Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Fins i tot el passat es pot modificar; els historiadors no paren de demostrar-ho."
Jean Paul Sartre (1905-1980) Filòsof i escriptor francès

Articles & Papers del Projecte orígen de la Nació Catalana


Tothom coneix la llegenda d'Otger Cataló, però poc sabem sobre els fundadors de la nostra nació. Què eren els Camps Catalàunics i on estaven situats. Som els catalans els catalauni?


• Un llibre britànic del 1636 assegura que el topònim ‘Aragó’ prové de ‘Tarragona’

L'Institut Nova Història presenta un nou testimoni sobre la tradició històrica segons la qual 'Arragon'/'Aragon' hauria derivat de 'Tarragon'. L'hem recollit del blog la 'Història Usurpada' del 3 de febrer d'enguany.

AUTOR : Història Usurpada/Bel·lònides
DATA DE PUBLICACIÓ : 28-03-2021


• Pel principal diccionari del XIX, el terme 'cataláunich' es refereix als catalans antics

El «Diccionari de la Llengua catalana» d'En Pere Labèrnia (1888) inclou el terme «Cataláunich», que defineix com a «pertanyent a l'antiga Catalunya» i relaciona el concepte amb els «Camps Cataláunichs». Article d'En Bel·lònides al blog «Història Usurpada» del 9 de febrer d'enguany.

AUTOR : Bel·lònides
DATA DE PUBLICACIÓ : 13-02-2021


• L'arrel basca de Catalunya

Article d'En Marc Pons a 'Elnacional.cat' del dia 9 d'agost d'aquest 2020. Catalunya té un subsrat basc que va durar fins a l'onzena centúria.

AUTOR : Marc Pons
DATA DE PUBLICACIÓ : 29-08-2020


• Un lingüista diu que el mot 'Catalunya' ve dels 'catalauni'

Giuliano Bonfante a l'any 1948 va escriure l'article titulat «Le nom de la Catalogne», on explica i defensa perquè, al seu parer, el terme 'Catalunya' prové del poble dels 'catalauni'. Article d'En Bel·lònides al seu blog "La història usurpada" del dia 11 de juny del 2020.

AUTOR : Bel·lònides/la Història Usurpada
DATA DE PUBLICACIÓ : 01-07-2020


• Els 'catalauni' són els catalans, segons Fabien Régnier i Jean-Pierre Drouin

Arran de l'expectació que ha aixecat l'article del dia 20 de maig sobre el poble dels 'catuvellauni' del blog 'La Història usurpada', l'Institut Nova Història reprodueix, del mateix blog i pel seu interès, l'entrada "els 'catalauni' són els catalans, segons Fabien Régnier i Jean-Pierre Drouin" del dia 27 d'abril del 2020.

AUTOR : Bel·lònides/la Història Usurpada
DATA DE PUBLICACIÓ : 22-05-2020


• Els catalans de la Gàl·lia es van expandir fins a les Illes Britàniques: els catuvellauni

Els catalans de la Gàl·lia s'haurien expandit al nord i al sud del seu país per establir noves colònies. Haurien arribat a les terres peninsulars i haurien fundat la Catalunya actual. La branca que va explorar el nord va arribar fins a la Gran Bretanya i s'hi va establir, donant origen al poble dels 'Catuvellauni'. Del blog "Història Usurpada".

AUTOR : Història Usurpada/Bel·lònides
DATA DE PUBLICACIÓ : 19-05-2020


• Els Camps Catalàunics estaven situats a Escatalens, Occitània?

Un escriptor català del segle XVII situa Els Camps Catalàunics —lloc en el qual Àtila va ser derrotat l'any 451 pels gals, romans i gots— a 45 quilòmetres de Tolosa del Llenguadoc, on hi trobem el poble d'Escatalens, que avui dia encara parla català, com ens va innovar En Lluís Maria Mandado. Article copiat del blog 'La història usurpada'.

AUTOR : Història Usurpada/Bel·lònides
DATA DE PUBLICACIÓ : 28-03-2020


• 'Escatalens', un enclavament catalanoparlant desconegut al centre d’Occitània

En Lluís M. Mandado ha descobert que al centre d’Occitània hi ha un poblet en el qual, sota la crosta del francès imposat fèrriament, s’hi parla, no pas una variant de l’occità, sinó un català ben pur. En aquest article ens explica com el va descobrir.

AUTOR : Lluís M. Mandado
DATA DE PUBLICACIÓ : 26-09-2019