Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Cal tractar amb cura les històries velles; s'assemblen a roses marcides que es desfullen al mínim contacte."
Selma Lagerlof
ARTICLES » 20-06-2011  |  IMPERI UNIVERSAL CATALà
11917

El Lens C.F. i la senyera catalana

El Racing Club Lens de França llueix els colors de la bandera catalana a la samarreta.Una llegenda explica que és per la presència de tropes catalanes en temps de Gifré el Pilós en aquesta ciutat. Però una altra ens narra que va ser perquè, al segle XVI, el territori va ser ocupat per unes tropes espanyoles. En Manel del Castillo ha recollit la brama popular i el relat oficial del Lens i ens ho explica tot seguit.

Racing Club Lens de França

Ahir, el meu amic Kike Céspedes em va explicar una història ben curiosa: el Racing Club Lens de França, a Normandia, llueix els colors de la bandera catalana a la samarreta. El més curiós és que això no és una simple casualitat, sinó que, de fet, els colors simbolitzen el nostre estendard. Així, als aficionats del Lens se'ls anomena els "sang et or". La història és la següent: en temps de Gifré el Pilós el rei Carles el Calb (que va ser rei de la França Occidental del 840 al 877) va cridar els seus comtes perquè acudissin a ajudar-lo en una guerra contra els bàrbars del nord. El fet és que els catalans, encapçalats pel Pilós acudiren al seu ajut i, com que la batalla els quedava molt lluny. van trigar molt de temps a arribar-hi. Però finalment ho van fer en el moment just en què se'ls va necessitar, ja que el rei franc era a punt de sucumbir a mans dels seus enemics. Quan les tropes catalanes van intervenir a la batalla i van decantar la victòria al seu favor, Gifré va quedar mal ferit i el rei franc, en agraïment al seu valor, agafant-li la mà plena de sang,  va dibuixar les 4 barres sobre el seu escut daurat i va donar-li el privilegi de convertir el comtat de Barcelona en un territori independent dels reis francs. I aquí, com tothom sap, començaria la nostra història com a poble.La gent de Lens sempre més ha recordat aquesta gesta catalana i ha associat el seu nom al valor i a l'honor de la "sang et or". I també, en conseqüència, la revista del club es diu"Sang et Or".

Una altra llegenda diu que els colors del Lens són els que són, perquè fa uns anys van trobar una bandera espanyola a l'església de Saint Léger al s.XVI. En descobrir-ho, vaig trucar al meu bon amic Jordi Bilbeny per comentar-l'hi i em va puntualitzar que "al segle XVI la bandera espanyola, tal i com la coneixem avui, no existia i que, en aquella època, l'única bandera que hi havia a Espanya amb els colors sang et or era la de Catalunya".  Però a mi, com sempre, em sembla un conte que no s'aguanta per enlloc. Sinó que, més aviat, em sona a tapadora, ara que ja sabem què en diu la llegenda popular. Sigui com sigui i ens expliquin el que ens expliquin, el que queda evident a la vista de la vestimenta de l'equip i del seu crit de guerra "sang et or" és que la seva llegenda hi ha d'haver alguna relació amb la història de la nostra bandera i, fins i tot, amb la nostra història.

Manel del Castillo




versió per imprimir

  1. Francisco Martins
    22-05-2015 16:31

    Lo primero, hay que tener un poco mas de geografia en la cultura, porque Lens esta en el Nord-Pas De Calais, "Les ch'tis", mirad la pelicula que al menos os ayudara... hay un trozo de la pelicula donde cantan el himno del club...

    Desde 1904 hasta 1924, los colores del Lens eran el negro y el verde...

    La pagina internet del club por si quereis que ellos mismo os cuenten su historia (que para algo les pertenece la historia de su club):
    http://rclens.fr/site/club_couleurs/index.php?imprim=true

    Esta en frances pero esta claramente explicado (es una extracción de lo que encontrareis en la pagina)
    Après plusieurs changements de tenue au cours de ses premières années d'existence, c'est vers la fin de l'année 1923 que le Racing Club de Lens adopta ses couleurs définitives. Un soir de réunion de bureau, dirigeants et joueurs passant devant les ruines de l'église Saint-Léger de Lens, l'un d'eux fit remarquer que ces tas de décombres étaient les derniers vestiges de l'occupation espagnole. L'Espagne !... Ces couleurs, celles de l'arène, le rouge et le jaune furent une lumière pour l'esprit du président de l'époque, René Moglia. Les maillots sang et or furent portés pour la première fois en 1924, lors de l'ouverture du stade municipal.

    Lo mas contradictorio es que lo hacen por España, pertenecian a los PAises Bajos Españoles (la bandera era una cruz roja sobre fondo blanco) y el buen hombre este Cespedes y Bilbeny, que no son frances, cosa que yo si soy, no tendrian que publicar esto en "LAVoixduNord" que podrian entarse del parecer de la gente del Norte.

  2. Tururú
    18-05-2015 09:17

    Pues a mi me parece que los del C.F. Lens se han inspirado en la abeja Maya, no en la senyera.

  3. pepe
    05-05-2015 12:38

    @Josep pons. No confundas pueblo con soberano, porque en tal caso tus origenes seran aragoneses y navarros.

  4. Xavier
    04-05-2015 21:24

    Açò és història viva.

    Sabeu d'aquell tot enfeinat en una taula contant muntanyes de diners il·lícits i passa el sogre i li diu:

    - Xe no treballes, que això és de tontos!



    Esperpentacular!!

  5. Josep pons
    02-05-2015 17:48

    sí aragó vé del basc ,la senyera és la 3 en importància quan s,uneixen aragó i catalunya,peró arbre sobrarbe,creu eneko aritza són els 2 primers escuts i el 3 la senyera i 4 bandera st jordi amb els moros.Catalunya és la senyera i Aragó amb molta felicitat i orgull és l´arbre per els bascs molt important i Eneko aritza el 1 rei de pamplona.Visca la veritat
    Aragó aixecat vas ser molt important busca el teu orígens :Nabarlur

  6. Voltaire
    15-05-2014 00:54

    Tamarite: Perdona, pero la bandera del reino de Aragón es esta: http://es.wikipedia.org/wiki/Cruz_de_%C3%8D%C3%B1igo_Arista La "senyera" es el emblema real (que no bandera, que no existian en la Edad Media) de la Casa de Barcelona. Que los aragoneses sois navarros, eso lo sabe todo el mundo. Vale ya de mentir.

  7. PATRIOTA MALLORQUI
    03-10-2013 17:37

    Es impossible que en Carles el Calb donas un colors propis an es Comte de Barcelona quan es mateix Emperador, com la resta de reis europeus, duia sa creu com emblema. Això no es ni més ni manco que una altra falsa legenda catalana. Si voleu sabre qualque cosa mes d'aquest club de futbol podeu consultar sa wikipèdia: "El RC Lens va ser fundat el 1905 com a Racing Club Lensois, però no es va registrar oficialment fins el 1906, ja com a Racing Club de Lens. Inicialment jugà de verd i negre a ratlles verticals. Entre 1908 i 1910 usà samarretes quarterades negra i vermella i posteriorment tota negra. Després de l'aturada per la Primera Guerra Mundial, el 1919 es crea un nou club, l'Union Sportive du Foyer Franco-Américain, adoptant el color blau cel, que serà la base del nou Racing. Finalment, el 1923 adoptà els colors vermell i groc."

  8. tamarit
    19-01-2013 18:58

    perdonar pero la bandera es la de aragon.vale ya de mentir

  9. Lluisa
    24-06-2011 13:32

    Hi ha un altra club a Italia que va vestit amb els colors catalans. És l' Unione Sportiva Lecce (U.S Lecce). Van començar vestint de blanc i negre però l'any 1927/1928 van cambiar als colors catalans. No se per qué

  10. El teu nom
    20-06-2011 22:22

    Que gran!!! Quina gran troballa!! Si és que som més importants del que ens pensem! Anna

  11. Pere
    20-06-2011 17:39

    Molt interessant! I innovador! Enhorabona! Continueu així!

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35138
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Si En Martin Behaim no va ser l’autor del primer globus terrestre occidental conservat, si no va ser un dels...[+]
Si En Colom a Castella va ser considerat sempre estranger, això volia dir que mai no hi va tenir casa. El fiscal...[+]
Els qui hem vist les proves de la manipulació històrica secular que hem patit, no tenim cap dubte de la...[+]
Va tenir Castella els 8 milions d’habitants que ens diuen que va tenir, constituint així el motor i el nexe...[+]