Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Cal tractar amb cura les històries velles; s'assemblen a roses marcides que es desfullen al mínim contacte."
Selma Lagerlof
NOTICIES » 05-12-2012
4547

Trobada amb en Jordi Bilbeny

Una trobada casual dins les aigües calentes del balneari de Dorres amb en Jordi Bilbeny és el motiu d'aquest article d'en Joan Daniel Bezsonoff

No sé si molts lectors coneixen Dorres. Els gormands van al restaurant de la Marguerida Marty amb la seua terrassa que domina la Cerdanya. Els romans ja hi passaven estones agradables als banys de sofre amb llur aigua calda tan profitosa per l'organisme.

Els romans hi enraonaven hores i hores, filosofant o preparant algun atemptat. M'hi estava banyant el passat cap de setmana amb propòsits menys funestos quan m'hi vaig trobar amb en Jordi Bilbeny. Em va saludar abans que el reconegués per culpa de la meua veu que, segons ell, 'bezsonofava'.

Feia molts anys que no l'havia vist i la nostra conversa fou molt cordial i agradable. Amb un humor deliciós, em va donar les gràcies pels darrers articles, publicats en aquest diari, on emetia dubtes sobre la serietat de les seues conclusions. "Els teus articles em fan publicitat".

Em va proposar d'ensenyar-me amb calma algunes de les seues proves. No sé si em convencerà, però m'agrada que hi pugui haver controvèrsia sense perdre el respecte a l'interlocutor mantenint una profunda cordialitat. Aquesta és la meua visió dels debats entre gent civilitzada.

Joan Daniel Bezsonoff



Redacció: Joan Daniel Bezsonoff




versió per imprimir

  1. Marc
    07-12-2012 22:59

    Voldria fer una crítica de cert aspecte marginal però importantíssim del projecte pres globalment i pensant en la gent que no ho coneix: jo NO puc ensenyar-los aquesta pàgina, ni els vídeos que hi ha escampats per internet. HO POSEU TREMENDAMENT DIFÍCIL!!! Sempre que hi he remès algú m'he trobat amb la mateixes reaccions: una rialleta sorneguera; esquivar el tema... això pel que fa als vídeos (de la pàgina en parlo tot seguit). Perquè em trobo amb aquestes reaccions? El cas és que si els pregunto alguna cosa concreta, o si els demano què els ha semblat, no me'n poden dir res. Perquè? El motiu és una qüestió FONAMENTAL. Per l'aspecte, l'actitud, el vestit, el lloc, el to. És a dir, per la qüestió ESTÈTICA. Ho poseu molt i molt difícil, ja d'entrada perquè el discurs per qui hi entra en contacte sembla delirant, si a sobre no es troben la imatge a què estan acostumats dels "dispositius de poder" com deia Foucault, un paio amb corbata parlant a un auditori darrera d'uns papers... Amb la pàgina és diferent: com que no els distreu la imatge s'assabenten d'alguna cosa, però a la primera que troben pleguen. El fet és propiciat sobretot per certa unilateralitat (referir-se poc al discurs contrari), manca de prudència en les conclusions (jumping to conclusion, sense preparacions), o directament improcedència (l'argument que Quixot vol dir "tòxic" i el fet de donar això com una prova, sincerament, tampoc no ajuda). Tampoc no podeu dir que heu fet un estudi tenint com a eina (única o suplementària) la Viquipèdia. No només ha de ser seriós (i això per la gent, no ho és) sinó que HO HA DE SEMBLAR. La vostra tasca és d'una importància inimaginable i jo us trec que, en aquest sentit, no esteu a l'alçada. No pot ser que feu tot el possible perquè la gent us tracti com a pallassos. Us demano que, si us plau, tingueu present aquest aspecte en endavant. Moltes gràcies.

  2. Esteve Renom
    07-12-2012 15:45

    Aclarir, quan dic que l'explicació que es dóna en la visita, en el fulletó, i en cartells, es diu que aquells forats són per 'airejar els soldats que disparaven els canons dirigits cap a l'exerior de la fortalesa', havia d'haver dit 'airejar els soldats del fum dels cannons'. Això és el que es diu en l'explicació als visitants.

  3. Esteve Renom
    07-12-2012 15:02

    Només explicar una petita anècdota que vaig poder observar a la vila murallada de Vilafranca de Conflent. Hi ha tot un passadís, dalt les muralles que donen la volta a la ciutat. En molts trams d'aquest passadís sobre muralla, hi ha unes espitlleres, clarament espitlleres, és a dir per disparar, que estan dirigides cap al cantó de la ciutat. Enfocant a la ciutat. En l'explicació es diu en canvi, que era per airejar els soldats dels canons que enfocaven cap enfora de les muralles. Si es té coneixement de les les revoltes que hi va haver en aquelles terres de la Catalunya del Nord en contra de la seva annexió a l'Estat de França, amb l'aquiescència de l'Estat d'Espanya, al segle XVII, es veu doncs que les espitlleres dirigides cap al centre de la població eren per a atacar i tenir controlada la població per part dels soldats de l'Estat francès. Quan pugui en faré alguna fotografia.

  4. Marc
    06-12-2012 19:17

    I?

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35873
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Leandre Martí descobreix un missatge en clau enviat des de la Barcelona del 1910 i a l'INH ens hem quedat amb la...[+]
En aquest article, en Dídac Cabrera ens exposa que, a la quasi majoria de llengües, el llibre de Don Quixote es...[+]
Els Borja i els Della Rovere eren junts a la Cort Pontifícia de Roma. Però abans que s'enfrontessin a mort...[+]