Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Fins i tot el passat es pot modificar; els historiadors no paren de demostrar-ho."
Jean Paul Sartre (1905-1980) Filòsof i escriptor francès
ARTICLES » 20-12-2021  |  CENSURA I LA MANIPULACIó
2488

Els aforismes de Michel de Montaigne són tan contemporanis com al segle XVI

Josep Pla i Joan Fuster van estar molt influïts per la filosofia del "senyor del Perigord," afirma l'Ignasi Aragay, un periodista que ha seleccionat frases i aforismes extrets dels 'Assaigs' que va escriure Montaigne i els ha aplegats en el seu 'Diccionari Montaigne'. Article d'En Josep Playà i Maset a La Vanguardia en línia del 16 de desembre del 2021.

Els Assaigs de Montaigne, traduïts al català per Vicent Alonso

Selecció de pensaments a càrrec d’Ignasi Aragay

"Josep Pla i Joan Fuster no s'expliquen sense Montaigne", diu el periodista Ignasi Aragay. "Viure sense Montaigne és com no vacunar-se", apunta irònicament l'editor Guillem Frontera. "Montaigne sembla accessible però no és tan evident", assenyala el filòsof Josep Ramoneda. Són algunes de les reflexions que es van escoltar ahir en la presentació del Diccionari Montaigne (Ensiola Ed.), edició a càrrec d'Ignasi Aragay que ha seleccionat 730 frases i aforismes i 135 cites de clàssics incloses en els tres volums dels Assaigs de Montaigne (a partir de la traducció de Vicent Alonso, a l'editorial Proa).

Entre l’Humanisme i  la Il·lustració

"Montaigne és un home que dialoga i no pas un que dóna lliçons", diu Aragay

Aragay va explicar que inicialment va ser un encàrrec de l'editor Isidor Cònsul, que va publicar el 2008, però que per diferents raons va quedar gairebé oblidat. Ara es reedita amb l'afegit d'un pròleg que comença amb aquesta justificació: "Michel de Montaigne, clàssic entre els clàssics, no passa mai de moda. És un refugi segur per pensar el món i per pensar-s'hi". I imbuït d'aquell do de la simplicitat i la precisió del filòsof francès, ens ofereix diverses píndoles que semblen tuits però sense les presons ni la tensió de les xarxes. Així, del "senyor de Perigord", Aragay ens diu que "aspira al més difícil: no jutjar els altres sinó a conèixer-se  ell mateix". I afegeix: "Aquí no es tracta de quedar bé, sinó de pensar bé, és a dir, de pensar sense límits". I més: "És un home que dialoga, no un que dona lliçons".

El llibre té una actualitat afegida perquè Montaigne (1533-1592) va viure, quan era Batlle de Burdeus, una pesta que va matar gairebé la meitat de la població. I es va confinar en un castell on va acabar els seus Assaigs . Montaigne va néixer al Perigord, on va aprendre l'occità, però el seu pare li va posar un preceptor que li va ensenyar el llatí, llengua que ja dominava als sis anys. Però la seva obra la va escriure en francès per arribar a un major nombre de gent.

"Qui no s'entén a si mateix, què pot entendre?" Michel de Montaigne

"Viure és aprendre a morir"; "Deixem-nos d'humiltats. Cadascú parla segons les seves forces"; "Qui no s'entén a si mateix, ¿què pot entendre?"; "No estic gaire impactat per la dolçor del país natal"... són alguns dels pensaments recollits en aquest llibre (Aragay diu que només ha obviat la misoginia del personatge) que mostra la seva contemporaneïtat.

Josep Playà Maset

16/12/2021

https://www.lavanguardia.com/cultura/20211216/7932329/ignasi-aragay-selecciona-865-aforismos-sabios-michel-montaigne.html



Autor: Josep Playà i Maset




versió per imprimir

  1. Alvaro Prim
    30-12-2021 16:08

    LLuis, LLuis, de argumentos, no se comporte como un niño de los que da clase en parvulos

  2. LluísLluís
    28-12-2021 02:41

    L'individu Francès diu:

    "En fin, esto es com el que la te petita y se pasea en un deportivo rojo para compensar."

    Sembla que coneix bé els trucos per aparentar allò que un no és o no té.

  3. LluísLluís
    28-12-2021 02:37

    A l'individu Caralt, li torno a fer la pregunta que no ha respost:

    Què vol dir inevitapla?

    No apareix a cap diccionari. I per la seva dicció, sembla que vulgui dir "inevitable", és això?

    Si és això, tal com escriu aquest individu, em recorda com escriuen els analfabets funcionals, que escriuen les paraules tal com les pronuncien, al marge de la normativa ortogràfica.

    Per altre banda, com es pot entendre a algú que diu aixó:

    "Veig que no entens gaire res, Lluislluis, i per aixo' es una mica trist que siguis funcionari de l'Estat Espanyol i que ensenyis als petits."

    Jo ni soc funcionari, ni de l'estat espanyol, ni ensenyo res als petits...d'on ho treu això? S'ho ha inventat o ha utilitzat el "seu" mètode científic ?

    Quin farsant està fet aquest individu

  4. Alvaro Prim
    27-12-2021 13:11

    Amadis. cuando dices:

    "Pontefiquen des del nacionalisme tronat i integrista castella i sense haver llegit ni un mot de la tolerancia de Montanha gosen dir que va escriure en francés per arribar a mes gent"

    Te estás refiriendo al autor del articulo. ¿No? Porque es el que pone sobre papel: " Però la seva obra la va escriure en francès per arribar a un major nombre de gent.".

    Es que ni te has leido el articulo entero :D

  5. Ramiro Romero
    24-12-2021 09:44

    Añadís, como va la revolución de los países catalanes????,,,, recuerda,,,, a las diez en casa, que luego tiene que tomarse la cena fría,,,,, ja ja ja ja

  6. Bernal Francés
    24-12-2021 08:38

    Pero qué Montanha ni Montanho, si el padre era de origen judeo portugués y la familia de la madre procedía de Calatayud. A ver si va a resultar ahora que Occitanocatalunya abarca desde Wisconsin a Vladivostok.

    En fin, esto es com el que la te petita y se pasea en un deportivo rojo para compensar.

  7. Amadis
    23-12-2021 23:45

    Entre el nick del Ramiro de Maeztu i el del carallot que tracten i projecten el seu propi mirall no hi ha remei ni coneixement possible per a ells. Un asegura coneixer Montanha i demana una cita negant la mayor i negant la seva patria occitanocatalana, i el Ramiro de Maeztu directament es un Viva la muerte! Ho posen molt fácil. Au, sigueu bonets!

  8. Guillem Caralt
    23-12-2021 14:55

    Amadis:

    1. Has afirmat que Montaigne "ens recorda que Catalunya es la terra millor del mon europeu que hi ha de tot."

    T'he demanat:

    "Si? Pots citar el text? O es un invent teu?"

    Veig que no vols contestar. Vols insultar.

    Pots citar el text, o ets mentider?


    2. Si, Colon era genoves, i va salpar de Palos. Aqui a l'INH hi ha molta gent de popla, sense estudis, que accepta els arguments i invents bilbenyescs perque no tenen ni cultura ni capacitat intel.lectual. No hi ha cap prova que conecti Joan Colom i Bertran amb el descubridor ni que conecti Pals amb els viatges.


    3. He estudiat Montaigne, un dels escriptors mes interessants de la tradicio' francesa. Tu no, i es obvi. Nomes ets un petit feixista frustrat. I jo de castella' no en tinc res. Tu segurament si. Pobret.

  9. Ramiro Romero
    23-12-2021 13:42

    Amadis, chavalin, lleva usted razón, somos muy soberbios, es verdad, toda la historia de los reinos de iberia, el castellano, el navarro, el astur, el portugués,,,,,, todos, todos, no tienen historia, la historia es vuestra, vuestro en el descubrimiento de América, la reconquista, el siglo de oro, la banca, la navegación, tartessos, el románico, el gótico,,,,, ustedes, pueblo superior, sois la madre de la cultura europea,,,,,,,,, yo soy andaluz y español, pero bien podría ser del algarve y portugués,,,,,y me da igual,,,,,, pero eso sí, los soberbios somos nosotros,,,,,, el bylbeni ha descubierto que todas las cátedras de historia de España, Portugal, Francia, GB e Italia mienten,,,,,,,,,,, ande, viaje, pedazo de cateto

  10. Amadis
    22-12-2021 23:45

    Hi ha una colla de ximplets que la seva superbia els fa negar la realitat. Pontefiquen des del nacionalisme tronat i integrista castella i sense haver llegit ni un mot de la tolerancia de Montanha gosen dir que va escriure en francés per arribar a mes gent. Per ventura sabeu en quins idiomes escrigue i que diu Montanha? Els ases son menys animals i mes entenimentats .Mes carallots es difícil ser-ho.

  11. Alvaro Prim
    22-12-2021 21:05

    Però la seva obra la va escriure en francès per arribar a un major nombre de gent.

    Nada más que decir

  12. Amadis
    22-12-2021 20:39

    Dir que Montanha no es occitanocatala es propi del taranna
    dels seguidors de Colon de Palos de Moguer i genovés . Passiu be .

  13. Guillem Caralt
    21-12-2021 23:26

    1. "L'occitanocatala' Montanha"

    Ja estem. Veus, Lluislluis?

    El seu pare, marrano. La seva mare, Antoinette Lopez de Villanueva. Les seves llengues, frances, llati', alemany, grec. Va escriure en frances. Molt i molt "occitanocatala'".



    2."ens recorda que Catalunya es la terra millor del mon europeu que hi ha de tot"

    Si? Pots citar el text? O es un invent teu?

  14. Edmund Cooke
  15. Amadis
    21-12-2021 21:54

    L'occitanocatala Montanha ens recorda que Catalunya es la terra millor del mon europeu que hi ha de tot , ho dic pel nick que es pregunta la rao de l'article i que fa sarmons constants.

  16. Guillem Caralt
    21-12-2021 21:08

    "Què vol dir inevitapla?"

    Veig que no entens gaire res, Lluislluis, i per aixo' es una mica trist que siguis funcionari de l'Estat Espanyol i que ensenyis als petits.

    T'explico.

    Aquesta web existeix per estudiar la historia amagada dels catalans. Es veu que existeix una conspiracio' milenaria que existeix fa miliers d'anys i ningu' ha descobert cap prova. I ningu' ha explicat els motius. I cap expert veu la logica.

    Doncs hem de demanar perque' trobem aquest article en aquesta web, si Montaigne no tenia res a fer amb els catalans.

    Obviament, un erudit de popla ha d'escriure un article impecapla per demostrar que es molt i molt creipla que Montanha era catala'.

    Sobretot a les persones sense estudis.

  17. LluísLluís
    21-12-2021 17:58

    Per altre banda, algú enten el comentari de Caralt?

    A què fa referència?

    A aquest article?

    Què vol dir?

    A llegit l'article o escriu sense sentit?

    A qui vol faltar el respecte aquesta vegada?

    L'article exposa una de les 750 paraules del llibre:

    "Qui no s'entén a si mateix, què pot entendre?" Michel de Montaigne

    Potser això és el que li passa a aquest individu

  18. LluísLluís
    21-12-2021 17:52

    L'individu Caralt diu:

    "Quan comenca l'inevitapla..."

    Què vol dir inevitapla?

  19. Guillem Caralt
    21-12-2021 00:19

    Quan comenca l'inevitapla "MIQUEL DE MONTANHA ERA CATALA'!"????

    3...2...1...

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35134
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Tots els estudiosos reconeixen que tota la cartografia mediterrània fins al segle XVI era feta per cosmògrafs...[+]
Heu sentit a dir que el Siglo de Oro és una traducció d’obres catalanes, atribuïdes a autors castellans? No...[+]
La poesia d’Ausiàs March (València, 1400-1454) descendeix de la trobadoresca que cantava el fin amor i, tot i...[+]
En Leandre Martí ens aporta una prova més de la reelaboració del passat, aquesta vegada centrada en...[+]