Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Fins i tot el passat es pot modificar; els historiadors no paren de demostrar-ho."
Jean Paul Sartre (1905-1980) Filòsof i escriptor francès
ARTICLES » 13-06-2012  |  CENSURA I LA MANIPULACIó
16610

Els marits de Joana la Boja

Per què van tancar Joana la Boja a la presó? Per amor? Perquè era boja? O per una evident raó d’Estat? En Lluís Maria Mandado ens ho explica, segons la interpretació que extreu de la lectura acurada de l'Orland Furiós d'Ariost.

Joana la Boja

En el darrer i 11è Simposi sobre la Descoberta Catalana d'Amèrica, esdevingut al novembre del 2011, vaig explicar un fet capital totalment desconegut fins al moment. Es tracta de les recerques fetes en els llibres de l'Orland Furiós de l'airós Ariost, i també d'En Servent (El gelós extremeny), on s'indica un fet ocultat per la història oficial, mentre ens emportem una gran sorpresa: entendre com la comtessa d'Holanda (títol que veritablement tenia Joana Aragó), tenia un promès o espòs, que va anar a lluitar a Espanya (navegant). La reina es queixava que en aprofitant aquesta circumstància li havien assassinat dos germans i el pare, i que l'assassí l'havia obligada a casar-se amb el seu fill. Això indica, per mi, que el pare de Felip el Bell, l'emperador Maximilià I, havia fet un complot per matar la família reial catalana (Ferran II, el príncep de Girona Joan i la que seria reina de Portugal, Elisabet) per a posar-hi la seva família austríaca.

El que és històric i cert és que els Aragó s'extingeixen i són substituïts pels Habsburgs.

Com va passar? Doncs obligant la qui havia de quedar hereva dels Aragó a casar-se amb el fill i hereu austríac, malgrat el compromís anterior i el desig de la princesa i prevista futura reina aragonesa. Segons entenc de la lectura del romanço d'Ariost, ella, la nit de noces, mata el seu violador i es pot escapar amb l'ajuda del seu "marit", que identifico amb En Joan Antoni Colom, un nét del Descobridor. Quèf està explicant Ariost? Entenc que ens està revelant que la mort del jove Felip el Bell, és causada per la seva violentada esposa Joana. Pot ser que això passés a Silla (i no pas a Tordesillas), i que, després, aquesta s'escapa.

Però, principalment, a la vista d'aquestes revelacions, cal raonar quina és la causa del seu tancament:

  1. Aquest amor anterior: ja se la tenia aïllada per evitar que vagi amb el seu marit, el faci rei i hi tingui hereus. Primer va ser tancada pels pares, que han concertat l'altre matrimoni. Però seguint el maquiavelisme de l'època, tenim dades que el marit primer va estar a la cort en vida de Felip.

  2. I després de la mort de Felip, per la necessitat de mantenir-la en la viduïtat, per a separar-la del seu primer promès.

  3. El dramàtics esdeveniments també justifiquen el tancament com a penalització imposada pels àustries (pel molt concernit fill i regent Carles I, que pot perdre la corona, ha de castigar la mort del seu pare i no vol matar la seva mare).

O sigui, que la crisi que Joana representa per a la corona dels Aragó és molt superior a la que va representar Lady Di per a l'anglesa.

 

Lluís Mª Mandado i Rossell



Autor: Lluís Mª Mandado i Rossell




versió per imprimir

  1. Lluís MªMAndado i Rossell
    22-06-2012 20:25

    De res. I continuem dubtant tant com puguem.

  2. Jordi
    22-06-2012 16:36

    per a en Lluís Mª: Ho entenc. Per a fer bona investigació cal, d'entrada, dubtar de tot. Més que més si es fa en un camp on la voluntat de tergiversar els fets ha estat, i és, tan enorme. (No. No en sé res, del que n'hagi pogut dir la Vanguardia). Gràcies per l'atenció.

  3. Lluís MªMAndado i Rossell
    20-06-2012 00:47

    Jordi, si us hi fixeu, no és pas atzar que parli en aquesta part de "romanço", el que indica Ariost, és que aquest casament és forçat, contra la voluntat de Joana, que podria estar ja casada, per això la primera nit devia ser una cosa terrible, i amb el temps portar a la mor del violador. A més com sabeu qui era el pare d'aquests fills? O si na Joana no anava també amb el seu primer marit prenent precaucions? Us ho pregunto per si ho heu trobat a la Vanguardia.

  4. Jordi
    18-06-2012 19:52

    Perdoneu la pregunta (no m'he dedicat mai a l'estudi detallat de la Història, i doncs puc dir que pròpiament no en sé res; però m'interessa; i el vostre llibre sobre el Quixot, que vaig rellegint, em sembla molt aclaridor) Acabo de mirar, però, a la Viquipèdia què en diu de Felip el Bell, i hi trobo que Joana la Boja es casa amb Felip el Bell el 1496, hi té cinc fills, i Felip el Bell mor el 1506, deu anys després del casament. Això no lliga gens amb el que dieu que Joana la Boja mata Felip el Bell el dia del casament. ¿Com us ho expliqueu, tot plegat?

  5. AliBay
    18-06-2012 17:58

    Gràcies per compatir aquesta visió. Mai no havia entès com ni d'on havien aparegut els Habsburg o Àustria, si de fet havien de ser descendents de la casa d'Aragó o Trastàmara.

  6. PAolo
    15-06-2012 14:20

    No puc deixar d'afegir un petit homenatge a qui m'ha ajudat moltíssim. Gràcies Lluís Maria, sense els teus estudis no hauria entès res. A l'Elogi, pag. 73: "Fins n'hi ha de vells i mig cecs que, malgrat haver-se de servir d'ulleres, continuen jugant. I quan, per fi, ja un merescut poagre els paralitza els dits, lloguen un ajudant que tiri per ells els daus amb el cornet. Tot això seria prou agradable si no fos que el joc sovint degenera en ràbia: i llavors ell ja pertany a les Fúries més que no pas a mi."

  7. Guerau
    13-06-2012 02:29

    Sincerament, genial... benvinguts a la realitat.

  8. Jordi Bilbeny
    12-06-2012 23:31

    sempre m'avia estranyat que Felip el Bell morís emmetzinat jugant al joc de pilota a Valladolid. Ara, aquest joc de pilota esdevé una pista més, totalment reveladora, del lloc on van passar els fets. Si a més a més sabem per una font escadussera que Felip el Bell va ser assassinat per mitjà del valencià Joan de Coloma, tot ens emmena directament a València.

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35110
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Una petita referència que en Joan Ventura troba en un llibre d'en Henry Kamen, li fa pensar que, efectivament,...[+]
Qui era Hernán Cortés? Va ser també fill d’un home corrent? Va tenir uns estudis escassos? O, altrament, tal...[+]
L'any 1519 Barcelona era la capital del monarca més poderós de la...[+]
Davant les múltiples catalanades i catalanismes que l'Alfonso de Valdés deixa als seus llibres, en Raimon...[+]