Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Què és la història? Una senzilla faula que tots hem acceptat."
Napoleó
ARTICLES » 11-10-2021  |  COLOM, CATALà
3886

Cristòfor Colom i el fanatisme

Un antic article que En Jordi Bilbeny va publicar al diari El Punt, dissabte 28 d'agost del 2004. Gira a l'entorn de la incapacitat de certs historiadors d'acceptar els nous estudis sobre la catalanitat d'En Colom. Un article antic que continua sent actual encara avui mateix.

Fotografia de l'article d'En Jordi Bilbeny en format paper a El Punt de dissabte 28 d'agost del 2004. Cliqueu-hi damunt per ampliar la imatge.

Fa una certa angúnia llegir el parer dels historiadors quan, darrera d’aquest nom no hi ha res més que el buit. Podria haver dit que no hi ha res més que els tòpics. Però, aquests, com a substituts encartronats d’una veritat primitiva, que sovint han estat impulsats i fixats amb intencionalitats polítiques molt evidents des dels mecanismes d’Estat, no deixen tampoc de formar part del buit. Sí: en la història, com en totes les altres dimensions de la realitat, o hi ha la raó o hi ha el buit.

I això que s’esdevé en qualsevol aspecte del coneixement que toquem, passa amb massa insistència en un tema com el de la catalanitat d’En Colom. Fa vint anys, el sol fet d’apuntar dins un ambient acadèmic, la possibilitat que aquest fos català, en destapava directament l’anatematització. Les coses, tanmateix, han anat canviant. I molts dels qui s’hi mostraven escèptics o desconfiats, després dels meus múltiples articles, desenes de conferències, dels tres llibres i la pel·lícula, han començat a creure que si En Colom va tenir un passat misteriós va ser per voluntat expressa dels censors reials, que retocaven els llibres abans de ser impresos.

Ara bé, les meves recerques sobre la censura i la manipulació del nostre passat han tingut un nombre ingent d’opositors irracionals. Fos quin fos el document que presentava, el gravat, els vincles genealògics, les evidències heràldiques, les traces ideològiques, les anàlisis textuals, els historiadors han continuat fent com si res d’això no existís. Com si tot fos fruit de la meva invenció.

En aquesta línia, em sembla important remarcar l’article que En Josep M. Freixes publicava en aquest mateix diari, el passat 17 d’agost, perquè és molt simptomàtic del que passa entre els historiadors del nostre país, sempre tan dòcils a reverenciar les mentides històriques imposades pels nostres exterminadors, abans de ser atents als estudis que podrien denunciar-les i enderrocar-les.

En primer lloc, En Freixes parlava de la catalanitat d’En Colom i de la seva popularització, sense esmentar cap dels meus treballs, ni tan sols la pel·lícula d’En David Grau sobre la meva obra, que va donar una gran embranzida i va popularitzar enormement el tema. És possible que, en la línia que exposava, pensi que són –com escriu– “meres conjectures, sense aportar cap prova irrellevant d’arrel científica”. Si, doncs, els documents i els gravats, les cites textuals dels llibres d’història o la genealogia, amb la contrastació metòdica de les fonts, no són considerades “proves” pels historiadors, és que, llavors, només en resta el prejudici.  Són múltiples els historiadors que han denunciat que darrera la figura d’En Colom s’hi barregen dos personatges: el Colombo analfabet i plebeu italià i el Colom noble, cultíssim, militar i polític català. Però el desconeixement categòric i absolut dels nostres historiadors de la família barcelonina dels Colom, els porta a creure que En Colom era italià o s’amagava, com ressenya també En Freixes. ¿Des de quan un Almirall, Virrei, Governador General, Capità General, un autèntic home d’Estat, que viu a la Cort de Portugal, i al Cort Catalana, que s’escriu amb tots els reis i amb el Sant Pare, que té els seus fills a la Cort, que pacta continuadament amb la Corona, i que és rebut multitudinàriament a Barcelona, es podia amagar? Creure-s’ho ja es molt poc científic, com creure’s que un plebeu pugui arribar a ser virrei o almirall. En tots dos casos el que es demostra és un desconeixement ingent sobre el dret constitucional català i el funcionament de les Corts medievals.

Però aquestes badades, comprensibles per un justificador de la mentida oficial, i innòcues de per si, vénen embolcallades per una ofensa greu. En Freixes escriu que són els investigadors i les seves múltiples teories, els qui “han malbaratat l’alternativa a favor de l’origen català de l’almirall Colom”, quan els únics que l’hem posada sobre la taula hem estat nosaltres. I mercès  a les nostres recerques ha treballat En Charles Merrill i els conductors del documental del Discovery Channel. Ja he explicat què fa aquesta “comunitat científica” amb tot el que no s’acorda amb la seva visió del món: exclou, extirpa, silencia, menysté, insulta. No. El problema no som els qui cerquem. El greu problema que tenim ara per ara són els qui deturen i impossibiliten les recerques i la seva difusió: acadèmica o social. Jo en sóc un exemple vivent. I és que els inquisidors també eren una “comunitat”. Plena d’uns arguments que, fins i tot, semblaven científics. Però amb la veritat prefabricada en una mà i la torxa encesa a l’altra.

Jordi Bilbeny,
escriptor i investigador



Autor: Jordi Bilbeny




versió per imprimir

  1. Franquinspain
    19-11-2021 09:09

    Queralt, boig!

    Dorm una mica noi!

    Que no entenem el que escrius.

  2. Guillem Caralt
    18-11-2021 13:01

    Realment t'interessen els culs.



    Les teves pobres ovelles....

  3. Franquinspain
    18-11-2021 08:14

    A les dues de la matinada en Queralt va i deixa la pixarada de torn. Quin malalt. No només insulta a Catedràtics i universitats públiques i privades, és a dir a oficialistes, i als de l'INH, tot lo dia conectat, sinó que ara no pot dormir i es conecta a les tantes de la nit. Quin boig! Ara sí que es pot dir, dia i nit AMORRAT, aquí perseguint-nos, és a dir olorant-nos els darreres. Pobre desgraciat.

  4. Guillem Caralt
    18-11-2021 02:40

    Qualsevol persona amb una mica d'intel.ligencia veu en aquest article la arrogancia i la deshonestitat del Bilbeny.



    Millor que ningu', el Bilbeny sap enganyar els mes ignorants i creduls.

  5. Frede
    19-10-2021 18:37

    Estem d'acord, Francesc D. També estic d'acord amb Edmund, Xavi, etc. En el fons el que intento, en relació al moment actual, és que sapiguem jugar bé les cartes. Certament, si ara despertem l'esperit almogàver, feina feta pels propers segles.

  6. Francesc D.
    18-10-2021 17:22

    No es pot entendre l'època d'en Colom, tot el segle XV i tota la història,obviant i deixant de banda el context polític de cada moment. De la mateixa manera, els fets actuals son la història futura car, ara també estem fent història. De vegades no és sobrer parlar de política per a poder entendre on som. Salut!

  7. Frede
    15-10-2021 13:28

    Em reafirmo que aquesta web no és per fer la revolució com postuleu, Xavi i Cooke. Que a rel del que aquí es fa, s'en puguin derivar conseqüències, totalment d'acord. Veurem quines. En relació al nostre futur, tot i haver participat des de sempre en aconseguir l'assoliment de la llibertat, ho veig pelut. No va tant de traïdors, em sembla a mi, és més, crec que no n'hi ha hagut de traïdors. S'han equivocat. Però en el sac de l'equivocació hi entrem tots, la societat civil també. La Bastilla es pren, no es demana permís als líders. En qualsevol cas, com a Deulofeunià convençut, la nació catalana es troba a les acaballes del seu segon cicle històric. A pesar del miratge de l'esfondrament de l'imperi espanyol, que hi serà, i veurem si ho sabem aprofitar, el cert és que la nació catalana és vella, està cansada i li manca l'esperit guerrer del principi. Si Deulofeu està en el cert, no tornarem a ser guerrers fins d'aquí a quatre-cents anys, quan inicia l'últim cicle de la nostra civilització. Certament, si Escanya es morirà al 2029, segons el savi, potser que ens preparem per no tornar a fer el ridícul, però això sí, ha de ser la societat civil la que ha de prendre l'iniciativa i per descomptat amb lideratges nous. Pel que fa als nostres trolls, segueixo pensant que a vegades caiem en la seva trampa de diluir la veritat amb simplicitats. Però vaja, cadascú pensi el que vulgui i, de totes maneres, és bo que i siguin.

  8. Xavi G.
    15-10-2021 12:55

    Si hem d'esperar, primer a que es renove tot l'organigrama polític del país, farcit ara de traïdors segons alguns de vosaltres, i després als primus del Sumosol, doncs la portem clara.

    Veig més factible que alguna de les hipòtesis de l'INH vagi avant i, abans que una guerra civil (a la que de totes formes deuríem d`'estar preparats...), els hi crei una crisis existencial de cavall i de tal envergadura, que la del 98 sembli una broma i optin definitivament pel suïcidi.

    Encara que en la gent com el borraxin viatjador del Ramiro no sé si tot això farà efecte (però en la guerra tampoc me'ls veig), per tant potser que optin per anar-se'n al Congo o millor al Brasil a cantar i ballar allò de: "Menos Samba e mais trabalhar, menos samba e....".

  9. Edmund Cooke
    14-10-2021 20:26

    Xavi G. i Gil de Vas, crec que el que proposeu és simplement impossible d'assolir...encara que es trenqués la censura i fossin acceptades totes les tesis de revisió històrica de les Hispànies proposada per INH i tots els acadèmics oficials i les universitats espanyoles les beneïssin públicament, la gent panyola no ho acceptaria, no s'ho creuria i si se'ls imposés, abans de ser catalans, haver de canviar els noms de les ciutats on hi viuen i haver de parlar català es suïcidarien...o encara pitjor...lluirien la "Raza" i tindriem altre guerra civil....

    Totalment d'acord amb en Frede i més encara amb en Francesc...Només discrepo amb la forma...m'explico....

    El referundum d'autodeterminació ja el van guanyar i no es va executar el resultat, suspès pel traidor d'en puigdemont....i si s'en fes un altre de referendum, no el guanyarem mai...penseu que si l'estat panyol acceptés fer-ho, cosa que només és factible si s'imposa des de la UE (per cert, també enemics de la nostra independència)...tot plegat seria una pantomima ja que el resultat estaria manipulat, tal com va passar a Escocia....

    La única via factible es la DUI, o rehabilitar el suspens que en puigde va fer del referendum que ja van guanyar...de fet, demà mateix es podria fer tot això, però ni ERC, ni Junts, ni les CUP.... no ho faran, ja que les seves cúpules són antiindependentistes....i això s'ha de pair...es una dissonància cognitiva a superar pels catalans independentistes que de bona fe els segueixen, els voten i els recolzen....

    Necessitem un partit que només es crei amb aquesta finalitat, sense cap dels botiflers que ara tenim al parlament. Un partit que aixequi la censura d'estat amb ajuda de fora de la UE... i no em refereixo a la historica ( que ja vindrà després) si no la actual, que es la que ens manipula fent-nos creure que els independentistes als que votem són independentistes, quan en realitat són antiindependentistes, com ja he dit....i obviament, tot plegat amb el recolzament del cosins de Zumosol de fora de la UE que necessitem per tal que no ens matxaqui ni escanya ni la UE amb la violència que ja coneixem i hem patit a les nostres propies carns, tant nosaltres com els nostres avantpassats al llarg de la història, tant la medieval, com la moderna, com la comtemporànea, sobretot la comtemporànea del segle XX companys.....

    Desperta Ferro!

  10. Xavi G.
    14-10-2021 19:39

    Collins Ramiro, que aprofitat que'ts, para ja!!

    S'ha de reconeixer que tens la teva gràcia, però també ets molt cansiiinuuuu!!

    Ves un rato a fer la mar amb la teva copita, al Congo!!

  11. Francesc D.
    14-10-2021 19:36

    Per la culura que desprens deus viatjar molt. Del teu poble al del costat pujat sobre un asse!

  12. Ramiro Romero
    14-10-2021 19:18

    Friki!!! Otra copita de vino,,,, Asturias patria Hip hip queridaaaaaa,,,,,,, friki!!!!! Más que friki,,,, ja ja ja ja ja, disfruta de la vida,,,,, eres catalán, y yo español,,,, como podriamos ser del Congo!!! Vale te creo, toda la historia de la península es de origen catalán,,,,, toda!!! Friki, disfruta de la, vida,,,, amargado!!!!

  13. Ramiro Romero
    14-10-2021 19:18

    Friki!!! Otra copita de vino,,,, Asturias patria Hip hip queridaaaaaa,,,,,,, friki!!!!! Más que friki,,,, ja ja ja ja ja, disfruta de la vida,,,,, eres catalán, y yo español,,,, como podriamos ser del Congo!!! Vale te creo, toda la historia de la península es de origen catalán,,,,, toda!!! Friki, disfruta de la, vida,,,, amargado!!!!

  14. Francesc D.
    14-10-2021 19:01

    Saps que pasa Ramir? Que per més friky que em diguis i per més renecs i pataletas que facis, no s'altera la realitat. I la realitat no me la invento jo. Està tot a la wikipédia de la teva escanya, com pots veure,si realment ho vols veure car, no hi ha més ruc que, aquell que te la informació devant dels nassos i no la vol veure. Donec Perficiam!

  15. Ramiro Romero
    14-10-2021 17:46

    Se le olvida a usted, Michael Jordan, toro sentado, el rey león, Spielberg, espinete, pelé, Churchill, el general patton, Bart Simpson, Bob Marley, camarón de la isla, el último Mohicano, macario y Rockefeller, los tres mosqueteros, Larry bird, robinson crusoe, la gallina caponata, Stanley Kubrick,,,,, todos catalanes,,,,, friki, frika, frike, FRIKAZO,,,,, esto como página de humor no tiene precio,,,, jua jua jua jua JUA,, CON LA MARAVILLOSA HISTORIA QUE ATESORA CATALUÑA,,,,, y que cuatro chavales frikis la pongan en ridículo,,,,, MADURAD!!! CRECED!!! VIAJAD!!!!

  16. Francesc D.
    14-10-2021 16:57

    Tots personatges catalans castellanitzats o descendents dels primers catalans que van fer la reconquesta, castellanitzats a cambi de títols nobiliaris, rendes i d'altres concesións que els hi atorgava el rei de les escanyes. Donec Perficiam!

  17. Francesc D.
    14-10-2021 16:50

    Marquesat de Maratea atorgat per Elip IV a un besnet del Gran Capità. Un Cardona. https://es.m.wikipedia.org/wiki/Marquesado_de_Maratea

  18. Francesc D.
    14-10-2021 16:47

    Casa de Comares, també dels Cardona. https://es.m.wikipedia.org/wiki/Casa_de_Comares

  19. Francesc D.
    14-10-2021 16:45

    Ducat de Baena atorgat a Gonçal Fernández de Cordoba per Felip II. Un Cardona. https://es.m.wikipedia.org/wiki/Ducado_de_Baena

  20. Francesc D.
    14-10-2021 16:42
  21. Francesc D.
    14-10-2021 16:38
  22. Francesc D.
    14-10-2021 16:36

    Casa de Priego dels Fernández de Cordoba, o sigui dels Cardona. https://es.m.wikipedia.org/wiki/Casa_de_Priego

  23. Francesc D.
    14-10-2021 16:24

    Joan Blaeu. Andaluzia map. Escut de Cordova amb pals Catalans. https://www.sciencephoto.com/media/1004742/view/joan-blaeu-andalusia-map-17th-century

  24. Francesc D.
    14-10-2021 15:33

    Ducat de Cadis. Mira tu! També dels Ponç de Llió. https://es.m.wikipedia.org/wiki/Ducado_de_C%C3%A1diz

  25. Francesc D.
    14-10-2021 15:31

    Ducat d'Arcos. També amb l'escut dels Ponç de Llió. Culturitzat. https://es.m.wikipedia.org/wiki/Ducado_de_Arcos

  26. Francesc D.
    14-10-2021 15:24

    Senyoriu de Marchena. L'escut dels Ponç de Llió. Culturitzat. https://es.m.wikipedia.org/wiki/Marchena

  27. Ramiro Romero
    14-10-2021 15:18

    Que si friki, que si,,, anda, anda, que si friki, friki, friki,,,,, pásate a cobrar del CNI y olvídame, friki, friki, friki

  28. Francesc D.
    14-10-2021 15:02

    A veure Romer Romaní, quí eren els senyors d'arcos, de Cadis, de Baeza, de Badajoz, de Casserres, de Cordoba, de Ça Mora, de Vall-adolit, de Llió,Benavent etc?... els Ponç de Cabrera o de Llió i els Urgell, (Ermengols V- VI -VII etc...) tots Catalans! Llegeix i culturitzat! Donec Perficiam

  29. Ramiro Romero
    14-10-2021 14:53

    Aquí no hubo ningún rey castellano, leones, asturiano, o navarro,,,, ninguno, todo es falso, solo hubo catalanes,,,, frikis!!!

  30. Ramiro Romero
    14-10-2021 14:48

    El friki de Francisco d, dice que Castilla era una tierra de castillos gobernada desde Barcelona, al cara-jo los millones de archivos, legajos, fueros, concejos de los siglos X al XVII desde Santiago a Jaén,,,, panda de frikis,,,, dais no se, si más risa o más pena,,,, bueno ambas cosas,,,,, dais vergüenza ajena,,,, que panda de, frikis,,,, aunque sigo pensando que sois españolazos del CNI para ridiculizar a la maravillosa CATALUÑA

  31. Xavi G.
    14-10-2021 13:49

    Ho sento, Frede, però jo penso que l'INH és molt més que per aprendre història i els mecanismes de censura. Pel context en que ens movem així com pels temes que es tracten i el seu abast, es tracta D'UNA REVOLUCIÓ, d'un moviment d'alliberament si estan en lo cert.

    Clar, tota aquesta sèrie d'estudis s'han de concretar en alguna cosa tangible, comprovable científicament, si no no servirà per a res i no deixarem de ser fins llavors una mena frikis que hem d'anar amagant les nostres simpaties pel que s'explica en aquesta web.

  32. Francesc D.
    14-10-2021 13:36

    Xavi G. Que com es fa? La gent hi és, o al menys hi era fins que els polítics porucs i traïdors ens van dur a vendre. És el mateix tema de sempre, vireis, nobles i ara polítics traïnt al poble per quatre engrunes. Catalunya ja va senyorejar escanya en l'antiguitat car, Catalunya va fer escanya. Tota la reconquesta és Occitano-Catalana i tutelada pels Francs als inicis. Castella és una terra de castells organitzada des de Barcelona amb els comtes d'Urgell i els Cabrera com a senyors de les noves terres. Aixó que proposes ja era així fins que Joan el sense fe va voler pasar per damunt de les constitucións catalanes i que va desembocar en la guerra civil 1462- 1472. El que han anat fent els següents monarques, en major o menor messura, és anar corcant les institucións Catalanes amb la Inquissició com a braç executor i que en l'actualitat fa la cúpula judicial al servei de l'estat. Un estat forçat i que només s'aguanta per la força de les armes i de la repressió. Els catalans ja no tenim exèrcit fruït de la desfeta de 1714 i molt emb temo que, la sol.lució, o part d'ella, vindrà des de el TJUE i es diu referèmdum d'autodeterminació. Salut! Donec Perficiam.

  33. Frede
    14-10-2021 13:13

    Perdoneu, però jo vinc aquí per aprendre història, aprendre de la revisió d'aquesta història des d'un punt de vista objectiu i amb metodologia científica i aprendre com els mecanismes de la censura la manipulen. Per això m'agrada l'INH, els seus investigadors i els opinadors de la web. He de dir, però, que aquest reguitzell de respostes forassenyades per part dels defensors de les tesis de l'INH no m'acaben de fer el pes. Actuar com ho fan els trolls no em sembla la manera més adequada de fonamentar les nostres raons. Sí, ja sé que som lliures de dir el que volem, mentre ens ho permetin, és clar! però amb la mà al cor, us demano que mantinguem la dignitat i no ens deixem portar cap el fangar on ells es senten tan còmodes, perquè no és el nostre lloc. Salut!

  34. Xavi G.
    14-10-2021 12:27

    Francesc D., dius "El que cal és la independència i ja s'ho faràn.", però això és ben fàcil de dir, però portar-ho a la pràctica està veient-se que es cosa ben difícil, que aquest "ja s'ho faran" ben bé se'ns podria aplicar a nosaltres: a veure com ho fem!!

    És per això que proposo com a millor defensa l'atac. L'atac que suposa la completa ocupació i submissió. Perquè si no és així sempre tindrem a l'enemic a l'aguait disposat a la menor oportunitat a tornar-nos a sotmetre, que no entenen una Península que no sigui cent per cent castillana.

    Una vegada sotmesos tots seran catalans, amb una verdadera democràcia, incorporació de Portugal en forma confederada si volen. Amb el pas del temps les dues castelles unides més madrit, ja catalans, podrien formar un estat confederat i, ja passats 200 o 300 anys -i només quan potser comencen a demanar els seus drets com a indígenes- els hi donarem la independència si així ho volen. Ah, però els castellans ja hauran perdut per sempre tota la conca de l'Ebre amb Cantabria i Asturies incloses, tota la conca del Xúquer i el territori al sud de la línea entre Conca i Palos de la Frontera, que a la vegada que formaran dos o tres o quatre estats federats, actuaran com a Marca defensiva per si de cas el indígenes carpetovetònics hi tornen amb les seves bàrbares pretensions castillanopanyolistes. Passats 700 0 800 anys sense rebrots panyolistes, que aquests territoris federats facin el que els hi plagui.

  35. Bernal Francés
    14-10-2021 08:31

    Francesc, ponte de acuerdo con Edmund o no habrá forma de independizarse en condiciones con tanta disparidad de objetivos. O superiores o nada.

    Donde mepica!

  36. Francesc D.
    14-10-2021 07:27

    No volem estar en la cúspide d'escanya. El que cal és la independència i ja s'ho faràn.

  37. Gil de Vas
    13-10-2021 21:07

    Bernal: exacte. Un estat en què els catalans ocuparan la cúspide de la piràmide, perquè tothom que hi visqui tindrà la nacionalitat catalana i serà català, i si no sent la nacionalitat catalana com a seva, no serà per culpa dels nacionals

  38. Bernal Francés
    13-10-2021 20:13

    Será maravilloso. Un estado donde los catalanes ocuparán la cúspide de la pirámide -como debe ser- reservando a los infrahumanos castellanos las cloacas y catacumbas, en caso de que no se decida exterminarlos sin contemplaciones.

    ¡Y con Inmund Cockface/Lluis Maria Mandado de Emperador Absoluto!

    Yo ya me estoy relamiendo.

  39. Xavi G.
    13-10-2021 19:27

    Que no Edmund, que no!!, que no ens val una suposada independència per una altra suposada carambola del destí asia-judeo-masònic, que el primer que cal és la COMPLETA DERROTA MORAL, seguida per LA OCUPACIÓ I ASSIMILACIÓ per la final ANIQUILACIÓ i EXTINCIÓ dels enemics: aquesta especie de primats CASTIPANYOLS CARPETOVETÒNICS.

    Els castipanyols NO CARPETOVETÒNICS només s'hauran d'assimilar i recuperar els antics i originals topònims de Vall Adolit, Samora, Benavent, Lleó, Margarit, Caceres, Sala la Manca, etc, etc...

    Respecte a Puigdemont, Burgen, l'article sobre l'Albiol, traïdors, etc..., no sé que vols dir amb tot això, no entenc el teu recargolat pensament. En tot cas aquestos no són el principal problema i enemic.

  40. Edmund Cooke
    13-10-2021 16:01

    Els francs ( alemanya i frança actuals ) i els gots ( espanya, portugal i italia actuals, incloent el vaticà ), recuperarem abans del 2030 els nostres veritables origens…. Tot caurà pel seu propi pes…. Desllurigaran la situació russia, eeuu, xina i israel…. Que salvaran Europa de l'abisme al que ens estem precipitant inexorablemet…. Els motors europeus serem els de sempre, però amb total independència econòmica i política, amb l'ajut dels esmentats estats no catolics…. I extremadura i abascal que fotin el que vulguin….no els volem per res…. Aquí, a Catalunya, és a dir Gotia, és a dir la Marca Hispànica, es jutjaran els responsables de no haver proclamat la nostra independencia quan tenien el mandat, la legitimitat i la legalitat internacional per fer-ho, per traició al poble….
    Els presos politics i els exiliats són tots uns traidors botiflers al servei d'espanya i pagaran molt cara la seva traició…

    Sabeu que el podrit d'en puigdemont es soci de l'stephen burgen, fundadors del diari digital catalonia today?…. Sabeu que la dona de puigdemont n'es la directora?… sabeu que en burgen es un declarat anticatalà i que al diari de guardian va possar com a exemple dels independentistes catalans al també podrit i merdos de l'albiol?…. Això, que esta publicat, sera una de les milions de proves que farem servir per condemnar a puigdemont…

    https://www.theguardian.com/world/2012/nov/20/immigration-complicates-catalonia-separatist-picture

    I a l'abascal, sanxhez , casado etc ja els apallisaran els espanyols quan s'anadonin de l'engany al que han estat sotmesos durant segles….

    Desperta ferro!

  41. Xavi G.
    13-10-2021 14:16

    He he, gràcies Bernal, estic desitjant-ho.

    Em demano La Vera extremenya, que em va agradar molt quan la vaig visitar fa dos anys. O tota La Vera o un trosset, va.

    I a parlar tots català, fins i tot Abascal, hahahaa

    DESPERTA FERRO!!

  42. Bernal Francés
    13-10-2021 13:23

    Ánimo, Xavi. Seguro que la pérfida nación castellana sucumbirá a vuestros reiterados colonazos. No va a quedar ni uno vivo y podréis reocupar lindamente toda la meseta y alrededores sin que cosa viva ni muerta oponga resistencia a vuestro avance.

    Donete perpifiam!

  43. Xavi G.
    13-10-2021 12:59

    Res, que ahir 12 d'Octubre tampoc vam saber res dels orígens òssies del Colom.

    Clar, els hi han donat uns resultats que apunten de totes totes el seu origen català i no anaven a comunicar-ho precisament el Dia de la Raça Hispana, com van prometre...

    Els panyols hauran d'esperar al 28 de Desembre per a dir que és la broma dels noticiaris creant confusió i que la trompada als nassos pugui emmascarar-se, no resultant tan dolorosa per l'orgull castillano-panyolasso.

    És en aquest moment quan hem d'agafar l'altaveu i destrossar-los moralment durant mesos i mesos fins que rebenten.

  44. Bernal Francés
    12-10-2021 21:33

    ()--->O---- · · ·(

  45. Leandre2
    12-10-2021 21:27

    Romero Romerito: Avui és el dia de la "Farola" dóna gust veure un element de la "raza" emprenyat.

  46. Edmund Cooke
    12-10-2021 17:56

    …. I per acabar les lliçons d'avui, un darrer consell per tu i els teus….el més important de tot…
    Deixa d'enganyar-te a tu mateix, madura i alliberat de tanta manipulació, vailet!

  47. Edmund Cooke
    12-10-2021 16:48

    Do en portugues equival a la preposició de lloc De… les preposicions mai formen part de la toponimia….nomes els castillans fan aquesta trampa usurpadora….

    Web oficial de la ciutat de Porto:

    https://www.porto.pt/pt

    Web oficial del Porto FC:

    https://www.fcporto.pt/es

    Ofelia, deixa d'enganyar la gent!

  48. Edmund Cooke
    12-10-2021 16:22

    Ofelia!… altre cop putinejant les meves paraules…ets verament llimacós noi!….

    Tornant al 12 d'octubre, us passo un link de l'article que fa deu anys en Bilbeny va publicar a la web inh….

    https://www.inh.cat/articles/Que-n-hem-de-fer-del-12-d-octubre-

    Brillant, oi?

  49. Bernal Francés
    12-10-2021 16:16

    Los portugueses jamás dicen "Porto" sin el artículo. Nunca. Eu venho do Porto, estou indo para o Porto. eu sou do Porto... O Porto. Vamos, que en castellano suena más ajustado a la versión local.

    Por cierto, en francés puerto se dice port. Claro, que Francia y las Islas Británicas también eran Cataluña. Cataluña era todo.

  50. Edmund Cooke
    12-10-2021 16:03

    …. Per cert, quan passis per les bodegues Ferreira, tingues clar que aquesta familia, els Ferreira, son d'origen primigeni català, descendents dels Ferrer…mira com llueix el seu escut heraldic…. 100% català, oi?

    https://www.heraldrysinstitute.com/lang/es/cognomi/Ferreira/idc/622892





  51. Edmund Cooke
    12-10-2021 15:47

    …. és curios comprovar com només els castillans anomenen Porto com Oporto…. En tota la resta del mon i en tots els altres idiomes, inclus el Portogés, en diem Porto…. I d'aquí el nom del propi pais… Portogal…

    Bé, de fet en angles en diuen Port….us sona?….
    Puerto en català…. Molt fort no Ramiro?

  52. Ramiro Romero
    12-10-2021 15:03

    Francisco, d es verdad, el agente escondido del cni para ridiculizar a esta página, me está complicando la vida,,,,, viajad, catetos, viajad,,,, no sois el centro del mundo,!!! Me largo de viaje a oporto, suerte chavales, y recordad,,,,,,, no todo es catalán,,,,, una página web del siglo XXV QUE DIRÁ QUE LA LUNA FUE CONQUISTADA POR CATALANES,,, y algunos lo creerán!!! Ja ja jaja,,,,, me largo a Portugal,,,,, hasta el domingo!!!

  53. Francesc D.
    12-10-2021 14:04

    Edmund, li estàs complicant la vida al Ramir Romaní. Dubto molt que sàpiga fer diferència entre el calendari Julià i el Gregorià.

  54. Edmund Cooke
    12-10-2021 13:19

    Sal: compost quimic natural format per clor i sodi
    Tomate: fruit de la tomatera
    Vino: tercera persona singular preterit perfecte indicatiu verb castillà venir
    Anda: segona persona imperatiu verb castilla andar

    Altre lliço de franc Ramiro…. Deixat de viatges i culturitzat sòmines!

  55. Ramiro Romero
    12-10-2021 12:40

    Claro gil,,,, como colon era "catalán",, pues se le disculpa,,,,,, analizar unos hechos históricos del siglo XVI, CON la mirada del siglo XXI,,,,,, si es que,,,,, viajad, viajad!!!

  56. Gil de Vas
    12-10-2021 11:27

    Fanatisme és la dèria de voler enderrocar els monuments a Colom i anorrear la seva imatge, quan qui s'hauria d'anorrear són els Reis Catòlics, que eren els qui van finançar i bastir tot el que calia per a la descoberta i posterior enriquiment i eren n'l'autoritat suprema. Al capdavall van ser llurs descendents qui se'n van enriquir, no pas els descendents de Colom

  57. Ramiro Romero
    12-10-2021 11:01

    Sal y tomate un vino, anda

  58. Edmund Cooke
    12-10-2021 10:41

    Fanatisme:
    Forma d'intolerància extrema que empeny a la repressió de l'alteritat sota totes les seves formes.

    Exemple:
    Creure que un dia tal com avui de l'any 1492 es va descobrir Amèrica.

    Explicacio: el 12 d'ocubre de 1492 es regia pel calendari julia, però a partir del 1582 ens regim pel calendari gregorià, quina principal diferencia es incorporar l'any de traspàs de 366 dies, com es universalment sabut....es a dir, un dia extra cada quatre anys...El calendari julia es va adoptar l'any 45 ac. Per tant, si acceptem que America es va descobrir el 12 d'octubre de 1492 del calendari gregoria, es matematicament impossible que l'aniversari del descobriment sigui el 12 d'octubre del calendari julia, per molt que els fanatics s'ho empassin i ho celebrin...

    Lliçò de fran Ramiro!


  59. Ramiro Romero
    11-10-2021 16:41

    Este,,,, hablando de fanatismo,,,,, pago la cuenta y me voy,,,,

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
34993
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Eren castellans els primers mercedaris que van passar a Amèrica després de la conquesta colombina? Per En Cesc...[+]
Quin paper van tenir els Rovira a la Cúria Vaticana? Van ser aquests mateixos Rovira o de la Rovira anomenats...[+]
El llicenciat en Història de l'Art Sito Millán ens parla dels seus estudis universitaris i opina que, més...[+]