia, els tres Regnes que unicament existiren i en la cara dura d'haver fet una llengua ara fa poc mes de cent anys, prefabrica de retalls de barceloni, llemosi i valenciá migeval.......Com alguns diuen, informarmos de lo que fumeu, que deu ser molt fort.......

  172. Rekaredo
    20-10-2012 22:12

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  173. Xevi Mató
    20-10-2012 21:56

    Com sempre, un article impecable d'en Jordi Bilbeny. És curiós el que passa amb els comentaris que ha deixat una sèrie de gentussa sense cap tipus d'educació. L'únic que aconsegueixen és posar en evidència l'amo a qui serveixen.

  174. Otger_Catalo
    20-10-2012 21:25

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  175. Svastika
    20-10-2012 20:53

    Jordi, ets un fracasat. No se d´on putes treus aquestes históries, pero son conegudes com paies mentals. L´origen de sa bandera catalana es una mera traslació de s´escud de sa Casa Reial d´Aragó per part dels comptes de Barna. Llavors segons aixó, sa bandera del EUA te un clar patró aragonés, no català. Ara bé. Si la teva paranoia nacionalista te fa veure i dir dois com aquest, endevant. Supongo que lo próximo es que los conquistadores eran charnegos, ya que eran extremeños como los que han hecho realidad "el vostre país" y la apropiación indebida es un clásico en Cataluña, donde tenéis los cojones de inventarios que los Almogávares, tropas de asalto de la Corona de Aragón formadas inicialmente por pobladores de los valles pirenáicos de Aragón y Cataluña (recuerda que Cataluña nunca fue reino) posteriormente fue engrosando sus filas con mallorquines, valencianos, astures... De veras. Aceptad de una vez que como pueblo no tenéis identidad propia. Sois los segundones de la Historia. Y recordad siempre, siempre que ya erais conocidos en la Edad Media como unos cobardes. Ya os lo espetó Jaime I (por cierto, de Aragón y nacido en Montpellier) en la conquista de Mallorca: "Vergonya cavallers, vergonya". Y ahora averigua el por qué.

  176. Pingu
    20-10-2012 19:11

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  177. David
    20-10-2012 17:48

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  178. Andrés
  179. Mallorquina de primera
    20-10-2012 17:25

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  180. Eymerich Penya
    20-10-2012 16:40

    El senyor Bilbeny es molt gran com a historiador: Ara m´ha savento que les 13 barres de la bandera dels EUA no tenian res a veure amb les "13 colònies". I què dir de les 50 estrelles? Ah! El nombre d´estats actuals que componen l´actual Federació Americana no val res! La veritat, no se com he pogut pensar durant tants anys que conforme anava creixent l´estat nord-americà, les estrelles s´anaven acumulaven a la actual bandera dels EUA. Valgam Deu! A l´examen que fan allà per aconseguir la nacionalitat nord-americana no tenen cap mena de dubte, però sembla que el Gran Bilbeny si! Enhorabona!

  181. imba
    20-10-2012 16:15

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  182. Susana
    20-10-2012 16:13

    FLIPES. la unica raó es que hi ha un color en comú.. sincerament, dedicat a escriure llibres de ciencia ficció perquè això ni l'indpendentista més idiota s'ho empassa.... després no hi han diners... pero per aquestes burrades sí. vergonya em faría a mí.

  183. Anomim
    20-10-2012 16:06

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  184. FEDE
    20-10-2012 16:03

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  185. Indignat
    20-10-2012 15:55

    Bilebeny, Qui et paga per aquests estudis?

  186. Coroccota
    20-10-2012 15:53

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  187. pedro
    20-10-2012 15:52

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  188. nuri
    20-10-2012 15:46

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  189. mmamamam
    20-10-2012 15:46

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  190. Christian
    20-10-2012 15:42

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  191. James
    20-10-2012 15:41

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  192. Pep
    20-10-2012 15:33

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  193. Belfalas
    20-10-2012 14:25

    Por si a alguien le interesa la verdad: La primera bandera oficial de los Estados Confederados, denominada "Estrellas y Barras", fue adoptada oficialmente el 4 de marzo de 1861 en Montgomery, Alabama. Inspirada por la bandera nacional de Austria, fue diseñada por el artista prusiano Nicola Marschall en Marion, Alabama. Marschall también diseñó el uniforme del Ejército Confederado. http://en.wikipedia.org/wiki/Nicola_Marschall

  194. ahoratelodoy
    20-10-2012 12:59

    Jordi podrías dedícarte a escribir guiones para películas de ciencia ficción: fijo que alguno te lo compra Spielberg (medio judío, medio catalán, por supuesto xD)

  195. Dani
    20-10-2012 11:01

    Me gustaría conocer esas fuentes de las que hablas, los datos a partir de los cuales has elaborado esta absurda teoría. Y te recuerdo que la bandera de Catalunya es así porque la del Reino de Aragón y luego Corona de Aragón era ASÍ.

  196. Aaron
    20-10-2012 09:24

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  197. Omg
    20-10-2012 03:33

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  198. Juasjuas
    20-10-2012 03:31

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  199. Kiko
    20-10-2012 03:18

    Fundació Institut Nova Història. Ahí, ahí... inventando la historia.

  200. Andrés
    20-10-2012 00:27

    En el resto de España nos reímos tanto de Cataluña. Pero tanto, tanto. Estáis haciendo el ridículo de forma histórica. Es tremendo. Pero no paréis, por favor :D

  201. Pistone
    20-10-2012 00:18

    Os informo también que Pizarro era catalán y conquisto con senny y humildad Perú con su miembro viril hace millones de años.

  202. Soc un asno
    20-10-2012 00:10

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  203. Paco
    19-10-2012 23:40

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  204. Julian
    19-10-2012 23:34

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  205. Manu
    19-10-2012 23:34

    Por dios que burrada. Cataluña como tal no tuvo una bandera parecida a la actual hasta aprox. el s.XII como consecuencia de la unión de Ramón Berenguer IV (conde de Barcelona) año 1150 aprox. con Petronila de Aragón. Pasando por tanto a formar parte del Reino de Aragón. (de hay las barras; son las barras aragonesas). Una curiosidad; la bandera española como tal se alzó por primera vez y reprensentando la unión de todo un país en Gerona frente a las tropas napoleónicas. Nuestra bandera era la bandera insignia de la armada invencible. Otra curiosidad más; en aquellas epocas ya eran conscientes de la necesidad de unión, de alianzas y de adherir territorios a los distintos condados y Reinos para conseguir fuerza, seguridad y poder pólitico.Otro dato, los limites del Condado de Barcelona no coincide con los limites actuales de la actual CC.AA. paso de ser una marca del Imperio Carolingio a formar parte del reino de Aragón. Una Marca es una zona considerada tierra de nadie; donde se establecia un control sobre la amenaza musulmana tras ser rechaza esta por los carolingios en el s.VIII liderados por Carlos Martel. Las Marcas siempre se rellenaban con promesas de prevendas y concesiones de tierras por población venida de toda Europa siempre dispuesta a correr el riesgo. Y hablamos en ese siglo de Carolingios y no de Franceses. Por otra parte Barcino; Tarraco y Gerunda fueron tres nucleos urbanos desarrollados sobre el S.III por los romanos. Por los tanto tenemos una pregunta dificil ¿donde marcamos el origen de Cataluña como tal? ¿la integramos en Italia?

  206. pedro
    19-10-2012 23:27

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  207. alex
    19-10-2012 23:03

    Sabes que la bandera catalana proviene de la bandera de Aragon verdad ? Asi que nada, la bandera de Aragon esta en la luna y yo sin enterarme !

  208. Paco paco
    19-10-2012 22:43

    Este Bilbeñ es un crack, ¿eh?

  209. Xavier
    19-10-2012 22:22

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  210. Americano
    19-10-2012 22:20

    Esto va para los manipuladores, de AQUÍ viene la bandera de los Estados Unidos de América http://www.anfrix.com/wp-content/gallery/esquemas-charts-y-planillas/2722-1.jpg

  211. Pere
    19-10-2012 20:55

    Jesucrist era de la Masía.

  212. Asdasdo
    19-10-2012 20:35

    xDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD. No sólo la bandera de EEUU, los japoneses tomaron las barras rojas de la Senyera para formar el punto rojo de la bandera de su país.

  213. Jordi Bilbeny
    11-01-2011 02:43

    contestant l'anònim del 6 de janer d'enguany, voldria dir que es poden trobar tantes semblances com es vulgui entre la bandera americana i banderes de la resta del món. Però el que importa és quina influènica van tenir aquelles altres suposades banderes amb la istòria dels EUA. Això és el fonamental. No és tracta d'una mera semblança. Es tracta d'una presència de la bandera catalana en els mapes d'Amèrica i gravats que hi fan referència des del mateix 1493 fins al segle XVIII. Es tracta de presència umana, es tracta de presència en les naus dibuixades i reals que solquen aquelles mars i aquelles terres. És tracta de presència en els exèrcits catalans que van anar-les conquerint. Es tracta de presència a les primeres armades nordamericanes comanades per l'Almirall Farragut. Es tracta d'una presència efectiva, tangible, documentada i d'una continuïtat inesborrable. Llavors, si tenim banderes i escuts catalans de dos, tres, quatre i cinc pals vermells i grocs i banderes i escuts nordamericans de dos, tres, quatre i cinc pals vermells i blancs, aquí hi ha la mateixa i idèntica bandera amb una brisura. Fet que no es dóna només en l'actual territori nordamericà, sinó arreu d'aquelles terres del Nou Món on els catalans van tenir una presència important --esborrada per la censura, però important---, com Puerto Rico, Cuba, Canadà i diversos estats dels actuals EUA. Per això dic que no es tracta de meres similituds, sinó d'una istòria real, resseguible i documentada. Aquesta és la diferència. La gran diferència. La resta, per tant, només serien, pures i anecdòtiques casualitats.

  214. El teu nom
    06-01-2011 00:11

    Jordi, ¿no crees que imitando tu analisis,podríamos encontrar muchas otras banderas con similitudes y que podríamos citar como base para la americana?

  215. Jordi Bilbeny
    17-12-2010 02:17

    Xavier: el calc és fa sobre la nostra bandera. Es copia l'estructura del símbol: barres vermelles. Tant poden ser dues, com tres, com quatre, com cinc, com set. Així ho trobem a les banderes i als escuts dels EUA i així ho trobem a les banderes i als escuts de Catalunya. L'única diferència, com totom sap i totom veu, és el blanc i el vermell. Però, això com ser una brisura. La brisura consisteix a canviar quelcom d'un escut. Per exemple colors o senyals. Els primogènits dels reis catalans tenen escuts de quatre pals i els secundogènits de tres pals. Els reis de Mallorca tenen tres pals. Foix té tres pals. I Nàpols, en alguns moments també té tres pals. Es treu o s'afegeix un pal per significar que hi ha un canvi familiar o polític, en una branca diferent de la de la casa de Barcelona. Però també es poden canviar els colors. Llavors, si el canvi de color és dóna en les normes del blasó, per què no es podia donar en el canvia de les barres vermelles i grogues pel de les barres vermelles i blanques? El model és el mateix, el nombre de pals, també. L'únic canvi és en el color dels metalls: l'or de Catalunya es canvia per l'argent dels EUA. Per què no podia ser? A més a més, en diverses pintures de de llibres d'època es poden veure les tropes ispanes (o sigui catalanes) al Nou Món, amb banderes barrades, de vermell i blanc. Amb la qual cosa, si els primers creadors de la bandera americana s'aguessin inspirat en velles banderes continentals, aurien agafat directament una bandera catalana ja brisurada. Els EUA no s'inventen els colors del no-re per a la bandera nacional, car sabem també que la bandera de Florida al 1861 és de set barres vermelles sobre argent amb un estel blanc sobre quadre blau a l'angle esquerre; que la de l'estat americà de Geòrgia també es de dues bandes vermelles amb una al mig de blanca i un quadre blau a l'angle esquerra. Si bé aquesta és adoptada al 2003 de forma oficial es podria també aver inspirat sobre models antics idèntics. Pensa també que al 1842, quan s'oficialitza la bandera de Puerto Rico, aquesta és també de tres bandes vermelles sobre argent i un trinagle al costat esquerre amb un estel. I el mateix s'esdevé amb la bandera del Club de l'Havana, a Cuba, que té tres pals vermells sobre argent i una banda blava a l'esquerre amb un estel multipuntat. Amb la qual cosa s'entrelluca que tant Cuba, com Puerto Rico com diversos estats nordamericans comparteixen un patró comú per llur bandera. I aquest patró continuo pensant que ha de ser la bandera catalana. Però n'hi ha més: cets entesos han apuntat la possibilitat que la bandera dels EUA provingui de la primera bandera de l'East India Company, no usada abans del 1616, però de la qual l'amic Guillot n'ha trobat al 1613. Doncs bé, aquesta bandera té ni més ni menys que quatre barres. Segueixen estampades sobre argent. Però té quatre barres. Cal dir en afegitó que les companyies comercials són un invent català. Els exèricts dels almogàvers també eren, a Grècia, aplegats sota la Gran Companyia. El mateix que després farien les tropes d'En Cortès (Alfons d'Aragó, Gurrea i Cortes) a Mèxic. Aquesta bandera, al 1711 continua constant de quatre barres, però s'hi ha afegit una creu de sant Jordi a l'angle superior esquerre. El calc continua sent sorprenent per idèntic. A partir d'aquesta data també podem trobar la creu de sant jordi subsituïda per la típica creu britànica. Però les barres vermelles, que oscil·len de nombre, continuent sent vermelles. Per tant, i ara m'adreço a en Pau, quan els americans s'inspiren --que ho fan, cert-- en els britànics, ens auríem de demanar ara en qui s'inspiren els birtànics per crear una bandera de quatre pals vermells per negociar amb unes terres que eren patrimoni exclusiu dels catalans, primer, i després de tots els estats de la monarquia ispànica? El nombre de pals, el del color vermell, el nom de la institució, el lloc on es desplacen i la propietat d'aquest mateix lloc ho delaten obertament. Tant la bandera de l'East India Company com la dels Eua es calca directament de la bandera catalana. Sense Catalunya i sense els símbols catalans, res no té una explicació rigorosa. Amb Catulanya al mig del Nou Món, amb les tropes catalanes conquerint i amb els catalans poblant i expandint llur simbologia nacional tot queda explicat i ben explicat. Jordi Bilbeny

  216. Pau
    13-12-2010 02:03

    No crec que això sigui cert. La bandera britànica de les Indies Orientals té molta més semblança a l'Americana. I a més, trobo més lògic haver-se inspirat en els britànics que en els catalans... però tot i així he trobat interessant l'artícle.

  217. Manel
    10-12-2010 12:54

    Xavier, fes la cerca a google senyera Truman et sortira el meu article http://catalanica.blogspot.com/2009/12/la-senyera-lescut-presidencial-dels-eua.html Pot-ser t'aclarirà quelcom.. Manel

  218. Xavier
    10-12-2010 08:07

    No acabo de veure el calc Jordi. En el tema de les barres no dic res, si el fons és blanc, d'argent republicà o groc, d'or reial, si que pot ser. Però en la bandera catalana hi ha hagut alguna vegada un recuadre amb fons blau i estels? Si és així perdona la meva ignorància. Salutacions

  219. Marc
    06-12-2010 01:39

    Bilbeny ets el CRACK!!!

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
34930
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Els Gualba són una nissaga de polítics i homes de lletra prou importants de la Catalunya dels segles XV i XVI....[+]
Més enllà de tots els tòpics que s'han dit sobre Sant Jordi, ara en Jordi Bilbeny aprofundeix en les arrels...[+]
Davant les múltiples catalanades i catalanismes que l'Alfonso de Valdés deixa als seus llibres, en Raimon...[+]
El Juan Palomo a qui es fa referència a "Los deshauciados del mundo y de la gloria", és en Joan...[+]