Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La gent està atrapada en la història, i la història està atrapada a la gent."
James Baldwin
ENTREVISTES » 29-04-2011
12734 lectures

Vilaweb TV entrevista en Jordi Bilbeny: 'L'independentisme produeix una cohesió social que fins ara només tenia el Barça'

També parla de Colom i de la descoberta catalana

Jordi Bilbeny entrevistat a Vilaweb TV

Jordi Bilbeny presenta aquests dies el documental 'Colom i la casa Reial Catalana'. VilaWeb TV l'ha entrevistat sobre el cas i sobre l'estat actual de l'independentisme, atès que va ser un dels impulsors de la consulta d'Arenys de Munt.

Entrevistar en Bilbeny i no parlar d'independentisme o de les consultes és difícil, perquè fou ell un dels agents decisius del procés de les consultes que va començar a Arenys de Munt. Però l'actualitat marca la presentació del documental 'Colom i la Casa Reial Catalana', estrenat no fa gaire, i la publicació del seu llibre 'Petit manual de la descoberta catalana d'Amèrica', novetat de Sant Jordi. Dos temes importants que han obligat a dividir l'entrevista en dues parts, ben diferenciades, que podeu veure, íntegres, als dos vídeos de la columna de la dreta.

La història d'en Jordi Bilbeny podria ser la història d'un home que no té por de la realitat establerta, apassionat i lliure. Amb una personalitat tan marcada el seu destí podia haver-se resolt en la poesia. Però no. Va topar de cara amb la història i amb molta perseverança, amb moltes hores de recerca i d'estudi, ha obert una finestra nova per entendre la nostra història. Lesp seves investigacions, que comencen amb Cristòfor Colom, ja han fet un llarg recorregut per la història catalana, de la Baixa Edat Mitjana al Renaixement. Perquè ell batalla per descobrir què hi ha darrere l'ocultació de la nostra història. La seva recerca sembla un pou sense fons, on cada vegada hi ha més fils per estirar i més seguidors interessats a saber-ne més. Les seves recerques es poden seguir a l'Institut de Nova Història.

La seva anàlisi sobre la importància de les consultes i què cal fer a partir d'ara són l'eix de la videoentrevista. Diu que se n'ha d'aprendre, dels errors de l'Assemblea de Catalunya, que alimentar Espanya és un error fonamental i que l'independentisme és un espai de cohesió social comparable al Barça, que cal blindar i protegir. Les seves propostes de futur consisteixen a preservar aquest espai de confluència de tots com un territori sagrat que ningú no pot apropiar-se.

Ara Bilbeny dedica poc temps a la poesia, i una part d'aquest poc temps el dedica al grup Relk, car els escriu les lletres. Relk és a punt d'enregistrar el nou disc 'Gran esperança del propi no-res', que, en paraules de Jordi Bilbeny mateix, és un viatge al fons negre del pou de cadascú en els moments més difícils per cercar-hi llum, esperança. 'Acostumats com som a veure les dificultats com uns enemics ferotges, aquesta experiència a l'interior de cadascú ens ve a dir que els maldecaps són aliats, una mà estesa per superar-nos, per expandir-nos i realitzar-nos. El propi no-res no és pas el final de res, sinó el principi de tot.' Per poder editar el disc han cercat els diners des de la nova plataforma Verkami. Si hi voleu col·laborar, encara hi sou a temps. Són a punt d'aconseguir l'objectiu.


Podeu veure els vídeos de l'entrevista a la pàgina web de Vilaweb:Autor: Vilaweb
versió per imprimir

Comentaris publicats

  Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
    EDITORIAL
  L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
  35799 lectures
  Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
  Catalunya i el Mediterrani
  SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
  Subscriviu-vos al nostre butlletí
  Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
  L'historiador Jordi Bilbeny reivindica la catalanitat del descobridor d'Amèrica amb una ruta per...[+]
  Al 1511, en editar-se l'Elogi de la Follia, Erasme ja hi denuncia la pràctica consolidada de la censura, on els...[+]
  Sabies que la dona del gran compositor rus Seguei Prokófiev va ser la catalana Carolina Codina? En Bartomeu...[+]
  En Felip Rodríguez ha trobat un text que explicita de forma incontestable que el famós pintor de l'alt...[+]