Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Un poble deixa de ser analfabet quan aprèn a llegir i escriure ...la pròpia història"
Paulo Freire
ARTICLES » 21-08-2023
739 lectures

Videus de la 10a Universitat Nova Història

Publiquem els enregistraments dels actes de la 10a Universitat Nova Història, que han tingut lloc a Montblanc del 2 al 6 d'agost del 2023.

Cartell d'anunci de la Universitat

Com cada any, l'Institut Nova Història ha preparat els enregistraments dels actes que s'han esdevingut a la 10a Universitat Nova Història (2023).

Les conferències es troben com sempre a l'apartat ARXIU del web. L'arxiu està situat a la barra horitzontal superior. En aquest arxiu també hi apareixen, com és costum, tots els cicles de conferències, simposis i universitats d'estiu d'anteriors edicions que ha organitzat la Universitat Nova Història.

També podeu accedir directament als enregistraments d'aquesta 10a Universitat clicant a https://www.inh.cat/arxiu/vid/10a-Universitat-Nova-Historia-2023- .

Si teniu cap problema en la visualització dels videus, sisplau, feu-nos-ho saber amb un comentari en aquesta notícia.

Programa:

DIMECRES, 2 D'AGOST

De 10 a 12 matí Rebuda, inscripcions i acreditacions

12 migdia PRESENTACIÓ DE LA UNIVERSITAT

Albert Codinas, President de l'Institut Nova Història
Representant de l'Ajuntament de Montblanc
Cristina Vilardell, Membre del Consell Rector de la Universitat Nova Història
Carles Camp, Membre del Consell Rector de la Universitat Nova Història
Jordi Bilbeny, Escriptor i investigador. Director de la Universitat Nova Història

2/4 d'1 Benvinguda del Poble que Canta, sota la direcció d'En Jordi Llobet

CONFERÈNCIA INAUGURAL

Claude-Brigitte Carcenac, Doctora en Història, especialista en Història de les Religions: «El culte a Mitra, un competidor del cristianisme?»

A les dues: DINAR
A les 4 LLEVANT DE TAULA

Presentació del llibre d’En Pep Mayolas: Teresa de Jesús, Clarissa, catalana, abadessa i doctora. A càrrec de l'autor mateix.

A les 5 Carles Camp «L'arribada de la seda i del sucre a Amèrica»

2/4 de 7 Pep Mayolas:«Joana d'Àustria i la successió a la Corona catalana a la mort de Carles I»

2/4 de 9 SOPAR

2/4 d'11 CONCERT

Josep Tero: «Quan dic l’Escala, dic la barca del meu pare». Acompanyat d’En Ferran Martínez (acordió i sintetitzador). Concert gratuït

 

DIJOUS, 3 D'AGOST

2/4 de 10 matí Inauguració de l’exposició «En un terrat la bella flora un dia: “Literatura Catalana Moderna i creacions plàstiques contemporànies. Flora versus Madrona. Una experiència didàctica a partir de dos sonets de Francesc Vicent Garcia, rector de Vallfogona, amb motiu dels 400 anys de la seva mort”», a càrrec d’Abel Figueres Milà, crític d’Art i professor de Batxillerat d’Arts Plàstiques a l’Institut Poeta Maragall, de Barcelona

https://agora.xtec.cat/iesgabrielferrater/batxillerat/en-un-terrat-la-bella-flora-un-dia-una-exposicio-a-proposit-dun-sonet-de-francesc-vicent-garcia/


3/4 de 10 Biel Ferrer: «Les cares ocultes del Rector de Vallfogona»

2/4 de 12 Enric Guillot: «El poder de la marina catalana arreu del món, del segle XIII al XVII»

A les 2 DINAR

A les 4 Presentació del llibre de l'Enric Vila Lluís Companys. La veritat no necessita màrtirs, a càrrec de l’autor mateix

A les 5 Maria Lluïsa Amorós «Novel·la històrica, novel·la literària: el procés d’escriure»

A 2/4 de 7 Visita al Celler Carlania (Barberà de la Conca), on ens explicaran el procés de producció dels seus vins biodinàmics i naturals. Amb tastet de vins inclòs (hi anirem amb cotxes particulars)

2/4 de 9 SOPAR

2/4 d'11 CINEFÒRUM:

Projecció de «Lis aspergis escatxiguin». Un documental de Sílvia Itúrria i Anna Fonoll, que forma part del projecte Rurals/Som Xipella i que ha comptat amb el suport de l’Ajuntament de Solivella. Presentació i moderació del debat posterior a càrrec de la codirectora i comissària del projecte, Sílvia Itúrria. Acte obert i gratuït.

 

DIVENDRES, 4 D'AGOST

De 8 a 11 del matí Sortida naturalista per l’entorn de Montblanc amb En Pere Alzina, guia de natura i consultor ambiental

2/4 de 12 Jordi Bilbeny: «L'origen català de la bandera dels Estats Units d'Amèrica»

A les 2 DINAR

A les 4 LLEVANT DE TAULA

Presentació del llibre de l’Albert Pont, Via Única. Pla estratègic per a fer efectiva la independència de Catalunya segons el dret internacional, a càrrec de l’autor mateix.

A les 5 Joan-Pere Le Bihan i Rullan, Expresident d’Escoles La Bressola de la Catalunya del Nord: «Estat nou, escola nova. Propostes per salvar i estendre l’ús del català»

7 tarda Joanjo Albinyana:, «Leonardo da Chio i el castell de Xiu, a Llutxent»

2/4 de 9 SOPAR

2/4 d'11 RECITAL DE POESIA

«Conca de poetes. Una mostra de poesia de la Conca de Barberà». Amb la participació de: Josep Civit, Anna Maria Roman, Marc Hueso i Sergi Olivan (Montblanc); Judit Queralt (Barberà de la Conca); Elisenda Rosell (L’Espluga de Francolí); Jordi Bilbeny (Solivella) i Carmina Ral (Vimbodí). Organitzat per l’Associació Literària l’Escarritx, de Montblanc. Amb l'acompanyament d'Adrià Valls al piano elèctric. Presentat i conduït per En Sergi Olivan. Acte obert i gratuït.

 

DISSABTE, 5 D'AGOST

2/4 de 10 Jordi Àlvarez: «Lluites dinàstiques des del Tirant lo Blanc fins al Quixot»

2/4 de 12 Joan Canadell:
«Els Cabot i l’expansió americana al segle XVI»

A la 1 Presentació de melmelades, chutneys, gelees i vinagretes de MARIA SOLER, productora de Santa Coloma de Queralt, a càrrec de la mateixa propietària. Amb venda posterior. Acte obert i gratuït.

A les dues DINAR

A les 4 LLEVANT DE TAULA:

«Arenys de Munt: de la primera consulta per la independència a l’alçament nacional». Amb Carles Móra, batlle de Tarrés i exbatlle d’Arenys de Munt, i Jordi Bilbeny, escriptor i impulsor de la consulta

A les 5 Andreu Marfull: «La presència catalana i otomana als mapes dels segles XVI i XVII, segons la recerca de N’Enric Guillot»

2/4 de 7 Anna Tarrés: «L’estat actual de l’ensenyament de la història de Catalunya a secundària»

2/4 de 9 SOPAR

2/4 d'11 CONCERT

Joanjo Albinyana «Les ales del cor. Un viatge interior a la recerca de la felicitat». Obres pròpies per a piano sol. Concert gratuït.

 

DIUMENGE, 6 D'AGOST

2/4 de 10 Rafel Mompó: «Historiografia espanyola: alteració i usurpació sistemàtica de personalitats, llinatges, ciutats, obres d’art i literàries»

2/4 de 12 CONFERÈNCIA DE CLOENDA:

Jordi Castellà
, advocat i regidor de l’Ajuntament de Canet de Mar: «La via guineana per la independència: un exemple a seguir»

A la una Presentació i tast de Formatges Sant Gil d’Albió, a càrrec d’En Pep Martí, propietari. Acte obert i gratuït.

A les dues DINAR i COMIAT

Amb la col·laboració i suport:

Institut Nova Història, Ajuntament de Montblanc, Nova Conca, El Vallenc, Art Neutre, Hidrospiral, Fundació Catalunya Estat, Cercle Català de Negocis, Reagrupament, Solidaritat per la Independència, Força Catalunya, Indrets del Record, Casal Jaume I de Fraga, Centre d’Estudis Joan Bardina, Centre d'Estudis Mitològics de Catalunya, Associació de Practicants de la Psicoestètica, Iddix Grup, Intergrid, l’Orwell, Rius de Llibertat, Pilar Montoliu Produccions, Directe 68, Fusic, Fundació Randa-Lluís M. Xirinacs, Organització per l’Alliberament de Catalunya, La Gota Catalana, Associació de Veïns Cappont de Lleida, Llibres de l'Índex, Herbes del Remei, Fafnirius Team, Classic Car, La Història Usurpada, Poble que Canta, Beyond Barcelona, DHisCat, Enraonem, Escola de Ioga de Reus, Ecofruits Saude, Casal Jaume I d'Elx, Relk, CCT Producció, Aula de Música Tradicional de Salt, Librooks, Santuari Ecològic de Gallifa, Respostes, Primàries Canet de Mar, ADAC, Centre Cultural Català del Vallespir, Associació Amants del Teatre, Cercle Català d'Àlaba, Tasca Projectes, JAN BCS, Stöck, Centre d'Estudis Falsetans, Ineditours, Moviment Arenyenc per l'Autodeterminació, Ca la Rita, L'Art de Viure Andorra, Angelets de la Terra, Nous Projectes Audiovisuals, Altervideo, Centre Català de Luxemburg, ETV-Terramar, CAL, Patriota Català TV, Vitae Kombucha, Despertem Catalunya, Suport Civil Català, Catalan Power Corporation, Fet a mà, Kaizen Multiserveis, Associació Republicana del Maresme, Nausica Masó Orfebre, Associació d’Estudis Espinaltians, Partit Espinaltià, Moviment Republicà Català, Joan&Cori Perruquers, Petrolis Independents, Plural21, L’Illot, Eva Jiménez & Xavi Llobet Arquitectes, Buc de Llibres, Associació Francesc de Castellví, Sanidoc Malija, Vidres Mascarell, Restaurant Sant Francesc, Fundació Vidabona, Formatges Sant Gil d’Albió, Associació Lieterària l’Escarritx.

versió per imprimir

Comentaris publicats

  Afegeix-hi un comentari:

  Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


    EDITORIAL
  L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
  33458 lectures
  10a UNH - Presentació
  10a UNH - Benvinguda del Poble que Canta
  SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
  Subscriviu-vos al nostre butlletí
  Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
  Recuperem dels nostres arxius un article fantàstic d'En Josep M. Comajuncosa, on ens refresca dades essencials...[+]
  Les reflexions sobre la bandera dels Estats Units ens poden donar més d'un ensurt. Respira i relaxa't, perquè...[+]
  En Pau Tobar relaciona Santa Klaus o Sant Nikolaus, que prové de València i porta taronges i d'altres regals...[+]