Accediu  |  Registreu-vos-hi
"L'únic deure que tenim amb la història és reescriure-la."
Oscar Wilde (1854-1900) Dramaturg i novel·lista
ARTICLES » 04-03-2019  |  MEMòRIA HISTòRICA
3590

Funcionaris ociosos o operació organitzada? Defensa canvia continguts de la Viquipèdia

Article a ‘El Nacional’ del passat dijous 28 de febrer. L’Estat Espanyol continua avui dia tergiversant i silenciant fets. Ara, a la Viquipèdia. L’Institut Nova Història no ha parat de denunciar-ho i ha provat a bastament que aquest tarannà és una constant de la història d’Espanya durant més de cinc segles.

No se sap encara si es tracta de funcionaris ociosos o d’un operatiu organitzat, però ordinadors amb IP del ministeri espanyol de Defensa es dediquen des de fa un temps a realitzar tot tipus de canvis als continguts de l’enciclopèdia a Internet Viquipèdia, principalment en la seva edició en castellà però també puntualment a la versió catalana.

Així es desprèn d’un buidatge dels canvis que efectua el compte de twitter SpainGovedits: un ‘bot’ creat per l’enginyer de software Daniel Canet, que detecta qualsevol modificació a Viquipèdia realitzada des d'ordinadors amb IP que corresponen a xarxes informàtiques dels ministeris i del Congrés dels Diputats.

Segons una anàlisi publicada per El Confidencial Digital, els ordinadors del ministeri de Defensa ―incloses totes les instal·lacions i casernes militars― són especialment actius realitzant tot tipus de canvis des d’ordinadors que no són d’ús personal. Alguns d’aquests canvis són, de contingut, de simple actualització de fets, tot i que difícilment justificables des de dispositius que suposadament han de tenir un altre ús. Com ara afegir detalls sobre les maneres de cuinar una ‘morcilla’ o bé destacar que l’equip de futbol Lorca FRC va aconseguir l’ascens a Segona Divisió B. Però d’altres són de clar component ideològic per donar una determinada visió de la història d’Espanya.

Biaix ideològic
En aquest sentit, per exemple, s’han inserit canvis com ara modificar una referència als presos polítics en la fitxa de Carmen Lamela, on se’ls identificava com a ‘membres no exiliats’ i es va canviar per “membres no fugats”. Així mateix, en una entrada sobre la batalla de Montjuïc del 1641 es va canviar la paraula “catalans” per “sollevats”.

Altres canvis són la castellanització de topònims catalans -tot un clàssic de la cuina de la Viquipèdia- o canviar paraules com ‘país’ a ‘comunitat’ referides a Catalunya.

Així mateix, en pàgines referents a la Guerra Civil s’han escamotejat noms de militars fidels al govern republicà o s’han modificat referències com “l’aparició de la violència feixista” per “aparició del nacional-sindicalisme”, en referència a la Falange. Altres exemples són canvis conceptuals com “guerrilla” per “maquis”; “franquistes” i “sollevats” per “nacionals” o “alçats”; “afusellat” por “ajusticiat”; “dretans” per “perseguits” o “cop d’Estat” per “alçament”.

El Nacional
Foto: Efe
Barcelona. Dijous, 28 de febrer de 2019
https://www.elnacional.cat/ca/politica/funcionaris-ociosos-operatiu-organitzat-defensa-continguts-wikipedia_359700_102.html



Autor: El Nacional




versió per imprimir

    Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
      EDITORIAL
    L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
    35166

    Aconseguits 650€
    de 8000€
    Queden 21 dies

    Més informació
    SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
    Subscriviu-vos al nostre butlletí
    Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
    Sabies que la dona del gran compositor rus Seguei Prokófiev va ser la catalana Carolina Codina? En Bartomeu...[+]
    És normal que quan es tradueix al francès la història de Don Quixote de la Mancha, se li digui precisament Dom...[+]
    Entre les primeres biografies redactades d’En Colom, tenim la de l’«italià» Paolo Giovio, que va escriure...[+]
    Quan “Cervantes” glossa el Tirant lo Blanc al Quixot, i ens diu que és “el millor llibre del món”, ens...[+]