Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Què és la història? Una senzilla faula que tots hem acceptat."
Napoleó

El dia 3 d'abril és l'efemèride de la mort (1441) de la Reina titular de Navarra.

Retrat de Blanca de Navarra (Wikimedia Commons).

El 3 d'abril de l’any 1441, fa 580 anys, moria a Segovia (Corona castellanolleonesa), Blanca d’Évreuxreina titular de Navarra. Blanca havia nascut a Pamplona l’any 1385 i, a la mort del seu pare Carles III d’Èvreux (1424), havia heretat la corona navarresa. Amb anterioritat havia estat casada (1402-1409) amb l’infant Martí, més conegut com Martí el Jove, hereu al tron de la Corona catalanoaragonesa i darrer hereu de la nissaga comtal catalana Bel·lònida. Durant el matrimoni Blanca i Martí havien engendrat una criatura, Martí, cridat a ser comte-rei catalanoaragonès i rei navarrès, que moriria prematurament (1407) i no sobreviuria ni al seu pare (mort el 1409), ni al seu avi Martí I, comte-rei de la Corona catalano-aragonesa (mort el 1410).

La mort de Martí el Jove (1409) va convertir Blanca en una de les reines més disputades d’Europa. Les cancelleries de París, de Barcelona, i de Toledo; van esmerçar grans esforços per a aconseguir el matrimoni de Blanca amb un infant de les seves respectives cases reials; amb el propòsit d’annexar el regne navarrès als seus dominis. Finalment, el 1420, i després d’unes intenses negociacions que havien de garantir la independència del regne navarrès, Blanca va accedir a casar-se amb Joan de Trastàmara, segon fill del difunt comte-rei Ferran (primer Trastàmara al tron de Barcelona), germà petit d’Alfons, en aquell moment comte-rei de la corona catalanoaragonesa.

Podeu llegir l'article original al següent enllaç: https://www.elnacional.cat/ca/efemerides/marc-pons-mor-blanca-de-navarra_597497_102.html



Autor: Marc Pons




versió per imprimir

    Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
      EDITORIAL
    L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
    35176

    Aconseguits 1850€
    de 8000€
    Queden 19 dies

    Més informació
    SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
    Subscriviu-vos al nostre butlletí
    Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
    L’estiu passat En Pep Comajuncosa se’n va anar a Roma i va fer un cop d’ull a l’església de San Pietro in...[+]
    En Xavier Martínez Gil fa un repàs a la significació del dia 12 d'octubre i conclou que hauria de ser la Diada...[+]
    En Leandre Martí ens aporta una prova més de la reelaboració del passat, aquesta vegada centrada en...[+]
    El cronista Bernáldez ens assegura que En Colom va morir “in senectute bona” a l’edat de 70 anys. A partir...[+]