Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La intel·liència és la capacitat de canviar d'opinió quan se't presenta informació precisa que contradiu les teves creences"
Vala Afshar
ARTICLES » 16-05-2022  |  COLOM, CATALà
1621

Videus sobre «Cristòfor Colom i l'Amèrica catalana»

Us presentem dos videus que reprodueixen la conferència que En Jordi Bilbeny va impartir a la llibreria Buc de Llibres de Mataró el 12 de maig d'enguany acompanyat d'En Ferran Mozas i l'Esteve Guardiola.

J.B.: Ser historiador en general no et faculta per saber què va passar en aquest angle de la història: sobre com se segresten els llibres i els reescriuen. I això és el que fa la Inquisició. La Inquisició segresta els llibres i els reescriu. De vegades hi ha un consens després d'un estira-i-arronsa [...]. Cervantes o Servent, en un pròleg —jo diria que el del Persiles—, diu que hi ha gent que no accepta que els inquisidors fiquin mà en els seus llibres, de manera que no volen publicar-los: —«Jo prefereixo que surti alguna cosa i que sobre això després es pugui debatre». Per tant, ens ho estan dient: a finals del segle XVI i el XVII hi havia gent que no acceptava que li potinegessin les obres. D'altres deien que no els fa re que els potinegin l'obra, ja que acompanyat d'altres pistes, els venidors ja en  trauran les seves conclusions, que és el que estem fent avui. 














Autor: Jordi Bilbeny/Buc de llibres




versió per imprimir

    Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
      EDITORIAL
    L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
    34996
    Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
    Catalunya i el Mediterrani
    SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
    Subscriviu-vos al nostre butlletí
    Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
    Quantes persones vivien a cada casa a la Catalunya del segle XV? Quatre? Cinc? Els còmputs oficials s’acostumen...[+]
    Va viure Leonardo a Catalunya? Es va estar a Montserrat? Hi va tenir relació directa? Un estudi del recorregut...[+]
    Va escriure Bernal Díaz del Castillo la Historia Verdadera de la Conquista de Nueva España o ho va fer el...[+]