Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Hi ha dues maneres d'enganyar-se. La primera consisteix a creure el que no és veritat; la segona, a negar-se a creure el que és veritat."
Søren Kierkegaard
ARTICLES » 03-07-2020  |  PROJECTE COLOM
1107 lectures

Un huracà destrueix la primera capital americana, fundada pels Colom

Article d'En Marc Pons a el nacional.cat d'ahir 2 de juliol del 2020. El 2 de juliol del 1502 un huracà va destruir la primera capital d'Amèrica, que havia estat fundada per En Cristòfor Colom.

Plànol de Santo Domingo, segle XVI. Font: enciclopèdia dominicana (cliqueu-hi damunt per ampliar la imatge)

El 2 de juliol de l’any 1502, fa 518 anys, un huracà destruïa Nova Isabela, la primera capital americana fundada pels europeus. Nova Isabela, que després del cop d’estat ordit pels Reis Catòlics contra els Colom (1500) va ser rebatejada com Santo Domingo, havia estat fundada el 5 d’agost de 1496, per concentrar-hi tots els edificis de govern de la colònia Hispaniola (actualment l’illa està formada per la República Dominicana i per Haití). Nova Isabela havia estat fundada per Bartomeu Colom —seguint ordres del seu germà Cristòfol—; i el seu primer alcalde havia estat l’armador i mercader tarragoní Miquel de Ballester i Taranau.

Quan es va produir aquella catàstrofe, el partit colombí ja havia estat apartat del poder, i els usurpadors que els havien rellevat ja havien estat destituïts. Els Colom havien estat detinguts, engrillonats i deportats a Castella, el Senat de la colònia havia estat dissolt, i l’alcalde Ballester havia estat destituït (1500). En canvi, els usurpadors Francisco Fernández de la Bobadilla (el jutge enviat pels Reis Catòlics que havia perpetrat aquell cop d’estat) i Francisco Roldán Jiménez (cap polític dels colons castellano-lleonesos i braç executor del cop d’estat) a causa d’aquell huracà desapareixerien nou dies després en un naufragi a alta mar. Si més no, així consta en la historiografia espanyola.

Aquell huracà va provocar la destrucció de la pràctica totalitat de la ciutat. A partir del fet, Nicolás de Ovando —el nou governador després de la destitució i arrest de Bobadilla i Roldán (acusats de corrupció)— ordenaria reconstruir la ciutat a l’altra banda del riu Ozama. Es dona la curiosa circumstància que tres dies abans que l'huracà devastés Nova Isabela, els Colom, que havien estat excarcerats després de renunciar a les Capitulacions de Santa Fe, es presentaven davant el port de la ciutat per advertir de l’arribada d’aquell fenomen meteorològic. Nicolás de Ovando es va negar a autoritzar el desembarcament, i tres dies més tard, centenars de persones morien a causa de l’huracà.

Barcelona
2 de juliol del 2020
El nacional.cat
Marc Pons
https://www.elnacional.cat/ca/efemerides/huraca-destrueix-capital-americana-fundat-colom_518988_102.html
versió per imprimir

Comentaris publicats

  Afegeix-hi un comentari:

  Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


    EDITORIAL
  L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
  25490 lectures

  Aconseguits 6200€
  de 6000€
  Campanya finalitzada

  Més informació
  SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
  Subscriviu-vos al nostre butlletí
  Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
  Va tenir Castella els 8 milions d’habitants que ens diuen que va tenir, constituint així el motor i el nexe...[+]
  En Pep Mayolas reflexiona al voltant de la figura d'en Gonzalo Fernández de Córdoba, que podria ser en realitat...[+]
  En Marc Terrades ens fa arribar unes imatges d'unes naus d'armades espanyoles del segle XVI, que, curiosament,...[+]