Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Em meravello sovint que la història resulti tan pesada, perquè gran part d'ella ha de ser pura invenció"
Jane Austen (1775-1817) Escriptora
ARTICLES » 13-08-2015  |  DESCOBERTA CATALANA D'AMèRICA
10177

Els primers indis d’Amèrica que van arribar a Espanya, van ser batejats a la Catedral de Barcelona

En Leandre Martí ens aporta la informació que ho rememora, en forma d’una placa de marbre, penjada a la Capella del Baptisteri

Pila baptismal d'Onofre Julià (font: viquipèdia)

Tot passejant per Barcelona un dia d'estiu de forta calor vaig agafar refugi a l’ombra de la Catedral. Anava badant i tafanejant per les diferents capelles sense gens de pressa, fins que vaig ensopegar amb l’anomenada Capella del Baptisteri, que té una pila baptismal molt gran de mabre de Carrara, tallada per l’Onofre Julià l’any 1433. Llavors em vaig adonar, cosa que no havia fet abans –probablement perquè la llum no és massa generosa–, que en una de les parets hi ha una placa també de mabre, amb una escriptura en llatí, que deixa memòria de l'estada d’En Colom a Barcelona, a l'arribada del seu primer viatge de les Índies i dels primers nadius americans que va dur amb ell i que van ser batejats a la Catedral de la capital del Principat de Catalunya.

El text en llatí diu així:

«MENSE APRILI A. D. MCDXCIII IN HUIUS ALMAE CATHEDRALIS CHORO CATHOLICO REGE FERDINANDO FILIOQUE IOANNE PRINCIPE EOSDEM E FONTE LEVANTIBUS SEX PRIMI INDIANI EX AMERICA A CHRISTOPHORO COLUMBO ABDUCTI SACRO BAPTISMA TE RENATI SUNT. QUI DEHINC IN PATRIAM REVERSI MISSIONARIORUM INSTAR EXTITERUNT ITA BARCINONENSIS CIVITAS PRIMUM CHRISTIANORUM SEMEN NOVIS INTULIT MUNDI PLAGIS QUIBUS MATER HISPANIA ET LINGUAM ET LEGES SUAS ERAT DATURA»

Que traduït al català, segons la versió que em facilita En Francesc Magrinyà, diu així:

«El mes d’abril de l’any del Senyor 1493, al cor d’aquesta Catedral vivificant, després que el rei Ferran el Catòlic i el seu fill el príncep Joan s'alcessin personalment de la pila baptismal, van renéixer a la vida mercès a llur bateig sagrat els sis primers indis portats d’Amèrica per En Cristòfor Colom. Aquests, retornats tot seguit a la pàtria, van sobresortir com a missioners. Així, la ciutat de Barcelona va dur la primera llavor dels cristians a les noves regions del món, a les quals la mare Espanya havia de donar la seva llengua i les seves lleis».

He de dir, per acabar, que trobo molt curiós que, tot i que hi ha referències de diferents cronistes i autors que parlen d’aquests fets tan principals de la nostra història, avui dia encara no s’ha trobat als arxius de la ciutat cap document que en faci referència.

Leandre Martí



Autor: Leandre Martí




versió per imprimir

  1. Andreu Marfull
    01-03-2017 15:06

    CHRISTOPHORO COLUMBU.

    Versió A. Christo-Phoro. El Crist-Faraó.

    Versió B. Chisto-Phoro. El Far/Llum de Crist.
    El "far de Crist", la llum, el Colom. Referència a l'Esperit Sant i al Colom de Noé. Llegint aquesta placa hi veig un símbol, no un individu.

    Ferran pare, fill Joan. Fe en Ra (Ferran) ==> Joan (l'EVAangelista) ==> Crist (Cristòfor)...
    Una evolució simbòlica.

  2. raigambre
    01-09-2015 13:22

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  3. Llull
    19-08-2015 11:30

    El trio calavera. Vaja uns aquestus...

    Eh, i que no es cansen.

    No deixa de sorprendre el fet que no els hi agrada aquesta web, però nomes amb aquest article porten tal quantitat de comentaris, que hom pensa que el seu motor es l'odi (motor potent), o un esforç per mantenir el statu quo de la historiografia establerta u oficial, en la que se senten còmodes.

    Ridículs, de ben segur !

  4. Guerau
    18-08-2015 17:15

    La wikipedia en anglès té més informació històrica dels estats catalans històrics que la wikipèdia en català, és una vergonya el que està passant a al wikipèdia en català hi és redactada des de l'òptica castellana i clar segons els castellans els catalans no tenim història, no vam fer res. Ningú permetria que la història de Portugal o d'Holanda s'esgrigués des de Madrid, els catalans si que ho permetem i trobem d'allò més natural.

  5. Astra
    18-08-2015 12:45

    Agor. Envidia de la ciudad de Barcelona hace sombra a la capital del Estao

  6. Gambeta
    18-08-2015 11:18

    AGOR: Te explico la diferencia entre consulados y consoladores, los primeros en esencia son aquellos que ayudan a sus ciudadanos realizando todo tipo de gestiones y brindando todo tipo de apoyo tanto moral como económico, cuando estos han sufrido, perdidas, daños, etc.
    Los segundos son (ESPAÑOLES) aquellos que atienden a sus ciudadanos, con palabras como: te acompaño en el sentimiento y cuando salgas no te olvides de cerrar la puerta. Hasta luego LUKAS.
    En el tema de la Vanguardia, prensa centenaria dicho de paso, esto pasa cuando te relajas, te pueden colar cualquier cosa.
    El tema de vía Laietana y el traslado de edificios, las ciudades milenarias dinámicas, requieren a veces ciertas reestructuraciones para adaptarse a las necesidades de los tiempos, y conservar ciertos edificios es sabia decisión, no fraude.
    Por ejemplo en EGIPTO los templos de ABU SIMBEL, se trasladaron de su emplazamiento original, para evitar ser inundados a raíz de la construcción de la presa de Asuán. ¿Es esto un fraude?
    Otra cosa, si no entiendes lo del Templo de DEBOD, no te preocupes, son tantas las cosas que no entiendes, que no viene de aquí, tu ignorancia nunca te quito el sueño.

  7. super
    17-08-2015 19:04

    "lo que digo es que inventáis para construir un pasado glorioso que nunca existió porque el que realmente tenéis os parece poca cosa" ...

    AIXÒ és el que has dit TU... NI UN ARTICLE, NI LA WIKI, NI EL PERICO DE LOS PALOTES... HO HAS DIT TU...

  8. Gambeta
    16-08-2015 22:18

    AGOR ESCRIBES:
    Gambeta, a ti solo te falta leer alguno.
    Si no entiendes alguna frase se la puedes preguntar a un niño de cuatro o cinco años.
    RESPUESTA: Me he reservado, en estado virginal, para el momento, que tu gran talento, de a la luz al mundo, la obra cumbre del saber universal.
    Si en algún momento me falta la comprensión, de tu escritura, espero tu ayuda de niño tontón.

  9. Marta Parrusola
    15-08-2015 20:19

    COLON ; EL PORTUGUES,
    COLON ; EL GENOVES
    COLON; TENIA UNO.........
    !AY CRISTOBAL ... NI DOS, NI TRES
    Vinga, ara tots junts

    COLON ; EL PORTUGUES,
    COLON ; EL GENOVES
    COLON; TENIA UNO.........
    !AY CRISTOBAL ... NI DOS, NI TRES

    molt bé Jordi .

  10. Francesc D
    15-08-2015 18:02

    Ahhh ! te imaginas... molt convincent !

  11. Francesc D
    15-08-2015 17:20

    Com a mínin sabem que la familia colom tenia una casa al carrer de mirallers i banys vells. Ja és un petit indici per a poder sostenir alguna mena de teoria però, el que pasa a castella va del pal " colon murió aquí por que yo lo valgo,a que molo!!!"

  12. super
    15-08-2015 12:28

    per cert... m'agradaria preguntar als investigadors de l'INH si mai s'han plantejat estudiar el tema de les monedes a amèrica: aquelles que es feien en territorri peninsular per utilitzar-les a amèrica i aquelles que es feien directament allà... igual perque sóc un ignorant se m'ha passat pel cap que aquest tema podria tenir algun fil que es pogués estirar... jo no he trobat aquest fil ja que les monedes són plenes de lleons i castells, de llegendes amb "rei de les espanyes i les índies"... fins que he topat amb l'estudi d'un doctor de la complutense de madrid sobre l'evolució de les monedes de castella i amèrica durant el s xvi... en l'estudi senyala la voluntat de ferran el catòlic de "fer-se" (més aviat creia que part ja era seva) amb la sobirania de les terres americanes ( es cita el testament on inclou les terres del nou món, així com en algun altre document)...

    el doctor explica que ferran per tal d'exercir el seu poder va pendre el control sobre la moneda... el que m'ha cridat l'atenció és que davant la necessitat d'acabar amb l'escassetat de moneda al nou món, fés monedes diferents a les de castella, incloent en la llegenda el nom d'aragó, nom que no apareix en les monedes castellanes del mateix interval de temps... no sé si aquest seria un "fil" del qual es podria estirar alguna cosa...

    LA EVOLUCIÓN DE LA TIPOLOGÍA
    MONETARIA EN CASTILLA Y AMÉRICA
    DURANTE EL SIGLO XVI
    Dr. D. José María de Francisco Olmos
    Prof. Titular (EU) de "Epigrafía y Numismática?
    Universidad Complutense de Madrid

  13. Francesc D
    15-08-2015 12:10

    Això de posar plaques sense cap mena de documentació que les acrediti,els espanyols en tenen la ma trencada. La casa de colom a fatxadolid,la d'en piçarro a trujillo,la del greco a toledo,etc,etc,etc.

  14. juan Lopez
    15-08-2015 11:37

    Solo una pregunta; ¿En 1493 ya se llamaba America?

  15. Francesc
    15-08-2015 10:48

    Lucíía, la informació la trobaràs per aquest web, en projecte Colom. O en el web d'Histocat o en el del Cente Català d'Història i en els llibres que en tots ells van apareixent. .

  16. Verge
    14-08-2015 23:40

    Però què dius Francesc, de Curial e Güelfa! Mare meva...

  17. Francesc
    14-08-2015 18:29

    Però que no dius que segurament eren els catalans que segrestraren aquests 6 indis i que els forçaren a aceptar la religió catòlica? Seguint la teva lògica, si els catalans els van segrestar, és que eren catalans els qui van anar a Amèrica. Del teu raonament també es dedueix que si hi van anar, és que algú els ho va permetre des de Catalunya o la Nació Catalana. I de les teves paraules també en podem extreure que si eren catalans, és que van sortir d'algun lloc de la nació catalana i hi van tornar. I amb el teu raonament també és lògic pensar que si eren catalans, és que l'expedició es va organitzar en algun lloc de Catalunya. I, encara més, si eren catalans que hi anaren amb la creu de sant Jordi i l'insígnia reial, és que anaren a Amèrica com a súbdits d'un rei català i que hi van tornar, en concret a Barcelona, com especifica la placa.

  18. ROGER MOOR
    14-08-2015 18:07

    ¿ESTADO CONFEDERAL ES SOLIDARIDAD?=NO

    Francesc hay que estudiar algo de Teoría del Estado.
    El Estado AUTONÓMICO es YA un ESTADO FEDERAL como los Estados Unidos de América ,(que no es confederal), y les une muy fuertemenre su sentimiento nacional,su bandera,su ejército y SU BANCO CENTRAL AMERICANO o RESERVA FEDERAL QUE DISTRIBUYE LA RIQUEZA NACIONAL SOLIDARIAMENTE.

    Y por otro lado si el comentarista habla de SOLIDARIDAD ES IMPOSIBLE QUE HABLE DE UNA CONFEDERACIÓN ESTATAL PUES ÉSTE TIPO DE ESTADO CONFEDERAL NO NO NO Y NO NO NO NO LO ES ES ES ES


    QUE NO LES ENGAÑEN


    Ahhh y OSCAR al chiste del año para el "español, del occitano" .Haz caso del comentarista OCCITANO que pidió que ni les mentáseis(FREEDOM FOR OCCITANIA,OCCITANIA IS NOT CATALONIA,etcétera...)

  19. Francesc
    14-08-2015 17:45

    No, eren blanques i enmig hi havia la creu de Sant Jordi --que per cert també apareixen en l'escut del Barça-, el símbol de la nacó catalana i els gravats reprodueixen el senyal dels reis de Catalunya/Aragó: bares vermelles en fons groc.

  20. Francesc
    14-08-2015 17:02

    Aleshores, finalment, acceptes que l'expedició es va fer des de les terres catalanes, que Colom era català que la descoberta es fa ver en nom del rei Ferran i per als seus dominis.

  21. Francesc
    14-08-2015 16:10

    És molt probable que el mot "espanyol" vingui de l'occità:

    http://opinion.jornalet.com/lenga/blog/1399/lo-mot-espanol-ven-de-loccitan

  22. Francesc
    14-08-2015 15:59

    Sembla que el comentarista anterior creu en Espanya, en una Espanya nova: en la de les nacions que la componen. Creu en Espanya com a confederació d'estats que s'associen lliurement entre ells per crear la Confederació Espanyola. En una mena d'Estats Units d'Amèrica o en l'antiga Iugoslàvia. Veig, però, que s'oblida de Portugal. Als segles XII, XIII, XIV, XV, XVI i XVII, els portuguesos també es pensaven a ells mateixos com a part integrant d'Espanya. Però aquests, després de la guerra d'alliberament iniciada el 1640 i acabada vint anys més tard, van girar gairebé del tot l'esquena a Espanya, malgrat algunes queixes posteriors -que van durar fins el primer terç del segle XIX- segons les quals criticaven Castella per haver-se apoderat del nom Espanya. Volen ara els portuguesos tornar a ser espanyols? Omnino dubito. Fins i tot a hores d'ara han oblidat que en el seu passat molts dels seus havien reivindicat ser espanyols. Des de fa tres segles oposen Portugal a Espanya. Espanya és el país del costat i ells no se senten de cap manera espanyols. Però tornant al fil argumental primer -una Espanya conderada sense Portugal-, cal dir que per fer la confederació d'estats d'Espanya abans és menester que la Nació Catalana completa sigui un estat amb tots els ets i uts, com també Euskal Herria i Galícia, Castella i potser també Astúries. En altres mots han d'haver-se constituïts com estats independents, els quals en una fase poserior cediran una part de la seva sobirania a Espanya. És a dir, d'antuvi cal que siguin independents i després crear el nou estat. Però l'actual Espanya sorgida del 1715 amb la caiguda de Mallorca no està gens ni mica per la feina, ans tot el contrari. Ja s'ha dit moltes vegades: per federar-se o confederar-se ho han de voler totes les parts. Si no, no hi ha manera. I actualment ens trobem en aquesta situació. Uns podrien contemplar la possibilitat de confederar-se, emntre que els altres només contemplen dominar i sotmetre. Aleshores, la situació està molt clara. Anar-se'n d'Espanya,cadascú a casa seva i mantenir un estat de bon veïnatge.

  23. Quien es ese tonel?
    14-08-2015 15:34

    Mes, vosaltres mateixos, qui sou que jo no us veig? En veritat que ja ni sé amb qui parlo; i no crec que davant meu, que contra meu, pugui haver-hi res més que ombra i mentida...

  24. Xtano. H. Hd
    14-08-2015 15:08

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  25. Xtano H.H.
    14-08-2015 13:08

    BARCELONA CON LA "MATER HISPANIA"

    UYUYUYUYUY OS VEO CON UNA BLACK & DECKER PARA BRRRRUUUUM "BURRA RLO"

  26. Quien es ese tonel?
    14-08-2015 11:35

    Oi tant! Catalunya també té la seva llengua, cosa que no sembla als fòrums de l'INH. Als de sota: Catalunya va fer el descobriment d'Amèrica com a Catalunya i catalans van organitzar-ne la conquesta i espoliació, però ja com a castellans (pobrets castellans si ho haguessin hagut d'organitzar ells solets). Als que no entengueu aquest missatge: és normal. No passa res. Canvieu de tema.

  27. Johanna Ator
    14-08-2015 10:02

    Otra muestra de la arrogancia y etnocentrismo de los europeos. Como si los nativos de las Américas no tuviesen sus propias creencias e idiomas. ¿Para cuando una placa oficial pidiendo perdón?

  28. Angel Pera
    13-08-2015 22:35

    No s'ha trobat cap document que en faci referència a cap arxiu de la ciutat perque els historiadors inventors de la història oficial els van fer desapareixer. Heu vist algún capitol de la sèrie Isabel? Doncs va per aquí la cosa. S'havien d'inventar una bonica història de conqueridors i navegants castellans -Dime de lo que presumes i te dire de lo que careces-

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
34993
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Si els catalans van ser els primers descobridors d'Amèrica, els primers colonitzadors i pobladors, havien de...[+]
Canal 9 informa dels estudis de Jordi Bilbeny i Francisco...[+]
En Pep Mayolas és un mestre del detall i de la feina ben feta, tant que sempre ens sorprèn amb una visió...[+]