Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Cal tractar amb cura les històries velles; s'assemblen a roses marcides que es desfullen al mínim contacte."
Selma Lagerlof
OPINIó » 24-11-2015  |  CENSURA I LA MANIPULACIó
4238 lectures

Un nou Simposi per començar a caminar lliurement

En Jordi Bilbeny convida amb una carta a participar al 15è Simposi de la Descoberta Catalana d'Amèrica, que es durà a terme aquests 27 i 28 de novembre del 2015 a Arenys de Munt, amb la convicció que la Història és patrimoni de tots

Un país sense llibertat és un país esclau i un país sense història és un país desmemoriat, que no pot caminar lliurement perquè no té prou perspectiva. Generalment, la manca de llibertat i la manca d’història acostumen a anar de bracet, atès que no es pot mantenir una servitud qualsevol si es té consciencia plena del que s’és. Per això tots els països que n’ocupen d’altres i els governen, a més de la llibertat política i de la llengua, acostumen a suprimir-ne la historia. La supressió del nostre passat col·lectiu no comença ni amb Primo de Rivera ni amb el franquisme. Ni tan sols al 1714. Ve de més antic. En podem començar a resseguir les primeres traces ja al segle XV. Des de llavors, la inquisició, la corona, l'estat o el Vaticà –en qualsevol país en què hem tingut presència– han promogut tota mena de lleis per esborrar-nos del món. Han confiscat o cremat els nostres llibres, els han fet traduir al castellà, al francès o a l’italià, canviant-ne el nom dels seus autors. I el mateix ha passat en el món de les ciències i de les arts i de qualsevol àmbit de la cultura on un català hagi excel·lit, fins ben bé al segle XVIII.

Ara som en un moment crucial, en què tornem a debatre el nostre futur polític amb certes garanties de llibertat. Un moment, també, on nosaltres no hem deixat mai de repensar el nostre passat. Conscients com som de l’alt grau de manipulació sofert, any rere any, durant ja quinze edicions, ens hem aplegat a Arenys de Munt per aportar proves, dades, raons i documents que ens permetin aproximar-nos a la nostra història sense la distorsió grotesca que la censura hi ha perpetrat. Quinze anys d’aportacions desinteressades que ens permeten ser una mica més conscients del que som i del que vam ser. Però sobretot quinze anys, durant els quals ens hem anat nodrint de certeses. La darrera de les quals és que no podem construir un país lliure amb una història segrestada, amb una memòria presonera.

És, doncs, el descobriment d’aquest passat el que volem compartir amb tu. La història no és patrimoni exclusiu ni dels arxivers, ni dels historiadors, ni dels intel·lectuals. La història és patrimoni de tots. La història som tots. I és recuperant-la col·lectivament que avançarem molt més cap a la nostra dignificació personal i nacional.

No et vulguis perdre aquest Simposi. No et vulguis perdre aquesta apassionant aventura de restituir al nostre poble la seva memòria esborrada insidiosament. No et vulguis perdre aquesta darrera trobada que ha de continuar fent del nostre país un país amb memòria pròpia, amb voluntat pròpia i amb la decisió ferma que sense consciència del que som no sabrem mai del tot què volem ser. I que sense consciència plena del lloc on venim tampoc no sabrem mai on volem anar.

Us deia que la història ens pertany a tots, perquè la història som tots. Ets tu i sóc jo. No deixis que els altres pensin ni decideixin per tu quina mena d’història ens cal. Sigues protagonista actiu de la restauració meravellosa de la nostra història. Perquè, al capdavall, pensar la història, recuperar la història, i difondre la història també depèn de tu.

Jordi Bilbeny
Institut Nova Història
Arenys de Munt, novembre del 2015

Enllaç al programa i al full d'inscripcióAutor: Jordi Bilbeny
versió per imprimir

Comentaris publicats

 1. José Ignacio
  29-11-2015 11:43

  Orweliano comentario el de Pietro.

  Castilla no tiene tradición literaria. Todos los textos anteriores al siglo XV son falsificaciones posteriores. El Siglo de Oro castellano es una traducción de obras catalanas que han sido destruidas. Todos los autores son en realidad catalanes y se ha falsificado sus orígenes.
  Colón, Erasmo, Leonardo, Marco Polo... todos catalanes. América la colonizó la Nación Catalana.La bandera de USA está inspirida en la Senyera. Los marines americanos llevan símbolos catalanes...

  Y si no piensas así eres un maldito ignorante y un ultranacionalista español.

  Y hay que reeducarte.

 2. algili@hotmail.com
  26-11-2015 13:33

  Sou prou mijors que "EL MUNDO TODAY"

  AJJAJAJAJAJJAJAJA!!!!!!!!!!

 3. J.R.
  25-11-2015 18:13

  Comentario de «agor» de las 17:50 («J.R. Tu sigue mirando al dedo.») corregido:

  «J.R., tú sigue mirando el dedo.»

  En total, en una frase de seis palabras, tres errores de ortografía y ortotipografía y un error gramatical.

 4. Dídac
  25-11-2015 17:52

  Catalunya és una colònia de Espanya. Franco va enviar a Catalunya masses d'espanyols als anys seixanta. Alguns s'han integrat a Catalunya. Altres no. Aquests últims destil len un rabiós cinisme contra el país que contrasta amb la minsa cultura i educació que tenen. Quanta ignorància i supèrbia. Ànims Jordi !!!

 5. super
  25-11-2015 17:17

  jose ignacio... torna't a llegir

 6. J.R.
  25-11-2015 17:07

  Comentario corregido del ser que firma como 'agor':

  «Una curiosidad:

  http://voz-castellana.blogspot.com.es/2014/06/castellanofobia-institut-nova-historia.html

  Por cierto, Bilbeny, yo no creo que seas un fascista. Simplemente pienso que eres un engañabobos. Más o menos como aquellos que antiguamente iban por los pueblos vendiendo lociones mágicas que hacían brotar el cabello y curaban todos los males.
  Tenías un buen puesto en el Centre d'Estudis Colombins y lo mandaste a paseo para fundar esta charlotada. ¡Tú mismo!, ya me dirás cómo te vas a ganar la vida cuando te dejen de subvencionar esto. Porque con el prestigio y credibilidad que te estás generando lo vas a tener difícil.»

  En total, nueve errores ortográficos y ortotipográficos.

 7. José Ignacio
  25-11-2015 14:34

  ¿Defender la unidad territorial de un Estado es ser un fascista?

  ¿Defender el uso de un idioma común en el que nos entendamos todos es ser un fascista?

  ¿La forma de legislar en democracia es de ser un fascista?

  ¿El opinar que ningún territorio en España tiene derecho a la autodeterminación, derecho que está perfectamente tipificado internacionalmente, es ser un fascista?

  ¿Opinar que no ha existido la Nación Catalana es ser un fascista?

  ¿El ejército español amenaza Cataluña?

  ¿Cuántas propuestas han hecho los diputados catalanes para despolitizar el Tribunal Constitucional en los últimos 35 años?

  ¿Ridiculizar el nacionalismo catalán es ridiculizar a los catalanes?

  ¿La mitad de la población actual de Cataluña son colonos?

  ¿Los territorios más pobres de Cataluña roban a los más ricos porque en ellos no se recaudan tantos impuestos?

  ¿Una manera de ser y estar en el mundo es insultar, criminalizar y menospreciar a Castilla, y España, artículo sí y artículo también?

  ¿Control mental? ¿Aniquilación del individuo? ¿Odio permanente? ¿Historia prefabricada? ¿Seguro que no estás definiendo el concepto de nacionalismo?

  Recurrís constantemente a la soflama cuando no tenéis argumentos para otra cosa?que es casi siempre.

 8. Moderator
  25-11-2015 12:53

  Bilbeny 2
  Trio calavera 0

  (encara en joc)

 9. joan
  24-11-2015 22:41

  Demagoga

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35799 lectures
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
A partir d’uns textos on els cronistes ens diuen que En Colom es trobava sobre les Canàries a la tornada d’un...[+]
Al 1511, en editar-se l'Elogi de la Follia, Erasme ja hi denuncia la pràctica consolidada de la censura, on els...[+]
Pep Comajuncosa analitza les connexions de Calixt III amb la casa reial...[+]
Va escriure Bernal Díaz del Castillo la Historia Verdadera de la Conquista de Nueva España o ho va fer el...[+]