Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Quan al món apareix un geni, es pot identificar per aquest senyal: tots els necis es conjuren contra ell"
Johnathan Shift «Thoughs on various subjects, moral and diverting».
NOTICIES » 13-05-2014  |  ALTRES FIGURES CATALANES
14647

Pep Mayolas va presentar el seu darrer llibre, 'Erasme i la construcció catalana d'Espanya'

Si Erasme podia haver estat un fill d'En Cristòfor Colom; si el Descobridor era barceloní i les primeres expedicions de descoberta i conquesta americanes també eren catalanes; si els Reis Catòlics van establir-se a València i la van convertir en la capital dels seus dominis hispànics, llavors té sentit que l'Espanya imperial sigui una construcció netament catalana

L'investigador de l'Institut Nova Història, Pep Mayolas, va presentar, el passat 22 d'abril del 2014, el seu darrer llibre Erasme i la construcció catalana d'Espanya (Llibres de l'Index) a la Casa Elizalde de Barcelona. L'acte va comptar amb la presència de l'Eugeni Casanova, en Jordi Bilbeny i el mateix autor. Durant la conferència, es va anar descobrint al públic assistent la tesi del llibre, que relaciona les identitats de Ferran Colom, fill de l'almirall Joan Cristòfol Colom, descobridor de les Amèriques, i el filòsof i teòleg Erasme de Rotterdam.

Durant el torn de parlaments, el periodista Eugeni Casanova va recomanar el llibre de Mayolas assegurant que els lectors hi trobaran un Erasme 'insòlit i controvertit', identificat amb la família Colom mitjançant un 'devessall de dades i proves' extraordinari. Per Casanova, aquest serà un llibre del qual se'n parlarà, donat que l'autor es fa preguntes i detecta contradiccions que la historiografia oficial haurà de contestar.  'És un llibre honest i molt ben travat', amb una tesi valenta que queda 'a l'espera de dades que l'acabin de reforçar i que segur trobarem en futurs treballs d'en Pep Mayoles'.
Per la seva banda, l'historiador Jordi Bilbeny, va introduir el llibre en el context històric, explicant la tasca ingent de desnaturalització que va realitzar la censura espanyola durant els segles XV i XVI amb els personatges il·lustes catalans. En aquest sentit, Bilbeny va confesar no entendre perquè encara hi ha qui viu amb polèmica les novetats que planteja aquest llibre. Segons l'historiador, 'qui veu polèmica en les investigacions com aquesta és perquè prefereix mantenir-se com un fanàtic de la ignorància' abans que acceptar noves explicacions. Per Bilbeny, la polèmica mai ha de servir per impedir analitzar noves proves i plantejar millors hipòtesis.
Finalment, en Pep Mayolas, l'autor del llibre, va introduir els oients a la figura d'Erasme de Rotterdam, personatge que sempre ha tingut una naturalesa 'volgudament obscura'  i que ha portat alguns biògrafs a titllar-lo com un 'mestre de la cautela'. Aquesta insistència en amagar la seva identitat, segons la tesi del llibre de Mayolas, respon a la doble identitat que el teòleg tenia amb Ferran Colom. A Catalunya era Ferran Colom, i a l'estranger adoptava el pseudònim d'Erasme de Rotterdam.

Segons l'autor, 'Erasme és el  prototip de personatge que s'oculta en carn i ós, però que es multiplica en paper'. Per Mayolas, aquesta manera d'actuar ve donada pel fet que el personatge 'va ser fill de la conjunció de la impremta i de la inquisició', dos fenòmens essencials per entendre el segle XV. La figura que s'analitza en aquest llibre és fruit de la 'reacció al setge vital que va imposar la inquisició espanyola' a la societat del moment. Pep Mayolas, a més, detalla al seu llibre com l'obra d'Erasme titulada Elogi de la follia vincula les dues identitats del personatge i revela assumptes ocults de la cort espanyola relacionats amb la vida dels reis catòlics i de la seva filla Joana.



Redacció: Daniel Solano




versió per imprimir

  1. perepau
    25-06-2014 23:52

    L'enhorabona pel llibre, Pep Moyolas. En aquestes 400 pàgines hi ha molta feina esmerçada, i de la bona. Hi ha una mena de síntesi d'uns quants anys de recerca intensíssima en diversos fronts, reflectida prèviament en diversos llibres i vessada en articles i conferències. Síntesi que s'expressa en el text d'ERASME amb gran coherència i riquesa argumental, un bon ritme i elegància narrativa. Dir que, de moment, el llibre ha satisfet les espectatives que em generaven les -agosarades- hipòtesi d'en Pep Mayolas sobre el personatge central. D'acord que és una primera aproximació i que ens promet un segon llibre per aprofundir en el tema i en els personatges, afinar en les conjectures i creuaments de dades, reforçar les trames, il·luminar un xic més les escenes històriques i emmarcar les grans temàtiques transversals. .......... També he llegit, a continuació, La Follia Al·legòrica, d'en Paolo Pellegrino, a qui també aprofito per felicitar. Sens dubte són dos llibres que queden íntimament relacionats perquè, encara que sigui d'una manera tangencial, se sustenten l'un amb l'altre, hom diria. L'Erasme que en Pep ens dibuixa, alter ego d'un personatge molt significat dins la sociopolítica i humanística de Les Espanyes als segles XV-XVI, que actua sota un pseudònim primmiradament triat, resulta que escriu una de les obres cabdals de la literatura renaixentista europea: L'Elogi de la Follia, i ara tenim que en aquest llibre, seguint la relectura d'en Paolo Pellegrino, s'hi endevina una potent exègesi al·legòrica que implica personatges contemporanis, molt propers a l'autor -que en amdós llibres s'identifica amb en Ferran Colom i Avis Urgell- fill del 2n casori del descobridor amb la infanta de Portugal Felipa de Coïmbra (germana de Pere IV EL Conestable, rei dels catalans). Tots els personatges referenciats a l'Elogi serien de primeríssim rang al repartiment de poder dins els regnes hispànics: Joana d'Aragó -dita dita La Boja i que parlaria per boca de "La Follia"-, Ferran II d'Aragó el Catòlic -pare 'natural' de la Joana- els Colom (3 generacions) -virreis, desposseïts de llurs privilegis al nou món- Felip I de Castella 'el Bell' -i el més breu, de moment- etc.
    ......................................................................................................................................................
    No sé quants dels que porten dies aquí debatent se l'han llegit el llibre. Però jo recomanaria només a gent lliure de prejudicis i amb la mentalitat oberta. Gent, sobretot, que tingui la sospita -més o menys treballada- de que la 'versió espanyola de la història', aquella que en diuen la història oficial, és poc o gens creïble, t'ho miris pel cantó que t'ho miris. Gent que consideri que en aquesta cantarella històrica rogallosa que exalta incansablement les glòries de Castella, el paper que ens hi atorguen als catalans és un paper d'estrassa: minso, esquifit, raquític, volgudament irrellevant, historiogràficament absurd i anacrònic, sempre humiliant i, el que és més greu, sovint completament desconnectat de les grans sinèrgies polítiques, socials, culturals i econòmiques de la geopolítica mundial al Renaixement, i en concret al vell continent i encara més concretament a Itàlia, a França i a Hispània (per entendre'ns) i que aquest fet és del tot inacceptable, científicament i política, i que requereix una restitució urgent indefugible. I el que jo penso és que els treballs de l'Institut Nova Història en general, i aquest assaig 'ERASME i La Construcció Catalana d'Espanya' en particular, tenen la valuosa qualitat d'aportar hipòtesis de treball trenades a conciència que contribueixen a destapar aquest crim (d'Estat) inqualificable que és la destrucció de la història (d'una Nació) (i en benefici d'una altra) i que anomenem Historicidi.

  2. OSCENSE
    16-06-2014 15:25

    Enhorabuena por esta labor de investigación para demostrar a todo el mundo la verdad sobre la historia catalana y sus personajes.
    Para cuando un libro que demuestre que Neil Armstrong era en realidad de Mollerusa y no de los EEUU, y por lo tanto la luna forma parte de los Paisos Catalans?
    Y para cuando documental en el que se revele que el chotis es en realidad una variante de la sardana que los madrileños han copiado ante su falta de cultura, ya que todos sabemos que hasta que los catalanes conquistaron la meseta, ésta estaba poblada por bárbaros?

    Y lo más importante, para cuando un libro en el que se explique como losinventos del fuego y la rueda fueron logrados por habitantes de la Seu D'Urgell?

    Abridnos los ojos, por favor, que no somos más que unos pobres ignorantes!!!!

  3. unitarian
    14-06-2014 13:10

    Es bonito ver como la labor de reconocer la valia de todos los personajes de renombre de fuera de cataluña es promovida por cataluña. Porque eso es lo unico que se demuestra aqui, la admiracion por parte de algunos, de personajes de fuera de cataluña. Si al menos se fuese listo y no se hablase de ellos, quiza se lograse mas. Pero asi, lo unico que se consique al tratar de robar, es resaltar el valor del objeto que se codicia. Suerte con ello.

  4. Xavier
    14-06-2014 10:21

    tU Sí que estàs fet tot un 'insulatado'! No seràs Sanxipanxa?

  5. Xavier
    06-06-2014 18:29

    Hahahaaaaa!!! Hòstia que fort! Boníssim! Rollero, que ets un rollero!, però para ja i ves a fer la mar!!!

  6. Xavier
    06-06-2014 10:48

    Home, la veritat és que no conec en profunditat l'idioma astur-lleonès-navarro-aragonès. He suposat que era la llengua amb la que t'expressaves aquí, quan has anomenat les teves diferents procedències. Perquè, no voldràs fer-me creure que el que escrius aquí és castellà, no, capoll?

  7. Xavier
    05-06-2014 20:37

    A val! Per això parles l'astur-lleonès-navarro-aragonès tant bé. Ara ho entenc!!!...

  8. super
    05-06-2014 17:23

    escolta tu... ja ni ha prou de la broma... navarra té el règim que té gràcies al respecte als seus "drets històrics"... drets històrics que s'han "respectat" perque en el seu moment van facilitar la formació del regne d'espanya... en altres territoris no es gaudeixen d'aquets drets... des de catalunya no es reivindica res que no s'hagi tingut abans... totes les demandes estan basades en el que es tenia... infla bastant els pebrots sentir al personal parlar de privil·legis, xantatges i totes aquestes mandangues cada cop que els catalans reivindiquem alguna cosa... "que se han creído"... "siempre pidiendo"... "que no se quejen que les hemos dado ya demasiado"... fins als pebrots... molts collons i molta poca vergonya hi ha... i millor que no parlem de robar ja que als catalans fins i tot se'ns "roba" LA VOLUNTAT... PD: jo de tu no esmentaria el tema de "yo soy de mi placenta", no sigui que els agents d'immigració americans et tractin de boig o, pitjor encara, truquin al tom cruise perque se la mengi

  9. No enganyeu a ningú
    05-06-2014 16:47

    Les balances fiscals donen el saldo dels ingressos i les despeses (inclosa la inversió en infraestructures). Sense comptar el benefici que empreses i organismes estatals generen a Catalunya i no es queden. Si generes 1000 i tornen 750 tens dèficit; si generes 100 i tornen 110 tens superàvit. GENERANT EL 20% DEL PIB ESTATAL, el MÀXIM D'INVERSIONS que hem rebut va ser el 1998 EL 13% DEL TOTAL i el MÍNIM 8 % EL 2005. LA DIFERENCIA RESPECTE AL QUE PRODUÏM ENTRE UN 40 % I UN 60 % MENYS DE LES QUANTITATS QUE ENS CORRESPONDRIEN PEL NOSTRE 20 % DE PIB. El dèficit fiscal de Catalunya és abusiu i impresentable EN TOTS ELS PERÍODES ; i a més haver de sentir a dirigents com el president d'Extremadura dir "Extremadura paga y Catalunya cobra".----------------------------------- Ens anem, no volem saber res d'aquesta "casta oligarca" ni dels seus "paniaguats" mentiders i prepareu-vos per a la negociació del deute.

  10. No enganyeu a ningú
    05-06-2014 16:45

    Increible "La pasta que ha ido a infraestructuras hacia catalunia ha sido acojonante, la balanza de pagos palideze con los contrartos en infraestructuras pactadas, por tener mayoria en el congreso durante las ultimas decadas."............MENTEIXES, .DEMOSTRA-HO MENTIDER.

  11. super
    05-06-2014 15:05

    EL QUE EL "COLMO" ÉS QUE ALGÚ DE NAVARRA ES QUEIXI DE PRIVIL·LEGIS "CONCEDITS" A CANVI DE SER CLAU...

  12. No enganyeu a ningú
    05-06-2014 10:21

    Increible "La pasta que ha ido a infraestructuras hacia catalunia ha sido acojonante, la balanza de pagos palideze con los contrartos en infraestructuras pactadas, por tener mayoria en el congreso durante las ultimas decadas."............MENTEIXES, .DEMOSTRA-HO MENTIDER.

  13. No enganyeu a ningú
    05-06-2014 01:44

    Increible "La pasta que ha ido a infraestructuras hacia catalunia ha sido acojonante, la balanza de pagos palideze con los contrartos en infraestructuras pactadas, por tener mayoria en el congreso durante las ultimas decadas."............MENTEIXES.

  14. super
    03-06-2014 18:47

    mortadelo... torna't a llegir... el que dius no té sentit... et resulta indiferent que es neguin identitats nacionals, és a dir, POBLES ( col·lectius humans, amb llengua, història, tradicions i cultures pròpies, etc...), mentres acuses a d'altris de tarats per no sentir empatia... t'has ben il·luminat tu solet xato... i en quant a "la alta cuna" parla amb el futur felip vi... diga-li que és un cretí per pretende ser cap d'estat només per ser fill d'un borbó... diga-li... encara que crec que el fotrà una clatellada amb la versió impresa de la queridísima constitución española que votamos todos... Pd: de pas recorda-li allò de "els catalans seran el que vulguin ser" que va deixar anar un dia... no sigui que desde llavors hagi caigut del llit i hagi patit "destrozos" en el lòbul temporal, on guardem la memoria...

  15. super
    03-06-2014 13:35

    és molt fàcil declarar-se "ciudadano del mundo" quan ningú et nega la teva identitat nacional...

  16. No enganyeu a ningú
    02-06-2014 22:23

    Quan te'n vagis de vacances no oblidis la "LLAVE DEL MIGUELILLO" per poder entrar. Adéu "lumbrera".

  17. No enganyeu a ningú
    02-06-2014 22:23

    Increible "Yo digo que los archivos que ha tenido en posesion catalunya, han sido manipulados, para atribuir un origen catalan, a alguns valencianos, mallorquines, ibizenos, y aragoneses. Pero ahi donde el censor catalan no ha estado habil, se ha dejado que era valeciano, o aragones, o mallorquin."............................................................................................................................ Quantes vegades seguides has vist "la pelicula de la Niebla, de stephen King, donde a la que mas cancha se le da es a la loca iluminada del supermercado."

  18. No enganyeu a ningú
    02-06-2014 22:22

    Increible "ahora estoy viendo la pelicula de la Niebla, de stephen King, donde a la que mas cancha se le da es a la loca iluminada del supermercado."......................................................... Sorprèn la teva erudició en l'argumentació.

  19. Ivan Gimenez
    02-06-2014 20:37

    Increible: Ja em diràs a qui odio i faig mal, per posar sobre la taula la possibilitat que dos personatges o més estan relacionats entre si i podrien ser el mateix?? Per cert, quan facis aquesta comparació recorda que han d?estar sota un patró numèric (jo puc justificar el possible patró numèric al llarg de gairebé 8 segles), no et demano 8 segles, però si que ho tinguis present. D?altra banda, has de donar referències: cròniques, compendis, histories universals etc.. que doni versemblança la relació numèrica amb els personatges. Per cert, la prova més evident de tot aquest possible patró numèric, és quan faig el mateix procediment des dels nostres temps fins 200 anys cap enrere, i no s?estableix cap relació numèrica. Per rematar, reafirmar que jo no odio ni faig cap mal a ningú. Salut!

  20. Guerau
    02-06-2014 15:46

    exacte el gran símbol dels conqueridors espanyols a Amèrica és els casc que se'l coneix internacionalment amb el nom de "CABASSET" Òbviament un cas d'orígen i nom català utilitzat a Nàpols i Sicilia abans que a Amèrica. Els anglesos diuen que ve del francès (via occità), però no és cert ve clarament del català-occità, igual que MORRIÓ.

  21. No enganyeu a ningú
    02-06-2014 14:39

    Increible "si mi abuela tuviera ruedas seria un autobus" . Doncs si li poses un Cabasset, la Rodela i un Pedrenyal, ja tens un "carro de foc". CASTELLANO BIEN SEGURO, això si "CON LLAVE DE MIGUELILLO".

  22. No enganyeu a ningú
    02-06-2014 14:38

    EL PEDRENYAL .. http://www.3djuegos.com/foros/tema/29033668/0/10-tipos-de-armas-de-fuego-antiguas/ . Quixot a Catalunya II PART,(descripció Roque Guinart): "llevaba cuatro pistoletes a la cintura que en esa tierra llaman pedreñales". . Els pedrenyals van incorporar la CLAU DE MIQUELET, terme que ha quedat fins avui, en castellà "la llave de miguelillo".

  23. No enganyeu a ningú
    02-06-2014 14:38

    RODELA . http://www.aceros-de-hispania.com/imagen/espadas-paulchen-hanwei/213-escudo-rodela/213p-escudo-rodela.jpg . El Diccionario de la Real Academia de la Lengua Española diu que es tracta d?un provençalisme, i el defineix com ?escut rodó i prim que, col·locat en el braç esquerra, cobria el pit del qui l?usava lluitant amb l?espasa?. . En occità rodèla vol dir ?rodanxa?. . RODELLA La Gran Enciclopèdia Catalana el defineix, simplement, com a ?escut rodó?, sense més detalls. L?Alcover-Moll diu que una rodella era un ?escut circular que es portava amb el braç esquerre per protegir el pit del qui combatia amb espasa. . . ?rodella? és traduïda a l?occità com ?disc, figura circular, tòca, cibla?. Sembla que aquesta paraula, ?rodelha?, en occità no existeix.

  24. No enganyeu a ningú
    02-06-2014 14:37

    EL CABASSET . http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cabasset_Palace_Armoury_Valletta_n04.jpg El Diccionario de la Real Academia de la Lengua Española diu que ve del francès cabasset, de cabas, que vol dir el mateix que ?cabàs? en català, i el defineix com ?peça d?armadura, que cobria i defensava el cap?. . Segons el Diccionari Larousse cabasset en francès vol dir el que capacete en castellà. . El Diccionari Alcover-Moll ens diu que era un ?capell de ferro que cobria el crani?. Ens informa que en castellà s?anomena capacete i ens dóna dos exemples d?ús d?aquesta paraula en el català d?aquells temps, una del Tirant: ?Caygueli la bavera del cabacet que portava ? i una altra del 1523: ?Sinch cosselets de arnès blanch... ... e un cabasset qui tot es ben rovallat?. els experts de l?Armeria del Gran Mestre de l?Orde de Malta de La Valetta atribueixen al casc un origen espanyol, no pas francès. . És cert que ?cabas? en francès, vol dir el mateix que en català, ?cabàs?. Però en francès els diminutius no es fan amb el sufix "et", ni en castellà tampoc, en canvi, si que ho fan en català. . L?única manera de que tot encaixi és que es tracta d?un casc d?origen català, amb nom català, ?cabasset?, diminutiu de ?cabàs?, i no francès, que el diminutiu seria ?petit cabas?.

  25. No enganyeu a ningú
    02-06-2014 14:37

    ARMES DELS PRIMERS CONQUERIDORS D'AMÈRICA: EL CABASSET, LA RODELA I EL PEDRENYAL.

  26. Xavier
    02-06-2014 14:08

    Sí, sí, continua amb el joc, Increible. Mira el que estic estudiant per tal de comunicar-me amb vosaltres. Ets conscient del mal que estàs fent al meu turmentat cervell? BUAAAAAAA!!!!! Snif, snif! ........... http://www.monografias.com/trabajos13/reayficc/reayficc.shtml

  27. No enganyeu a ningú
    01-06-2014 03:40

    PRIMER CONSULAT DEL MAR DE CASTELLA 1494, 2 ANYS DESPRÉS DE LA DESCOBERTA ............................................................................................................................................. MARINA CATALANA VS MARINA CASTELLANA. . http://www.cch.cat/pps/marina_catalana_vs_marina_castellana.pps . ADEU.

  28. No enganyeu a ningú
    01-06-2014 03:32

    LAPSUS AQUESTS SON ELS ENLLAÇOS . CONSULATS DEL MAR . http://portalcatala.forocatalan.com/t416-mapa-de-consolats-de-mar-catalans . RUTES MARITIMES CATALANES . http://webs.ono.com/pedabagon/pedro/Historia%20de%20Espana/esquema%20de%20temas/bajaedadmedia/mapa%20comercio%20aragones%20bajaedadmedia.jpg

  29. No enganyeu a ningú
    01-06-2014 02:50

    LLIBRE CONSULAT DEL MAR . . . En establir el rei Pere el Gran el primer Consolat de Mar a València, va ordenar que aquest apliqués els usos i costums marítims de Barcelona, ??que es deien costumes de mar . El mèrit del llibre del Consolat del Mar és que és la primera obra que recopila les lleis i costums marítimes disperses. Primera compilació en 1320-1330. . Escrit originàriament en català, el Llibre del Consolat del Mar es va traduir a l'italià, francès, anglès, castellà i a altres llengües, ja que durant segles va ser la base de la legislació naval mercantil en nombrosos països, fins i tot en temps moderns. Fins a la redacció de l'Ordonnance de la Marine a França el 1681,[3] el Llibre del Consolat del Mar va ser un codi de dret marítim vigent en tot el Mediterrani. . En diversos països d'Europa es van seguir utilitzant aquestes ordenances fins al segle XVIII [1] El 1874 Sir Traver Twiss el va traduir a l'anglès per raons d'utilitat, a principis del segle XX un tribunal nord-americà va negar una acció per no estar fundada en el 'Consolat de Mar , i, encara al març de 1937, el tribunal d'apel·lació d'Alexandria va citar un capítol del llibre per dictar una sentència. . . http://ca.wikipedia.org/wiki/Llibre_del_Consolat_de_Mar#mediaviewer/Fitxer:Colsolat_mallorca_1320.jpg

  30. No enganyeu a ningú
    01-06-2014 02:42

    Petjada a Flandes i comerç amb Anglaterra. . http://www.cch.cat/php/ls.php?fx=../pps/vm_apu_14b.pps&fy=2

  31. No enganyeu a ningú
  32. No enganyeu a ningú
    01-06-2014 01:26

    Mira la història abans de Colom i ho veuràs clar, és la simple evolució. Et donaré una dada el primer consolat de la mar de Castella va ser en 1494, a Burgos.

  33. No enganyeu a ningú
    01-06-2014 01:01

    La vostra gran mentida amb els peus de fang es desfà com un terròs de sucre.

  34. No enganyeu a ningú
    01-06-2014 00:55

    La vostra gran mentida amb els peus de fang es desacceleració com un terròs de sucre.

  35. No enganyeu a ningú
    31-05-2014 20:50

    Queda alguna cosa de Nova Amsterdam, avui Nova York? ........................................ ..................... De Colom a banda de l'illa Montserrat ja coneguda, la indústria primerenca que va portar, la del sucre, la toponímia Sucre, es mostra sobretot en el que avui és Veneçuela i Colòmbia; i alguna població més hi ha ............................................. ................................................................. A la façana de la primera casa civil construïda, trobem l'escut de els Montcada. Encara era viu l'Almirall.

  36. No enganyeu a ningú
    31-05-2014 20:50

    Joan Colom QUONDAM, UN QUONDAM (MORT) POT HERETAR?, MOLT QUONDAM NO ESTAVA AL 1490................................................................................................................. http://www.inh.cat/arxiu/vid/13e-Simposi-d'Arenys-de-Munt-2013/Lluis-Matamala-Dos-documents-que-avalen-que-En-Joan-Colom-era-viu-despres-de-1484

  37. No enganyeu a ningú
    31-05-2014 20:49

    ESCUT D'ARMES PONCE DE LEÓN....................................................................................... http://3.bp.blogspot.com/-WrVk4oMDA-4/T1uMbObOWMI/AAAAAAAAHPM/Gi7lZTAKfzo/s1600/POnce+de+Le%C3%B3n.JPG .......... ESCUT D'ARMES HERNAN CORTÉS (DIUEN ELS TEUS QUE ES DESCENDENT DEL MARQUES DE VARILLAS) ................................................................................................. http://3.bp.blogspot.com/-iC94iveYxQI/Ua-mHoWyWTI/AAAAAAAAADw/FQlvzAOzgFw/s1600/Escudo+de+Hern%C3%A1n+Cort%C3%A9s,+Scan.jpg EL SANCHEZ CATALANIZADOR........................................CATALUYA PAGAN LA CONQUESTA DE CASTELLA ..........I................. L'EXPANSIÓ DEL MARQUESADO DE VARILLAS....INCREIBLE-MENT A-COLLON-ANT.......... AMB LES TEVES PARAULES "ESTO ES UN RIDICULO MUNDIAL"...................................... EXPANSIÓ DEL MARQUESADO DE VARILLAS................................................................... http://www.cch.cat/php/ls.php?fx=1vmmp05200

  38. No enganyeu a ningú
    31-05-2014 18:59

    Joan Colom QUONDAM, UN QUONDAM (MORT) POT HERETAR?, MOLT QUONDAM NO ESTAVA AL 1490................................................................................................................. .http://www.inh.cat/arxiu/vid/13e-Simposi-d'Arenys-de-Munt-2013/Lluis-Matamala-Dos-documents-que-avalen-que-En-Joan-Colom-era-viu-despres-de-1484

  39. No enganyeu a ningú
    31-05-2014 18:58

    TENIM UN ALMIRALL QUE NO SABÍA ITALIÀ; ......... http://biografiaehistoria.com/wp-content/uploads/2011/10/RafaelCalzada.jpg ESCRIVIA EL CASTELLÀ AMB "CATALANADAS"; http://www.histocat.com/index.html?msgOrigen=6&CODART=ART00887 ... QUE ESCRIVIA EN CATALÀ; title=Usuari:XpoferenS/Crist%C3%B2for_Colom#mediaviewer/Fitxer:Encatal ... QUE ES DEIA COLOM; ... http://www.loc.gov/rr/hispanic/frontiers/epistola.gif EL VIATGE I ALS MARINERS SE'LS VA PAGAR EN DUCATS/DOLARS MONEDA CATALANA, SI FOSSIN CASTELLANS HAGUESSIN COBRAT EN MARAVEDÍES/RUBLOS .... http://www.ccncat.cat/sites/default/files/estudi-12-14062012-la-descoberta-damerica-fou-financada-per-la-cancelleria-catalana.pdf ... PER AIXÒ EL SENYAL HERÀLDIC D'AMÈRICA ESTÀ RELACIONAT AMB CATALUNYA ; ... http://www.inh.cat/arxiu/vid/13e-Simposi-d'Arenys-de-Munt-2013/Enric-Guillot-El-senyal-heraldic-de-les-Indies,-una-possessio-catalana ....... del minut 6.04 cap a davant, encara que és millor veure-ho sencer. ... HI HA SENYERES ALS PORTULARIS. ,,, http://www.cch.cat/php/ls.php?fx=1vmmp05200 ... TERMES CATALANS AL PRIMER MAPA D'AUSTRALIA - RIO GRANT ILLE GROSSA BASSE GRANT CAP MATA GOLF SERRA TERRA ALTA BASSA LARGA, RIU MALLA SERALTA CAP BON ESPORr- BONNO PARLA RIO BASSA BON FINAL CAP GROCA C. GRANT C. AUFRIA PORT MALLA Fixem-nos en LA GRAFIA "LL" DE LA PARAULA "ILLA" o "ILLES", QUE APAREIX 10 VEGADES. ILLA, NOMÈS S'ESCRIU AMB DOBLE L EN CATALÀ; EN FRANCÈS S'ESCRIU ILE I EN, PORTUGUÈS, ILHA - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/17/Vallard_Australia-1547d.jpg. ... I LA SENYERA ALS ESCUTS D'ARMES DELS PRIMERS CONQUERIDORS, HERNÀN CORTÉS, PONCE DE LEÓN I ALS QUADRES DE LES CONQUESTES.

  40. No enganyeu a ningú
    31-05-2014 18:58

    "UN SANCHEZ BAJO LAS ORDENES DE LA REINA CASTELLANA CATALANIZÓ EL APELLIDO DEL ALMIRANTE " EN LA COMUNICACIÓ DE LA DESCOBERTA. LA CANCELLERIA CATALANA VA PAGAR EN MONEDA CATALANA EL COST DE LES EXPEDICIONS DE CASTELLA A AMÈRICA. AMB LES TEVES PARAULES "ESTO ES UN RIDICULO MUNDIAL" Els documents mostrats son sols un tastet n'hi ha un munt perdò un "MONTE", SENSE MANIPULAR, NO HEM TINGUT EL PODER, CASTELLA SI..

  41. Ivan Gimenez
    31-05-2014 16:58

    Increible: Ja ho se que no ve al tema, però, ara m?he enrecordat... encara estic esperant que em presentis una relació numèrica de dos personatges, amb referències que puguin mantenir tal paral?lelisme. Ja que deies que en 2 o 3 dies faries una. Ha passat més de tres setmanes i en cap comentari teu he vist tal comparació. Salut!

  42. No enganyeu a ningú
    31-05-2014 13:00

    "Quan vaig iniciar els meus treballs sobre Colom, fa més de vint anys, ho vaig fer, en part, dominat per la influència de la tesi gallega de Garcia de la Riega i àdhuc ansiós de veure-la confirmada. No en va tinc un cognom gallec. (...) Tot cercant un Colón gallec vaig trobar-me un Colom català"...LUIS ULLOA. Peruà,1927.............................................................................. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b2/LluisUlloa1927.jpg/640px-LluisUlloa1927.jpg 1927

  43. Tagareno
    31-05-2014 10:50

    Un lanero genovés seguramente no tenia armas , Pero pedro Alvarez de Soutomayor si . ¿ No conoces la teoría de que colón era gallego?. En Galicia también tienen documentales al respecto: http://oeralediciones.com/products/documental-sobre-el-origen-gallego-de-cristobal-colon/. No defiendo que esta u otra tesis sean ciertas, solo digo que existen y que también tienen pruebas ,según ellos, "irrefutables".

  44. No enganyeu a ningú
    31-05-2014 05:22

    Tenim un Almirall que no sabia italià; ... http://biografiaehistoria.com/wp-content/uploads/2011/10/RafaelCalzada.jpg escrivia el castellà amb "catalanadas"; http://www.histocat.com/index.html?msgOrigen=6&CODART=ART00887 ... que escrivia en català; title=Usuari:XpoferenS/Crist%C3%B2for_Colom#mediaviewer/Fitxer:Encatal ... que es deia Colom; ... http://www.loc.gov/rr/hispanic/frontiers/epistola.gif el viatge i als mariners se'ls va pagar en Ducats/Dòlars moneda catalana, si fossin castellans haguessin cobrat en Maravedíes/Rublos.... http://www.ccncat.cat/sites/default/files/estudi-12-14062012-la-descoberta-damerica-fou-financada-per-la-cancelleria-catalana.pdf ... Per això el senyal heràldic d'Amèrica està relacionat amb Catalunya; ... http://www.inh.cat/arxiu/vid/13e-Simposi-d'Arenys-de-Munt-2013/Enric-Guillot-El-senyal-heraldic-de-les-Indies,-una-possessio-catalana ....... del minut 6.04 cap a davant, encara que és millor veure-ho sencer. ... Hi ha senyeres als portularis. ,,, http://www.cch.cat/php/ls.php?fx=1vmmp05200 ... Termes catalans en el primer mapa d'Austràlia - Rio grant Ille grossa Basse grant Cap Mata Golf serra Terra alta Bassa larga Riu malla Seralta Cap bon espor- Bonno parla Rio bassa Bon final Cap groca C. grant C. Aufria Port malla Fixem-nos en la grafia "ll" de la paraula "illa" o "illes", que apareix 10 vegades. Illa, només s'escriu amb doble l en català; en francès s'escriu île i en, portuguès, ilha - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/17/Vallard_Australia-1547d.jpg. ... I la senyera als escuts d'armes dels primers conqueridors, Hernán Cortés, Ponce de León i als quadres de les conquestes. Salut.

  45. No enganyeu a ningú
    31-05-2014 01:26

    Això si suposo que també "Catalanizaron" la moneda perquè el viatge i els mariners van cobrar en Ducats i a Castella no es va adoptar fins a 1497.......................................................... .http://www.ccncat.cat/sites/default/files/estudi-12-14062012-la-descoberta-damerica-fou-financada-per-la-cancelleria-catalana.pdf

  46. No enganyeu a ningú
    31-05-2014 01:25

    AIXÍ QUE "UN SANCHEZ BAJO LAS ORDENES DE LA REINA CASTELLANA CATALANIZÓ EL APELLIDO DEL ALMIRANTE " A LA COMUNICACIÓ DE LA DESCOBERTA, "por castilla y por león nuevo mundo halló colón", ES INCREIBLE-MENT A-COLLON-ANT............................................. http://ca.wikipedia.org/? title=Usuari:XpoferenS/Crist%C3%B2for_Colom#mediaviewer/Fitxer:Encatalan.jpg ............. http://www.loc.gov/rr/hispanic/frontiers/epistola.gif

  47. No enganyeu a ningú
    31-05-2014 00:34

    AIXÍ QUE "UN SANCHEZ BAJO LAS ORDENES DE LA REINA CASTELLANA CATALANIZÓ EL APELLIDO DEL ALMIRANTE " A LA COMUNICACIÓ DE LA DESCOBERTA, "por castilla y por león nuevo mundo halló colón", ES INCREIBLE-MENT A-COLLON-ANT......................... Això si suposo que també "Catalanizaron" la moneda perquè el viatge i els mariners van cobrar en Ducats i a Castella no es va adoptar fins a 1497.......................................................... .http://www.ccncat.cat/sites/default/files/estudi-12-14062012-la-descoberta-damerica-fou-financada-per-la-cancelleria-catalana.pdf

  48. Lemur
    31-05-2014 00:20

    Cuales son los siguientes objetivos? San Ignacio de Loyola y San Francisco Javier? Porque Teresa de Avila, ya esta, no? Quiza Fray Luis de Leon? Vamos yo creo que todos van a acabar siendo catalanes de pura zepa.

  49. Lemur
    31-05-2014 00:12

    Hay que reconocer que lo de que erasmo sea Hernando colom es muy hilarante. Pero si no coinciden ni la edad y casi ni la epoca. Y el personaje no es omnipresente, Se tiene bien localizado a Hernando colom en sevilla , la mayor parte de su vida. Francamente no entiendo el paralelismo, los dos era humanistas , ok, pero y que?

  50. No enganyeu a ningú
    30-05-2014 23:37

    la descoberta Colom es dirigeix per carta a Santangel i Sanchis, en català (Anotació d'Hernando Colom a l'Índex de la Biblioteca Colombina) http://ca.wikipedia.org/? title=Usuari:XpoferenS/Crist%C3%B2for_Colom#mediaviewer/Fitxer:Encatalan.jpg ............. Les 17 versions de la carta al rei, a Lluís de Santàngel, i a Gabriel Sanxis del 15 de febrer de 1493, en totes apareix el cognom Colom, tant en les castellanes, com en les llatines, i com en les alemanyes.------------------------------------------------------------------------------------------- http://www.loc.gov/rr/hispanic/frontiers/epistola.gif Per que es va canviar per Colon?.

  51. Tagareno
    30-05-2014 23:14

    ¿Colom / Coloma?. Los reyes Católicos le concedieron a Colón que en el 4 cuadrante de su escudo de armas colocara: " y en el otro cuadro bajo a la mano izquierda las armas vuestras que soliades tener". ¿Alguien ve una paloma en este escudo?: http://es.wikipedia.org/wiki/Crist%C3%B3bal_Col%C3%B3n#mediaviewer/Archivo:House_of_Colon_COA_(primitivas).svg En el castillo gallego de Soutomayor sobre una de las puertas hay dos escudos : a la izquierda el de los Soutomayor y a la derecha el de los Zuñiga ( una banda en diagonal de arriba a abajo y de derecha a izquierda). ¿ A ver si va resultar que al final Colón ,efectivamente no era genovés?

  52. No enganyeu a ningú
    30-05-2014 22:25

    En tornar de la descoberta Colom es dirigeix per carta a *Santangel i Sanchis, en català (Anotació d'Hernando Colom a l'Índex de la Biblioteca Colombina) http://ca.wikipedia.org/? title=Usuari:XpoferenS/Crist%C3%B2for_Colom#mediaviewer/Fitxer:Encatalan.jpg ............. Les 17 versions de la carta al rei, a Lluís de Santàngel, i a Gabriel Sanxis del 15 de febrer de 1493, en totes apareix el cognom Colom, tant en les castellanes, com en les llatines, i com en les alemanyes.------------------------------------------------------------------------------------------- http://www.loc.gov/rr/hispanic/frontiers/epistola.gif Per que es va canviar per Colon?.

  53. No enganyeu a ningú
    30-05-2014 17:54

    Increible "asi que no veo ninguna falsificacion veo una alteracion del que lo escribia, sin ninguna clase de subversion."............................................................................................................ 1.- Document 1, escut Colom,"a" afegida al cognom Colom per donar a entendre que és Coloma, oblit de subratllar el total del text......................................................................................... 2.- Document 2, escut Coloma, "2" afegit al text Coloma, donant a entendre que és el segon escut de Coloma ....................................................................................................................... 3.- Document 3, índex d'escuts amb els seus cognoms originals, sense modificar, on surten els dos cognoms correctes.................................................................................................... .http://www.cch.cat/pdf/falsificacio.pdf .............................No cal que tornis.

  54. No enganyeu a ningú
    30-05-2014 17:53

    AUSTRALIA ................................................................................................................................................... - Rio grant Ille grossa Basse grant Cap Mata Golf serra Terra alta Bassa larga Riu malla Seralta Cap bon espor- Bonno parla Rio bassa Bon final Cap groca C. grant C. Aufria Port malla Fixem-nos en la grafia "ll" de la paraula ?illa? o "illes", que apareix 10 vegades. Illa, només s'escriu amb doble l en català; en francès s'escriu île i en, portuguès, ilha -............... .MAPA AUSTRALIA 1547.............................................................................................................................. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/17/Vallard_Australia-1547d.jpg

  55. No enganyeu a ningú
    30-05-2014 17:51

    Increible "catalanes que establecieron una colonia en el planeta rojo, pero cullos datos fueron silenciados".......a Mart no, a AMÈRICA SI i a AUSTRALIA també....................................... Més Catalunya............................................................................................................................................... http://www.cch.cat/php/ls.php?fx=1vmmp05200.

  56. No enganyeu a ningú
    30-05-2014 17:51

    Increible "Catalunya era un principado"................................................................................................... Aquestes terres eren el Principat de Catalunya no a l'inrevés. Part del que va ser Catalunya..... http://www.inh.cat/arxiu/vid/13e-Simposi-d'Arenys-de-Munt-2013/Enric-Guillot-El-senyal-heraldic-de-les-Indies,-una-possessio-catalana ....... del minut 6.04 cap a davant, encara que és millor veure-ho sencer.

  57. No enganyeu a ningú
    29-05-2014 23:27

    Increible "catalanes que establecieron una colonia en el planeta rojo, pero cullos datos fueron silenciados"?" .a Mart no, a AMÈRICA SI i a AUSTRALIA també - Rio grant Ille grossa Basse grant Cap Mata Golf serra Terra alta Bassa larga Riu malla Seralta Cap bon espor- Bonno parla Rio bassa Bon final Cap groca C. grant C. Aufria Port malla Fixem-nos en la grafia ?ll? de la paraula ?illa? o ?illes?, que apareix 10 vegades. Illa, només s?escriu amb doble l en català; en francès s?escriu île i en, portuguès, ilha. - . .MAPA AUSTRALIA 1547 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/17/Vallard_Australia-1547d.jpg . Per cert hi ha prova pericial policial: el cognom Colom de l'escut és falsificat. i la fulla final reflecteix tots dos noms colom i coloma, i no escut 1 i 2 de Coloma.

  58. No enganyeu a ningú
    29-05-2014 20:59

    Increible aquestes terres eren el Principat de Catalunya no a l'inrevés. Part del que va ser Catalunya http://www.inh.cat/arxiu/vid/13e-Simposi-d'Arenys-de-Munt-2013/Enric-Guillot-El-senyal-heraldic-de-les-Indies,-una-possessio-catalana del minut 6.04 cap a davant, encara que és millor veure-ho sencer.

  59. No enganyeu a ningú
    29-05-2014 20:58

    Increible, falsificación de Colom http://www.cch.cat/pdf/falsificacio.pdf

  60. Trol
    26-05-2014 16:53

    Jo: pondría la mano en el fuego de que tú castellanofóbia se debe a que precisamente tienes sangre castellana corriendo por tus venas. Botifler! Super tonto 3: ¿has leído lo que he escrito? Hago referencia, tácitamente, a dos Inquisiciones en el Reino de Aragón: 1) la Vella; 2) la Nova. La Vella aparece con el Concilio de Tarragona de 1242; la Nova, con Fernando el Católico. Resulta de Perogrullo establecer la distinción entre ambas. Y eso queda evidente en mi post del día 24. Si utilizaras ese bulto que tienes por encima de los hombros, verías que estoy estableciendo una cronología histórica, es decir, una evolución del Santo Oficio en el Reino de Aragón. Empezó siendo, en el s. XIII un arma de la Curia Romana, pero ya en el s. XV se había superado esa tutela, y en nuestro supuesto, Fernando de Aragón, quiso romper la filia existente. ¿Existe una evolución en la Inquisición aragonesa y, por ende, extendida el resto de lo que luego resultó ser las Españas durante toda la Edad Moderna? ¿Qué parte no entiendes? ¡Saludos, crack!

  61. super
    26-05-2014 12:18

    mortadelo... acabes de deixar anar que al segle xv ferran el catòlic i la seva dona van "independitzar" la inquisició dels seus dominis de la de roma, del poder del papa... la van sotmetre al seu domini directe, i la van fer comuna a tots el seus regnes... Acabes de diferenciar els 2 tipus de inquisicions i de diferenciar qui les controlava... S'HA DE SER MOLT IMB3CIL PER MOFAR-TE D'ALGÚ ACUSANT-LO D'IGNORANT I ACABAR DIENT EL MATEIX QUE ELL AL FINAL... REMATADAMENT IMB3CIL...

  62. Trol
    26-05-2014 11:23

    Super: estoy muy dolido con tu in-sapiencia. Dices: "inquisició espanyola - inquisició pontifícia... ", y, además, "listo, que eres un listo". ¿Cómo decírtelo sin que te sientas ofendido? ¿Te suena el "regalismo"? La ignorancia, Super, es muy atrevida. Ambas Inquisiciones (española y papal) era completamente independientes, precisamente por eso que en su día se llamó "regalismo", y en Francia, por ejemplo, "galicanismo". Los reyes españoles y franceses, desde finales del s. XV no consintieron que desde Roma tutelasen a sus obispos y resto de prelados. Por favor, sigue ironizando sobre el Trol. Saludos. PD: Al final te enseñaré algo de historia.

  63. super
    25-05-2014 18:57

    mortadelo... inquisició espanyola - inquisició pontifícia... "listo, que eres un listo"

  64. No enganyeu a ningú
    25-05-2014 17:21

    CNI MEN, de catalans som els set milions i mig que vivim a Catalunya i els que hi son arreu del món, l'Estat Català. Pels Jueus admiració i respecte i probablement els descendents dels sefardites si ho volen, seran també reconeguts. Pels nazis i fatxes fàstic i els seus partits a l'Estat Català de ben segur seran il·legals.

  65. Eric
    25-05-2014 13:31

    Us dono l'enhorabona. Esteu fen una tasca importantissima per a Catalunya per tal d'assolir el seu retrobament i aleshores construir la Gran Catalunya. La Gran Catalunya, o sia, els països catalans renaixeran de les seves cendres i iniciarem un altre periode de 800 anys d'esplendor. La Gran Catalunya que somiem, la dels nostres gloriosos avanpassats, a la que no aturarà ningu. Cap altra nació ens podrà aturar, ens respectaran, ens temeran i qui així no ho faci, finirà. I als xarnegos, nouvinguts i a tots aquestos que us ataquen des d'aquí que no agradi, ja saben, a emigrar però qui es quedi tindrà d'acceptar totalment aquest nou status i integrar-se, d'altra forma que s'atinguin a les consequencies. Ho dic. Visquin les glories catalanes!

  66. Trol
    24-05-2014 18:40

    Cuasimodo: por favor, lee tú comentario del día 22 de mayo.

  67. super
    24-05-2014 18:10

    mortadelo... llegeix millor els posts no sigui que estiguis pixant panxa enlaire

  68. Trol
    24-05-2014 14:36

    Super: para variar, siempre meando fuera de tiesto. ¿Ahora resulta que la Inquisición en el Reino de Aragón la introdujo... Fernando el Católico? ¡Buah! Vaya patada le acabas de pegar a la pobre Clío. Te recuerdo que en el Concilio de Tarragona de 1242 se estableció el Santo Oficio en el Reino de Aragón, y que ya en el siglo XIV, Nicolau Aymerich, dejó escritoel "Directorium Inquisitorum". Por proximidad geográfica, el Reino de Aragón vivió la heregía cátara y, a su vez, hizo de filtro para que dicho movimiento herético no penetrara en en Reino de Castilla. Más tarde, tras "la Reforma" iniciada por Lutero en el corazón de Europa, el protestantismo llegaría a Castilla, y la Bíblia sería traducida al romance castellano, precisamente, como las realizadas por Francisco de Enzinas o Juan Pérez de Pineda. Por cierto, ¿eres Ernesto? Respiro al leer tus aportaciones la misma zafiedad y falta de compromison la verdad. Saludos.

  69. Xavier
    23-05-2014 18:11

    El increible és el Tigre, tronat i crispat, hahahahhaaaa.

  70. No enganyeu a ningú
    23-05-2014 17:15

    Increible "Catalunya era un principado" http://www.cch.cat/php/ls.php?fx=1vmmp05200

  71. No enganyeu a ningú
  72. No enganyeu a ningú
    23-05-2014 15:35

    1566: El burrianense Martí de Viciana a ?Crònica de la ínclita y coronada ciudad de Valencia?: ?En Orihuela e su tierra siempre se ha guardado la lengua catalana"

  73. super
    23-05-2014 13:14

    increible... el tema de la manipul·lació catalana, aquesta teoria, l'arxivarem al costat d'altres com: cataluña no pasó de ser un condado, cataluña nunca fue una nación, el catalán és un dialecto, felipe V sacó a cataluña del esclavismo feudal, franco no hizo más que favorecer a los catalanes y que el aborto és el genocidio de la civilización occidental... en honor teu li posarem el teu nom a aquesta secció d'arxius: increible... li va com anell al dit...

  74. No enganyeu a ningú
    22-05-2014 16:55

    Mira la traducció de les obres del mateix Ausias March en aquest període, quaranta anys després. http://books.google.es/books?id=q656Riv70NEC&printsec=frontcover&hl=ca#v=onepage&q&f=false Benvingut al club. Haig de sortir. Salut.

  75. No enganyeu a ningú
    22-05-2014 16:54

    JORDI BILBENY ALGUNES DADES IMPORTANTS SOBRE LA CENSURA I EL CONTROL D?IMPREMTA AL SEGLE XVI 1527.-Cèdula Reial d?En Carles Ique prohibeix ?que es venguin ni imprimeixin les relacions que va enviar En Cortès de les Índies?. 1556.-21 de setembre: Reial Cèdula d?En Felip I (II de Castella)que prohibeix, entre d?altres matèries, la impressió dels llibres que tracten d?Amèrica. 1556.-9 d?octubre: Reial Cèdula de Felip I (II de Castella)per la qual s?ordena als oficials reials dels ports americans que reconeguinels llibres que arriben en els vaixells i que recullin els que es trobin a les llistes dels índexs de la Santa Inquisició. 1558.-7 de setembre: Pragmàtica d?En Felip I (II de Castella), per laqual es mana imprimir un Catàleg de tots els llibres prohibits afi que siguin cremats públicament 1560.-14 d?agost: Reial Cèdula de Felip I (II de Castella)que reforça la de 1556.

  76. super
    21-05-2014 22:51

    increible... a calixt III la mateixa generalitat valenciana el senyalava com a català, inclús afegint que ser català i ser valencià era el mateix (llibre de provisions 1458)... i ja ni parlem del "viejo catalanote" aka ferran el catolic... el teu comentari m'ha fet recordar la que es va liar amb el tema de martin fourcade, com alguns es fotien cops de cap al veure que es tractava com a català a un francés...

  77. No enganyeu a ningú
    21-05-2014 03:09

    Increible, Ausias March. "Las obras del famosissimo philosofo y poeta mossen Ausias Marco cavallero Valenciano de nacion Catalan". http://www.antiblavers.org/galeria/displayimage.php?pid=339&fullsize=1. Xavier callo perquè et respecto.

  78. Xavier
    20-05-2014 21:27

    Ei!!!, eixa visió que acabes de donar del capitalisme i de que, al cap i a la fi, tots ens hem convertit en jueus, m'ha agradat. Bona nit.

  79. Xavier
    20-05-2014 20:39

    "No enganyeu a ningú" això que dius és de ser un mala persona i un pocavergonya. Això li faltava al meu delicat cervell !!!!

  80. Xavier
    20-05-2014 20:11

    Bé, Jo. Jo no sé massa del tema i de fet, no sé ni perquè m'he ficat. Això de la llengua=nació/poble segurament és així per norma, però el cas dels jueus penso que és el de l'excepció. He dit que els de les trenes si que mantenien la llengua hebrea, però de fet, això és ara, abans no sé que passava (potser el Tigre ens il·lustra), però fins l'expulsió de la península sí que es guarden escrits en hebreu (són 1500 anys des de l'expulsió de la seva terra, alerta), però tampoc soc cap expert. La característica que els defineix des dels seus origens penso que és la religió, el seu déu vertader, i que potser en èpoques antigues era un fet aglutinador molt més fort inclús, que la llengua. Però, com dic, no ho puc afirmar. Sí que penso que el fet d'anar d'aquí cap allà durant 2000 anys, gaudint i patint, però sobre tot patint, com a poble (patien per ser un poble diferenciat del del lloc on hi eren, no per ser uns bandolers, assassins, etc. -si volien quedar-se només havien de canviar-se de religió i això sembla ser que era el que els aglutinava, els diferenciava, un déu totpoderós que no admet el perdó, qualsevol es canvia tan fàcilment!) i avui dia encara subsistir (cosa que no han fet el sumeris) és tota una proesa (ara enfosquida) i a la qual, tan sols la ètnia gitana se li pot equiparar d'alguna manera (potser els gitanos són els antics de Summer...). Bé, el que dit dels cognoms és una broma, de fet a mi m'ho han dit d'un dels meus cognoms i no m'ha passat res significatiu des de que m'ho digueren -això sí, com dius, una mica de cara de bleda se'm va quedar-.

  81. Xavier
    20-05-2014 17:47

    Una militant de PP en mata a un altra del mateix partit i el ministeri de l'interior engega una maniobra d'intoxicació per tapar les seves misèries i comença a detenir twiters (4 de moment, 3 d'ells de la nostra nació) que han escrit exabruptes contra el PP. Aquestes mateixes barbaritats, i de pitjors, sempre s'han dit a la xarxa i no ha passat res: que ha canviat ara?... Reial Madrid-Maccabi, semblants insults, ara contra el jueus i sembla que la campanya del govern se'ls hi escapa de les mans, en detindran a algú o no? Altra, la denuncia la interposen les associacions jueves de Catalunya, el que ens faltava!, ja ens insulten als catalans dient-mos jueus i ara açò. Què no hi han associacions jueves a Madrid o Castella? O és que tenen por de fer-ho des d'allí per possibles represàlies, crema de seus, possible expulsió del "reino". /// A veure JO, és evident que el poble jueu existeix i possiblement és el més antic dels que queden ara. Han estat un poble sense país fins ara. La seva persecució dins els altres paisos on han anat a parar és la evidencia que són un poble. No han guardat la seva llengua (menys els del barret negre i trenes) perquè han anat adoptant la de la terra d'acollida però si que han guardat altres coses com la religió, manera de fer, etc. Però molts ni això, molts s'han integrat totalment, voluntària o forçadament i ara ni se'n recorden del que eren. Tu mateix, com el Zweig, veig que no ho recordes. Vas dir, si no recordo mal, que el teu cognom real es "JO" de la zona de Girona i has de reconèixer que del nom "jueu", el que ens queda en comú a totes les llengües del món és la partícula, una mica variable segons continents, "JU", "JA", "JO". Fa falta dir alguna cosa més... ETS JUEU BEN SEGUR! No sé perquè treus aquest tema sinó és per picar una mica al que sempre ha estat demandant-lo, el Tiger, però ara no cal, ARA ÉS DELS NOSTRES!, no has vist en un moment, la quantitat de catalans amagats que ens ha destapat, I ELS QUE FALTEN A BEN SEGUR! ANEM A PETAR-HO!!!!!!!!!!!!

  82. Xavier
    20-05-2014 13:45

    "De donde se rompe la placenta", hahahahaaaa, mira que ets rústic. I, per no voler-hi entrar al debat, NO PARES! Si els personatges que cites és qualificaven com a catalans a si mateixos, que hem de dir nosaltres? A veure, es pot dir que un de Santander és un castellà de Cantabria o un de Zamora és un castellà de Lleó o un de Càceres és un castellà d'Extremadura o un de Ciudad Real, un castellà de La Manxa? Doncs el mateix passa en el cas de Catalunya.

  83. Vellosillo
    20-05-2014 13:27

    Déu existeix i és català. El Pepe Mayoles ho provarà

  84. Xavier
    19-05-2014 13:02

    Ja em perdonareu, però avui tinc un mal de cap de maria santíssima i en llegir els darrers comentaris del cap de setmana se m'ha multiplicat per quatre. Suposo que demà estaré en millor forma.

  85. incleible IV
    18-05-2014 15:12

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  86. Tagareno
    17-05-2014 13:14

    ¿ Ser Judío no es nada ?.¿ no significa nada?. Pues en estos últimos dos mil años millones de personas han muerto en el mundo , ha sido deportados, expoliados y masacrados por el único hecho de ser judíos. Si precisamente hay un pueblo en el mundo que ha sufrido atrocidades por su condición ese ha sido el pueblo judío. Les habría sido mil veces mas rentable haberse convertido a la religión mayoritaria reinante en los lugares donde fueron .Y haberse disuelto entre la población local. Y así se hubieran ahorrado tanto sufrimiento . Sin embargo no lo hicieron y siguieron manteniendo su religión y sus costumbres , Pagandolo en muchos momentos de la historia con su propia vida. Si un pueblo merece la consideración de pueblo , ese es el pueblo judío , se lo han ganado con sangre. Otra cosa es que yo esté de acuerdo con lo que el estado judío hace en Palestina. Y es que históricamente ,muchas veces ,las victimas suelen acabar empleando los métodos de sus verdugos cuando llegan al poder. Me hace usted mucha gracia. ¿ Ser judío no es nada? .Seguramente para usted: ser catalán " lo es todo". ¿Por que?. ¿Por que su madre lo pario en Cataluña?. Si el útero del que usted salió hubiese estado en Tanzania ¿ seria usted catalán?. Aflójese "la Palestina" del cuello, y así le llegara mejor la sangre al cerebro.

  87. Trol
    15-05-2014 16:34

    JO: estoy convencido que hablando así de los judios, sólo puedes ser votante de ERC o la CUP, es decir, partidos de extrema izquierda radical. ¿Me equivoco? Lo pregunto sin acritud, por curiosidad. Saludos.

  88. Guerau
    14-05-2014 17:55

    jo apuntaria que Amèrica i Oceania es va repartir per àrees d'influència i colonització una de l'estat català i l'altra de l'estat castellà, com succeïa a la resta de l'imperi. I què com apuntava Mandado Amèrica del nord va ser d'influència catalana, que després de Felip II i la centralització tot a Castella els catalans van facilitar l'entrada d'un tercer: Anglaterra. i van cedir i ajudar als anglesos a l'establiment de colònies.

  89. Ramon
    13-05-2014 21:53

    El que demanava en Bartolome de las Casas al Rei es que exclogui als castellans de la gestio d'America. I aixo esta escrit. Aixo fa prou evident que ja hi eren els castellans a America, pero tambe fa evident que ademes d'ells hi havien d'altres, que per força haurien de ser tambe subdits del Rei, com eren els catalans. Jo crec que la conquesta d'America va ser mixte i que poc a poc Castella va anar apropiant-se del poder. El mateix que va pasar a la peninsula, es repeteix al Nou Mon. Pensar aixo es el mes sensat. No?

  90. Joan
    13-05-2014 14:22

    "Avia" será tu camión

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
34996
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
En David Grau ens demostra que en Leonardo Da Vinci no era un pobre desgraciat que tenia bona mà amb el dibuix i...[+]
És més probable que l'orxata mexicana fos portada a Mèxic pels primers colons catalans de València que hi van...[+]
En un plec adreçat a l'Audiència de Descàrrecs l'any 1504, en Cristòfor Colom diu de si mateix que des de...[+]
Va tenir alguna cosa a veure En Narcís Monturiol i el seu submarí Ictineu amb el projecte literari de Jules...[+]