Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Mentre els lleons no tinguin els seus propis historiadors, la història de la cacera glorificarà sempre el caçador”"
Chinua Achebe
ARTICLES » 27-10-2020  |  MEMòRIA HISTòRICA
3160

La catedral de Barcelona té un passat heretge

Durant 173 anys a la capital catalana hi van conviure un bisbe arrià visigot i un de catòlic. La troballa d'una piscina baptismal demostra que la catedral catòlica era la de Sant Just i la de Barcelona era l'heretge. Article de Na Sílvia Marimon al diari ‘Ara’ del 17 de gener del 2013.

Segona piscina baptismal a Sant Just i Pastor/CÈLIA ATSET

Troballa arqueològica: a l'època visigoda la catedral catòlica era la dels Sants Just i Pastor
No és cap secret que, entre els segles V i VI, a Barcelona van conviure dos bisbes. El bisbe oficial, el que exercia per a l'elit governant visigoda, practicava el culte arrià. Els arrians eren, als ulls catòlics, uns heretges, perquè negaven la divinitat de Jesús. L'altre bisbe era catòlic. Fins ara, però, no s'havia pogut demostrar la convivència dels dos cultes. Ni tampoc s'havia pogut afirmar, amb proves documentals o arqueològiques, en quina església es practicava cadascun.

La troballa d'una segona piscina baptismal al subsòl de la sagristia de l'església dels Sants Just i Pastor —la primera piscina és a la catedral de Barcelona— n’aporta proves irrefutables: durant 173 anys, a la catedral, les misses eren arrianes. Els catòlics practicaven la seva fe a l'església dels Sants Just i Pastor. "Sant Just era la catedral catòlica", afirma amb contundència l'arqueòloga i responsable de les excavacions, Julia Beltrán.

Només hi ha un altre lloc al món on s'hagin trobat dues piscines baptismals que constaten —perquè només podien batejar els bisbes— la convivència de dos cultes: la ciutat italiana de Ravenna. "Amb aquesta troballa, s'hauran de revisar molts capítols de la història visigoda", assegura Beltrán. "Una ciutat tan petita (només 10 hectàrees) amb dos grups episcopals no és poca cosa, sobretot si es té en compte que, a l'època, els bisbes exercien un poder i un paper a la ciutat que anava molt més enllà del terreny espiritual", afegeix..

Beltrán feia molts anys que s'ensumava que el subsòl de la petita església de la plaça de Sant Just amagava secrets importants. La troballa no és casual, l'arqueòloga sabia on buscar. Les excavacions, que s'han fet en el marc del Pla Barcino de l'Institut de Cultura de Barcelona, van començar a l'octubre i el resultat l'ha deixat més que satisfeta: "És excepcional", assegura.

La piscina baptismal estava a tocar del fòrum de la colònia romana, en un edifici annex a l'església. Allà, un cop a l'any, el bisbe catòlic batejava els nous creients, submergint-los de cos sencer a la piscina. El mossèn de l'església de Just i Pastor, i degà de la Facultat de Teologia de Catalunya, Armand Puig, està convençut que la troballa farà "reescriure la història": "No hi ha gaire documentació escrita, però les pedres han parlat de manera clamorosa".

Una convivència plàcida
El degà afirma que la troballa prova que des del 415, l'any en què el rei visigot Ataülf va entrar a la Península, fins al 588, quan aquest poble germànic es va convertir al catolicisme en el III Concili de Toledo, els dos cultes van compartir la ciutat plàcidament: "La convivència era absoluta, i fins i tot m'atreviria a dir que hi havia connivència, si es té en compte que hi va haver molts matrimonis mixtos". Començant pels líders visigots: Ataülf estava casat amb una catòlica, Gal·la Placídia.

Fins que no acabin les excavacions —Beltrán creu que tan sols han creuat una porta i que hi hauran moltes troballes més— l'Ajuntament no decidirà si museïtza o no les restes: "És encara massa prematur per decidir-ho", assegura el regidor de Cultura, Jaume Ciurana.

Barcelona
17 de gener del 2013
'Cultura'
Diari Ara
Sílvia Marimon

https://www.ara.cat/cultura/catedral-Barcelona-passat-heretge_0_848915145.html



Autor: Silvia Marimon/Diari 'Ara'




versió per imprimir

  1. CescT
    27-10-2020 10:03

    Aquesta catedral és - YUSTE - El nom deriva de S. Just - Sant Iuste - YUSTE.
    El rei més catòlic Carles V, quan va arribar a la Península Ibèrica per última vegada, es va retirar al Castell de Carcerenya / Monestir de Sant Jeroni de la Murtra, a dues llegües de Sant Just. ( traduït com YUSTE )

    Potser Sant Just sigui la catedral catòlica més antiga de la península.

    Per cert, els que associeu Alcalà d'Henares a la falsa ciutat on van néixer Cervantes i Caterina d'Aragó també heu d'afegir als Sants Just i Pastor, que casualment van ser martiritzats a Alcalá de Henares l'any 304.

    Vull dir una cosa més. La Seu d'Ègara (actualment és a Terrassa) era una catedral visigoda a on s'hi va celebrar el concili d'Ègara (Conferència episcopal de la Tarraconensis) fa 1400 anys.
    La diòcesi va ser erigida, sembla ser, entre els anys 450 - 460. Doncs bé, el baptisteri de la Seu d'Ègara és just al costat de la capella dels Sants Just i Pastor. Es a dir, en un altra catedral visigoda prop de Barcelona trobem una capella dels Sants Just i Pastor

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35161
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
L'Andreu Mas publica a Presència un article sobre les entitats dedicades a recuperar la història de Catalunya,...[+]
Els catalanismes i catalanades que es troben a l'obra del Marquès de Santillana són el resultat normal d’un...[+]
En Pep Mayolas és un mestre del detall i de la feina ben feta, tant que sempre ens sorprèn amb una visió...[+]
Dues cartes del rei Ferran a en Diego Valera, a la tardor del 1476, en què el monarca dóna ordres d'atacar...[+]