Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La història s'assembla a un sord que contesta preguntes que ningú fa."
Lleó Tolstoi
ARTICLES » 29-03-2016  |  COLOM, CATALà
4662

Una ruta per descobrir els indicis de la catalanitat d'En Colom

La Ruta guiada sobre En Colom que organitza cada mes l'Institut Nova Història a Barcelona i dirigida per en Jordi Bilbeny, és notícia a Barcelona Televisió (BTV).


Reproducció de l'article:

Des de l'Institut Nova Història, l'escriptor i investigador Jordi Bilbeny explica la catalanitat del descobridor d'Amèrica. No és l'únic historiador que defensa aquesta tesi, segons la qual el nom complet del navegant seria Joan Colom i Bertran. A la visita guiada d'aquest dissabte, els participants n'han descobert més detalls, com el lloc on podria estar enterrat o la casa on hauria viscut.

L’escriptor i investigador Jordi Bilbeny és un gran defensor de la tesi que Colom era barceloní. Com a cap d’investigació de l’Institut Nova Història de Catalunya, ofereix visites guiades que vinculen el personatge històric amb Barcelona. A la ruta d’avui han començat al punt on podria estar enterrat el descobridor d’Amèrica.

La plaça del Duc de Medinaceli va ser fins a principis del segle dinou un dels punts claus de la comunitat religiosa de la ciutat. Aquí s’erigia el monestir de Sant Francesc, on s’enterraven els membres de la família Colom. Segons els historiadors que defensen l’origen català de Colom, també s’hi trobarien les despulles del descobridor.

Aquestes hipòtesis són, segons Jordi Bilbeny, difícils de demostrar avui dia perquè la majoria de proves o evidències han desaparegut. Rutes com la d’avui són, com ell diu: “Recorreguts a través de les consciències i de la destrucció del nostre passat”. Al llarg de la ruta Bilbeny estableix paral·lelismes entre Cristóbal Colón i el català Joan-Cristòfor Colom i Bertran, que situa com un barceloní procedent d’una família de mercaders.

L’investigador defensa la tesi que Colom va sortir del port de Pals, al Baix Empordà, en lloc de Palos de la Frontera. Bilbeny sosté la seva teoria i la comparteix amb els participants en punts clau com el monument de Colom. Als relleus que hi ha a la part baixa hi trobaríem moltes pistes que desmuntarien la versió oficial de l’expedició de Colom.

La ruta, de quatre hores, recorre altres punts com la Biblioteca de Catalunya o la Casa de la Caritat, així la casa de Colom, que estaria al costat de Santa Maria del Mar.


Enllaç a l'article original:
http://www.btv.cat/btvnoticies/2016/03/26/jordi-bilbeny-institut-nova-historia/

Descarregar el fragment de la notícia (mp4)




versió per imprimir

  1. Elisenda Díaz i Balanza
    18-04-2016 17:37

    Molt recomanable!!!

  2. Berenguer
    30-03-2016 21:03

    Exacte, però perquè el reportatge va agafar només la primera part de la ruta, es a dir, plaça del Duc de Medinaceli i Monument a Colom. Jo també hi vaig assistir, i puc també afirmar que val molt la pena. Fins i tot si ja coneixes la teoria d'en Colom català, val la pena igualment anar-hi perquè en Bilbeny té molt a explicar, dona tot tipus detalls i a més a més ho sap fer entretingut. Tot i que dura unes 4 hores, no es fa gens pesat i acabes amb molt bona sensació.

  3. Lluís
    30-03-2016 17:59

    Segons l'article, sembla que la ruta sigui poc més que anar al peu del Monument d'en Colom. Però val a dir que es volten molts punts de Barcelona, i permet copsar el relleu de la ciutat en el moment de la descoberta.

  4. Francesc2
    30-03-2016 15:10

    Aquesta ruta amb en Jordi Bilbeny és del tot recomanable. Invito tothom a apuntar-s'hi..Em van impactar moltíssim els relleus de la part baixa del monument d'en Colom i del significat que se'n pot extreure. Els nostres avantpassats de fa més d'un segle sabien molt bé quina era la vera història del Descobridor i van aconseguir d'exposar-la en mig dels signes que hi ha en el monument que expliquen la història oficial. Extraordinari

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
34987
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
L'astrolau o astrolabi de Barcelona, atribuït a Sunifred Llobet a l'any 980, és l'astrolau amb caràcters...[+]
L'Àlex Sendra ens presenta un exemple, a través d’un conte de la Josefina Làzaro, de com ha quedat memòria...[+]
En un llibretó d’En Ferran Soldevila, editat al 1923 ja hi trobem la presència d'un Colom català, defensat...[+]
Si els Della Rovere eren els Rovira, llavors tindria sentit que al 1471, any que Francesco della Rovere esdevé el...[+]